Csepel önkormányzata 10 millió forinttal támogatja a LeventeII típusú kiképző repülőgép újraépítését

Történelmi fontosságú magyar II. világháborús kiképző repülőgép újraépítése a csepeli önkormányzat támogatásával

Csepel.hu

Csepel önkormányzata 10 millió forinttal támogatja a LeventeII típusú kiképző repülőgép újraépítését

A Levente II típusú második világháborús iskolagép repülőgépszárnyának ünnepélyes aláírásán vett részt Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az atkári repülőtéren december 5-én. A csepeli önkormányzat képviselő-testületi döntés alapján 10 millió forinttal támogatja a repülő-újraépítési beruházást. A Levente II típusú magyar kiképző-repülőgépeket Csepelen gyártották a II. világháború idején.

Az atkári reptéren található szerelőműhelyben Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere találkozott a projektvezető Fábián Andrással és munkatársaival, hogy megtekintsék, hogyan alakul az újraépítés, melynek szerves részét hárman végzik, de közel húsz ember munkája szükséges ahhoz, hogy a gép repülhessen.

A politikusok kézjegyükkel és üzenetükkel látták el a repülőgép szárnyának ún. emlékbordáját, melyet a jelenlegi Csepel címer és a Weiss Manfréd Művek logója is díszít. Az utókornak emlékül Németh Szilárd országgyűlési képviselő a „Hajrá magyarok! Hajrá Csepel!” feliratot írta az emlékbordára.

A gép berepülése 2016 tavaszán várható.

Érdekességek a Levente II típusú kiképző repülőgépekről:

  • A típusból 100 darabot gyártottak, melyből egy példány (HA–LEB lajstromjellel) maradt fenn. Ez napjainkban a Közlekedési Múzeum Petőfi Csarnokban található repüléstörténeti és űrhajózási kiállításának gyűjteményébe tartozik.
  • 1942 – az Uhri Testvérek Autókarosszéria- és Járműgyár Kft.-je Repülőgépgyár Rt. néven új céget hoz létre a WM Rt. repülőterén, a Levente II típusú iskolagép sorozatgyártására
  • 1942. okt. 15. – A Repülőgépgyár Rt. átadja az első tízdarabos Levente II szériát, és bemutatják a Fábián András terve alapján épített Honvéd nevű kétmotoros könnyűbombázó repülőgépet

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !