Szabó Szabolcs megfordítaná az oktatás hagyományos viszonyait

Forradalmat terveznek az osztálytermekben

Csepel.info

Szabó Szabolcs gyerekekkel

Szabó Szabolcs gyerekekkel: vajon a kevésbé népszerű tantárgyak oktatói vagy a szigorúbb tanárok, igazgatók megbuknának-e a nebulóknál és szüleiknél? (Fotó: Facebook)

Megfordítaná a hagyományos gyerek-szülő-tanár kapcsolatokat Szabó Szabolcs, az Együtt parlamenti képviselője. Elképzelései szerint a jövőben a gyermekek és a szülők véleményeznék a tanárok munkáját és rátermettségét az általános iskolákban. De a politikus nem csak “véleményezési jogot” vezetne be: egyetértési joguk is lenne a nebulóknak és szüleiknek az igazgatók kinevezésekor. Így akár meg is akadályozhatnák a nekik nem tetsző kinevezéseket – derül ki a politikus Facebook-bejegyzéséből.

Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli-soroksári képviselője rendszeresen és keményen bírálja a kormány oktatáspolitikáját és az oktatás hagyományos viszonyait. Facebook-oldalán azonban most bepillantást engedett abba is, hogy mit tennének hatalomra kerülésük esetén.

Központosítás kontra liberalizálás

A rendszerváltás óta a szegényebb települések önkormányzati iskoláiban egyre kevésbé tudták megfizetni a tanárokat és a modern oktatási eszközöket, számítógépeket. Ezzel az oktatás színvonala és az iskolák felszereltsége közötti különbség évről évre egyre nagyobb lett, míg végül valóságos szakadékká vált egy budai kerületi vagy egy szabolcsi, falusi iskola között. Már az iskolapadba ülve megkezdődött a gyerekek leszakadása városi vagy szerencsésebb társaiktól: ez a továbbtanulásnál fokozódott, míg az egyetemre jutás lehetősége gyakorlatilag kizárttá vált a hátrányos helyzetű településeken élők esetében. Ezért döntött úgy az Orbán kormány, hogy az iskolai oktatás fenntartását átveszi az önkormányzatoktól, minden iskolára azonos követelményrendszert fogalmaz meg, és növeli a tanárok bérét, egyben életpályát is kínálva nekik.

Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli-soroksári képviselője az iskolarendszer átalakítását ugyanakkor teljesen elhibázottnak tartja. A politikus a Facebook-oldalán fejtette ki véleményét, melyben kiemelte: a jelenlegi rendszer túlságosan központosított lett. Szabó ezért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK) és a Nemzeti Pedagógus Kart felszámolná, az iskolákat pedig ismét felajánlaná az önkormányzatoknak: kezdjenek velük amit akarnak. De a politikus tovább is lépne a liberalizálásban: új jogköröket adna a gyermekeknek és szüleiknek. Az egyik újdonság a tanárok és az iskolaigazgatók véleményezése, vagy éppen a kinevezésük elutasítása lenne:

“A települési önkormányzatoknak – forrásokkal együtt– fel kell ajánlani az oktatási intézmények visszavételét. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, úgy járási szinten szervezett fenntartóknak kell átvenni. Az igazgatóválasztás jogát persze át kell engedni az önkormányzatoknak, ha átveszik az intézményeket. Fenntartótól függetlenül pedig egyetértési jogot kell adni az igazgatóválasztás során a szülői és diák közösségeknek. A szülőket és a diákokat jobban (demokratikusabban) be kell vonni a minőségbiztosítási rendszerbe is. Magyarul véleményezzék a tanárokat, és legyen visszajelzés a tanár felé. Mivel pedig az iskola szakmai munkájáért az igazgató felel, ezért dönthesse el, hogy kivel akar együtt dolgozni, és kivel nem. Vagyis legyen munkáltatói joga!” – emeli ki a politikus. Szabó szerint “olyan módszertani segítséget kell nyújtani az iskoláknak, amely valódi módszertani és szemléletbeli előrelépést eredményez. A Pedagógiai Oktatási Központok rendszere nem tűnik erre igazán alkalmasnak.”

Szabó a felsőoktatást is teljesen “visszareformálná” a 2010 előtti állapotokba, de kormányra kerülésük esetén természetesen sokkal több pénzt is adna az intézményeknek, mint az eddigi balliberális és jobboldali kormányok.

Csepel.info

36 hozzászólás “Szabó Szabolcs megfordítaná az oktatás hagyományos viszonyait” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Na, azt gondolom Szabó et. beléphet a társulatba: https://www.youtube.com/watch?v=pXRltROEYm8

  2. nagyapó szerint:

    Várom képviselő úr következő ötleteit, amelyek a magyar foci reformjáról fognak szólni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. felix szerint:

    És milyen igaza van.

  4. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    Vissza kellene állítani a kormány szlogenjét “Az iskolának és nem az életnek tanítunk!” a talpára, hogy “Az életnek és nem az iskolának tanulunk!”
    Hajrá Szabó képviselő úr! 😛 😀

  5. admin szerint:

    Krapulaxxx: moderáltunk.

  6. Pákozdi József szerint:

    Akkor biztosan szívesen oktatna a Burattinoba.

  7. bonifác szerint:

    Vissza “Nem Magyar Bálint ” idióta elméleteihez! Ütni verni, megalázni a tanárokat,
    éljenek a műveletlen, agresszív szülők! Nem beszélve a “szabadon” választható nemekről…Szabolcska választhatna más lovat is, amin lovagolhat.

  8. bonifác szerint:

    Rkárdó! Szólásszabadság van. Szólhatsz. De minek

  9. Balos szerint:

    Látszik, hogy egyetemi tanár és elméleti szakember. Azt sem tudja, mi történik az általános iskolákban. Ne adja az Isten, hogy ezt a sok baromságot valaki meg akarja valósítani! A katonaság, az iskola vagy a kórház nem a demokrácia színtere.

  10. Grün Rikárdó szerint:

    “Orbánéktól kérdez a nyugdíjas tanár: Ez matek- vagy rendszerteszt volt?”
    .
    Nekem is lenne a fityeszhez egy feladatom!
    Bizonyítsák be a klasszikus matematika alapján, hogyan lehet a zösszes leadott szavazatok felénél is kevesebből egy kétharmados győzelmet kihozni?! 😀 😛
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/20/orbanektol-kerdez-a-nyugdijas-tanar-ez-matek-vagy-rendszerteszt-volt/

  11. felix szerint:

    Balos!
    Ismered te az AKG.-t ?
    Az egyik legsikeresebb iskola.
    Az egyik leányom oda járt.
    Az bizony a demokrácia színhelye.
    Ne szólj bele olyanba amiről fogalmad sincs.

  12. Balos szerint:

    Te sem vagy tisztában a magyarországi helyzettel.

  13. ebihal szerint:

    Nos, ha jól kifröcsögtétek magatokat, tud valaki értelmeset is írni, hogy mi a gond
    a Szabó Szabolcs által leírtakkal?!

  14. csepeliblogos szerint:

    És a képviselő úr azt szeretné, ha a szülő egyetértésével legyen kiválasztva a matek-tanár is.
    Csak olimpiát megjárt testnevelő foglalkozzon a gyermekével.
    Ez az egyetemi életből jött ötlet,csak ott is korlátozzák az egyetemista mozgásterét; vagy SZSZ. tartja az adott órát,vagy SZSZ tartja az adott órát

  15. ebihal szerint:

    csepeliblogos!
    Nem olvastad, nem érted vagy nem akarod érteni a dolgot? Feltételezem, ha írni tudsz,
    akkor iskolába is jártál. Biztosan neked is volt véleményed a tanáraidról. Épp a közel-
    múltban történt, hogy olyan iskolaigazgatót akartak kinevezni, akinek semmilyen tapasz-
    talata sem volt, nem a szülők, hanem a tanári kar tiltakozott ellene.

  16. Grün Rikárdó szerint:

    megint a N. Chomsky Agymosás Tízparancsolata!

    “Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.”
    Hadd tegyem hozzá: Öntsd nyakon egy kis vallásos szósszal és biztosítva van a terelgethető birkautánpótlás! 😛 😀

  17. csepeliblogos szerint:

    ebihal

    A gyereknek ne legyen EGYETÉRTÉSI joga a matek tanár megválasztásánál.
    A pedagógusnak legyen VÉLEMÉNYEZÉSI joga (most is van),de ne ő válassza a fönökét.
    Tételezzük fel-természetesen csak feltételezés-hogy egy iskola rosszul működik,a beiskolázási,kimeneti mutatók rosszak stb.De a pedagógusok elvannak-persze,hogy a régi vezető személyével értenek egyet. Egyetértesz azzal, hogy az állam aki a feladat ellátásáért felelős, és a munkáltatója a vezetőnek is,ő nevezhesse meg -természetesen a VÉLEMÉNYEK kikérése után-az intézményvezetőjét?
    Ha egyetértesz ezzel,akkor egyetértünk.

  18. Bugi szerint:

    Ahol szigorú elvárásoknak kell megfelelni, és ahol emiatt szigorú alá-fölé rendeltség van, ott nincs helye a demokráciának. Nem a munkavállaló szavazza meg a főnökét, nem a katona a parancsnokát, nem az asszisztens az orvosát, és nem a fogvatartott a börtönőrt. A demokráciának ott van a helye, ahol nem szakmai, hanem közügyek vannak.

    Szabó Szabolcs véleménye az idiotizmus magas foka. Szerintem mióta kijárta, azóta nem volt általános iskolában. Arról meg végképp nincs fogalma, hogy milyen helyzet van az iskolákban vagy az önkormányzatokban. Különben nem írta volna azt a baromságot sem, hogy az önkormányzatok azt csináljanak az iskolákkal, amit akarnak, és ne legyenek központi elvárások, előírások. No meg azt sem, hogy a sokszor teljesen képzetlen szülők meg hatéves gyerekek döntsenek pedagógiai szakkérdésekben, szakmai rátermettségben.

  19. felix szerint:

    csepeliblogos.
    Sem a szülők sem a gyermekek nem olyan hülyék mint azt ti szeretnétek.
    Egy példa.
    Egy XVI. kerületi iskola új torna és rajz tanárt kapott egy férfi személyélben.
    Rajz órán belejavított az unokám rajzába, vagy nem sokára lecikizte az unokámat azért amit ő rajzolt. A gyermekek és a szülők nem szeretnék, ha továbbra is ő tanítana, de az igazgató annyira védi, hogy egy a szülők és a gyermekek által szeretett tanár kapott fegyelmit azért,mert szót mert emelni az új “tanerő ellen.
    Az a tanár akinek a jó híre miatt íratta be sok szülő a gyermekét az intézetbe most az iskolát elhagyni készül. Tudod a szülők többsége bizony nézi, az iskolák eredményességét és a szerint választ ha tud. Sokszor úgy, hogy az adott körzetben szerez lakcímkártyát a gyermekének. Sok a gyenge iskola és a gyermekek érdekében a szülök csalnak is ha kell. Hát agy néz ki ma az alapfokú oktatás. Nem árt tudni, hogy mihez szóltok hozzá.

  20. Balos szerint:

    Szabó Szabolcsnak javaslom menjen el mondjuk Tiszaburára, nézze meg az ottani önkormányzatot, az iskolát és a szülőket. És ugyanolyan iskolából, önkormányzatból van még vagy ezer. De ez extrém példa, ugyanis a csepeli szülők sem oktatási szakemberek, még akkor sem, ha a felüknek van érettségije.

    Szabó Szabolcs irtózatos hülyeségeket írt.

  21. felix szerint:

    Bugi.
    Amit te írtál, az úgy ostobaság ahogy van.
    Te a diktatúrát “szeretetnéd” meg a gyermekeinkkel. Remélem, hogy soha sem kerülsz még hasonló témák közelébe sem.
    A magyar egészségügynek is a legnagyobb rákfenéje a feudális függőségi viszony. Beszélgess el egy pár orvossal aki hajlandó őszintén beszélni, és akkor megtudhatod tőle, hogy nem csak az anyagiak, hanem néhány professzor önkénye miatt is elmegy az aki az egészségügyben a tehetsége és nem mások szeszélye szerint akar érvényesülni. Egyes vélemények szerint még a publikációs tér is uralom alatt van.
    Ezeknek az állapotoknak vagy te biztos támasza.
    Bugi most őszintén, mi a búbánatot keresel te ilyen felfogással a közéletben?

  22. felix szerint:

    Balos!
    Tiszaburán melyik rendszer képes eredményesen működni?
    Szerinted Tiszabura legyen az etalon az országban?
    Ritka az a balos aki jobboldal hülyeségeit kritika nélkül támogatja.
    Ritka kincs vagy te nekünk.

  23. Balos szerint:

    Szerintem Németországban vagy Európában általában, Japánban nem diktatúra van. Ott sem a gyerekek osztályozzák a tanárokat.

  24. Balos szerint:

    Nem csak Tiszaburáról írtam. Tanulj meg olvasni!

  25. felix szerint:

    Balos.
    Én tudok olvasni, te nem tudsz értelmezni.
    Te tanulj meg értelmezni.
    “És ugyanolyan iskolából, önkormányzatból van még vagy ezer”
    Azaz van még vagy ezer “Tiszabura”.
    Nem kell ahhoz oktatási szakembernek lenni, hogy egy szülő véleményezni tudjon a pedagógust. Az sem lehet véletlen, hogy a diákok melyik tanárt szeretik és melyiket nem.
    Általában azokat akik tudnak fegyelmezni és a felügyeletük mellett könnyebben sajátítják el a tananyagot, azaz nem kínlódnak.

  26. felix szerint:

    tudja a …..

  27. Bugi szerint:

    Felix az igazi, cinikus “balliberális” cigánygyűlölő mintapéldánya. A Tiszaburán élők neki le vannak sz@rva, hiszen cigányok. Köztudott, hogy az egyik olyan település, ahol már nem élnek “magyarok”. Talán csak egy nyugdíjas bácsi, ha jól rémlik. Velük aztán így már nem is kell foglalkozni – gondolja ő -, aki meg nem cigány, az oktatási szakértő. Felix, az MSZP vagy DK mellett kérdd magad át valamelyik náci pártba is, oda való vagy!

  28. ebihal szerint:

    csepeliblogos!
    Újra elolvasva a cikket sem találtam utalást arra, hogy a gyereknek egyetértési jogot
    adna SzSz. Azt viszont el tudom fogadni, hogy akár anonim felméréssel, a gyerekek
    véleményt mondjanak. Ne feledjük, a gyerek őszintébb mint a felnőtt! Azzal egyetértek,
    hogy a fenntartó nevezi ki a vezetőt, de ez nem azonos a megnevezéssel vagy kijelölés-
    sel. Továbbá, az, hogy egy iskola beiskolázási/kimeneti mutatói milyenek, csak kis
    részben függnek az iskola működésétől.

  29. ebihal szerint:

    Bugi!
    Csak egy degenerált barom vonhat párhuzamot az iskola és a börtön között!

  30. csepeliblogos szerint:

    Ebihal
    Nem szeretnék reklámot csinálni,annak a liberális irománynak ami a szomszédban jelent meg.

    “Fenntartótól függetlenül pedig egyetértési jogot kell adni az igazgatóválasztás során a szülői és diák közösségeknek. …..”
    Az egyetértési jog azt jelenti, hogy a csak (szülői és diákközösség) egyetértése után nevezhető ki az intézményvezető

  31. Balos szerint:

    Ez a cikk is idézi ezt a részt. Én baloldali vagyok, nekem senki nem tilthatja meg, hogy gondolkozzak. Márpedig Szabó Szabolcs irománya egy nagy baromság. Keveri a demokráciát a szakoktatással, holott semmi közük egymáshoz. Az oktatás alá-fölé rendeltségi viszony nélkül működésképtelen.

  32. ebihal szerint:

    csepeliblogos!
    Igazad van! Egyetértési jogot nem, véleményezésit viszont adnék.

  33. felix szerint:

    Bugi!
    Te degenerált barom, hogy egy klasszikust idézzek.
    Miből jutottál erre a barom következtetésre.
    Ti nem tudtok működőképes megoldásokat találni nem én.
    Ti csak lenyúljátok a pénzt, midenféle alibi program ürügyén.

  34. felix szerint:

    Balos.
    Az nem gondolkodás, hogy az oktatás nem lehet demokratikus. Az hülyeség.
    A demokrácia nem ellenállások tömkelege, hanem elfogadások viszonya.
    További jó olyat amit gondolkodás helyett végzel.

  35. felix szerint:

    Buginak a cigány nem “magyar”.
    Látod Bugi,ez nekem eszembe sem jutott.

Itt lehet hozzászólni !