Udvari bonyolító

MSZP-s igazságügyi közbeszerző

HVG

Az igazságszolgáltatás kedvenc közbeszerzési bonyolítója az MSZP csepeli frakcióvezetője saját, illetve családja cégein keresztül.

Közkívánatra az alábbiakban mutatjuk be a HVG-ben a csepeli MSZP frakcióvezetőjéről készült cikket, melyet Borka-Szász Tamás frakcióvezető javaslatára a „bulvár” kategóriába is betettünk. Csepelen ugyanis már valóban itt tartunk, igazi celebek lettek a politika szereplői. Pedig csak épp rosszkor vannak rossz helyen vagy fordítva, jókor vanak jó helyen. Az alábbiakban a HVG cikke olvasható.

Alkotmányellenes volna, ha a piaci szereplők párthovatartozását figyelnénk”- reagált Sátori János bíró, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) közbeszerzéseket felügyelő osztályvezetője (korábban az akkori legfőbb ügyész, Györgyi Kálmán polgári helyettese). A HVG azt tudakolta, összefér-e a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, hogy az OITH közbeszerzéseit az MSZP csepeli frakcióját vezető, a helyi képviselő-testületnek – egyebek mellett a közbeszerzésekért felelős – pénzügyi bizottságában alelnök Borka-Szász Tamás bonyolítja.

A bürokratikus szóval bonyolítónak nevezett szakember részt vesz a közbeszerzések kiírásában, a dokumentáció elkészítésében, s javaslatot tesz a bírálóbizottságnak.

Az OITH-nak a Szászok Kulturális és Irodai Szolgáltató Kft. dolgozik – tavaly nyerték el a megbízást meghívásos közbeszerzési tenderen. Szerződésük határozatlan időre, pontosabban addig tart, ameddig ki nem töltik a 10 millió forintos keretösszeget (egy beszerzés lebonyolításáért átlagosan nettó 250-350 ezer forintot kapnak), illetve megtartják az ajánlati dokumentációk után a szállítóktól beszedett összeget. Ráadásul van némi befolyásuk a végkimenetelre is: a bonyolító dolgozza ki ugyanis a bírálati szempontokat, a kiírásban szereplő követelményeket, Sátori szavaival „aktívan részt vesz az előkészítésben”.

„Alkalmazott vagyok a kft-ben” – hárította el a HVG kérdését Borka-Szász. Tény, a baracskai Szászok Kft. Borka-Szász feleségének, Borka-Szász Juditnak, illetve utóbbi szüleinek a tulajdona. Borka-Szász ]udit szintén közbeszerzési tanácsadó, az Ifua Horváth & Partners Kft-nél dolgozik. Annál az Ifuánál, amelynél korábban a férje is, s amely a Szászok Kft. által intézett friss OITH-s közbeszerzésben is indult. „Az Ifua ajánlata történetesen érvénytelen volt”- árnyalta a képet Sátori, s megjegyezte azt is, Borka-Szász Judit éppen gyermekével otthon van.

Megbízott és megbízó jó viszonya nem csupán ebből következtethető ki. Sátori elmondása szerint már azelőtt, hogy ő 2007 őszén elfoglalta hivatalát az OlTH-ban, dolgozott nekik Borka-Szász. Az OITH-n kívül bírósági megrendelésre is dolgozik, információink szerint legalább öt megyében. A megbízott cég e beszerzésekben a csepeli MSZP-frakdóvezető és fivére tulajdonában lévő tárnoki Galeton Kft., amely szintén bonyolító: Borsodban, Bács-Kiskunban, Szabolcsban, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei törvényszékek bízták meg. E beszerzések zöme városi bíróságok épületrekonstrukciójáról, annak tervezéséről szól: a szikszói, a bicskei, a kiskunhalasi, a nyírbátori, illetve szolnoki törvényszék épülete szépül meg. Sátori ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Borka-Szász az egyik cégnél alkalmazott, a másiknál ügyvezető, a megyei bíróságok pedig önálló jogi személyek, az OITH-nak sem hatásköre, sem lehetősége nincsen befolyásolni, kikkel szerződnek.

„A közbeszerzési bonyolító kiválasztása az OITH közreműködésével történt meghívásos eljárás során” – ezt a Szabolcs-Szat-már-Bereg Megyei Bíróságon válaszolták a HVG-nek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságnál – ahol három alkalommal bízták meg a Galetont – így fogalmaztak: „az ÓIT Hivatala részéről kapott kedvező szakmai vélemény, a referenciák és a saját tapasztalatunk volt a döntő a kiválasztásban”. A hivatal közreműködése a gyakorlatban azt jelenti, a bíróság, ha úgy érzi, hogy a beszerzés szakszerűbben és hatékonyabban folyhat így, megbízhatja a bonyolítással a hivatalt. Arra azonban, hogy ilyenkor rálát-e az OITH által egyedüli bonyolítóként foglalkoztatott Borka-Szász arra a tenderre, amelyre meghívják a saját cégét is, nem kaptunk egyértelmű választ, de fölöttébb életszerűtlen az ellenkezője. Azok a megyei bíróságok, amelyek válaszoltak a HVG megkeresésére – a szabolcsi és a szolnoki mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei -, elégedettek a Galeton munkájával, akárcsak az OTTH a Szászokkal. Sátori például azt hangsúlyozta: akadt olyan bonyolult beszerzés, amiért ő vállalkozóként több pénzt kért volna, mint a Szászok.

A beszállítók képe árnyaltabb. A HVG birtokába került levél tanúsága szerint például az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordult azért, mert az „OITH nevében eljáró szervezet” szerintük jogszabályellenesen szed díjakat tőlük. A központosított közbeszerzésben részt vevő szállítóktól pénzt kér az ajánlati dokumentációkért, holott ezek a cégek már eleve díjazás fejében (a beszerzési érték 2 százalékáért) kerültek fel a listára. Sátori azt hangsúlyozta, az ominózus – amúgy számítástechnikai berendezések, például laptopok beszerzésére kiírt – tender nyomán senki sem élt jogorvoslattal a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. „A kiírónak éppen a közpénzekkel való takarékosság érdekében joga van úgymond újra megnyitni a versenyt, vagyis lefelé licitáltatni a szállítókat, és semmi sem tiltja, hogy ilyenkor felszámolják a dokumentáció árát” – magyarázta Sátori.

A Csepelre házassága révén települt szegedi Borka-Szász programozó matematikus és közgazda végzettségű, hivatalos közbeszerzési tanácsadó. A politikát és az üzletet azonban nem választja el élesen, legalábbis erre utal, hogy a mostani közbeszerzési közleményekben több alkalommal önkormányzati elektronikus postacímét adta meg, a közzétett telefonszám előfizetője pedig a csepeli városháza. A Szociáldemokrácia.lap.hu gyűjtőoldalon a „magyar kortárs szocdem politikusok” listáján ő a harmadik név. A sort Csepel egyik országgyűlési képviselője, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) politikai államtitkára, Avarkeszi Dezső vezeti. Nem titkolják jó viszonyukat, amely a helyi politikából ered, azt azonban – akárcsak Sátori – ők is cáfolják, hogy Avarkeszinek szerepe lett volna a Borka-Szász-féle cégek igazságügyi megbízásaiban. „Egy véletlen magánbeszélgetésen mesélt Borka-Szász az OITH-s megbízásáról, ám én akkor még nem is dolgoztam az IRM-ben” – emlékezett vissza a tavaly május óta államtitkár Avarkeszi. Sátori és a frakcióvezető pedig a minisztérium és az igazságszolgáltatás egymástól való függetlenségét hangsúlyozták.

Az ötödik helyezett

A „magyar kortárs szocdem politikusok” online listájának ötödik helyezettje – az elsőhöz és a harmadikhoz hasonlóan – csepeli: Deme Gábor. Őt alighanem szívesen retusálnák elvtársai a lajstromról: Deme a csepeli kettős gyilkosság egyik gyanúsítottjaként van előzetes letartóztatásban, s csak a napokban mondott le az önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagságáról. Igaz, a gyilkosság után rögtön visszahívták a polgármesteri hivatal közbeszerzéseket felügyelő eseti bizottságából fami nem azonos a pénzügyi bizottsággal, bár éppenséggel utóbbi volt az, amelyik Demét delegálta az ellenőrző testületbe).

„A pénzügyi bizottságból Deme nem volt visszahívható” – magyarázta Borka-Szász Tamás csepeli szocialista frakcióvezető, aki egy korábbi közigazgatási hivatali állásfoglalást citál, mondván, a külsős tag mandátuma gyakorlatilag ugyanolyan erős, mint a bizottság képviselő tagjaié, az előzetes letartóztatásba vétel nem ok a mandátumvesztésre. Borka-Szásznak egyébként a szocialista frakció élén helyettese volt Takács József iskolaigazgató, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában elkövetett gyilkosság egyik áldozata.

Forrás: HVG, Rádi Antónia

66 hozzászólás “Udvari bonyolító” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ú Borka úr se egy szentlélek. 🙂

  2. miska72 szerint:

    Minden szentnek magafelé húz a keze. 🙂

  3. miska72 szerint:

    Ez egy szervezett bűnszervezet.
    Gezemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!
    Gazemberek vezetik az országot.

  4. Öreg halász szerint:

    Kíváncsi lennék, hogyan mennek ezek a szerencsés véletlenek az MSZP-ben. Miskát nem idézem, úgyis rátalál a cikkre. Csak akkor megint itt fog pörögni egy napig 😉

  5. Öreg halász szerint:

    Elkéstem.

  6. Öreg halász szerint:

    🙁

  7. miska72 szerint:

    Jogtipró-díj: Draskovics vezet a szavazáson(+hang)
    Lánchíd Rádió, p, 2009-02-20 11:22Belföld Vezető hírek Ma még lehet szavazni, hogy kit illessen idén a Jogtipró-díj. A voksokat a rendészeti tárca vezetőjére, a titokminiszterre és a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airportra lehet leadni. A listát most Draskovics Tibor vezeti.

    Balog Zoltán fideszes képviselő, a szavazást kezdeményező Szabadság Kör egyik tagja szerint az a szomorú, hogy Magyarországon ilyen díjat is kell adni.

    (Lánchíd Rádió)
    nyomtatható változat cikk küldése

  8. Borka-Szász Tamás szerint:

    Miska 72: “Ú Borka úr se egy szentlélek.”

    Oszt aztán miért nem, kedves Miska? 🙂

  9. Borka-Szász Tamás szerint:

    Öreghalász: “Kíváncsi lennék, hogyan mennek ezek a szerencsés véletlenek az MSZP-ben. ”

    Mire tetszik gondolni, kedves Öreghalász?

  10. miska72 szerint:

    Tisztelt Borka Szász Tamás!

    Miért?
    A cikket kell elolvasni. 🙂

  11. miska72 szerint:

    Tiaztelt Borka-Szász Tamás!

    Az a baj, hogy nem gondoljuk, tudjuk! 🙂

  12. Gigi szerint:

    Értem én, hogy logikusan azért kellett idecitálni újra a HVG-cikket, mert hiába ül gép előtt mindenki, aki idelát, nem biztos, hogy a HVG online oldalán is megtalálja a teljes szöveget (ha fenn van egyáltalán), előfizetni meg nem szokás rá (pedig szerintem megéri).

    Viszont nem értem a régi-új témanyitást azok után, hogy a megjelenés estéjét (múlt csütörtököt) követően élénk vita bontakozott ki ugyanitt, amelyben baloldali gondolkodásúak/érzelműek és az el nem kötelezettek is megállapították, hogy a cikk konkrétumok nélküli hangulatkeltés. Ráadásul az érintett csepeli képviselő is tiszteséggel válaszolt a kérdésekre, amit a faggatók el is fogadtak.

    Akkor most miért a szalagcím újra?…

  13. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Miska!
    Én is elovastam a cikket, azért kérdezem: miért is? 🙂
    Mit tud? Őszintén érdekel? 🙂

  14. miska72 szerint:

    Tisztelt Borka-Szász Tamás!

    Mit tudok?
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos.
    Kielégítő a válasz?
    Ez az egész Önkormányzat, egy rakás szerencsétlenség.
    Nem kicsit!
    NAGYON!
    Miért?
    Mert MEGCSINÁTÁK!
    Vannak emberek, akik félrevezették a rendőrséget, ezért HAMIS adatok alapján vagyok feljelentve! A törvény szerint a jegyző felel a törvényes működésért itt meg, pont azt nem tartották be, tehát hivataluk, Csepeli Önkormányzat is megérdemli a JOGTIPRÓ DÍJAT, amit jelképesen át is adnék. OSSZÁK SZÉT!
    A bili már hullámzik de nem ez a nagy baj? Hanem hogy már nyakig ér!
    Az összes adat HAMIS volt amit felvett az Építésügyi osztály!

  15. Gigi szerint:

    miska72,

    lassan már mi is kívülről fújjuk az építésügyi harcodat – bár személy szerint képtelen voltam elmélyedni benne -, de mi köze hozzá a HVG-cikknek és Borka-Szász Tamásnak?

  16. Gordon szerint:

    Gigi,

    lehet hogy abban egyetértünk, hogy Borka úrnak kevesebb köze van miska dolgaihoz, mint Red Bull-nak Borka úrhoz. 🙂

  17. Öreg halász szerint:

    Kedves Borka úr, tudja mire gondoltam. Orbánnál már az is bűn volt, hogy merészelt földet venni és gazdálkodni, egy MSZP-snél SZDSZ-esnél viszont úgy tűnik, nincs bűn, nincs határ.

    Kérdezze meg Kál kollégáját, akinek a cége tízmilliókat keres annál az önkormányzatnál, amelyiknél ő képviselő! És őt sem zavarja mindez, sőt!

    Egy percig sem gondoltam, hogy ami a közbeszerzéssel történik, egy MSZP-snek botrányos volna. Miért lenne botrányos, ha egyszer az ő cégéhez folyik a lóvé?

  18. totó szerint:

    teljesen felesleges a szoci uraknak magyarázni, hogy mi etikus és mi nem, ha jogszabály nem zárja ki, akkor az nekik nem erkölcsi kérdés. Ebben szocializálódtak és a gyerekeiket is erre fogják tanítani. De a fagyi visszanyal.

  19. Csaba szerint:

    Úgy látszik Borka Szász Tamás csak úgy, mint a a polgármestere, imád blogozni 🙂

  20. kispajtás szerint:

    Csaba:
    A polginak kiollózzák a szaftosabb hsz-eket, de BSzT valóban kommentezik – bár hangulatától és a mondandójától függően több néven.
    Szilvesztergyanús….!!!???

  21. Gigi szerint:

    Ha közszereplő lennék, abbéli minőségemben saját néven írnék, magánemberként viszont választott nicken. Ezt a gyakorlatot kár cikizni, mert elfogadott szerte a világon…

  22. kispajtás szerint:

    Gigi:
    Ok.
    Köszi!

  23. miska72 szerint:

    Borka- Szász Tamástól se jött több comment. 🙂
    Ugyan ez volt CSI vel is!
    Beg B. ZS-vel is! 🙂

  24. Gordon szerint:

    A Borkához csapd hozzá Red Bull-t is. 🙂

  25. miska72 szerint:

    Jó, rendben. 🙂

  26. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Totó!

    Ön végre kimondta az egyik felét a dolgoknak: az általam végzett közbeszerzési tevékenység SEMMILYEN jogszabályba nem ütközik. Pontosabban egy nagyon szigorű törtvény, a Közbeszerzési Törvény alapján ítéltetik meg.
    A másik célzását viszont nem értem, és sokadszorra kérdezem az itt lévő, értelmes emberektől: mit látnak etikátlanságot a civil munkámban??
    Nem általános szólamokat kérnék, hogy “ugyan nem jogszerűtlen, de erkölcsileg aggályos”, hanem PONTOSAN megmondva: mi nem egyeztethető össze a munkámban és a közéleti szerepemben???
    Eddig ebben a témában egyetlen normális megjegyzést nem olvastam.

    És a családomat meg gyerekemet pedig kéretik kihagyni ebből a témából, ha szabad kérnem. Mérhetetlenül cinikusnak és aljasnak tartom az ilyen beszólásokat, lelke rajta bárkinek.

  27. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Öreghalász!

    Hadd hívjam fel a figyelmét két apró, nem elhanyagolható tényre: az én üzleti tevékenységem speciel semmilyen, ismétlem semmilyen módon nem kapcsolódik a kerületi önkormányzathoz. Ilyet eddig senki nem állított, és nem is tud állítani.
    Erre eddig is kínosan ügyeltem és ezután is fogok, mert EZT nem tartanám etikusnak.

    Másrészt hozzám “nem folyik” a pénz, hanem szolgáltatást nyújtunk érte, aminek pompásan mérhető az eredményessége, a szabályossága és szakmai minősége szintén (sérti a Közbeszerzési Trövényt bármely lépésünk vagy sem), amely szolgáltatásért ellenszolgáltatást fizetnek.
    Igen, jó reggelt, kapitalizmus van 19. éve hazánkban is.

    Mielőtt megkérdi, hogy miért közszférabeli ügyfeleink vannak: azért, mert ezek a szervezetek kötelezettek közbeszerzésre, a versenycégek nyilván nem így végzik beszerzéseiket…

  28. A Geza szerint:

    “Pompasan merheto”, “kivalo munkat vegzek” (masik poszt), “nagyon ertek hozza” “magas szinvonalon” … blabla. Te aki mar az egyetemet is epphogy atvitted igencsak kozepes eredmennyel, a kontraszelekcio tipikus peldajakent alltal politikusnak (erkolcsileg passzolt a dolog), sajat bevallasod szerint is, ne nevettess mar ezzel a hu de profi vagyok dumaval. Mondjuk PR szempontbol nem rossz. Szerinted ezt barki beveszi?

  29. Mózsi szerint:

    Gondolom Tamás olvasta Párttársa honlapján megjelent Németh Szilárd családját érintő gusztustalan megjegyzéseket. Én is olvatam, de nem találkoztam az ön tiltakozásával. Sőt újra átolvasva Red Bull is hallgatott. Vajon miért? Mert az nem mérhetetlenül cinikus és aljas?

  30. Gigi szerint:

    Mindkét eset aljas. Egy közszereplő magára vonja a figyelmet, és vállalja, hogy kiteszi a magánéletét is a “placcra”. Akkor is, ha nem akarja. De aki erre hiénaként lecsap, az nem ember a szememben. Persze az én ítéletem vajmi kevés. 🙁

  31. spam szerint:

    Tisztelt Borka Úr!

    Ezt írja:

    “…üzleti tevékenységem speciel semmilyen, ismétlem semmilyen módon nem kapcsolódik a kerületi önkormányzathoz. …Erre eddig is kínosan ügyeltem és ezután is fogok, mert EZT nem tartanám etikusnak.”

    Kérem, ossza meg velem a gondolatait, mint közszereplő, Csepel talán egyik legmeghatározóbb politikusa, hogy az előbbi gondolata fényében hogyan vélekedik az szdsz-es Kál Károly képviselőről, akinek a cége viszont nagyon is szoros üzleti kapcsolatban áll az önkormányzattal. És ez milliós nagyságrendben is elég jól mérhető. Évi 40 millió körül, ha jól tudom:

    Nagyon várom a válaszát! Előre is köszönöm!

  32. kispajtás szerint:

    Gigi:

    Ha a közszereplők “bulvárosan” nyilatkoznak meg, hívják fel magukra a figyelmet, akkor a háttérben valószínű valami olyasmi zajlik, amit ily módon szokás elfedni. A Te nézeteiddel ellentétben igenis helye van a fenntartásoknak, annak, hogy a dolgok mögé lássunk azért, hogy minél valósabb képet kapjunk. Vagy csak szócsatákról, felelőtlen és kicsinyes vádaskodásokról lenne szó? Én az Urak helyében inkább a kultúrált, korrekt megnyilvánulást választanám a hitelesség megőrzése okán. Főleg, ha valaki több néven is kommentezik. A stílus maga az ember

  33. jani szerint:

    T. Borka – Szász Tamás Úr !.

    Végre Őn is kimondta a büvös mondatot:
    ” jó reggelt, kapitalizmus van 19. éve hazánkban is ” !!!!
    Ez valóban megmagyaráz sok mindent, ami ebben az országban töténik, és történik ma is !
    Ha valaki mélybben elgondolkozik,rájön a megfelelő válaszra, mi miért történik !!!
    Egyébként a” jó reggelt “kivánságra azt mondom sok embernek nem kell felkelnie ahhoz, hogy lássa mi történik körülötte !
    Ha hiszi hanem, vannak akik “le sem feküdtek”, tehát felkelniők se kell!! Nyitott szemmel járnak és nem csak néznek hanem látnak is !!!
    Ezek az emberek már a kezdettől fogva mondták, hogy mit lehet várni a kapitalizmustól és támogatóiktól, és maradéktalan kiszolgálóitól !!
    At utolsó mondataival teljes mértékben egyetértek !
    Igaza van !
    Lehet úgy is beszélgetni, / szándékosan írom a vitatkozás helyett /, tiszteletben tartom más véleményét! Az pedig már viselkedési forma , hogy nem keverem bele a beszélgető partnerem hozzátartozóit !!
    Nem egyszer azért hagyom abba néha a beszélgetést, itt a fórumon, mintha nem tudnék bekapcslódni, hanem azért mert elfajul a beszélgetés és nem arról szó amiről kellene!!

    Maradok tisztelettel : jani

  34. Öreg halász szerint:

    Az a gyanúm Jani, hogy a kommunista pártból átalakult, a kommunista eszmét egy-két nap alatt levedlő MSZMP-MSZP-sek éppen azt a kapitalizmust kezdték el megvalósítani, mint aminek 45 évig a rossz tulajdonságait szajkózták.

    Így aztán ne lepődjünk meg semmin.

  35. kispajtás szerint:

    Jó estét a félhomályban, kedves BSzT! 19 éve VADKAPITALIZMUS VAN!!!

  36. kispajtás szerint:

    Gigi!
    A múlkor ezt írtad:

    “Ha közszereplő lennék, abbéli minőségemben saját néven írnék, magánemberként viszont választott nicken. Ezt a gyakorlatot kár cikizni, mert elfogadott szerte a világon…”

    Én elfogadtam és rendben lévőnek tartom, kivéve: ha a közszereplő magánemberként más nick(ke)ken a nyelvével a saját hátsóját kényezteti.

  37. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves AGéza!

    Mint már leírtam e fórumon, két diplomám van, nyelveket beszélek, tehát szellemi képességeim és szorgalmam megkérdőjelezése legalábbis mulatságos az Ön részéről. Főleg, hogy szerintem nem sok információja van tanulményi eredményeimről. De tisztelem a nagyon határozott “véleményét”.

    Elárulom Önnek (és a közvéleménynek is), hogy szerencsére nem azért találtam meg a politikát, és nem azért lettem politikus, mert “nem jutott más” vagy hogy “máshol nem boldogultam”.
    Épp ellenkezőleg! Saját egzisztenciát és vállalkozást építettem fel, amely hála Istennek egyetlen elemében sem függ a politikától. Semmiben. Emiatt nem lehet rám azt mondani, hogy megélhetési politikus vagyok, és legfőképpen nem vagyok zsarolható. És a jövőben is roppant módon fogok ügyelni arra, hogy ez így maradjon.

    Végezetül – ha nem is ismeri a közbeszerzést és a lebonyolítás szabályrendszerét – biztosan tud olyan ismerősével konzultálni, aki erről információt ad. A közbeszerzési törvény igenis szigorú és legfőképpen számonkérhető és ellenőrizhető kereteket ad a közbeszerzési tanácsadó munkájához. És az eredményessége (a közbeszerzési eljárás eredménye-e, megtámadja-e a lebonyolítás bármely pontját bármelyik induló cég stb.) tényleg prompt mérhető. Bárcsak sok ilyen munkahely lenne hazánkban, ami megfelel ezeknek a kritériumoknak….

  38. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Spam!

    Szerintem ezzel kapcsolatos véleményemet leírtam, de árnyaljuk egy kicsit a képet és válasszuk legalább ketté.

    Egyrészt remélem senkinek nem azzal van problémája, hogy egy cégnek az önkormányzatnál (vagy annak cégeinél) van szerződése.
    Ha a szerződésben foglalt munkét, szolgáltatást elvégzi, akkor azt ki kell fizetni, amin neki bizonyára van haszna is, de különben miért csinálná? Egy cég működtetése nem karikatív tevékenység.
    Megrendelő oldaláról ott vannak az arra hivatott vezuetők, testületek, akiknek a teljesítést, az ár-érték arányt meg mindent folyamatosan ellenőrizniük kell, hiszen közpénzből gazdálkodnak.

    Engem kicsit az zavar ebben az egészben, hogy állandó jelleggel (nyilván megfelelő politikai számítással) az a szöveg megy, hogy Kál Károly cége x millió Ft-t “nyúl le az önkormányzattól. Azt már senki nem teszi hozzá, hogy ezért ő munkát és szolgáltatást végez.

    Másrészt viszont a magam nevében már nyilatkoztam, hogy én kerülném azt a szituációt, hogy saját vagy családom bármely tagjának cége megbízásokat kapjon a csepeli önkormányzattól. Ha pedig úgy lettem képviselő, hogy már előtte születtek ezek a szerződések, akkor minimum átadnám valaki másnak a dolgok kezelését.
    Ezzel mindent elmondtam a saját erkölcsi felfogásomról ebben a kérdésben, de a kérdés etikai jellegű és nem más.

  39. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Mózsi!
    Ha hiszi, ha nem, nem olvastam az inkriminált cikket, sem Németh Szilárd úr családjával kapcsolatos megjegyzést. Ha bántották a családját, akkor azt a leghatározottabban elítélem és soha nem tunék azonosulni ilyen véleménnyel.
    Akkor sem, ha saját párttársamról van szó! Mert a politikust lehet támadni, de a család a szent.

  40. Mózsi szerint:

    Köszönöm Tamás megnyugtatott, de azért szánjon rá egy kis időt, mert megéri. Nekem is az a véleményem , hogy ha nincs fogás embereken, akkor a családot bevonni” hátha találunk valamit” gerinctelen dolog. DE sajnos az önök oldalán láttunk erre nem kevés példát.

  41. A Geza szerint:

    Tanulmanyaidat es szocializaciodat – sajnos – kozelrol volt modomban nyomon kovetni …

  42. Csaba szerint:

    Borka Szász úrtól azért azt megkérdezném, hogy miért nézi ennyire le az embereket. A cégének semmi köze a politikához? Akkor hogy kerül a képbe Avarkeszi államtitkár?

    A másik: Kál Károly a pénzéért cserébe munkát és szolgáltatást végez az önkormányzatnak? Ha jól emlékeszem, a múltkor arról olvashattunk, hogy felszívódott egy olyan játszótér, amire az ő cége vigyázott. Hogy is van ez a munkavégzés? Hogyan vigyázott a játszóra? Ezek szerint sehogy, mert azóta az megsemmisült.

    Jó móka lehet kormányzónak lenni ezek szerint, ilyen erkölcsi normákkal.

    MSZP-SZDSZ városvezetés = Csepel leépülése, elzüllése anyagi és erkölcsi értelemben.

    Miska72-nek igazat adok abban, amit rendszeresen fúj.

  43. miska72 szerint:

    Na mi vaqn Tisztelt Borka Szász Tamás?
    Tiaztelettel várjuk a válaszát.
    Tisztelt Borka út azt írja 19 éve vadkapitalizmius van?
    Tájékoztatom, DIKTATÚRA van! Nem kicsit! NAGYON!

  44. kispajtás szerint:

    miska72:

    Bocs, de a Borka Úr által említett “19 éve kapitalizmus van” kommentre reagálva én biggyesztettem elé a “vad” jelzőt.
    Ezt ne rajta kérd számon!
    Üdv,

  45. miska72 szerint:

    De miért van vadkapitalizmus? Mert mindenki összejátszik mindenkivel. Az üzleti érdek az első. GYORSHAJTÁS? szólj már a rendőr cimborádnak, hogy sikálja el. Ingatlan biznisz? Mutyi? Minden az ismerettség miadt van. Hidd el megvan itt a HÁLÓZAT. Ezért van a nép, a hálótat csapdájában.

  46. kispajtás szerint:

    miska72:
    Fordított világban élünk, nyugaton kapitalizmus van, keleten egy elfajzott társadalmi és politikai berendezkedés, az ebből fakadó zűrzavarral. Aki betagozódik ebbe a rendszerbe, amit a múlból örökölt vezetőink kapcsolatai működtetnek, annak esélye van a politikai hatalomból gazdasági tőkét kovácsolni. Az idősebbek példáját látva a fiatalabb generáció is érzi a lehetőséget ebben a keleti vadkapitalizmusban. De vannak mohóbbak és kapzsibbak – lásd: demét – ők jelenthetnek veszélyt, ők lehetnek a vesztük. Az ő pártérdekeik nem egyelőek a Te érdekeiddel.
    Magyarán, tesznek rád…..

  47. jani szerint:

    T. Öreg Halász !
    Jól megfogalmazatad a lényeget!! Ezért érinti rosszul azokat akik nem forgattak köpönyeget és mai is kitartanak az elveik mellett, amikor összemossák őket az ál balodallal.
    A tettek beszélnek nem a kinyilatkoztatások !
    Az útobbi idők történései ezt igazolják is. !!
    Beszélgettünk már itt sokszor arról ki a balodali ki nem , és ki szeretne az lenni. Ezért nem akarok ujra belemélyedni a témában.
    Csendben jegyzem meg az igazi baloldaliak a rendszerváltásnak nevezett szabadrablás óta mondják, a kapitalizmusnak köszönhetjük, hogy itt tartunk !
    Azt is mondtuk van sok dolog amit fel kellett volna használni, át kellett volna venni belőle.. !!
    Sajnos sokan megszimatolták, hogy van mit keresniük, -hogy mit -, azt mindenki tudja ezért váltottak !
    Tiszteletem a kivételnek !
    Sokkal többet veszítettek el emberi tulajdonságaikból, abból az emberre jellemző tulajdonságokból, amit pénzzel nem lehet megfizetni, de ez nem számít sokaknál.
    Én nem lepődők meg ezen, csak nehezen tudom elfogadni, mert én más értékrendek szerint gondolkozom és próbálok meg cselekedni, még akkor is ha sokaknak ez nem tetszik !

    Üdv.: jani

  48. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves AGéza!

    Ez aztán a BÁTOR DOLOG: álnéven pocskondizázni engem, és megjegyzéseket és minősítéseket tenni rám.
    Ezek szerint ismerjük (?) egymást?

    ÉN a nevemmel vállaltam, amit beírtam. Ideje lenne Önnek is vállalni valamit az arcából. Lássuk, milyen bátor?…..

  49. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Csaba!

    Eszem ágában sincs lenézni az embereket! Mivel szolgáltam rá erre a megjegyzésére?
    Avarkeszi urat az egész cikkbe az újságíró keveri bele, teljesen méltatlanul. Ami összeköt bennünket: Csepel, baloldal. Semmi több!

    Egy másik hozzászólásban már elmagyaráztam, hogy mekkora butaság még csak sugallni is azt, hogy egy IRM államtitkár bármire is ráveheti Megyei Bíróságok sorát. Nincs semmilyen hatalma a minisztériumoknak a bíróságok felett, mert azok alkotmányosan függetlenek…

    Még valami: szerintem Kál Károly cégei tevékenységével kapcsolatban nem jól teszi, ha kizárólag csak a csepelinfo tudósításaira támaszkodik. Sajna, igen gyakran csúsztatnak és hazudnak a szerzők. De tudja mit? Szerintem Kál Károly nagyon szívesen mesél bárkinek a szerződéseiről, és mesél arról, hogy nekik mi a feladatuk. Meg is adhatom Önnek a számát, hiszen a képviselőtársam, biztosan megengedi….
    Az általa elmondottak igazságtartalmát pedig – felajánlom – a Pénzügyi Bizottságon keresztül ellenőrizheti. Kérem, éljen vele!

  50. spam szerint:

    Tisztelt Borka úr!

    Az említett játszótér ügye, amiről ön szerint a cspeleinfo hazudik, hmmm, nézzük csak. Én ismerem azt a környéket, volt ott egy játszótér. Most nincs.

    A tények makacs dolgok. Tudja. A főnöke, az a gyurcsány már megmondta.

    Egyébként a válaszát köszönöm. Így megismerhettem az ön normarendszerét. Mondhatom, biztató. Így teljesen érthető, hogy ön nem is érti, hogy ebben az egész cikkben mi is az üzenet.

  51. Borka-Szász Tamás szerint:

    Kedves Spam!

    Ez aztán a gyors értékítélet!
    Szerintem Ön félreértett. Nem azt vitatom, hogy egy játszótér “eltűnt”. Hanem tudomásom szerint a Kál féle cégnek szerződés szerint nincs ilyen feladata, hogy a játszóterek ŐRZÉSE. Ezt nevezem kemény csúsztatásnak a lap részéről.
    Ezért mondtam, hogy talán előbb tájékozódni érdemes egy témában, mielőtt egy írás vagy politikai nyilatkozatok alapján gyorsan véleményt alkotunk.

    Kedves Spam! Biztosan velem van a baj, de könyörgöm: világosítson már fel, hogy “ebben az egész cikkben mi az üzenet”? Azon kívül hogy MSZP-s képviselő vagyok, és ettől az egész dolog már biztosan rohadt gyanús… Mert hogy alátámasztva semmi más nincs a cikkben.
    Mit lát Ön (tényekkel alátámasztva!) a cikkben, amit én nem bírok kiolvasni belőle???? Sokat segítene.

  52. Gordon szerint:

    Kedves Red Bull!

    A “rohadt gyanús” számomra az, hogy lassan mszp-s politikusokkal vannak tele a börtönök és a fogdák.

  53. Gigi szerint:

    kispajtás,

    természetesen lehet lovagolni a hozzászólások kétnevűségén, de ebből tévesnek gondolom azt a következtetést levonni, hogy bárki sunyi vagy hiteltelen lenne. Te és én nem vagyunk közszereplők, tehát nincs etikai akadálya annak, hogy nick mögé rejtőzzünk. Én megadom ezt a lehetőséget a közszereplőnek is, de kizárólag abban az esetben, amikor nem ebbéli minőségében nyilvánul meg. Ez nem stílus kérdése, hanem helyzeté.

  54. Gigi szerint:

    De saját magát ne kényeztesse álnéven, ehhez csatlakozom. 🙂

  55. Gigi szerint:

    Gordon, azért akadnak jobboldali csaló politikusok is… A kollektív bűnösség elve pedig túlhaladott a gondolkodó emberek körében…

  56. Gigi szerint:

    KK vs. játszótérhez:

    más fórumokból úgy tudom, hogy járőrszolgálatot lát el a kifogásolt cég. Ez azt jelenti, hogy a felújított-bekerített játszótereket reggel és este végigjárják nyitni-zárni. Ez messze van az őrzéstől, tehát KK is az eltűnés felelősségre vonásától.

  57. miska72 szerint:

    Tisztelt Borka-Szász Tamás!

    Azt mondta, hogy “Egy másik hozzászólásban már elmagyaráztam, hogy mekkora butaság még csak sugallni is azt, hogy egy IRM államtitkár bármire is ráveheti Megyei Bíróságok sorát.”

    Ugye ezt nem gondolja KOMOLYAN! 🙂
    TAPASZTALOM A DOLGOKAT ÉS AZ ÖSSZEKÖTTETÉSEKET!
    KOMOLY TAPASZTALATAIM VANNAK!
    ITT POLITAKAI MEGRENDELÉSRE MEGY MINDEN!
    Kéri, hogy adják meg a nevüket a fórumozók, és ne nick néven fórumozzanak?

    1. Tisztelt Borka-Szász Tamás Ön ezt írta : Ez aztán a BÁTOR DOLOG: álnéven pocskondizázni engem, és megjegyzéseket és minősítéseket tenni rám.
    Ezek szerint ismerjük (?) egymást?
    ÉN a nevemmel vállaltam, amit beírtam. Ideje lenne Önnek is vállalni valamit az arcából. Lássuk, milyen bátor?…..

    1., A lényeg, hogy mi ismerjük Önt és a Csepeli bandát!
    2., Jogunk van nick néven fórumozni!
    3., Önnek és a társainak a HIVATALBAN vannak jogaik, amivel vissza is élnek!
    4., Nem a csepeli polgárokat képviselik, hanem a mutyit, meg a gazember munkát!
    5,. Ha nem tetszik a kritika, nem kötelező ide járni.

  58. Gigi szerint:

    miska72,

    a képviselő úr bizonyára megvédi magát, de olvasóként hadd tereljelek vissza, mire is célzott: valaki “A Geza” néven fennen fitogtatja, hogy ismeri ám a BSZT-t, és bezzeg mi minden sötét titkot tud róla. Ezt arccal azonosítva rágalomnak hívják, ami komoly jogi kategória. (Főleg mert akire egyszer rásütnek valamit, az billogként rajta marad, a tisztázások már nem kavarnak vihart. Bizonyára gyakran nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, de sok a méltatlan, kiszolgáltatott helyzet is, elég, ha mind körülnézünk a saját mikrovilágunkban.)

    Márpedig valaki itt arc nélkül, rejtőzködve gyalázkodik, hinti be e közgondolkodást BSZT-t becsmérlő kijelentésekkel. Ez nagyon kicsinyes és gyáva dolog. És ezzel a képviselő sem azt vitatja, hogy szabad-e nick mögé rejtőzni.

  59. miska72 szerint:

    Gigi Gyurcsány is azt mondta HAZUDTUNK REGGEL, ÉLEL, MEG ESTE?
    Mi volt ez? BEISMERŐVELOMÁS! Lett jogi következménye? NEM! TEHÁT A POLITIKUSOK BÁRMIT MEGTEHETNEK BŰNTETLENÜL!
    Hallottad Zuschlag János vallomását? 2002-ben Ő maga semmisített meg 5000 db kopogtató cédula másolatát! Ezt azért vallotta be, és ismerte el, mert a BŰNCSELEKMÉNY MÁR ELÉVÜLT! TEHÁT EZÉRT MÁR NEM BŰNTETHETŐ!
    Tehát a politikusoknak a hivatalukban vannak jogaik, nekem meg itt!
    Ha nem tetszik nekik el kel menni DOLGOZNI! Nem kell politizálni! Az utcaseprőt a pénztárost, a postást, az autószerelőt, a péket, a ……………………… stb, NEM KRITIZÁLJÁK!
    Ha meg akarja védeni magát a kritikától, a rágalmazástól, a jogos bírálattól, akkor MÁSIK MUNKAHELYET KELL VÁLASZTANI! 😉
    Én csak az igazságot írom!

  60. miska72 szerint:

    Nagy rajtuk a nyomás? 🙂
    Valaki a megélhetésért küzd, nyugdíjasok, kétkezi munkások.
    Valakin meg NAGY a nyomás. Politikusok, Polgármesterek, Jogászok, ügyintézők, stb.
    Ez az egyenlő teherviselés!
    A nyugdíjas a számlától retteg.
    A politikus, a jegyző, stb, meg a KRITIKÁTÓL!

  61. kispajtás szerint:

    miska72:

    Te mekkora összegért viselnéd el a kritikát?

  62. miska72 szerint:

    Kispajtás Borka-Szász Taamás nem bírja a kritikát,
    meg Cserteg Imre, meg Baranyai Zzolt. 🙂
    kispajtás, akkor keveset keresnek? 🙂
    Én nem a kritikát nem tudom elviselni, hanem a GAZEMBER “munkavégzést”!
    Az igazságtalanságot!
    A HAMIS adatszolgáltatást.

  63. miska72 szerint:

    Kispajtás aki nem bírja a kritikát, ne legyen politikus. 🙂
    Nem kell őket félteni, vastag bőr van az arcukon.

  64. […] Egyesület elnökét, Mészáros Ferencet indítsák. Azonban a többmilliós kampány és a „közbeszerzési aduász” Borka-Szász Tamás kampányfőnöksége ellenére sem jött be az ötlet, hiszen az MSZP […]

  65. […] Tamás sem, aki a kora alapján hiába illene a csapatba, mint közbeszerzési mindenes már egyszer elhíresült, most pedig Rác Fürdő túlontúl drágára sikeredett beléptető rendszerénél merült újra […]

Itt lehet hozzászólni !