Kedvező lakásvételi lehetőség az önkormányzati ingatlanok bérlői számára

Csepel.hu

testuleti3

A csepeli képviselő-testület 10 millió forint támogatást szavazott meg a krízishelyzetbe került kárpátaljai magyarok részére. Németh Szilárd országgyűlési képviselő javaslatára az önkormányzat egy magyarlakta település lakóit mentorálja.

Borbély Lénárd polgármester 35 pontos programjának egyik ígérete volt az önkormányzati lakások kedvezményes megvételi lehetőség. A képviselők most erről is döntöttek.

Csepel újabb lépést tett afelé, hogy a kerületben ismét fellendüljön a sportélet. Az önkormányzat stratégiai megállapodást kötött a Csepeli Birkózó Clubbal és a Halker-KiralyTeam Kick-Box Akadémiával. Döntés született arról is, hogy sikeres pályázat esetén 30% önrésszel, 150 millió Ft erejéig támogatják egy új kézilabda csarnok megépítését a Nagy Imre ÁMK sportcsarnoka mellett.

„Minden magyar felelős minden magyarért” – Csepel támogat egy nehéz sorsú kárpátaljai települést

Március 26-án a csepeli képviselő-testület ülésén napirend előtt szót kért Németh Szilárd országgyűlési képviselő. A politikus tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök kérését: a megyei jogú városok, a főváros és a kerületek  mentoráljanak egy-egy kárpátaljai falut, mert Ukrajna jelenleg “a talpon maradás mezsgyéjén van”, és segítenünk kell az ott élő magyarokat. Németh Szilárd a testület tagjainak azt javasolta, 10 millió forinttal támogassák a kárpátaljai magyarokat. Elmondta, a magyar kormány is jelentős összeget kíván elkülöníteni a háborútól szenvedő határon túli honfitársaink megsegítésére – erről az április 8-i kormányülésen születik döntés.

Németh Szilárd, majd Tenk András is kifejtette, a kárpátaljai magyarokat rajtunk, anyaországi magyarokon kívül senki sem támogatja. A fideszes politikus kitért arra is, ennek a mentorálásnak hétköznapi haszna van, reményt ad nekik arra, hogy  a jövőben is otthon, a szülőföldjükön boldogulhassanak. Másrészről a hazánk felé irányuló migrációs kockázatokat is csökkentheti. Az országgyűlési képviselő Szabó Dezső szavaival – amely szerint, “minden magyar felelős minden magyarért”, – kérte a képviselőket, szavazzák meg a támogatást. Két tartózkodás (Horváth Gyula – DK,  Hudák János – PM) mellett a képviselők többsége a helyzet komolyságához illően az „igen” gombot nyomta meg.

Folytatódik a polgármesteri program megvalósítása

„Az önkormányzati lakások megvételéhez további kedvezményeket biztosítunk” – állt a polgármesteri program 7. pontjában. Borbély Lénárd polgármester előterjesztése nyomán mostantól nem csak az önkormányzati lakások bérlői, hanem a más jogcímen ott élők is kedvező áron juthatnak hozzá ahhoz az ingatlanhoz, melyet legalább 10 éve használnak.  Az új rendszernek köszönhetően – a lakásban eltöltött évek számától függően – az ingatlan vásárlási ára a felbecsült értékhez képest akár 30 %-kal is kedvezőbb lehet.

A teljes összeget részletben kifizetők pedig akár 20 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a lakáshoz, mely így a saját tulajdonukba kerül.

Az elmúlt évek lakáspályázattal kapcsolatos tapasztalatai alapján a szociális bérlet rendszerének felülvizsgálata vált szükségessé annak érdekében, hogy a jövőben minél igazságosabb döntések szülessenek. Ezért a polgármester szakemberekből álló munkacsoport felállítását kezdeményezte.

Fellendülőben a csepeli sport

Új többfunkciós sportcsarnok épülhet az ÁMK tornacsarnoka mellett, melyre a Kalmár Zsolt vezette Csepel DSE pályázik. Sikeres pályázat esetén a csarnok 15 év után az önkormányzat tulajdonába kerül. A kézilabda egyesület azt kérte, hogy az önkormányzat biztosítsa a csarnok felépítéséhez szükséges 30% önrészt. A képviselő-testület ezt egyhangúlag támogatta.

A tervek szerint egy 350 – mobil lelátóval 600 – főt befogadó több funkciós létesítmény épülne a jelenlegi sportcsarnok mellé, melynek 70 %-át – azaz 350 millió forintot – az állam adná. A 2000 négyzetméternyi alapterületű épület nem pusztán versenyeknek adna helyt.

A csepeli önkormányzat képviselő-testülete két sportegyesülettel hosszú távú támogatásról is döntött, melyek aláírására a helyszínen sor került.

A Magyar Birkózó Szövetség képviseletében Németh Szilárd elnök, a Csepeli Birkózó Klub színeiben Märtz József, valamint Borbély Lénárd polgármester háromoldalú megállapodást kötött. A mintegy 5,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból 3 fő birkózó edző 12 havi bérét finanszírozza az önkormányzat.

A Csepel Halker-KiralyTeam Kick-Box Akadémia az aláírással is megpecsételt megállapodás értelmében 15 évig kedvező feltételekkel használhatja jelenlegi edzőtermét a régi Rákóczi iskolában. A csepeli kick-box messze földön híres, évek óta nem találnak legyőzőre a Király István vezette klub sportolói.

A Munkásotthon 30 millióját útépítésre fordítják

A képviselő-testület január 29-én 30 millió forintos támogatást szavazott meg a Csepeli Munkásotthonnak, amennyiben az hajlandó üvegzseb-feltételeket biztosítani működésének átláthatóvá tételére. Nagy József, a Munkásotthont működtető kuratórium elnöke azonban február végén levélben utasította vissza a feltételeket, és ezzel a támogatást. Ezt az összeget most Borbély Lénárd polgármester javaslata nyomán útépítésre fordítják.

A csepeli önkormányzat az előző évekhez hasonlóan segíteni kívánja a kerületi egyházak mindennapjait, ezért működési támogatásként mind a kilenc csepeli egyházközség egyenlő összeget, 555.555 forintot kap. A civil szervezetek támogatásán belül a csepeli fiatalokat megcélzó és őket különböző közösségi programokba bevonó Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület (NITE) 4,8 millió, a Csepeli Gyermekekért Alapítvány 1 millió, az Aranycsapat Alapítvány 250 ezer, a Rákóczi Szövetség pedig 150 ezer forintnyi támogatást kap.

Tűzoltók és rendőrök jutalmazása

Csepel önkormányzata az előző évekhez hasonlóan idén is jutalmazza a kiváló munkát végző rendőröket, tűzoltókat. A rendvédelmi dolgozók és katasztrófavédelmi alkalmazottak személyére feletteseik tettek javaslatot. Az összesen 2 millió forint Szent György és Szent Flórián napján kerül kiosztásra.

Az előterjesztés vitáját követő szavazáson Horváth Gyula (DK) nemmel szavazott. „A rendőrség önkormányzati jutalmazása kényes dolog” – indokolta döntését. A politikus korábban a csepeli mentőautó magasabb szintű felszerelését és a szintén önkormányzati pénzből megnövelt rendőrségi jelenlétet is élesen elutasította.

A jutalmazás mellett a képviselő-testület 3,5 millió Ft támogatást nyújt a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek laktanya felújításra és informatikai eszközök beszerzésére, amit csak Horváth Gyula ellenzett.

Klasszikus irodalmi művek új köntösben: „Élő Színházi Irodalom” Csepelen

A Gór Nagy Mária Színitanoda „Élő Színházi Irodalom” programjának célja, hogy az általános iskolai oktatásban kötelező tananyagként megjelenő, klasszikus irodalmi művek értelmező befogadásának elősegítésével fejlessze az érintett korosztály szociális, erkölcsi és esztétikai értékrendjét, valamint komplex módon járuljon hozzá a diákok személyiségének fejlesztéséhez. Ezért a képviselők támogatták az erről szóló előterjesztést. Megszavazták, hogy 2015-ben 11+1 előadásra kössön szerződést az önkormányzat a színitanodával mintegy 950 000 forint értékben. (A 12. előadás idejére („A Tom Sawyer kaland” esti előadása), –előre egyeztetett időpontban- az önkormányzat térítésmentesen bocsássa a Színitanoda rendelkezésére a Királyerdei Művelődési Ház színháztermét.)

Kedvezően változnak az adósmentő program feltételei is, így többen juthatnak önkormányzati segítséghez ki nem fizetett rezsiköltségeik törlesztésében.

A képviselő-testület tagjai egyhangúlag megszavazták Sostorics József egykori önkormányzati képviselő saját halottjává nyilvánítását.

Csepel.hu

10 hozzászólás “Kedvező lakásvételi lehetőség az önkormányzati ingatlanok bérlői számára” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    A csepeli óvodaösszevonásról miért nem írtok? Azt hogy Borbély és bandája hogyan szégyenítette meg több száz csepeli gyerek szüleit a tegnapi ülésen???! Szégyen gyalázat, amit ezek a nagyképű senkiháziak művelnek! Lassan vége a dalnak fidesznyikek!

  2. nagyapó szerint:

    h.h.! Mi köze a gyerekeknek, a szülőknek az óvoda-összevonáshoz? Minden óvoda megmarad (nem szűnik meg, mint a szocik alatt), minden gyerek, óvodapedagógus marad a helyén. Ja, hogy néhány főnöki állást meg kell pályázni és esetleg egy jobb fogja elfoglalni, az miért baj? Nem kell hamis hírekkel riogatni!!!
    Apropó! Az önkormányzat idén 300 millió Ft-ot fordít az óvodák fejlesztésére (Csepeli Hírmondó).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. ebihal szerint:

    Na álljon meg a nászmenet!
    Kinek a faszát tisztelhetjük Németh Szilárdban, hogy van pofája mindjárt összeget
    is javasolni? Ez a szerencsétlen nem a kerület választott képviselője!
    Stratégiai megállapodás? Az lehet, hogy Némethnek az a stratégiája, majd az önkormányzatok eltartják a versenyzőket és az edzőket, de ez nagyon egyoldalú
    megállapodás!
    Apropó, vén barom! Tavaly 240 millából 3 foglalkoztatót és némi csinosítást sikerült
    csinálni, ha így haladnak a 300 milla nem sokra lesz elég!

  4. helyi szerint:

    Csepeli Hírmondó??? Nagya(po)pó, a hátsó felemet nem törölném ki azzal a propaganda szennykiadvánnyal!Az nem mérvadó, csak egy egyoldalúan tájékoztató, kukába való förmedvény!

  5. nagyapó szerint:

    Az eetásakból megint kigyütt a proli!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. felix szerint:

    Kigyütt és jobboldali lett.

  7. ebihal szerint:

    vén barom!
    A múltkor már kifejtettem, hogy ki az a gerinctelen geciláda, aki prolizni szokott!

  8. ebihal szerint:

    A múltkor elfelejtettétek azt is megírni, hogy a birkózócsarnoknak nem csak a 10
    millás tervezői díját állja a kerület, hanem további 100 millát is betesz. Na elmentek
    a büdös p..csába!

  9. nagyapó szerint:

    Eetásak (3 proli)! Igazuk van, nema zóvodákat kell fejleszteni, hanem lélegeztetőgépet vásárolni, hogy a maffiabal valahogy életre keljen!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. ebihal szerint:

    vén barom!
    Azt kellene cáfolnia, amit leírtam, de ahhoz hülye! Lélegeztetőgép? Minek? A végén
    még magán fog segíteni, s ennyire azért nem utálom az emberiséget!

Itt lehet hozzászólni !