Hatalmas pofont védtünk ki

Mno, Csepel.info

Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

Románia, Lengyelország és Horvátország is keresi a módját a svájci frank drámai megerősödése miatt bajba került devizahiteleseik megsegítésére. A lépések különbözőek lehetnek, de a magyar megoldást mindenütt példának tekintik.

A devizahitelesek megmentését Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár parlamenti képviselője nem támogatta.

Összességében mintegy ezermilliárd forintos pluszkiadástól mentesült Magyarország a kormány devizaadósságokat csökkentő intézkedései következtében – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter szerdán az M1 Ma reggel című műsorában. A távirati iroda tudósítása szerint Varga Mihály elmondta, hogy mivel a jelzálog alapú devizahitelek döntő többsége svájci frankban van, ezért különösen figyelik, hogy a svájci frank árfolyama hogyan változik a forinthoz képest.

A svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése miatt a tavaly törvénybe foglalt árfolyamrögzítés jelentősen segítette a devizahiteleseket, hiszen a svájci frankot 256, az eurót 309 forinton rögzítették, így összesen körülbelül 700 milliárd forintos törlesztőrészlet-növekedéstől sikerült megmenteni a lakosságot. Varga Mihály kiemelte azt is, hogy a 2010-hez képesti alacsonyabb devizaarány az államadósságban mintegy 170 milliárd forinttal kisebb törlesztést eredményezett, míg a tavaly előtörlesztett önkormányzati adósság 85-90 milliárd forintos könnyebbséget jelent.

A környező országokban még lázasan keresik a megoldást a devizahitelesek problémáira, a horvát és a lengyel pénzügyi tárca kérte is a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségét az ügyben. Tállai András, a tárca államtitkára a horvát Nova TV-nek azt mondta, már elküldték azoknak a törvényeknek a fordítását Zágrábnak, amelyek rendezték a helyzetet idehaza.

Magyar úton a horvátok

Lapunk kérdésére a horvát devizahiteleseket tömörítő Frank Egyesület részéről Goran Aleksic megerősítette: úgy tudják, hogy a kormány a magyarországi szabályozáshoz hasonlóan orvosolná a hitelkárosultak helyzetét. A szakember hangsúlyozta, hogy az egyesület teljes megoldást szeretne elérni, ez pedig azt jelenti, hogy az átváltást a szerződéskötéskor aktuális árfolyamszinten határozzák meg, és ennek megfelelően a bankok fizessék vissza az ügyfeleiknek az évek során túlfizetett kamatokat.

A Jutarnji list című horvát lap forrásai szerint a Horvát Bankszövetség ugyan egyetért a frankhitelek kunára váltásával, azonban a jelenleg rögzített 6,39-es árfolyamon számolnák el, amivel a költségeik jóval alacsonyabbak lennének, mint a kezdeti árfolyamok alkalmazásával. Mint a lap megtudta, a kormány kész arra, hogy törvényi változtatásokkal kényszerítse ki a terveit, azonban jobb lenne, ha a törvényhozás, a kormány, az igazságszolgáltatás és a jegybank egymással harmonikusan végezné el ezt, ahogy ez Magyarországon is történt.

A szerb kormány egyelőre nem vetette fel a devizahitelek dinárosításának kérdését, azonban az érintettek máris megszólaltak. A Szerb Nemzeti Bank 2013-as ajánlása szerint a pénzintézeteknek újra kell számolniuk a devizahitelesek tartozásait oly módon, hogy a túlfizetést a hátralévő tartozásból le kell vonni, a további törlesztőrészleteket pedig alacsonyabb összegben kell meghatározni.

Romániában is komoly gondokat jelent a devizahitel-kitettség

A parlament szakbizottsága rendkívüli ülésszakon látott neki tegnap a svájci frank megerősödése nyomán kialakult helyzet megvitatásának. Darius Valcov pénzügyminiszter közölte, a kormány a bajba jutott frankhitelesek számára is elérhetővé tenné tavaly beindított programját, amely adókedvezménnyel bátorítja, hogy a hitelesek a futamidő meghosszabbításáról egyezzenek meg a bankokkal.

A tárcavezető elmondta: a jelenlegi 2200 lejről (155 ezer forint) 3000 lejre emelnék azt a jövedelemhatárt, amely alapján a kölcsön átütemezése esetén a hitelesek adókedvezményre jogosultak; az intézkedés a román GDP 0,1 százalékát kitevő költségvetési terhet jelent. Kiderült, Romániában mintegy négymillióan rendelkeznek kölcsönnel, közülük mintegy 650 ezren halmoztak fel harminc napnál nagyobb elmaradást részletük törlesztése terén, mintegy 2,3 milliárd euró értékben.

Ana Birchall kormánypárti képviselő bejelentette: az alsóház napirendjére tűzte a devizahitelek lejre történő átváltásáról szóló, a szenátus által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet megvitatását. Az ehhez beterjesztett módosító indítvány szerint a svájcifrank-alapú hitelek esetében a kölcsönszerződés megkötése és az átváltás közötti időszak átlagárfolyamán történne a lejesítés.

Egy másik javaslat az eredetinél maximum 20 százalékkal magasabb árfolyamon váltaná át a frankhiteleket. Nicolae Cinteza, a román jegybank felügyeleti bizottságának elnöke azonban hevesen ellenezte a kezdeményezéseket, és tömeges bankcsődöt vizionált, ha a hitelek konvertálásakor nem a kölcsönszerződés pillanatában érvényes valutaárfolyamot veszik figyelembe.

Kamatcsökkentést ajánlott a romániai Raiffeisen Bank

Mindeközben kamatcsökkentést ajánlott szerdán a romániai Raiffeisen Bank azoknak az ügyfeleinek, akik svájci frankban vettek fel hitelt. A bank azt ajánlja, hogy a hitelszerződésekben rögzített június 30-i kamatkiigazítás helyett már péntektől a kiigazított kamattal számolják a törlesztőrészleteket, és a svájci központi bank legutóbbi félszázalékos kamatcsökkentéséhez igazodjanak. A bank Vladimir Kalinov alelnököt idézve közölte: azért döntöttek a kamatok előre hozott csökkentéséről, hogy a havi törlesztőrészletek ne legyenek nagymértékben kitéve a svájci frank árfolyam-növekedésének.

Nincs ok intézkedésre. Rövid távon nincs szükség jegybanki intézkedésre a hazai befektetési piacon a svájci frank múlt heti hirtelen árfolyamváltozása nyomán a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) eddig beérkezett adatok alapján, a jelentős veszteséget szenvedett ügyfelek és piaci szereplők száma csekély – közölte az MNB.

Az ügyleteken elszenvedett ügyfélveszteségek mértéke az eddigi adatok szerint az MNB által felügyelt befektetési vállalkozásoknál meghaladta a tízmilliárd forintot, amelynek döntő hányadát néhány száz befektető szenvedte el. A befektetésialap-kezelők piacán az alapok alig 2 százalékát befolyásolták jelentősebben a piaci zavarok, január 15-én összesen 10 befektetési alap szenvedett el 5 százalékot meghaladó mértékű nettó eszközérték csökkenést 24 milliárd forint értékben, amelyek mindegyike abszolút hozamú alap kategóriába tartozik. A jegybank adatai szerint a legnagyobb nettó eszközérték-csökkenés mértéke 18,83 százalék volt.

 

31 hozzászólás “Hatalmas pofont védtünk ki” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    “Horvátország belerokkanna Orbán modelljébe”
    .
    Más kárán tanul az okos! 😛 😀

  2. Bugi szerint:

    Itt viszont csak te rokkantál bele a magyar modellbe, és te is csak agyilag.

  3. Grün Rikárdó szerint:

    Bugi!
    Meg aza 250 000 autó és személyi-hiteles akiknek a sorsát a bankokkal való megegyezésre bízta a cociálisan érzékeny kormányunk!
    Mi aza 25% tehernövekedés!

  4. nagyapó szerint:

    Ez mind a szoci szagértelem terméke.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. gottseidank szerint:

    Grün Rikoltó!

    Egyelőre senki sem tudott okosabbat kitalálni… Mellesleg némiképp mintha megdrágult volna a frank, mióta mi még olcsóbb árfolyamon kivédtük a teljes bukást. Eső után pedig nem használ annyit a köpönyeg, mint előtte. Továbbá a horvátoknak jóval kisebb a devizatartalékuk, amiből finanszírozhatnák. 75 százalékos devizatartalék-vesztés államcsődöt ígér; 22 százalék – eleve nagyobb tartalékból számolva – meg nem.

    De az a fő, ugyebár, hogy ahajt lemocskoljunk mindent, ami jó, bármilyem intellektuális szemétkedés árán is – különben hol az élvezet az életben?!… Olvasd csak el ezt is:

    Szadisták és pszichopaták az internetes trollok?
    http://hvg.hu/instant_tudomany/20141009_Szadistak_es_pszichopatak_az_internetes_t

  6. Grün Rikárdó szerint:

    Hálistennek!
    “Egyik napról a másikra 20%-kal nőtt a devizalapú autóhitelesek forintban számított tartozása a svájci frank brutális drágulása miatt a múlt héten. Emiatt a törlesztőrészletek is negyedével-ötödével nőhetnek, vagy a hitelek futamideje hosszabodhat meg, rossz esetben, akár egy évvel is. A kormány szerint az autósok terheit a csökkenő benzinár és a minden devizahitelesre vonatkozó banki elszámolás csökkenti majd. Állami segítséget viszont nem kapnak.”
    .
    Mi arra a biztosíték, hogy a jövő héten nem drágul a benzin?!
    Amúgy a rezsigladiátorunk a zútdíj kompenzációt fedezetét látja benne! 😛 😀
    .
    http://tv2.hu/musoraink/tenyek/167128_bajban_vannak_az_autohitelesek.html

  7. ebihal szerint:

    Közben a kusza szemű Matolcsy simán elbaszott 250 milliárdot!

  8. nagyapó szerint:

    csecsemő béka ismét villogatja bunkó proliságát.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. ebihal szerint:

    vén barom!
    ÉRDEMBEN?

  10. felix szerint:

    Szemétláda ÉRDEMBEN?
    A hét legjobb vicce.

  11. orbanchivo szerint:

    ‘Hatalmas pofont védtünk ki”

    🙂 egysuerűen csak szerencséje volt méreten aluli dakotának és sleppjének.

    Ha a fidesznyalingerek cáfolják, s szerintük lükealadárunk kormánya előre tudta svájc mit lép, s ezért lépett időben winnetou s mutyizós társasága, nos nekik csak azt üzenem : a bennfentes kereskedelem súlyos évekkel bűntetendő!

  12. nagyapó szerint:

    Karcsi 1! Na most akkor a a zadófizetők pénzéből mentsük meg a zótósokat? Eddig, nincs ingyenebéd, mondották a szocik. Eldönthetnék már, mit akarnak (tudom a hatalmat, hogy újra lophassanak)? Viszont a 2/3 nem engedi!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  13. nagyapó szerint:

    kolompárorbánfarok! Ütögesse fenekét (az okosabb fele) a földhöz, hogy kormányunk jól kártyázott! Érdekes a külföldi szakértők más véleményen vannak, de ez ne zavarja “tisztánlátását”!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  14. felix szerint:

    szemétláda!
    Ugye az egyenlőség nevében az egyéb hiteleseknek is járna valami, ha már egy előnyben részesített csoport érdemtelenül segítséget kapott.
    Nem sajnálom, de vagy senki, vagy mindenki, aki bajban van.
    Akik úgy vettek fel hitelt, hogy nem szorultak rá, azok milliókat nyertek az előtörlesztéssel, ráadásul legelőször a devizahitelesek közül.

  15. Grün Rikárdó szerint:

    “Hatalmas pofont védtünk ki”
    Több szerénységet!
    .
    Vagy ha véletlenül egy szép májusi vasárnap délelőttön bevágódik egy szatellit a zegyik plázába, akkor Vezírünk kihúzott derékkal közlekedik?!
    Lássátok birkáim, milyen előrelátó Vezírürütök van!
    Ha most nincs ez a zárva tartás egy rakás magyar maradt volna a romok alatt! 😛 😀

  16. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    Lásd a lényeget!
    Egyelőre a hatalom fenntartásához nincs szükség a zautó és egyéb hitelesekre!
    Majd ha a most rendezettek rájönnek a szopatásra, ők majd akkor következnek!
    Lényeg, hogy a minimális szavazattöbbség mindig meglegyen! 😛 😀

  17. nagyapó szerint:

    Don Quijote meg Sancho Panza jól elszórakoznak egymás marhaságain. Csak sajnos nem lovag és együgyű szolgája, hanem két bunkó! Kit érdekelnek?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  18. nagyapó szerint:

    “A devizahitelezés léket kapott hajójában többen voltunk, de csak Magyarország úszott ki a partra”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  19. bonifác szerint:

    Borzasztó lehet ennek a vörös bandának, hogy az általuk csődbe vivőnek hitt intézkedések sikeresnek bizonyulnak.És reszkető kezük egyre távolodik a pénzeszsáktól.
    Már a cuci vezér is orbitális hazugságokkal, nyílt rágalmazással kompenzálja magát.
    Szembe kell néznetek azzal, hogy Orbánék azt csinálják, amit a cuciknak kellett volna.
    Amit a balos ellenzék csinál, az egy nyálas, mocskos rágalom háború, az aljas hazugok
    utolsó fegyvere. (De lehet Soros tata másfélét is fog küldeni.) Vigyázó szemetek Ukrajnára
    vessétek! Már minden résztvevőnek ki van osztva minden bányája, földje, vagyona.
    Csak az ukrán marad koldus, vagy rabszolga.

  20. bonifác szerint:

    Emlékezzek! Tetves vezéreitek habzó szájjal védték a bankokat, multikat, szidták a
    rezsicsökkentést Most az autóshiteleken rugóztok.Liberálbolsi főnökeitektől minden deviza-
    hiteles nyugodtan felköthette volna magát. Szégyenletes, amit csináltok.

  21. Grün Rikárdó szerint:

    “Nagyobb terhet raktak a hazai pénzintézetek az adósok vállára 2008 októbere után, mint azt a költségeik emelkedése indokolta volna – olvasható egy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai által jegyzett elemzésben.”
    .
    Mikor került hatalomra a fityesz?!
    Ha már ekkor látták a bajt miért nem léptek azonnal és miért öt év múlva?!
    Jó kis kampány volt a devizások szopatása! 😛 😀
    .
    http://csepel.info/?p=11006

  22. nagyapó szerint:

    Karcsi 1! Nem kellenek a hamis hírek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  23. ebihal szerint:

    bonifác!
    Jobbulást!

  24. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Mikor lesz már a vedlés?????

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  25. ebihal szerint:

    vén barom!
    Ennyire sürgős? Ha nagyon akarja lehúzom a bőrt és rácuppanhat!

  26. felix szerint:

    ebihal.
    Ne legyél gusztustalan.
    A farkad kihányná a belét.

  27. nagyapó szerint:

    A két bunkó proli megint villog, mutatja műveltségét!
    Érdekes, ha nem másolnak, csak trágárkodni tudnak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  28. felix szerint:

    szemétláda!
    Neked már a megjelenésed is trágár.

  29. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó tovább röfög!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  30. ebihal szerint:

    Ez a vén barom már megint az őseivel dicsekszik!

Itt lehet hozzászólni !