Forgalomkorlátozások a csepeli szennyvíztisztító építése miatt

MTI, Hirado.hu

Április folyamán újabb forgalomkorlátozások lépnek életbe a csatornaépítés miatt a Bem rakpart Halász utca és a Szilágyi Dezső tér közötti szakaszán

Elsősorban a Bem rakpartot és a környező utcákat érintő forgalomkorlátozásokra kell számítani tavasszal a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építése miatt – közölte az ÉlőDuna Projekt az MTI-vel hétfőn.

A Bem rakpart és a Fő utca környékén közlekedő autósokat arra kérik, hogy a következő mintegy 2,5 hónapban ne rutinszerűen vezessenek, hanem figyeljenek a forgalmi változást jelző táblákra, a sávok felfestéseire – áll a közleményben.

Emlékeztetnek rá: február 11-től átmenetileg lezárták a Bem rakpart mindkét, északi irányba vezető forgalmi sávját egy körülbelül 50 méteres szakaszon, az Aranyhal utcánál, a Batthyány tér közelében. Jövő hét szerdától, február 25-től a forgalmat átterelik a belső sávra, így akkortól a külső és a parkoló sávot zárják le. Az Aranyhal utca zsákutcává válik a Fő utca felől, és ez a forgalmi rend március végéig marad érvényben.

Várhatóan február 26-tól március 25-ig a Fő utcát kétirányúsítják, a Clark Ádám tér felől a Fő utcába érkezők a Halász utcánál kanyarodhatnak le a Bem rakpartra. A Halász utca ez idő alatt egyirányúvá válik a Fő utca irányából a Bem rakpart felé, hogy a BKV buszok zavartalanul közlekedhessenek. Ezért azok az autósok, akik a Halász utcánál hajtanak fel az alsó rakpartról a felső rakpartra, csak jobbra kanyarodhatnak majd, a Batthyány tér irányába, de nem hajthatnak be egyenesen a Halász utcába. Az alsó rakpartra vezető lehajtót lezárják, azonban a kétirányú forgalom biztosított marad a felhajtó sávon.

A forgalmi rend átmeneti módosítására a Bem rakpartot, a Pala, a Halász és a Jégverem utcát érintő csatornaépítés miatt van szükség. Előreláthatólag február 26. és március 5. között lezárják a Bem rakpart Halász és Pala utca közötti szakaszát, a Pala utcát, a Jégverem utca pedig zsákutca lesz a Fő utca irányából. Március 6. és 25. között pedig a Pala utca és a Clark Ádám tér között zárják le teljes szélességében a Bem rakpartot; a rakpart ezen szakaszán lakók az addigra megnyitott Pala utcán keresztül juthatnak el otthonukhoz. Parkolni pedig a környező utcákban tudnak ez alatt a két hét alatt. Március végéig a Jégverem utca zsákutca marad a Fő utca irányából.

Április folyamán újabb forgalomkorlátozások lépnek életbe a csatornaépítés miatt: a Bem rakpart Halász utca és a Szilágyi Dezső tér közötti szakaszán egy sávon haladhat majd a forgalom, amely a csatornaépítési munkálatok függvényében először a parkoló sáv, majd a belső sáv lezárásával jár. A parkolás átmeneti tilalmáról a kivitelező időben, szórólapok és közlekedési táblák kihelyezésével értesíti az autósokat.

Szintén áprilisban a Vám utca zsákutcává válik az Iskola utca felől, a Fő utca két forgalmi sávja közül pedig lezárják a páros számú épületek előtti sávot. A Vám utcát teljesen lezárják arra az időre, amíg a Vám utcában lévő épületek csatornarendszerét rákötik a főgyűjtőcsatornára. A lezárás vonatkozik a Vám utca és a Bem rakpart sarkán lévő, a Dunára néző épületekre is: amikor ezeknek a házaknak a csatornáját rákötik a főgyűjtőre, akkor a Bem rakpart külső sávját kell átmenetileg lezárni. A forgalom ekkor a belső sávban haladhat.

Arra kérik az autósokat, hogy a Bem rakpart és a Fő utca környékén március és május közepe között fokozottan figyeljék a forgalmi rend változást jelző Kresz-táblákat és a sávok felfestését, ne rutinszerűen vezessenek.

A csatornaépítéssel járó munkálatok várhatóan május közepére befejeződnek a Bem rakparton és a környező utcákban, ezt követően visszaáll az eredeti forgalmi rend. Nyárig már csak kisebb forgalomkorlátozásokra kell számítani az aszfaltozási munkálatok miatt.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep építésének egyik legfontosabb része a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna kialakítása; a közel 7 kilométer hosszú csatorna a főváros budai oldalán keletkező szennyvíz java részét gyűjti össze, a kelenföldi szivattyútelepre juttatja, ahonnan az a Duna alatti szennyvízátvezető csöveken keresztül a Csepel-szigeten épülő központi szennyvíztisztítóba kerül. A főgyűjtőcsatorna megépítése ezáltal lehetővé teszi, hogy a budai területek nagy részének szennyvize a jelenlegi gyakorlattal szemben ne tisztítatlanul, közvetlenül a Dunába folyjék.

hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !