Képmentő: ilyen volt a csepeli Makarenkó Óvoda

Csepel.info

Makarenkó óvoda Csepel 1972

Ma már abszurdnak tűnik, de bizony a nevelő célzatú pofozkodást nem elvető Anton Szemjonovics Makarenkóról óvodát is elneveztek Csepelen. Az intézményt a Csepel Művek gyári munkásainak számára 1949. október 20-án adták át Királymajorban. A Széchenyi út 85. szám alatti, meglehetősen depressziós hangulatú épületet 1972-ben fényképezték le.

Anton Szemjonovics Makarenkóról ma leginkább a “makarenkói pofon” jut eszünkbe, hiszen a szovjet író és pedagógus nem zárkózott el a keményebb módszerektől sem – ha az atyai rábeszélés már kevésnek bizonyult. Noha a nevelő célzatú erőszak a Wikipédián található leírás szerint csak kétszer jelent meg a pedagógus írásaiban, a szocializmus idején, ha elcsattant egy-két pofon, mindig jó hivatkozásnak bizonyult.

Makarenkó óvoda Csepel 2011

A környék 2011-ben

Az óvodának is helyet biztosító királymajori területet az 1900-as évek elején parcellázták fel, az ott álló panelházas lakótelepet pedig 1978-79 között építették. Az óvoda helyét ma már nehéz rekonstruálni, azonban a Széchenyi utca 85. számra a Google utcaképe a fenti helyszínt “dobta ki”.

Anton Szemjonovics Makarenko

Anton Szemjonovics Makarenko

A környéken történt aztán 2009-ben Csepel egyik legtragikusabb bűncselekménye, amikor a háttérben álló Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola vezetőjét és egyik tanárát agyonlőtték. Az elkövetők egyike az MSZP színeiben politizáló Deme Gábor volt, aki tanárként maga is számtalanszor fordult a rosszul értelmezett makarenkói pofonokhoz – de tanártársainak zsarolását, megfélemlítését is napi szinten gyakorolta.

Csepel.info

További csepeli retro cikkeink itt olvashatók

4 hozzászólás “Képmentő: ilyen volt a csepeli Makarenkó Óvoda” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    A név és az épület azonos színvonalon. Talán Deméék is oda jártak?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Grün Rikárdó szerint:

    Kép a befejezett jövőből!
    Ilyen lett volna a paksi bővítés egy turbógenerátora!
    Ami megépülhet bio változatban kukoricaszár és szalma tüzeléssel?!
    .
    http://valasz.hu/data/cikk/2/7441/cikk_27441/paks_fill_850x370.jpg

  3. strici szerint:

    az ovoda helyet nehez rekonstrualni.
    a cikkben emlitett iskola melleti park spar es uzletsor helyen volt.

  4. […] Kerületünk történelmi érdekessége, hogy a királymajori park környékén állt korábban a Makarenkóról elnevezett csepeli óvoda. […]

Itt lehet hozzászólni !