Jócskán csökkent az autólopások száma a kerületben

Csepel.hu

Jócskán csökkent az autólopások száma a kerületben

Pórul járt annak a személygépkocsinak a sofőrje, aki a Plútó úton nemrég belerohant az utat szegélyező hangvédőfalba, de továbbhajtott, mintha mi sem történt volna. Jókora anyagi kárt okozott, de rajtaveszett, mert nem számított rá, hogy térfigyelő kamerák rögzítették a mutatványát. A csepeli rendőrök kézre kerítették és felelősségre vonták. Egyebek mellett ez a történet is elhangzott azon a közbiztonsági fórumon, amelyen a kerületi lakók biztonságérzetének javítását vitatták meg a csepeli rendőrkapitányság szervezésében november 25-én.

Papp Péter rendőr ezredes, kerületi kapitány arról számolt be, hogy Csepel közbiztonságának védelme három pilléren áll, amely különféle térfigyelő kamerarendszereken alapszik. Az első pillért azok a rendszámfelismerő kamerák jelentik, amelyek a kerület ki- és bevezető útjain találhatóak. Ezeken keresztül pontosan nyomon tudják követni, hogy milyen gépjárművek érkeznek, illetve hagyják el Csepelt. A fotókon nemcsak a rendszámok jól kivehetőek, hanem az autók típusa, színe és a gépjárművezetők is felismerhetőek. Havonta legalább egymillió autóról készülnek felvételek, de az adatvédelmi előírások szerint ezeket csak néhány napig tárolják. A rendőrségre bekötött rendszer azonnal jelzi, ha a gépjármű valamilyen okból gyanús, például ha lopott az autó. Azt is figyelemmel tudják kísérni, hogy egy gépjármű hányszor halad el a kamerák előtt. A kamerákkal éjjel és rossz látási viszonyok között is jó felvételek készíthetők. Ennek is köszönhető, hogy nemrég lebukott az a gépjárművezető, aki nekihajtott a Plútó úton lévő hangvédőfalnak, majd elhagyta a helyszínt. A rendőrség tervei között szerepel, hogy a meglévő kamerák mellé további hat kamerát helyeznek el.

A közbiztonság védelmének második pillére az a mobil rendszámfelismerő kamera, amelyet szolgálati autóba szerelve menet közben használnak, és szintén képes felismerni a gyanús járműveket. Ezzel a mobil eszközzel akadtak több, más kerületekben ellopott autónak a nyomára a Vízmű lakótelepen a közelmúltban.

A harmadik pillér a kerület különféle pontjain elhelyezett 46 térfelügyeleti kamera, amelyek segítségével bizonyítékokat szerezhetnek bűncselekmények elkövetéséről, vagy előrelendíthetik a nyomozást.

A közbiztonság javítását eredményezte, hogy a csepeli önkormányzat havonta 10,5 millió forinttal támogatja a szabadidős rendőrök munkáját, akikkel gyakrabban lehet találkozni a közterületeken. Szintén kedvező hatást értek el azzal, hogy az önkormányzat négy segédmotort és hat kerékpárt vásárolt. A tapasztalat szerint a lakóknak közvetlenebb a kapcsolatuk a motorral, kerékpáron járőröző rendőrökkel, mert könnyebben megállíthatják őket, beszédbe elegyedhetnek velük.

A kamerarendszer és a bevezetett túlszolgálat hatékonyságát bizonyítja, hogy a kerületben csökkent a bűncselekmények és a gépjárműlopások száma. Tavaly 108 autót tulajdonítottak el, idén november végéig felére csökkent ezek száma.

Forrás: Csepel.hu

15 hozzászólás “Jócskán csökkent az autólopások száma a kerületben” bejegyzésre

  1. krapulax szerint:

    …darabját 2 millióért. listaára amúgy 200.000.

  2. felix szerint:

    Javasolnám, hogy ne a meglévő kamerák mellé telepítsenek újakat, bár igaz, hogy párosan szép az élet.

  3. szigetország szerint:

    Félix! A kamerák nem azért vannak párban, hogy párosodjanak, hanem… na, gondolkodj egy picit.

  4. grün szerint:

    felix!
    Azért lesznek párban, hogy az egyik őrizze a másikat!
    De szép is lesz a tábla:
    KAMERÁVAL ŐRZÖTT KAMERA! 😛 😀

  5. felix szerint:

    szigetország!
    Helyetted?

  6. szigetország szerint:

    grün sem találta el.

    Az egyik kamera elölről, a másik a hátsódról készít fotót. Tudniillik az autók esetében kell egy kép szemből, egy másik pedig a hátsójáról. Van rá példa, hogy elől más rendszámtábla van, mint hátul. Ez, ugye, nem szabályos…

    A kamera pedig nem tud forgolódni.

  7. felix szerint:

    Alulra is kell egy, mert az alvázszám is átlehet ütve.

  8. Tündér Ilona szerint:

    Sok hülye meg fizet a gyorshajtásos fotók után, pedig ott csak egy kép készül. 😀

  9. grün szerint:

    “A rendőrségre bekötött rendszer azonnal jelzi, ha a gépjármű valamilyen okból gyanús, például ha lopott az autó.”
    .
    Még mindig értetlenül állok Papp óbester elvtárs kijelentése előtt.
    Mibúl ismeri fel a kamera, ha egy autó lopott?! 😛 😀

  10. szigetország szerint:

    grün!

    Ha viccesen akarnék válaszolni ostoba kérdésedre, ezt írnám: a lopott autókra rá van írva, hogy LOPTAM — innentől kezdve pedig a rendőrség egyből tudja, hogy az autó lopott.

  11. grün szerint:

    szigetország!
    Ne viccölj! Ez komoly dolog!
    Lehessen kapni a Nemzeti Dohányboltokban a zautópálya-matricákhoz hasonló “Lopott autó!” matricát, amit a tolvaj köteles a eltulajdonítás (jogtalan használat) előtt az autón jól látható helyre ragasztani!
    Ha ennek ellenére mégis sikerül, az legyen a kamerafigyelő reakció-hibája! 😀
    Az a tulajdonos pedig kapjon gyorsasági különdíjat, aki a lopás észlelésétől a megfigyelő alatti áthaladásig képes a rendőrséget értesíteni és ezzel a lopást meghiúsítani!
    Vannak még ötleteim! 😛 😀

  12. szigetország szerint:

    A lopott autókat a rendszámuk alapján azonosítják, hogy körözés alatt állnak. A lopott autók nagy részét nem Csepelen lopták, hanem pl. Érden vagy bárhol, körözés kiadva, autó be Csepelre vagy ki, rendőrség nyomon.

  13. grün szerint:

    szigetország!
    Ne keverd a már körözés alatt álló, tehát igazoltan ellopott autót a Pláza parkolójából ötletszerűen elvitt (ellopott) autóval!
    Ki lehet az a balga, aki egy lopott kocsit a frsz.-val tart üzemben?!
    Ha pedig előre kitervelten cselekszik lopás előtt pattint egy párat és megoldja okosban a cserét! 😛

  14. felix szerint:

    A lopások mai átlagos folyamata.
    A ellopott kocsit valahol egy pl. lakótelepen pihentetik, hogy kiderüljön, van a benne nyomkövető. Amennyiben két három nap után sincs nyüzsi körülötte, akkor irány egy műhely vagy raktár.
    Csak ezt kell már pl. Csepelen megkeresni akkor, ha a kamera látta bejönni, de kimenni nem.

  15. fghfjhgkjhk szerint:

    “Azt is figyelemmel tudják kísérni, hogy egy gépjármű hányszor halad el a kamerák előtt”
    Ezen a mondaton eltöprengtem. Mi értelme van, hogy számolják azt mennyiszer megyek jövök a Szabadkikötőn?
    szigetország! Az a hülye, aki sokáig jár a lopott autó saját rendszámával, az valami nagyon idióta lehet. Másként működik a rendszer, de én nem fogom lepötyögni.

Itt lehet hozzászólni !