Zuglói belharc Karácsony és az MSZP között

Fideszes alpolgármesterrel próbálják a szocialista mutyit visszafogni

Index

Zuglói belharc Karácsony és az MSZP között

Váratlan fordulat következik a zuglói politikában. Karácsony Gergely PM-es polgármester egykori fideszes ellenfelét kérte fel alpolgármesternek, erről csütörtökön dönt a testület. A háttérben az áll, hogy – hiába a korábbi összefogás – egyre ellenségesebb a viszony Karácsony és a Tóth Csaba által vezetett helyi MSZP között. Mindenki a másikat hibáztatja. Csütörtökön borul a bili.

Hónapok óta feszült és ellenséges a viszony Zuglóban Karácsony Gergely PM-es polgármester és a helyi MSZP között. Viták, személyi ellentétek és sértődések jellemezték az október óta eltelt időszakot.

A baloldali belső feszültségből eddig annyit vehettünk észre, hogy előfordult, hogy Karácsony nem szavazott együtt a szocialistákkal, illetve a Tóth Csaba által vezetett zuglói MSZP a Facebookon kritizálta a támogatásával megválasztott polgármester Fideszt dicsérő nyilatkozatait (egy decemberi Népszava-interjú korbácsolta fel az indulatokat).

Most viszont nagyon is látványos fejezetéhez érkezett a baloldali huzavona.

Csütörtökön Karácsony Gergely azt javasolja a közgyűlésnek, hogy válasszon meg egy fideszest alpolgármesternek.

Mégpedig Rozgonyi Zoltánt, Papcsák Ferenc korábbi alpolgármesterét, aki az októberi választáson Karácsony fideszes ellenfele volt.

Ha Rozgonyit megválasztja a közgyűlés csütörtökön, nem jelentéktelen területet kap: ő felel majd például a költségvetésért. A zuglói testület megoszlása miatt (9 fideszes, 10 baloldali, 1-1-1 jobbikos, LMP-s és civil) a megválasztáshoz nem is kell az MSZP szavazata, elég ha a PM-esek (Karácsony és Szabó Rebeka alpolgármester) átszavaznak.

Karácsony Gergely az Indexnek megerősítette, hogy Rozgonyit kéri fel alpolgármesternek. “A Fidesz konstruktívan áll a kerület ügyeihez”, a párt jelezte, hogy szívesen beszállna a kerület vezetésébe,

a kinyújtott kéz elfogadása a kerület érdeke

– indokolta a váratlan jelölést. A fideszes alpolgármesterség ugyanakkor az Indexnek nyilatkozó helyi PM-es és MSZP-s politikusok szerint egy látványos állomása a baloldali ellenségeskedésnek.

A két oldal elmondása alapján a következő kérdések mérgezték meg a két oldal viszonyát.

1. Ki legyen a jegyző? A volt MSZP-frakcióvezető? Szó sem lehet róla!

Zugló korábbi jegyzője, Papp Csilla októberben távozott a posztjáról (a Színművészeti Egyetemkancellári tisztségét vette célba, sikertelenül). Ezután viszont hónapokig nem sikerült jegyzőt kinevezni, az aljegyző irányította a hivatalt. Az MSZP azt akarta, hogy az új jegyző Imre Gergely legyen, aki az előző ciklusban az MSZP helyi frakcióvezetője volt.

Karácsony viszont elutasította Imrét, mivel semmilyen hivatalvezetői tapasztalata nincsen. Ráadásul ő egyértelműen Tóth Csaba embere lett volna a hivatal élén. (Tóth és Imre közös ügyeiről a Magyar Nemzet is írt korábban.) Karácsony tehát fúrta Imre Gergelyt, míg Tóthék mindenki mást. A helyzetet végül egy nyílt pályázat oldotta meg, amelyet egy mindenkitől távol álló jogász, Hoffmanné Németh Ildikó nyert meg. Az eddig Somogy megyei településen jegyzősködő jogász kedden lépett hivatalba.

2. Ki gazdálkodik Zugló vagyonával? Feigli Ferenc színre lép

A másik problémás pont Karácsony és az MSZP között a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. igazgatói posztja volt. Azt mindkét párt politikusai megerősítették, hogy egy választás előtti egyeztetésen Karácsony belement abba, hogy az MSZP jelölhet igazgatót a vagyonkezelő cég élére. Karácsonynál viszont elszakadt a cérna, amikor a szocialisták bedobták ifj. Feigli Ferenc nevét. Feiglit egy több százmillió forintos kárt okozó közbeszerzési pályázat miatt küldték el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től 2011-ben, és az ilyen dolgokban általában jól értesült Pesti Srácok szerint jelenleg is nyomozás zajlik az ügyben. A polgármester pedig ilyen múlttal nem akarta rábízni Zugló vagyongazdálkodását.

Karácsony megvétózta Feiglit, mire a szocialisták bepöccentek, hogy nem erről volt szó. A konfliktust végül azzal oldották fel, hogy az MSZP-sek más igazgatót jelöltek, Baracskai Gábort. Róla később derült ki, hogy Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester sógora. Jogilag nincs összeférhetetlenség, de Karácsony rossz üzenetnek érezte, hogy a szocialisták ezt előzőleg elhallgatták előle.

Baracskai egyik első húzása igazgatóként pedig az volt, hogy kinevezte helyettesének Feigli Ferencet. A helyzet most úgy áll, hogy a Fidesz benyújtott egy javaslatot Baracskai visszahívásáról, amelyet Karácsony is megszavazhat, ha az igazgató nem rúgja ki azonnal Feiglit (erre a polgármester nem utasíthatja az igazgatót). A csütörtöki ülésen dől el, ki marad a posztján. Minden oldal kiszámíthatatlannak tartja a történet végét, csütörtökön borulhat a bili – mondogatják mindkét oldalon.

3. Ki hol helyezheti el az emberét?

Az MSZP-sek és a PM-esek is a háttérben azzal vádolják a másikat, hogy a saját embereikkel túlzott mértékben felduzzasztják a zuglói hivatalt és az önkormányzati cégeket. Karácsony az Indexnek korábban azt mondta, nem engedi, hogy “PM-es kifizetőhely” legyen Zugló, de azt sem, hogy más pártok kezeljék kifizetőhelyként a kerületet.

Ennek ellenére a hivatalhoz sorra kerülnek a PM-esek vagy PM-közeli emberek (Karácsony szerint egy kezén meg tudja számolni, hány PM-es került a hivatalhoz), míg a cégeknél MSZP-s káderek találnak munkát. (Török Zsolt egykori MSZP-szóvivő például Cserepes Kulturális Nonprofit Kft. rendezvényszervezője lett.) De pontos számot senki sem tud vagy akar mondani, hogy hány baloldali pártember talált munkát az utóbbi hónapokban Zuglóban.

Karácsony az Indexnek annyit mondott a személyi kérdésekről, hogy örül jegyzőként “Magyarország egyik szaktekintélye” került a hivatalhoz. A többi poszt eloszátásáról és Feigli megvétózásáról szóló hírekre pedig úgy reagált: “Zugló érdeke, hogy a hivatalnál és a cégnél hozzáértő és feddhetetlen emberek dolgozzanak”.

Fideszes alpolgármester a szocialista zsarolás ellen?

Ilyen helyzetben választ tehát újabb alpolgármestert a zuglói testület. Jelenleg Szabó Rebeka PM-es és Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármesterek Karácsony helyettesei. Információnk szerint Rozgonyi Zoltán a költségvetés mellett kizárólag Szabótól venne át feladatokat: az egészségügyet és a sportügyeket is ő felügyelné.

Egy PM-es azt mondta, Rozgonyi alpolgármestersége azért fontos Karácsonynak, mert nem akarja kiszolgáltatni magát folyamatosan az MSZP-nek. Tömören így fogalmazta meg:

minél jobban benne van a Fidesz a rendszerben, annál kevésbé tudják Karácsonyt zsarolni a szocialisták

Az MSZP-sek viszont azért buktak ki Rozgonyi alpolgármesterségén, mert az egészet Papcsák Ferenc “keverésének” tartják. Egy MSZP-s szerint Papcsák így akarja megúszni az elszámoltatást, és “a naiv Karácsony Gergely sajnos partner lett ehhez”. A szocialisták szerint Feigli megtámadása, illetve Baracskai visszahívása a vagyonkezelőből arról szól, hogy a fideszesek megússzák a korábbi szerződések alapos átvilágítását és a felelősségre vonást. Karácsony szerint viszont a kerület már döntött az átláthatóságról, az elmúlt öt év szerződéseit nyilvánosságra hozzák, így senki nem úszhatja meg az esetleges felelősségre vonást.

MSZP-sektől és egy helyi fideszestől is hallottuk, hogy a zuglói helyzet annyira tarthatatlanná kezd válni, hogy elgondolkodnak a testület feloszlatásán is. Ezt a tervet azonban azért nem kell komolyan venni, mert jelenleg senkinek nem érdekes egy új választás. Hiszen most legalább mindenkinek megvan a posztja, és ugyebár Zuglóban a legmagasabbak a képviselői fizetések.

A baloldal belső ellentétével kapcsolatban kerestük Tóth Csabát is, ő azonban a csütörtöki ülés előtt nem kívánt nyilatkozni.

Pedig Zugló a baloldal sikertörténete volt

2014-ben nem sok sikert aratott a baloldali összefogás. Budapest XIV. kerülete a kevés kivételek közé tartozik. A parlamenti választáson az MSZP-s Tóth Csaba magabiztosan legyőzte a fideszes Papcsák Ferencet, míg az októberi választáson a PM-es Karácsony Gergellyel nyert a baloldali összefogás. A testületben nem lett meg a baloldalnak a többsége, de ezt a Fidesznek sem sikerült megszereznie. 

Az új ciklus is sikerrel indult: sikerült az első ülésen megválasztani a két baloldali alpolgármestert, a PM-es Szabó Rebekát, illetve az MSZP-s Hajdu Flóriánt. Ráadásul a képviselők megszavazták Karácsony Gergely átláthatósági rendeletét, amely szerint az elmúlt öt év és a következő öt év önkormányzati szerződéseit is nyilvánosságra hozzák az interneten. 

Zugló a baloldali mintakerület helyett most könnyen a baloldali belső háborúskodás szimbólumává válhat.

Forrás: Index

13 hozzászólás “Zuglói belharc Karácsony és az MSZP között” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Karácsony szembesült azzal, hogy a szocik tolvajok, és most korrigálni próbál… Nem fog sikerülni: 2019-ig csak azt fogjuk hallani, hogyan veszekednek.

  2. felix szerint:

    Amennyiben ez így igaz, akkor a zuglói MSZP úgy hülye ahogy van.
    Arról nem beszélve, hogy e elrettentő példát az egész MSZP.-re, ki fogják vetíteni.
    Megújulásnak ezek szerint nyma sincs az MSZP.-nél.

  3. Bugi szerint:

    A zuglói MSZP? Az egész MSZP-t oda akarták menekíteni, az összes mutyibajnokot! Ennyit a megújulásról.

  4. ebihal szerint:

    Bugi!
    Mit csodálkozol? Nem történik más mint a Fidesznél! Olvasd el Németh önéletrajzát
    és meglátod, milyen sok mindenre jó egy elégséges tanítói végzettség! Vagy esetleg,
    miképp került a 47 ezerből JÓL megélő Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt.-hez?
    Egyik kutya, másik eb!

  5. felix szerint:

    Tudod Bugi, hatalomban sokkal könnyebb.
    Dupla létszámú adminisztráció, kinevezetlen államtitkár, felesleges intézmények, foglakoztatott sporttársak, haverok fogorvosok.
    Nekem nem tetszik ami zuglóban folyik, de jobb ha ti ki sem nyitjátok a szátokat.

  6. nagyapó szerint:

    Mi van eetásak! Hol a proletár öntudat? Lenézik a kisebb végzettségűeket?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. felix szerint:

    Vén hülye!
    Hogy jutottál erre a következtetésre?

  8. felix szerint:

    Valahogy így megy ez.
    Botrány Moszkvában: előzetesben a különös magyar diplomata.
    Érdemes rákeresni.

  9. nagyapó szerint:

    Megvan! Székely Árpád, Horváthné Fekszi Márta, Tátrai Miklós, Császy Zsolt. Ők azok? Igen.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. nagyapó szerint:

    Na mármost mi a fontos Zuglóban a párt, vagy a szaktudás?
    Karácsony az utóbbit választotta.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  11. felix szerint:

    Szemétláda.
    Nem a szaktudást, hanem az együttműködési készséget választotta.
    Ne túlozz!

Itt lehet hozzászólni !