Nézze meg, mi maradt a legendás magyar gyáróriásból!

Hirado.hu

Nézze meg, mi maradt a legendás magyar gyáróriásból!

A legendás, szigetszentmiklósi Csepel Autógyár területén létrehozott muzeális intézményben gépjárműveket, alkatrészeket, fényképeket és dokumentumokat láthat a közönség. A hirado.hu stábja a helyszínen járt.

A Csepel Autó Gyártmánymúzeumot, a terület mai tulajdonosa és üzemeltetője az ÁTI-Sziget Kft. hozta létre. A cég vezetője, Fejős Mihály 2009-ben határozta el, hogy egy rendhagyó múzeummal kíván tisztelegni a letűnt gyáróriás előtt.

Szigetszentmiklós és Szigethalom határában már az 1920-as évek végétől működött üzem, de akkor még repülőgépeket és alkatrészeket gyártottak, majd a második világháború alatt elsődlegesen katonai repülőket.

1944 áprilisában öt hullámban bombázták a gyár területét, szinte földig rombolták és teljesen leállt a termelés. Az üzem sorsa egy ideig bizonytalan volt, végül 1950-ben indult újra, akkor már gépjárműgyártással, és a nevét is ekkor kapta.

A Csepel Autógyár, amely semmilyen kapcsolatban nem állt a Csepel Vas- és Fémművekkel, közel 30 éven át készített teherautókat, s egészen az 1990-es évekig fennmaradt, mint alkatrész-beszállító.

A napokban megnyitott Gyártmánymúzeumhoz egy 700 négyzetméteres hangárt újítottak fel, ahol megtekinthető az a hat teherautó is, amely az itt készült járművek teljes spektrumáról áttekintést ad az 1950-es évektől az 1980-as évek végéig.

Az üzem fénykorában, a 70-es évek elején csaknem 10 ezer embernek adott munkát, a hirado.hu stábjának Békés Gyuri bácsi tartott rögtönzött tárlatvezetést, aki több mint negyven évig volt a Csepel Autó munkatársa.

A videó megtekinthető ide kattintva!

Forrás: Hirado.hu

5 hozzászólás “Nézze meg, mi maradt a legendás magyar gyáróriásból!” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    A ’20-as években még tikkadt kecskenyájak legelésztek a szigethalmi halmokon és repülőgépgyártásról szó sem esett!
    Marhaságok írása helyett el kellene olvasni legalább a Csepel Autógyár történetét és nem keverni a csepeli Weiss Manfréd gyárával!
    Esetleg harminc-negyven évet lerántani benne! 😛 😀
    .
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Csepel_Aut%C3%B3gy%C3%A1r

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    A PG is bele van ebbe keverve, nameg az az alkatrészbeszállítás nem volt több az Ikarus alvázgyártásnál.

  3. Grün Izidor szerint:

    fghfjhgkjhk!
    “az alkatrészbeszállítás nem volt több az Ikarus alvázgyártásnál.”
    Valamit félreértettél!
    Azok az alvázak annyira járóképesek voltak, hogy saját lábon vitték őket Fehérvárra vagy Mátyásföldre, ahol a bodegát tették rájuk!
    És átlag 12-13 ezer darabot évente! 😀

  4. Zsolnai János szerint:

    Én a honvédségnél 1970-ben a 344-es csepellel közlekedtem és egy nagyon jó konstrukció
    volt. Még ma is lehet itt-ott látni egy-egy darabot közlekedni. Nagyon kár , hogy megszünt
    a gyártása. De a benzinfaló Zilekett kellett használnunk.

    A magyar gépjármű gyártásának tönkre tevésének a kezdete volt. ( 1970 )

  5. spectator szerint:

    Tönkretették az 1938M Botondot is, amiből a Királyi Honvédség részére több ezer darabot gyártottak és 1948-ig a Magyar Néphadsereg is használta. A Botond gyártását leállították, helyére lépett a Steyer – Csepel. Ez sem kellet az et-aknak, mert volt Zil. Ugyanez volt a vasúti szerelvények sorsa is.
    Tessék gondolkodni ! A magyar ipar kivéreztetése folyamatos volt.

Itt lehet hozzászólni !