Lezárjuk a horvát határt

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

Origo

Hétvégére lezárjuk a horvát határt

Még a hétvégén vagy legkésőbb a jövő hét elején lezárja Magyarország a horvát határt. A nyilatkozó politikusok szerint “sokkal durvább” helyzetekre kell felkészülni, mint a röszkei átkelő lezárása után.

Ma 16 órakor rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági Kabinet, ahol Orbán Viktor tájékoztatást adott a bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és napirendre került a magyar-horvát határszakasz védelme is.

Az Origo információi szerint a teljes határzár következtében ugyanaz a rendszer lép életbe, mint a szerb határnál, azaz azt a menekültet, aki Magyarország területére lép, letartóztatják. Forrásaink szerinta horvátok szándékosan csökkentették a Dráva vízszintjét, hogy azon gyalogosan is át lehessen kelni. Ennek ellenére a folyó továbbra is nagyon veszélyes lehet, miután igen erős a sodrása.

A vízügy.hu adatai szerint a folyó vízállása jelenleg csak 41 cm, a vízhozama viszont 324 köbméter másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy rendkívül sebes a sodrása.

Kemény lehet a horvátok válasza

Nem tudni, mi lesz a horvát válasz a magyar határzárra. A zágrábi kormány B tervnek nevezte, hogy a menekülteket szervezetten a magyar és a szlovén határra szállították. Kormánypárti politikusok korábban többször emlegették, hogy létezne C terv is, de hivatalosan nem ismertették annak tartalmát.

Két terv viszont kiszivárgott: az egyik szerint, ha életbe lép a határzár, a horvátok nem a határátkelőhelyekre, hanem a zöldhatárra irányítanák a menekültek nagy csoportjait.

Az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.

Egy másik kiszivárgott információ szerint a C terv azt jelentené, hogy Horvátország visszaküldené a menekülteket Szerbia irányába.

Tovább tart a blokád

Amíg nem nyitják meg a horgosi átkelőt a menekültek előtt a magyar-szerb határon, addig a szerb járművek nem mehetnek Horvátországba, mondta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter azt viszont tagadta, hogy a szerb állampolgárok beutazását is magakadályoznák. Belgrádi lapok korábban azt jelentették, hogy több szerb állampolgár beutazását akadályozták meg a horvát határrendészek.

A horvát belügyminiszter most attól tette függővé a szerb-horvát határon kialakult blokád végét, hogy hány menekült érkezik Magyarországra Szerbiából. A zágrábi kormány szerint ugyanis Budapest és Belgrád megállapodtak, hogy Szerbiából a menekülteket kizárólag Horvátországba küldik.

Amikor a magyar határzár után az első menekültek megjelentek a horvátországi átkelőknél, Zágráb lezárta határait a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Belgrád szerda éjjel válaszlépéseket vezetett be, és megtiltotta a horvát áruk behozatalát és a horvát járművek belépését. Erre válaszul szigorított Zágráb a már fennálló blokádon.

Több ezer menekült érkezik naponta

A rendőrök kedden több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba.

Az éves összesítés szerint Magyarország területére 237 536 illegális bevándorló érkezett, ebből a magyar-szerb szakaszon 202 185 személy, a magyar-horvát szakaszon pedig 34 782 emberrel szemben intézkedtek.

Forrás: Origo

3 hozzászólás “Lezárjuk a horvát határt” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Itt a megoldás!
    “Pozsony mobil akadályrendszer felhúzását tervezi a szlovák-magyar határon”
    .
    Szükség esetén helyére vontatható mint a mobil árvízvédelmi gát! 😛
    http://index.hu/kulfold/2015/09/24/mobilakadalyokat_telepitenenek_a_szlovakok_a_hatarra

  2. felix szerint:

    Menj már Grün Izidor!
    Ez túl olcsó.

  3. Grün Izidor szerint:

    felix”
    Az áldott magyar anyafőd nem lehet ócsó ha a megvédéséről van szó! 😀 😛

Itt lehet hozzászólni !