Okoslámpák a csepeli Kis-Duna parton

Csepel.hu

Okoslámpák a csepeli Kis-Duna parton

Már javában zajlik a Kis-Duna csepeli partszakaszának közvilágítás-fejlesztése. A „TÉR_KÖZ” Fővárosi Városrehabilitációs Keretből támogatott beruházásnak köszönhetően 174 db új lámpatest kerül ki a parti sétányra. A fejlesztés különlegessége, hogy az új lámpák nemcsak takarékosak, de „okosak” is: beépített érzékelővel rendelkeznek. Csökkentik a fényerőt amikor kisebb a forgalom, és jelzik, ha tüzet, vagy meghibásodást észlelnek.

Az „RSD csepeli partszakaszának közvilágítás fejlesztése” beruházás összköltsége 86.088.750 Ft, melynek 80%-át Budapest Főváros Önkormányzata, a fennmaradó 20%-ot pedig Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata biztosítja.

Biztonságosabb és szebb környezet

2014 októberében kezdődtek meg a csepeli Kis-Duna-parton a Határ utcától a Királyerdő útig terjedő 3 kilométeres szakaszon egy új és korszerű közvilágítási rendszer építési munkálatai. A sétányon eddig nem volt közvilágítás, így 2015 februárjától a sportolni vágyó és a vízparti sétákat kedvelő csepeliek biztonságosabb környezetben használhatják a partszakaszt.

A megfelelő közvilágítás nem csak a biztonságot növeli sötétedés után, de hangulatosabbá is teszi a környezetet. A nemrégiben felújított parti sétányra olyan lámpaoszlopok kerülnek ki, melyek esztétikus és elegáns formájukkal jól illeszkednek környezetükhöz, diszkrét esti fényükkel pedig barátságosabbá varázsolják a sétányt.

LED-lámpa és „okosmérő” a hatékonyság és megbízhatóság jegyében

A közvilágítás megtervezésekor Borbély Lénárd polgármester kérésére a takarékos működtetésre kiemelten figyeltek. Így az új lámpatestek kis energiafogyasztású LED-világításúak, programozhatóak és beépített fényáram-vezérléssel működnek majd. Ennek köszönhetően a világítás nem fog egész éjszaka teljes fényerővel működni: a kevésbé forgalmas időszakokban csökkentett módban is elegendő fényerőt tud biztosítani.

A rendszer bizonyos információkat eltárol és közvetít majd a központhoz. Így például, ha rongálást, vagy extrém hőmérsékletet (pl. tüzet) észlel, arról is rögtön értesítést küld, így megelőzhetőek lesznek a komolyabb káresemények. Ugyanígy riasztást tud küldeni, ha meghibásodik valamelyik lámpatest és karbantartásra van szükség.

Az intelligens közvilágítási rendszer központi vezérlője képes lesz figyelembe venni az időjárási körülményeket és ahhoz hangolja a lámpák fényerejét. A fényerő-szabályozás is nagyban hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !