70 éves a Jedlik Ányos Gimnázium

Csepel.hu

70f

A második világháborúban elpusztult hidak miatt a gyerekeknek nem volt módjuk a megszokott módon bejárni a budapesti gimnáziumokba. Ez a szükség hívta életre a Jedlik Ányos Gimnáziumot 1945 szeptemberében, pontosan hetven évvel ezelőtt. Az évfordulóra kétnapos rendezvénysorozattal emlékezett az iskola, melynek záróakkordja a szeptember 26-án megrendezett ünnepség volt.

A rendezvény igazi ablak volt a múltra, hiszen a diákok szavalatai és a vendégek gondolatai hitelesen idézték vissza az alapítás körülményeit. Bese Benő igazgató beszédéből derült ki, hogy a gimnáziumot az akkor elérhető legmagasabb színvonalon szerették volna működtetni, ezért Pannonhalmáról hét bencés szerzetes-tanár érkezett az iskolába. „Amikor államosították az intézményt, egyetlen szerzetes maradt őrködni a gimnázium felett: Jedlik Ányos.” A rendszerváltás után a Jedlik újra felvette a kapcsolatot Pannonhalmával, így vált lehetségessé, hogy az alapítás időszakára Pintér Ambrus atya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára tartson beszédet az ünnepségen.

Utána Morovik Attila alpolgármester lépett a színpadra, aki Németh Szilárd levelét olvasta fel a közönségnek. Az országgyűlési képviselő, aki egyben a Jedlik öregdiákja is, nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de üzenetében biztosította támogatásáról a gimnáziumot. 2010 óta az önkormányzat rengeteget segít az intézmény fejlődésében – ilyen például a Vermes Miklós Terv keretében megvalósult, több mint háromszáz millió forintos beruházás, mely során megújultak az iskola természettudományos előadói. „Öröm, hogy itt tanulhattam, életre szóló tudást kaptam tanáraimtól. Kívánom, hogy hasonló magas színvonalon érje meg a gimnázium a következő hetven évet is.”

Csepel.hu

3 hozzászólás “70 éves a Jedlik Ányos Gimnázium” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    „Amikor államosították az intézményt, egyetlen szerzetes maradt őrködni a gimnázium felett: Jedlik Ányos.”
    Szép hosszú életet élt! 😛

  2. nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! “Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog” ugye ez ismerősebb!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !