Magyar Nyelv Napja: közös versmondás határon innen és túl

Csepel.hu

Magyar Nyelv Napja: közös versmondás határon innen és túl

A Magyar Nyelv Napját közös versmondással ünnepelték az óvodások az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben megrendezett központi eseményen. Csaknem kilencezer gyermek szavalta el ugyanazokat a verseket a helyi idő szerint fél 11-kor. A közös ünneplésbe a határon túli óvodák is bekapcsolódtak.

A kulturális központban a rákosmenti, terézvárosi és a csepeli óvodások egy csoportja szavalta el Tamkó Sirató Károly: Csigabiga; Kiss Dénes: Labdajáték; Bella István: Mondóka; Fecske Csaba: Tündér és Darázs Endre: Csupa sár című költeményeit. A fővárosi gyerekekhez online közvetítéssel két csapat csatlakozott Lentiből és Kézdivásárhelyről, több ezren pedig saját intézményeikben szavaltak.

A közös versmondás a nyelv tanulása és fejlesztése mellett az összetartozást is jelképezi – hangsúlyozta Hanczár János, a kezdeményezés ötletgazdája a rendezvényen.

Csepelről a Csalitos, a Fenyves, a Szivárvány, Jupiter és a Kádár Kata óvoda apróságai vettek részt. A jelenlévő óvodák képviselői mesekönyveket kaptak ajándékba, melyet az akcióban résztvevő összes intézménybe eljuttatnak a szervezők.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a Magyar Nyelv Napjává, mivel 1844-ben ezen a napon szentesítették a magyar nyelvről és nemzetiségekről szóló törvénycikket.

Öt verssel ünnepeltek

Csepelen a Csodakút óvoda százötven ovisa mondott közösen verset november 13-án, természetesen pontosan fél 11-kor kezdve a szavalatot. A pontos időpont nem véletlen, hiszen a Magyar Nyelv Napján az ország és a határon túli magyarlakta területek sok-sok óvodájában egyszerre hangzott fel Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba, Tamkó Sirató Károly és Darázs Endre egy-egy verse. Borbély Lénárd polgármester – akinek két kislánya közül az egyik már óvodás – is részt vett az ünnepségen. Megdicsérte a gyerekek szép versmondását és megköszönte a felkészítő óvodapedagógusok munkáját.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !