A terror áldozataira emlékezik Párizsban a világ

MNO

A terror áldozataira emlékezik Párizsban a világ

Hatalmas tömeg részvételével megkezdődött vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó menet, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán.

A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo elleni véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el. Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre érkezett meg.

A politikai vezetők karöltve, némán mentek, a francia elnökbe balról Angela Merkel német kancellár, jobbról Ibrahim Boubacar Keita mali elnök karolt. Az első sorban volt látható többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Mögöttük vonult más államok vezetőinek társaságában Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Menet közben a politikusok egy-egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, illetve részvétet nyilvánítottak az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

A világ vezető politikusai autóbuszon érkeztek a francia elnöki hivatalból, ahol Hollande előzetesen vendégül látta őket. A politikusokat – akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket – hatalmas tapssal fogadta a tömeg.

Az állam- és kormányfők felvonulása 4 óra körül véget ért. A menet végeztével a francia államfő egyenként üdvözölte a megjelent külföldi vezetőket, majd elvegyült a tömegben.

Az emberek a tüntetést biztosító rendőrökkel is kezet fognak, megölelik őket, gratulálnak nekik.

A megemlékező menet több órán át vonult, miután a République téren kora délelőtt óta hatalmas tömeg gyűlt össze. A felvonulás után is hatalmas tömeg maradt az utcán.

Százezrek vidéken

Vidéki városokban együttvéve több mint 600 ezren vonultak utcára. Az AFP becslése szerint 150-200 ezer ember tüntetett az ország harmadik legnagyobb városában, Lyonban, legalább 100 ezren vonultak fel Bordeaux-ban, több mint 60 ezren Rennes-ben és Marseille-ben.

Lyonban meg kellett hosszabbítani a menet eredeti útvonalát, hogy mindenki elférjen. Két napon belül már másodszor vonultak utcára Marseille-ben, Franciaország második legnagyobb városában, ahol szombaton is tüntetést tartottak 45 ezer ember részvételével.

Mintegy 60 ezren tiltakoztak Saint-Etienne-ben a Mi mind Charlie vagyunk feliratú fekete transzparens alatt. Hatalmas volt a mozgósítás Perpignanban, ahol a 110 ezer lakosból 40 ezren mentek utcára. Mintegy 100 ezer fővel a második világháború óta eltelt időszak egyik legnagyobb tüntetését tartották Bordeaux-ban, ahol egy perc néma csenddel is adóztak az áldozatok emlékének.

Ezrek gyűltek össze Strasbourgban, sokan gyermekekkel. Clermont-Ferrand-ban legalább 30 ezren fejezték ki tiltakozásukat a terrorizmus és a fanatizmus ellen, sokan karikaturisták rajzaival a kezükben.

A vasárnapi tüntetéssorozat kora hajnalban kezdődött a Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni Új-Kaledónián, ahol négyezren gyűltek össze Nouméában.

Magyarország is csatlakozott

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, kultúráért is felelős tárcavezető csatlakozott ahhoz a közös nyilatkozathoz, amelyet Lettország elnöksége és a francia kulturális miniszter kezdeményezett az unió kulturális tárcavezetői körében a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet párizsi megemlékezésének alkalmából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vasárnapi közleménye szerint a dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a művészi, valamint a szabad véleménynyilvánítás szabadsága az európai értékek alapját jelentik. „Az Európai Unió tagállamai továbbra is kiállnak amellett, hogy ezen értékeket a jövőben is meg kell védeni” – olvasható a közleményben. A 27 tagállam kulturális miniszterei közösen ítélik el a barbár cselekedetet, amely erőszakos módon ássa alá legfontosabb értékeinket és alapelveinket.

Illusztris névsor

A francia politikusokon – köztük Francois Hollande francia államfőn – kívül mintegy ötven külföldi vezető lesz ott a menetben. Köztük Angela Merkel német, David Cameron brit, Matteo Renzi olasz, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Bohuslav Sobotka cseh és Zoran Milanovic horvát kormányfő, Klaus Iohannis román államfő vagy éppen Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Elmegy a tiltakozó menetre például II. Abdalláh jordán király, Petro Porosenko ukrán államfő, s Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. Jelezte részvételét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is. A megemlékezés előtt a politikusokat Francois Hollande az Elysée-palotában látja vendégül.

Orbán Viktor a magyar delegáció indulása előtt nyilatkozatot adott ki. Ebben az együttérzését kifejező miniszterelnök úgy fogalmazott: a terrorizmus előretörése Európában ma már valóság, ami napról napra növekszik. Az európai ember áll támadás alatt, az európai ember szabadsága és életformája – fejtette ki a kormányfő.

Fotó: AFP/Bertrand Guay

Forrás: MNO

23 hozzászólás “A terror áldozataira emlékezik Párizsban a világ” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    “A Le Monde bírálta a francia elnököt, hogy a sajtószabadság ellenségeit is meghívta a Charlie Hebdo-megemlékezésre. Orbánt orosz és török kollégájával együtt emlegették.”
    .
    Azért ért el bizonyos eredményeket Vezírünk!
    .
    http://www.hir24.hu/kulfold/2015/01/11/orban-miatt-magyarazkodnak-parizsban/

  2. nagyapó szerint:

    Franciaországban hajtóvadászat indult a párizsi túszejtő felesége ellen.
    “Ki kell nyírni, az egész rokonságával együtt”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. lester szerint:

    Oh, mondd Viktor, a letelepedési államkötvény az nem gazdasági bevándorlás? Legalább egy kis ideig hazudnátok ugyanazt, nem pedig így össze-vissza.

  4. Tarjányi László szerint:

    Nem az, mert az illetőknek eszükágában sincs Magyarországon letelepedniük, csak a magyar útlevélre van szükségük az Unióban szabad mozgáshoz.

  5. Tarjányi László szerint:

    Emlékezhetnének az egymillió lefejezett francia keresztényre is!

  6. felix szerint:

    Név szerint?

  7. Tarjányi László szerint:

    Te meg sorold fel név szerint a hatmilliót, te relativizáló!
    A világvallások közül csak egy védett törvényileg, a holokauszt-vallás, azt évekkel büntetik, ha bárki csak vitatja, nem is kell gúnyolni! Felette áll a tudományoknak, mert bármelyik tudományos tételt bárki szabadon vitathatja, sőt cáfolhatja is ha kellően felkészült! Éljen a Szent Szólásszabadság! Mindenki szabadon azt mond, amit SZABAD!

  8. felix szerint:

    Mintha te jöttél volna elő oda nem illően a forradalom áldozataival, és ezzel te relativizáltál volna.
    Na mindegy, ez van ha valaki egész életét a gyűlöletnek szentelte.

  9. Tarjányi László szerint:

    A cím szerint “A terror áldozataira emlékezik Párizsban a világ”, hát emlékezzen a jakobinus terror áldozataira is!

    Egyébként Felix, te érzékeny vagy a holokauszt témára, hát ne használd az ott alkalmazott “név szerint?” formulát, mert kilóg a lóláb, hogy semmi különbség nincsen közted meg a veled vitatkozók között! Egyébként meg válaszold már meg, miért nem lehet vitatkozni a tudományos holokauszt vallás tételein! Miért szabad obszcén módon támadni a kereszténységet meg az iszlámot?

  10. felix szerint:

    Az első mondatod, mosakodásnak is gyenge.
    A név szerint-et, ha jól emlékszem akkor tőled vettem át és ezért nem véletlenül neked írtam.
    Soha sem mondtam, hogy bármely vallást lehet obszcén módon támadni. Holokauszt vallást nem ismerek.
    Az antiszemitizmus meg nem vallási alapú.

  11. Tóth Mária szerint:

    Jó lenne a kettős mércét MINDIG kikerülni, de ez darabig-ahogyan látom-még nem fog menni!Kár, nagy kár!

  12. bonifác szerint:

    Süket, és vak Rikárdó! Ha Obamára, vagy akár Merkelre olyan gyalázatot zúdítanának mint Orbánra a”Szent ATV” másnap a sitten ébredne az egész stáb.Mocskolódó dumáit
    alig viseli el a “sajtószabadgság”.Emlékezni kellene arra, amikor csak a liberálbolsi sajtót
    vitte magával külföldre a”demokrata” Fletó.Ha Neked is milliárdokba kerülne, hogy az
    EU rablói nem rabolhatnak tovább, Te is a sajtószabadság ellenségeit emlegetnéd.Politikai
    gengszterek, sok seggnyalóval.( Bocs a kifejezésért,de így gondolom.) Most Európa
    gyarmatosítása folyik (Euro- Atlanti szerződés) amiben nekünk a pária szerepét szánják.
    A holokauszt régóta óriási üzlet, amiből csak az érintett zsidók maradnak ki.A mostani
    tragédiát cionisták robbantották ki. (Viccből…)

  13. ebihal szerint:

    bonifác!
    Te honnan szeded ezt a sok marhaságot?

  14. Grün Rikárdó szerint:

    ebihal!
    Kár vele kezdeni!
    Csak még nagyobb marhaságokba lovalod bele! 😛

  15. ebihal szerint:

    Grün!
    Ne vedd el a szórakozásomat!

  16. bonifác szerint:

    Ebihal! Azt hiszed, mindenütt eltűrik azt a gyalázatot, amit az ATV fröcsög? Amit Fltóról
    írtam tény, de ezt nem írta a Népszava. Majd amikor Rikárdónak hívják a miniszterelnököt
    (nagy többséggel választották meg) akkor talán -esetleg megérted, miről beszélt az a
    néhány leugatott hülye. Olvass szorgalmasan és mindazt megtalálod, ami leírtam.
    Rikárdó! Ne csak a Népszavát olvasd! (már sokan elhülyültek tőle!)

  17. ebihal szerint:

    bonifác!
    Egyenlőre úgy néz ki, hogy te fröcsögsz. Tudod az a helyzet, aki bizonyíték nélkül
    vádaskodik, arra mondják, hogy fröcsög.Ilyen egyszerű! Gondolod, ha te kijelented
    valamiről, hogy tény, az valójában az is?

  18. nagyapó szerint:

    Sajnálatos, hogy az olimpiai öt karikából nem képviseltette magát a sárga, a fekete, a zöld, és a piros.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  19. felix szerint:

    Grün Rikárdó!
    De őket a TEK. képzi ki.
    🙂

  20. Grün Rikárdó szerint:

    “Orbán Viktor vasárnap a párizsi terrorellenes tüntetésen saját Volkswagen kisbuszából szállt ki a francia elnöki palota előtt, azaz külföldre rendelte autókonvoját, ilyet pedig csak Putyin és Obama szokott.”
    .
    Mértéktartására és szerénységére jellemző, hogy a menetet saját felséges lábain teljesítette, pedig vitethette volna magát gyaloghintón is! 😛 😀
    .
    http://www.168ora.hu/itthon/orbant-sajat-kormanyzati-autoja-szallitotta-parizsban-133134.html

Itt lehet hozzászólni !