Végveszélyben van a kárpátaljai magyarság

Napi Gazdaság

Végveszélyben van a kárpátaljai magyarság

A csepeli önkormányzat, az iskolás gyerekek és a közéleti személyiségek adománya a cikkben érintett településekre érkezett

Kevesebb mint másfél év alatt az összeomlás szélére sodródott Kárpátalja magyar kisebbsége, a tavaly óta tartó orosz–ukrán háború miatt elképesztő nehézségekkel kell megküzdenie a körülbelül 150 ezres közösségnek. Ukrajnában az árak átlagosan 300 százalékkal emelkedtek, míg a hrivnya gyengülése miatt a fizetések forintban számolva a harmadukra estek. Az önkormányzatok a csőd felé haladnak, a családok nélkülöznek, a férfiak pedig jellemzően Magyarországra menekülnek a besorozások elől. Ami nem csoda, embertelen háború folyik Kelet-Ukrajnában. Közben többen attól félnek, hogy az elszegényedés miatt télen jön az újabb forradalom, amit az éhező emberek robbantanak majd ki.

Ahogy Barabásnál átlépjük a magyar határt, mintha rögtön az orosz–ukrán háború közvetlen közelébe jutottunk volna. Fegyverropogást ugyan nem hallani, és katonai alakulatok sincsenek az utakon, ám a látvány azt sugallja, a közelmúltban erre is elhaladt a front. Az utak katasztrofális állapotban vannak, a felszínüket hatalmas kátyúk tarkítják, az az ember érzése, hogy korábban páncélos alakulatok vonultak el és tették tönkre az aszfaltot – már ahol van, mert az sem ritka, hogy több kilométeren keresztül macskaköves úton lehet csak haladni, így a gyorshajtás fogalma errefelé értelmezhetetlen. Az utak mentén leégett házakat, elhagyott benzinkutat látni, és nagyon sok ingatlan van romos állapotban. A települések kihaltak, az utcákon alig lehet látni fia­tal és középkorú férfit.

A jelenségre a határ közelében fekvő, alig 870 lelkes Csonkapapin kapunk magyarázatot, itt sem csak az óriási hőség miatt üresek az utcák. – A férfiak elmenekültek a háború elől, nem akarták átvenni a behívókat, így inkább külföldre, leginkább Magyarországra mentek dolgozni. Tőlünk eddig egy embert vittek el kiképzésre, de ő is megszökött, mielőtt kikerült volna a kelet-ukrajnai háborúba. Azóta is keresik, ha elkapnák, akkor hazaárulás miatt börtönbe zárnák – jelzi a beregszászi járáshoz tartozó község polgármestere. Kis Pál úgy tudja, más településekről többeket be tudtak hívni, a halottak száma pedig lényegesen magasabb lehet a hivatalosan bevallottnál.

Hétszáz százalékos gázáremelkedés

Csonkapapi polgármestere beszél arról is, hogy az önkormányzatok és az emberek nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak. – Most a költségvetésünk 80 százalékát állami támogatásból finanszírozzuk, a maradék 20 százalékot viszont nekünk kell előteremtenünk, ami nagyon nehéz. A jövő évtől azonban ez is megváltozik, mert valahogy meg kellene állnunk a saját lábunkon. Ezt új adók kivetésével kellene megoldanunk. Emellett az állam azt szeretné, ha az önkormányzatok társulnának, és ötezer fős kistérségeket hoznánk létre. Így könnyebben tudnánk működni és pályázni is – jegyzi meg Kis Pál. Mindezt önkéntes alapon kellene megtenniük, de szerinte ha nem teszik meg, akkor kényszeríteni fogják őket. Korábban abban gondolkodtak, hogy létrehoznak egy nagyobb, 16 ezer fős, határ menti magyar térséget, de ez nem tetszett az ukrán vezetésnek. – Mindenáron megpróbálnak felszabdalni minket – teszi hozzá szomorúan.

Ami a pénzügyi nehézségeket illeti, a polgármesteri hivatalban már két hónapja nem tudnak fizetni a dolgozóknak. Pedig a juttatások egyébként is rendkívül alacsonyak, a hivatal munkatársai magyar fizetőeszközben számolva mindössze körülbelül 20 ezer forintot keresnek. Egy nyugdíjas pedig csupán 15 ezer forintnyi vagy még annál is kevesebb hrivnyát kap havonta. – Ez elképesztően kevés, ha azt vesszük, hogy a gáz ára például 700 százalékkal emelkedett. Az idős rászorulóknak holland segítséggel napi egyszeri étkezést biztosítunk, de ez csak csepp a tengerben – mondja a csonkapapi polgármester.

Fejlesztés, felújítás csak külföldi segítséggel

A szomszédos Beregsom hasonló problémákkal küzd, ez a település is kihalt, sok épület katasztrofális állapotban van. A polgármesteri hivatal, ami az egykori Lónyay-kastélyban kapott helyet, szintén siralmas képet fest. A vakolat sok helyen levált a falról, a téglák nagy felületen kilátszanak, a lépcsőt is megette az idő. Az épületben alakították ki a ma már szintén felújításra szoruló óvodát, a postát és az időközben holland segítséggel rendbe tett orvosi rendelőt. Ezt az ingatlanrészt a településre ellátogató és a szegénységen megütköző németalföldi vendégek hozták helyre. A régi iskola épületét addig használták, amíg össze nem roskadt, az új intézményt pedig svájci, ausztrál és kanadai támogatással építették meg. Az óvodában igyekeznek olcsó és leleményes megoldásokkal a gyermekek kedvé­ben járni, akiknek gumiabroncsokból, CD-kből készítettek pálmafát, hattyút, gombát vagy éppen nyuszit.

Az enyészeté a labdarúgópálya is, focicsapat sincs a településen. A gárda tagjai külföldön vannak, és pénz sincs a csapat fenntartására. A helyi önkormányzat költségvetése ugyanis mindössze hatmillió forintnak megfelelő hrivnya, ebből kell működtetni a polgármesteri hivatalt, az óvodát és a könyvtárat. A faluban féltucatnyi kisebb üzlet és két kocsma működik, komolyabb működő üzem nincs a környéken.

Egyre több tolvaj és rabló érkezik a falvakba

Beregsom polgármestere meg is említi, hogy a helyi vállalkozásoktól nagyon kevés adó folyik be. – Itt alig van munka, az emberek nagyobb városokba mennek el dolgozni. Kevés a fizetés, polgármesterként én is csak havi 30 ezer forintnyi hrivnyát kapok, és emellett ha hivatali ügyben utaznom kell, akkor saját költségre tankolok. Nem is a pénzért vállaltam el Beregsom vezetését, hanem mert sajnáltam a falut – hangsúlyozza Hegedüs Attila. A polgármester elmondja, hogy a hrivnya árfolyama a harmadára zuhant a forinthoz képest, míg az árak átlagosan 2-300 százalékkal emelkedtek. A lakosság télen nem fogja tudni kifizetni a számlákat. – Az emberek korábban nem is akarták annyira a magyar állampolgárságot, de amióta kitört a háború, mindenkinek jól jön az uniós útlevél. A férfiak eldobálták az ukrán papírjaikat, hogy ne tudják megfogni őket – veti közbe a jegyző, akinek férje Dániában dolgozik.

A polgármester megemlíti, hogy a nehézségek miatt egyre többen jönnek lopni, rabolni a faluba. Legutóbb 28 tyúkot és egy sarokcsiszolót vittek el. – Leginkább azok a cigányok járnak át, akik a gyerekeik után a Janukovics-érában komoly támogatásokat kaptak. Ezeket azonban megvonták, a szociális háló megszűnt. Félő, hogy télen, a magas gázszámlák miatt éhezni vagy fázni fognak az emberek, és ismét az utcára vonulnak – mutat rá Hegedüs Attila, aki szerint néhány hónap múlva újra lángba borulhat a Majdan.

Csak a betegek és Jehova tanúi kapnak felmentést

Miközben Kárpátalján óriási a szegénység, egymást érik a mozgósítások. Jelenleg a hatodik van érvényben, de Beregsom vezetése úgy értesült, hogy lesz hetedik is. A férfiak korábban a munkahelyükön kapták meg a behívót, ezt ma már a polgármesterek kézbesítik az érintetteknek. – Az ötödik mozgósításnál a falu 78 hadköteles férfija közül 72-t hívtak volna be, de csupán egy ment el katonának – jegyzi meg a beregszászi járáshoz tartozó kis falu polgármestere. – Általában az megy orvosi vizsgálatra, aki tudja, hogy úgyis megbukik rajta. Megjelennek még a Jehova tanúi is, mert ha három éve igazoltan a gyülekezethez tartoznak, akkor az ukrán törvények szerint nem kell fegyvert fogniuk. Így Kárpátalján az ötödik mobilizációnál csak a behívottak 48 százalékát sikerült hadra fogni, a magyarok körében pedig még ennél is sokkal rosszabb lehet az arány – közli Hegedüs Attila.

A faluból eddig három embert vittek el a háborúba, és egy tartalékos szolgált a beregszászi hadkiegészítő parancsnokságon. Egyikük sem sérült meg, egyelőre. – Kárpátalja kormányzója a múlt héten azt mondta, hogy a régióból eddig 68 katona halt meg Kelet-Ukrajnában, míg a sokkal nagyobb, orosz határhoz közeli Zaporizzsjai területről 72-en haltak hősi halált. Sok függ attól, hogy melyik egység hol szolgál a háborúban. Kárpátalja azért is szenvedhetett arányaiban nagyobb veszteségeket, mert a 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandárnak például februárban a debalcevei katlanból kellett kitörnie. Az egység akkor hivatalosan hét embert veszített, köztük magyar nemzetiségűe­ket is, a sebesültek száma pedig harminc volt.

A kelet-ukrajnai háború maga a pokol

Bár a háborúban nem vett részt, több mint egy évet a beregszászi hadkiegészítő parancsnokságon szolgált tartalékosként a beregsomi Farkas Ernő is. A férfi, aki civilben a Beregsomért Jótékonysági Alapítvány elnöke, sofőrként dolgozott a közeli városban. Először tíz napra hívták be, majd a kilencedik napon közölték vele, hogy még tíz nap. A 18. napon már azt mondták neki, hogy minimum 45 nap, és ez így ment több mint egy évig. – Behívókat kézbesítettünk, illetve hazavittük azokat az embereket, akik átmentek az orvosi vizsgálaton. Majd amikor visszatértek a családjaiktól, akkor mi vittük el őket a megyei gyűjtőhelyre, és átadtuk őket a megyei hadkiegészítő parancsnokság embereinek. Emellett a hősi halottak temetését is mi intéztük – mutat rá a férfi.

Farkas Ernő beszámol arról is, hogy a beregszászi parancsnok ragaszkodott ahhoz, hogy célirányosan hívják be az embereket a szerint, hogy mi van beírva a katonakönyvükbe. Máshol csak a létszámra figyeltek, így előfordult az is, hogy valakit jogosítvány nélkül vittek el sofőrnek. – Az egyik munkácsi zászlóaljat, amelyet azért hoztak létre, hogy fontos pontokat ellenőrizzen Kárpátalján, viszont kiválóan kiképezte a parancsnoka. Ennek az alakulatnak megígérték, hogy nem vetik be őket Kelet-Ukrajnában, ezért ide sok önkéntes is jelentkezett. Később azonban többször is be akarták vetni az egységet, de a parancsnok ellenállt. Azzal védekezett, hogy nincs elég felszerelésük, az előírt tizenkét mesterlövész puska helyett például csak három van. Végül a parancsnokot elmozdították, a zászlóaljat pedig beolvasztották a 128-as munkácsi dandárba, és bevetették Kelet-Ukrajnában – hangsúlyozza Farkas Ernő.

„Az emberek nem mernek az életre szavazni”

A férfi említést tett egy furcsa esetről is. Egy alkalommal a beregszászi hadkiegészítő parancsnokságon megjelent egy középkorú férfi azzal, hogy be akar állni katonának. – Amikor az illető megtudta, hogy a kelet-ukrajnai szolgálatért 90 ezer forintnyi fizetést adnak, akkor oda kérte magát. Csak a végén vallotta be, hogy a beteg gyermeke miatt kell a pénz.

Farkas Ernő munkatársunk kérésére felhív egy olyan katonát, aki a háborúban szerzett lábsérülést, de a bakosi férfi nem akar beszélni átélt megpróbáltatásairól. Ez nem is csoda, mert Kelet-Ukrajnából elképesztő borzalmakról érkeznek hírek. Volt olyan veterán, aki arról számolt be, hogy traktorral miként „temették” tömegsírba az embereket. Érkezett hír arról is, hogy egyes erdők mellett maszkban arattak a gazdák. A fák közül érkező bűz így is orrfacsaró volt. A munkálatokra szakadárok kísérték el az embereket, hogy azok a kombájnnal elkerüljék az aknákat. Az oroszbarát erők ezért a termény húsz százalékát kérték.

Nemcsak az önkormányzatoknak és a lakosságnak, hanem Isten szolgáinak sem könnyű manapság Kárpátalján. Jakab Attila beregsomi református lelkész szerint akkor lehet jobb az élet arrafelé, ha az emberek visszatalálnak az Úrhoz. – Néhány éve még hét-nyolc gyermeket kereszteltünk egy évben, tavaly már csak négyet, idén pedig egyet. Az emberek nem mernek az életre szavazni, nem látnak perspektívát – mondja a lelkész. Szerinte csak akkor lehet előrelépés, ha az emberek lelki ébredése új erőre kap. – Isten igéje mindig támasz – köszön el bizakodva.

Forrás: Napi Gazdaság

Tízmilliós segítség

Több mint tízmillió forint támogatást adtak csepeliek a kárpátaljai Beregsomnak, Csonkapapinak és a Beregszászi 6. számú Általános Iskolának. Az önkormányzat 4 millió forint támogatásban részesítette Beregsom és Csonkapapi települést, és 2 millió forintot adott az oktatási intézménynek. Utóbbi kapott további 1,2 millió forintot is, amit csepeli általános iskolások és közéleti személyiségek adtak össze.

A támogatási szerződéseket Kárpátalján írták alá kedden. A csepeli küldöttség tagja volt mások mellett Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Ábel Attila csepeli alpolgármester is. A fideszes honatya köszöntőbeszédében idézte Szabó Dezső szavait, miszerint minden magyar felelős minden magyarért. – A felajánlott adomány széles körű csepeli összefogás eredménye – tette hozzá. A beregszászi ünnepi támogatási szerződéskötésen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Fráter Olivér elnökhelyettes is. Szász Jenő itt bejelentette, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet további 2 millió forint támogatást nyújtott a beregszászi iskolának. – Két nyomós okunk is volt rá, hogy a csepeli önkormányzat figyelmébe ajánljuk az iskolát. Az egyik, hogy az intézmény csaknem 150 éves, és régen volt felújítva. A másik, hogy Csepel élen jár a határon túli magyarok megsegítésében, és az oktatás fejlesztésére, a gyerekek támogatására szívesen áldoztak pénzt – mondta Szász Jenő.

Forrás: Napi Gazdaság

21 hozzászólás “Végveszélyben van a kárpátaljai magyarság” bejegyzésre

  1. krapulax szerint:

    Mindenféle arab jöttment helyett a magyarokon kellene segíteni, befogadni. Liberális söpredék ilyenkor hol van ?

  2. ebihal szerint:

    Miért beszélsz így az őseidről?

  3. felix szerint:

    Nálad hányan laknak?

  4. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Krapulax hozzászólásával egyetértek, sajnálom a kinti magyarokat, hogy idejutottak ilyen szegénységre, én amikor gyűjtöttek nekik hozzájárultam. Bármkor megteszem újra ha szükséges.
    Kinek az őse az afgán, a szír, az afrikai és koszovói menenekült ? Akinek ezek az ősei az fogadja be őket ! Felix megint a a jóindulatú gúnyolódásával kérkedik, fogadja őket be az aki a migrációsok befogadásával egyetért és támogatja őket.

  5. Tóth Mária szerint:

    Remélem hamarosan összeomlik Ukrajna /bár az embereket sajnálom/, vissza kellene csatolni Kárpátalját és rajtuk segíteni. Természetes a magyarul beszélő, de nem magyaroknak ez nem tetszene!
    Egy újabb gyűjtést kellene szervezni!

  6. felix szerint:

    Anikó.
    Nálad hány kinti magyar lakik?

  7. ebihal szerint:

    Tóth Mária!
    Kárpátalja lakossága kb. 1,2 millió, ebből 150-200 ezer a magyar. Mit csináljunk a
    többivel?

  8. Elhallgattatni szerint:

    “ÉBRESZTŐ EURÓPA: A POLGÁRHÁBORÚ ELÉRTE KÁRPÁTALJÁT!”
    KÁRPÁTHÍR — 2015-07-11
    munkacs1

    Polgárháborús állapotok uralkodnak a kárpátaljai Munkácson, miután szombat délután a szélsőséges Jobb Szektor fegyveresei tűzharcba keveredtek egy parlamenti képviselő testőreivel és a kiérkező rendőrökkel. Meg nem erősített sajtóinformációk nehézfegyverzet bevetéséről, több halottról és sebesültről szólnak, az Ungvárra vezető utakat lezárták, az utcákat lángoló autók szegélyezik, már a titkosszolgálatot és a katonaságot is bevetették – írja a Jobbik alelnöke, Szávay István.

    Munkács már csak egy ugrásra van a kárpátaljai magyarság központjától, Beregszásztól, illetve az országhatártól. Ez már nem a kelet-ukrajnai hadszíntér, és nem egy távoli, elméleti veszély. A sokszor hangulatkeltéssel és alaptalan riogatással vádolt Jobbik korábbi figyelmeztetései tehát sajnos beigazolódtak, a valódi fenyegetést és valódi veszélyt a Jobb Szektor szélsőséges alakulatai jelentik, akik ellen minden tisztességes ukrán és magyar embernek közösen kell fellépnie!

    – tette hozzá Szávay.

    A Jobbik számára kérdéses, hogy a Nyugat által támogatott ukrán kormány a kialakult helyzet eszkalálódása esetén képes lesz-e megvédeni állampolgárait, különös tekintettel a területén élő nemzeti közösségekre. Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré! Ebben tehát óriási felelőssége van az Egyesült Államoknak, illetve az Európai Uniónak.

    A Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy tegyen meg mindent a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében, és minden rendelkezésére álló eszközzel hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára és az abban rejlő veszélyekre!

  9. vazul néni szerint:

    Egyetértek Krapulax, és Anikó hozászolásával én is sajnálom a kinti magyarokat ,hogy önhibájukon kívül,a nagyhatalmi torzsalkodás következtében ilyen embertelen helyzetbe kerültek,én is hozzájárultam amikor gyűjtöttek nekik .Felix és nálad hány kinti magyar lakik??Nálam lakik .Ebihal ahogy egy nagy baloldali gondolkodó mondta valamikor “Lári-fári” a te ősöd ez lenne ?? 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=7Jm_eUQSYAk Különben a külhoni szélsőséges szervezetek abszolút demokratikusak, nem tesznek különbséget fidesz-es, dk-ás ,mszp-és, lmp-és ,,,…….stb magyar között ha úgy hozná a helyzet.

  10. Tarjányi László szerint:

    Kárpátalja lakosságának döntő hányada helyben őshonos ruszin, akik mindig hűek voltak a Szentkoronához. A betelepült ukránok kevesen vannak, maradhatnának, vagy úgyis lelépnének Nyugat-Európába!

    “AZ ESŐVÍZ TUDJA, HOL VAN MAGYARORSZÁG HATÁRA.
    RAINWATER KNOWS WHERE THE HUNGARIAN BORDER IS. Copyright Tarjányi László.”

    “ELMENT OROSZ, TÖRÖK, TRIANON SEM ÖRÖK! Copyright Tarjányi László.”

  11. felix szerint:

    vazul néni !
    Én is sajnálom a menekülteket, de a fidesznek /kormány/ egy fillért sem adok, mert lenyúlja.
    Nem egy példa volt rá.

  12. ebihal szerint:

    vazul néni!
    Aranyos, de nem válasz a kérdésre. Mit csináljunk a többivel?

  13. ebihal szerint:

    Tarjányi László!
    Ha hinni lehet a wiki demográfiai adatainak, Kárpátalja lakossága 1980-ban 400 ezer,
    2000-ben 1,2 millió volt. 20 év alatt a ruszinok valószínűleg nem szaporodtak ilyen
    ütemben.

  14. Tarjányi László szerint:

    http://www.ruszinok.hu/ruszinok.php cikk ruszin szerzője a kárpátaljai ruszinok számát 900 ezerre teszi, más országokban pontosabb adatokkal szolgál, de Ukrajnában hivatalosan nem léteznek ruszinok, csak ukrán rovat van a népszámlási íveken.

  15. ebihal szerint:

    Tarjányi László!
    Ha feltételezem, hogy 1980-ban legalább 150 ezer magyar élt Kárpátalján és mindenki
    más ruszin volt /bár ez biztos nem igaz/, akkor 1980 és 2000 között kb. 650 ezer
    ruszinnak kellett odaköltözni ahhoz, hogy a 900 ezer fő összejöjjön. Lehet gondolkodni!

  16. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Felix legalább annyi mint nálad !!!

  17. Grün Izidor szerint:

    “Ha a hatalmas adósságok folytán netán összeomlik az ukrán gazdaság, az akkora menekülthullámot válthat ki, amely mellett eltörpül a Földközi-tengeri áradat” – figyelmeztet a Financial Times.
    .
    Vezírem! Hamar, hamar kerítést oda is!
    Pár kilométeren ne spóroljunk már! 😀

  18. Tarjányi László szerint:

    Felesleges jönniük, inkább fogdossák össze a felelősöket, a zsidó Jacenyukot, a zsidó Porosenkót/Valcmant, a zsidó Kolomajszkijt, a zsidó Timosenkót/Kapitelmant, a zsidó Klicskót, a zsidóbarát Turcsinovot, s adják át Putyinnak! Ad értük gázt!

  19. Grün Izidor szerint:

    Tarjányi László!
    Van akit hozzád hasonlóan a gyűlölet éltet, de a normálisok enni is szoktak néha! 😀

  20. Tarjányi László szerint:

    Az hogy ki normális, attól függ kik vannak többen! 😀 Shalom!

Itt lehet hozzászólni !