Hungaricum a hitelesek becsapása

Mno.hu


Túl magasra emelték a hitelkamatokat a Magyarországon működő pénzintézetek – állítják a Magyar Nemzeti Bank munkatársai. Elemzésükből kiderül, hogy a bankok csak hazánkban tehetik meg, hogy tetszésük szerint játsszanak a kamatokkal, ezért nálunk a törlesztőrészletek is magasabbak az átlagnál. A banki magatartási kódex nem oldotta meg az ügyfelek problémáit.

Nagyobb terhet raktak a hazai pénzintézetek az adósok vállára 2008 októbere után, mint azt a költségeik emelkedése indokolta volna – olvasható egy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai által jegyzett elemzésben.

A svájcifrank-alapú jelzáloghitelek átlagos hiteldíja 2008 szeptembere óta 7,1-ről tavaly júniusra 8,2 százalékra emelkedett, s azóta lényegében nem is csökkent. A svájci frank referenciakamata ez idő alatt 2,8-2,9 százalékos értékről tartósan 0,2 százalék alá esett. Vagyis a kettő közötti különbség 3,6-3,8 százalékkal nőtt. A drágulás okaként a hitelintézetek többnyire az emelkedő költségeket és a rossz hiteleket nevezik meg. Ugyanakkor az MNB munkatársai szerint sem a sokasodó fizetésképtelen ügyfelek, sem az országkockázat romlása, sem a források változása nem indokol ekkora kamatemelést – írja szerdai számában a Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.

Forrás: Mno.hu

5 hozzászólás “Hungaricum a hitelesek becsapása” bejegyzésre

  1. J szerint:

    Ez nem csak nálunk probléma. Ausztriában is rengetegen szívnak a svájci frank hitelekkel.
    Mi duplán szívunk, mert a magyar bankok is nagyobb kamattal kapják a svájci frankot, mivel magasabb a kockázati mutatónk(MNB is). Más kérdés, hogy ők még ráraknak egy kis kockázati pluszt az ügyfelek fele.
    És a forint hitelesekkel miatt érdemes lenne korrektabban , jobban átnézni ki miért került bajba. Aki annak idején felvette a hitelt svájci frankban, az még mindig jobban járt mintha forintban vette volna fel(Még mindig kevesebbet kell visszafizetni összesen). Ugye ezt azért sok helyen nem kiabálják.

    A másik nagy probléma, hogy sokan takkra kiszámítva vettek fel hitelt, nem is gondolva arra hogy mi lesz ha picit is elkezd rezegni a léc. Illetve a Bankok és az akkori kormányok is bőven hibásak voltak abban, hogy ezt hagyták.

  2. Princess szerint:

    … ilyen, mikor a monetáris rendszter teljhatalomra tesz szert. Ész megáll, f…. feláll és a köznép szív!
    Pedig a monetáris beavatkozásnak éppen az ellenkezőjét kéne szolgálnia a gazdaságban.

    No comment!

  3. Princess szerint:

    Egyébknét meg azt gondolom, hogy az elmúlt évek tapasztalata szerint a magyar fizetéseinkből nem lehet különösen előre kalkulálni, h mi van akkor ha kb. másfélszer annyi a törlesztőrészlet, mint előtte. Örülnek, ha az élet élvezete helyett arra fordítják a kis össszekuporgatott pénzüket, hogy 1-ről a 2-re juthassanak, de 30 évig nem mennek nyaralni se.
    Másrészt egy laikus ember hol gondolkodna ilyenben? Hiszen fogalma sincs a rendszer működéséről és erre különösebben nem hívták fel a figyelmüket. Ő csak abban gondolkodik, hogy “de jó, végre nem öten lakunk egy pici szobában és végre külön költözhetünk a szülőktől”.
    Én sem tanulok meg mindan szakirányt, amihez nincs affinitásom és ha találkozok egy proffal, aki beszél a saját szakterületéről, mégis hiszek neki.
    Ez lenne az etika alapfokon, de hát ez hol valósul meg a valóságban?

    “Álmodj Királylány….”

  4. Miska72 szerint:

    Kívánságműsor.

    Szeretném kérni a Neoton familiától a Kétszázhúsz felett című számot, és küldöm a svájci frankhiteleseknek, meg akik szeretik.

  5. egy becsapott hiteles szerint:

    Én havi 38 ezer törlesztővel (mindig jóval több volt) vettem fel a hitelt 7,1 %-os kamatra. Most 8,8 % kamat és majdnem 60 ezret fizetek havonta. Már 2 panaszlevelet is írtam az Unicreditnek, hogy a szerződésben aláírt változó kamatot tisztességes helyen úgy értik, hogyha csökken 3 % -kal a svájci jegybanki alapkamat akkor az enyém is csökken min. 5,1 %-ra (és akkor mégcsak 2 %-kal csökkentette) és nem felemelik 1,7 %-kal 8,8%-ra. Pont akkor amikor a tőke tartozásom a legnagyobb. A befizetett havi részletnek kevesebb, mint egyharmada a tőketörlesztés, s a 68 %-a a hitel kamata.
    EZ A KICSESZÉS. Meg kellene a bankoknak tiltani az extra kamatot.
    Régen a 3 %-nál magasabb uzsorakamatot büntették…..Lehet, hogy halállal????
    Most forint hitellel u.ilyen kondik mellett 40 ezer lenne a törlesztőm.
    Azzal biztatnak, hogy a fordulókor már csak 7,8!!!!!!! Ez is nagyon durva…
    Ez ügyben kellene a kormánynak lépnie…

Itt lehet hozzászólni !