Dávid Ibolya törvényszerűnek tartja az MDF találkozását Bokros Lajossal

Népszabadság, Inforadio.hu

Az MDF elnöke szerint Bokros Lajos már 1995-ben, pénzügyminiszterként is jobban értékelte a helyzetet, mint mások, mint akár ők maguk. Dávid Ibolya állítja, hogy elkerülhetetlen a gazdaságban a konzervatív fordulat, de azt még nem tudja, hogy az EP listájuk élére kiszemelt Bokros miként reagál a felkérésre.

– Zseniális ötletnek nevezte, hogy Bokros Lajos legyen az MDF-listavezető az európai parlamenti választáson. “Valami az elnökasszonyban megbomlott” – kommentált a pártból Katona Kálmán.

– Az MDF elnöksége több mint kétharmados többséggel hozta meg döntését. Katona Kálmán nem tagja az elnökségnek. Komoly indokaink voltak Bokros Lajos felkérésére. Ma az a legfontosabb kérdés, hogyan kerülheti el Magyarország a pénzügyi és a gazdasági összeomlást. S Bokros Lajos az egyedüli, aki az elmúlt húsz évben komoly tapasztalatokat szerzett e téren.

– S a “csodafegyvert” azonnal messzire, Brüsszelbe kell küldeni?

– Olyan nagytudású professzor, akire szükség van az európai színtéren és itthon is.

– Amikor ön, az MDF vezetés felhatalmazásával felkérte, kedvező választ kapott?

– Az elnökség felhatalmazásával három “kívülálló” személlyel is tárgyaltam. Bokros Lajos Ukrajnában van, valószínű hogy a hétvégén hazaérkezik, találkozik velem, s aztán nyilatkozik.

– Tett neki ajánlatot? Igent mondott?

– A Bokros Lajosról kiszivárgott hír felgyorsított egy olyan folyamatot, mely nem jutott el a végső fázisba, s melyről az MDF-tagok között sem volt kellő egyeztetés.

– Olajos Péterrel konzultált erről? Sokan azt hitték, hogy ő lesz a listavezető.

– Olajos Péter az Egyesült Államokban van, de nem volt olyan döntés, hogy listavezető lesz. Ha hazaérkezik, vele is leülünk.

– Ha Bokros Lajos listavezető lesz, az MDF arca, a kampányviták során nyilván a saját reformtéziseit képviseli. Vagy a demokrata fórumét?

– Az elmozdulási irányokban egyetértés van közöttünk. A konkrét megoldások terén viszont még az MDF tagjai között, az elnökségben sincs teljes egyetértés, akár az Akadémián, a nemzeti Csúcson elmondott beszédemről, akár az MDF által meghirdetett Nemzeti Adószabadság programjáról van szó. Sőt, az MDF három-négy gazdasági szakembere között sincs teljes egyetértés, pedig tizenöt éve együtt dolgozunk. Ezt így tartom normálisnak.

– Bokros Lajos programja: kötelező magánbiztosítás az egészségügyben, a 13. havi nyugdíjak végleges eltörlése, a köztisztviselők 13. havi juttatásának eltörlése, a hetvenhét akkreditált egyetem közül mintegy ötven bezárása. Ezekkel egyetért?

– Maximálisan egyetértek. A félelmem az, hogy ha ezeket a lépéseket nem tesszük meg, felére-harmadára kell csökkenteni a fizetéseket, nyugdíjakat.

– 1995 március 12-én hirdette meg Bokros Lajos, a Hornkormány pénzügyminisztereként nevezetes csomagját. Ez ellen akkor az MDF Alkotmánybírósághoz fordult, “tüntetett”. Amikor pedig kormányra kerültek a Fidesszel, az összes Bokros-intézkedést eltörölték, visszaállították a tandíjmentességet, ismét alanyi jogon járt a családi pótlék, a gyes és a gyed… Mi változott?

– A szociális piacgazdaságnak voltak különböző fázisai. Mi akkor úgy ítéltük meg, hogy a gazdaság élénkítésével egyetértünk. De nem akartuk, hogy a szociális támogatások terhére tegye ezt meg Bokros Lajos.

– Most ez miért helyes?

– Mert az elmúlt három év gazdaságpolitikája és a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság egyértelművé tette: nincs mit elosztani. Ma vitán felül áll, hogy olyan szakadék szélén áll az ország, hogy csak egy konzervatív fordulattal tudunk megoldásokat találni.

– Az senkit sem zavar, hogy – idézek egy MDF-es politikust , “Bokros Lajos a neoliberális műhelyek apostola”?

– Egy másik meg “baloldalinak” nevezte. Sok ezren vagyunk ebben a pártban. Én pártelnökként azt mondom: nekem az MDF léte nem cél, hanem eszköz. Mégpedig ahhoz, hogyan tudunk egy parlamentáris demokráciában hozzájárulni, hogy egy nemzeti fellendülés irányába el tudjuk mozdulni.

– Bokros Lajos 1995-ös stabilizációs modellje tananyag a nyugati közgazdaságtudományi egyetemeken, az IMF is követendőnek minősítette. Most is tüntetne ellene, vagy felülbírálja akkori véleményét?

– Én is másképp látom már a hatását. Egy félszocialista világban élünk a rendszerváltozás óta, azt hiszik sokan, hogy majd úgy ötvözzük a kapitalizmust és a szocializmust, ahogy nekünk tetszik; mind a kettőből kivonjuk, ami jó, s nem számolunk a hátrányokkal. A kilencvenes évek elején talán még el lehetett hitetni, hogy ezt meg lehet csinálni, ma már egyértelművé vált, hogy nem. Valószínű, hogy Bokros Lajos ezt 1995-ben szakértelménél fogva jobban látta, mint sokan mások. Ma pedig egyértelmű, hogy ez az egyetlen járható út. Így törvényszerű az MDF a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása.

Forrás: Népszabadság

Katona Kálmán: Valami megbomlott az elnök asszonyban!

Bokros Lajos jelölése teljesen ellentétes az MDF eddigi programjával, a középosztály érdekeivel és az ellenzéki magatartással – mondta az InfoRádiónak a párt korábbi választmányi elnöke. Katona Kálmán szerint kiszámíthatatlan Dávid Ibolya pártelnök politikája.

Katona Kálmán az InfoRádióban puccsszerűnek nevezte azt az ülést, amelyen az elnökség ajánlást tett a párt választmányának arra, hogy Bokros Lakos egykori szocialista pénzügyminisztert indítsák az európai parlamenti választásokon.

Hozzátette: a lista véglegesítésére nem az elnökségnek, hanem a választmánynak van jogköre, az azonban még nem hozta meg az erről szóló döntést.

Őt egyébként személy szerint megdöbbentette a javaslat, amelynek elhangzása után már megértette: Dávid Ibolya miért tartott olyan különös beszédet a nemzeti csúcson, amely Katona Kálmán szerint teljesen ellentétes volt az MDF programjával, a középosztály érdekeivel és az ellenzékiséggel is.

Hozzátette: ugyanez igaz Bokros Lajos jelölésére is. A közgazdász szerinte liberális gazdaságpolitikát követ, ez pedig nem nyerne támogatást a párt szervezeteiben.

Dávid Ibolya óriási változáson ment keresztül az utóbbi időben – jelentette ki, de hogy mindez mindek köszönhető, arra csak annyit mondott: “erre próbáltam olyan szavakat mondani, ami egy rádióba jó, nem találtam. Valamilyen különös társaságban erre vannak kifejezések”.

Kétségbeesett kapkodás

Szerinte az elnök az újraválasztása óta kétségbeesett kapkodásba kezdett, mozgása pedig kiszámíthatatlan. “Nem tudom követni, és én nem szeretném, ha a párt követné” – tette hozzá.

“Az unió válságát próbálná Bokrossal kezeltetni? – tette fel a kérdés. – Ez egy képzavar. Ha film lenne, azt mondanám, hogy dramaturgiai hiba van” – fejezte ki döbbenetét. Hozzátette: a jelölés liberális balratolódást üzen, holott évek óta azon dolgoznak, hogy a jobbközépen tartsák a pártot. “De ez a lépés nagyon durva” – mondta.

Még nem tud róla

Bokros Lajos jelölésének híre először a sajtóban jelent meg, ezt követően Dávid Ibolya azonban a nyilvánosság elé állt, és szerdán megerősítette a hírt. Az elnök ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a jelenleg Ukrajnában tartózkodó közgazdász még nem tud a jelölésről.

Arra a kérdésre, hogy Bokros Lajos személye a párton belül megosztottságot váltott-e ki, az elnök azt mondta: mindig vannak ellenvélemények, de szerinte meg tudja győzni az ellenzőket.

Az InfoRádió azt is firtatta, hogy ha a legnagyobb magyarországi válságmenedzsernek Bokros Lajost tartja az MDF, miért küldené ki Brüsszelbe. Erre a pártelnök azt válaszolta: mert mindkét helyen szükség van rá.

Forrás: Inforadio.hu

4 hozzászólás “Dávid Ibolya törvényszerűnek tartja az MDF találkozását Bokros Lajossal” bejegyzésre

  1. toto szerint:

    En meg az MDF politikai palyafutasanak veget tartom torvenyszerunek.

  2. Papi szerint:

    Szegény Antal Imre!!!!!!!

  3. balszélső szerint:

    Az antalli örökségtől az apróantali örökségig törvényszerű az út?

  4. munkásököl szerint:

    🙂

Itt lehet hozzászólni !