Lemond-e Horváth Gyula?

Vélemény – Ábel Attila

etika-

Horváth Gyula személyében olyan polgármester-jelöltje volt a csepeli balliberális ellenzéknek, akinek óriási szerepe lett abban, hogy a tavaszi vereség után őszre fordított és nyert a Fidesz-KDNP. A balliberálisok és polgármester-jelöltjük minden fejlesztést bíráló, minden jót kritizáló vak tombolása, fenyegetőzése miatt ugyanis több ezer józan baloldali csepeli szavazott át a Fidesz-KDNP jelöltjeire, minimum Tarlós Istvánra és Borbély Lénárdra. A közelmúltban azonban a vereségét feldolgozni képtelen Horváthnak a szokásos vagdalkozásán túl olyan írása is megjelent, amelyben végső elkeseredettségében az őszi választásokat és a megválasztott képviselőket illegitimnek nevezte. Ezek után pedig elvileg le kell mondania arról a képviselőségről, aminek a megszerzése szerinte nem volt törvényes. Vajon megteszi?

Nem titkolom, életem legkeményebb és legizgalmasabb választási kampánya volt az őszi. Mivel az MSZP 16 éves hatalomgyakorlása; vég nélküli ígérgetése és mutyivilága után képesek voltunk a legtöbb fejlesztési ígéretet teljesíteni, jó esélyünk volt a győzelemre. A látványos fejlesztések közül többet ráadásul annak köszönhettük, hogy felbontottuk az MSZP-s vezetés által kötött korrupciógyanús szerződéseket, szakítottunk a pártemberekkel, és így lett meg a fejlesztésekhez szükséges forrás. Évi kétmilliárd forintot takarítottunk meg a korrupció visszaszorításával, abból szüntettük meg a kerület több milliárdos eladósodottságát is.

De az eredményeken túl olyan segítségünk is akadt, amit aligha hittünk volna. Horváth Gyula balliberális polgármester-jelölt és az MSZP-DK-Együtt-PM jelöltjei. Ők voltak azok, aki vakon és otrombán bíráltak kivétel nélkül mindent, ami a fideszes időszakban megépült, szebb vagy jobb lett. Minden fejlesztést kerek perec rombolásnak és pusztításnak neveztek, legyen szó uszodáról, parkosításról, életveszélyes fák kivágásáról, mentőautó-vásárlásról, fitnesz-parkról, miközben képtelenek voltak jövőképet, programot felvázolni. Ehhez képest mi eredmény- és programbemutató kampányt folytattunk. Bizonyos szinten még azt is elértük, hogy mi irányítsuk a balliberális kommunikációt. Csak egy példa: amikor megpróbálták a polgármester-jelöltünket lejáratni, elég volt egy-két kritikus cikket, véleményt írnunk ahhoz, hogy három hétig mással foglalkozzanak. Amikor ezek után finoman jeleztük, hogy talán nem mindent csak vakon bírálni kellene, miközben program meg sehol, még nagyobb dühvel estek neki minden fejlesztésnek, minden pozitív és jó dolognak, ami történt. Mit mondjak, néha már csapkodtuk a térdünket örömünkben attól, amit láttunk. Mivel azonban ellenfeleink nem a jó szándéktól vezérelve, hanem szimpla ostobaságból segítettek nekünk, nem érzem úgy, hogy köszönetet kellene nekik mondanunk.

Most viszont olyan szintre érkeztek, ahol úgy érzem megálljt kell mondani.

Az őszi választásokig peckesen járkáló, ötvennél több munkatársunkat kirúgással fenyegető, másoknak pedig már állást, vállalkozói szerződéseket ígérgető ellenfeleink annyira beleélték magukat a győzelmi hitbe, hogy október 12 óta képtelenek elfogadni a vereségüket. Ennek a következménye, hogy Horváth Gyula volt polgármester-jelölt már egyenesen azzal magyarázza a történteket, hogy a választás volt törvénytelen. “A Csepelen lebonyolított választások sem nem voltak szabadok, sem nem voltak tisztességesek, és ebből az következik, hogy a megválasztott funkcionáriusaik pedig – nemcsak az alacsony támogatottságuk miatt- nem lehetnek legitimek”írta a blogjában. Csakhogy a részvétel a korábbi választásokon is hasonló volt, így akkor szerinte azok a korábbi választások sem voltak törvényesek, ahol ő alpolgármester és fővárosi képviselő lehetett. Ha a kormánypárti jelöltek megválasztása nem volt törvényes, akkor a több ezer szavazattal kevesebbet kapó ellenzéki jelöltek megválasztása sem lehetett törvényes. Ez esetben tehát Horváth Gyulának kötelessége lemondania, és az összes jövedelmét, amit rendszerváltás óta képviselőként, tisztségviselőként felvett, visszafizetni.

Amennyiben – tegyük fel – csak a Fidesz-KDNP-re szavazó többség szavazatait tartja törvénytelennek a volt polgármester-jelölt, még nagyobb baj van. Egy demokráciában ugyanis el kell fogadni, hogy többpártrendszer van, és más pártokra is szavazhatnak az emberek. Ebben az esetben tehát azért illik lemondania, mert alkalmatlan a demokratikus normák megértésére és elfogadására. Így vagy úgy tehát, de a létező erkölcsi és etikai normákból adódóan Horváth Gyulának le kell mondania a képviselőségről. Megteszi, lesz benne ennyi tisztesség? Meglátjuk.

Ábel Attila

29 hozzászólás “Lemond-e Horváth Gyula?” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Lemond-e Horváth Gyula? A válasz: NEM, mert “a kommunista legnagyobb bűne a hatalom elvesztése” (vérbajos Lenin)!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Balos szerint:

    Gyula a választás előtt több helyen hangoztatta, hogy minden körzetet megnyernek, és így a Szenteczky nem fog a listáról bejutni a testületbe. Szerintem sokan éppen az ilyen és hasonló megnyilvánulásai miatt nem szavaztak rá azok közül, akik ismerték. Az egy dolog, hogy szidta a Fideszt, de tudtommal a Szenteczkyt is. Nagyon meglepne, ha kiderülne, hogy a volt párttársai, például éppen Szenteczky rá szavazott volna.

  3. felix szerint:

    Tényleg ennyire hülyék és feledékenyek vagytok?
    Nem emlékeztek már arra amikor a fidesz kiabálta ezt és követelte az újraszámolást?
    Hány fideszes adta vissza akkor a mandátumát?
    Visszanyal a múlt.
    Ahogy egy klasszikus mondaná “curik”!

  4. Lovas szerint:

    Az újraszámlálás és a törvénytelenség két különböző forgalom.

  5. felix szerint:

    Lovas!
    Ne kell ködösíteni.
    Ugyanúgy azt állították, hogy illegitim a hatalom.
    Nem az ok a lényeges, hanem az az állítás, hogy akkor az ellenzék megválasztottjai is illegitimek.
    Ugye ezért várják most Horváth lemondását.
    Egyébként csalást vádját is megfogalmazták, annak ellenére, hogy a saját belügyük bonyolította le a választást.
    Utána kéne nézni……

  6. Lovas szerint:

    Ez nem igaz. Orbán volt az első, aki gratulált Medgyessynek.

  7. Lovas szerint:

    2006-ban meg Gyurcsány maga vallotta be, hogy trükkök százait vetették be, hazudtak reggel, éjjel meg este, egyébként meg nem csináltak semmit négy évig.

  8. grün szerint:

    “Lemond-e Horváth Gyula?”
    Erre a kérdésre csak legyint, de nem lemondóan! 😛 😀

  9. Tarjányi László szerint:

    Láttam ma délután Ábel Attilát plakátot leszedni a Kossuth-Ady kereszteződésnél. Magányosan szedegette a plakátokat. Ennyire becsüli az a sok fideszes az alpolgármesterét, akik a választás előtt nyüzsögtek a Piacnál? A Kossuth utca és sok más hely is tele van Borbély Lénárd plakátjaival. Azokat majd az új polgármester fogja leszedni? Vagy csak a hatalomvágy diktálta azt a törvényváltoztatást, hogy szabad oszlopokra plakátolni, csak utánna egy hónapon belül el kell távolítani?

    Cselesen figyelmeztet a közszolgálati rádió a határidőre, amely lejárta után az önkormányzatok távolíttatják el a plakátokat, és annak költségét KÉRHETIK az érdekeltektől!
    TETSZIK ÉRTENI! KÉRHETIK, DE EL IS TEKINTHETNEK ANNAK BEHAJTÁSÁTÓL!
    Azaz a mi adónkból távolítják el azt, AMIVEL MINKET HÜLYÍTETTEK?!

    Elvárom Csepel vezetésétől, hogy megmondják, mire fordították az általam befizetett több mint százezer Forint talajterhelési díjat!

  10. nahát, még ilyet szerint:

    “De az eredményeken túl olyan segítségünk is akadt, amit aligha hittünk volna. Horváth Gyula balliberális polgármester-jelölt és az MSZP-DK-Együtt-PM jelöltjei. Ők voltak azok, aki vakon és otrombán bíráltak kivétel nélkül mindent………………Mivel azonban ellenfeleink nem a jó szándéktól vezérelve, hanem szimpla ostobaságból segítettek nekünk,”
    Ugye sokan rájuk ismernek, felix és csapata, legfőképpen a triumvirátusok.
    Nekik szól, de hiszen ezt tudják mindannyian, és ma is csak azt folytatják, a balgák.

  11. grün szerint:

    nahát, még ilyet!
    A segítség mindig attól függ, hogy honnan nézzük!
    Cirénei Simon, aki segített Jézusnak cipelni a keresztet, tehette könyörületből és tehette gyűlöletből is!
    Ezt mindenki joga úgy értékelni ahogy akarja! 😛 😀
    .
    Komám! Miért a fekete szalag a sapkádon?!
    Meghalt a zasszony.
    Délután még semmi baja sem volt, mi történt?!
    Megvágta a kezét este, ahogy a zuzsonnámat csinálta, én meg agyonlőttem, hogy ne szenvedjen!

  12. felix szerint:

    Szerencsétlen fidesz.
    Ilyen nehezen dolgozzátok fel a győzelmet?
    Ez már beteges. 🙂 🙂 🙂

  13. grün szerint:

    felix!
    Úgy jártak mint az a lovag , aki minden próbát kiállt a hőn vágyott szerelméért.
    Most hogy ott fekszik előtte, rájött, hogy nem tudja mit kezdjen vele! 😛 😀

  14. ebihal szerint:

    nahát,még ilyet!
    Az, hogy Ábel Attila böffentett valamit, még egyáltalán nem biztos, hogy igaz is. Miből
    gondolod, hogy a józan észhez szükséges bárminemű pártszimpátia? Viszont, ha valaki
    képtelen a kritikát elviselni, ráadásul még döntési helyzetben is van, akkor az már
    gubancos.

  15. Bugi szerint:

    Úgy látom a Facebookon, hogy kivételesen még Borka-Szász Tamásnak is sok volt a Horváth et. öngyalázó szösszenete. Akkor most őt is fikázni fogjátok? 🙂

  16. felix szerint:

    Bugi!
    Horváth Gyula nem téma.
    Most vagy fosol tőle valamiért vagy nem bírod, hogy nyertetek vele szemben.

  17. Bugi szerint:

    Horváth képtelen elviselni, hogy nem jutott hatalomhoz: -)

  18. nahát, még ilyet szerint:

    Egy pici önkritika még akad, mert néhányan magukra ismernek.

  19. ebihal szerint:

    nahát, még ilyet!
    El vagy tévedve! Majd, ha veszed a fáradtságot és konkrétumot írsz, akkor érdemes
    veled foglalkozni!

  20. nahát, még ilyet szerint:

    Éppen azt szeretném hogy ne foglalkozzanak velem, Ön sem, mert nem tartok rá igényt. Köszi.

  21. ebihal szerint:

    Ja, a 7:15-st meg a Makk Marci írta.

  22. Gordon szerint:

    Horváth Gyula ideje lejárt.
    Lapozzunk!

  23. GONDOLKODÓ! szerint:

    Sajnos így megy ez áldemokráciáéknál, ahol nincsen a Törvénynek ereje, mert azzá teszik. Ezt hívják következmények nélküli országnak? Mit szól ehhez T. Vidás?

    Azt gondolom egy kis elmebeli frissítés nem árt: Íme alant olvasható, mi több tanulmányozható, talán még nem késő, annyira.

    “Mért vertél zárbékót tulajdon kezedre?
    Tiéd volt ez a föld, tiéd volt egészen,
    Melyből most a kevély s fösvény dézsmát vészen.
    Mért szabtál hát határt ön fiaid között;
    Ládd-é már egymástól mind megkülönbözött.
    Az enyim, a tied mennyi lármát szüle,
    Miolta a miénk nevezet elüle.
    Hajdan a termő föld, míg birtokká nem vált,
    Per és lárma nélkül annyi embert táplált,
    S többet: mert még akkor a had és veszettség
    Mérgétől nem veszett annyi sok nemzetség.
    Nem volt még koldusa akkor a törvénynek,
    Nem született senki gazdagnak, szegénynek.
    Az igazságtévő határkő és halom,
    A másét bántani nem hagyó tilalom
    Nem adott még okot annyi sok lármára,
    Mert az elégség volt mindennek határa.
    Nem állott volt még ki a kevély uraság,
    Hogy törvényt hallgasson tőle a szolgaság;
    S rozskenyérhéjból is karácsonyja legyen,
    Hogy az úr tortáját s pástétomot egyen.
    Nem bírt még a király húsz, harminc milliót,
    Nem csikart ki tőlük dézsmát és porciót,
    Melyből boldogokká tudja őket tenni,
    Azaz tonkin fészket legyen miből venni.
    Nem bújt el a fösvény több embertársától,
    Hogy ment legyen pénze a haramiától,
    Akit tán tolvajjá a tolvaj világ tett,
    Mert gonosz erkölccsel senki sem született.
    Nem is csuda, mert már a rétek árkolva,
    És a mezők körül vagynak barázdolva;
    Az erdők tilalmas korlát közt állanak,
    Hogy benne az urak vadjai lakjanak;
    A vizek a szegény emberekre nézve
    Tülök munkált fákkal el vagynak pécézve.
    Te vagy még egyedül, óh arany holdvilág,
    Melyet árendába nem ád még a világ.
    Te vagy még, éltető levegő! amelyen
    Indzsenéri duktus nem járt semmi helyen.
    Téged még, óh legszebb hangú szimfónia,
    Ingyen is hallgathat minden emberfia:
    S titeket, óh édes erdei hangzások,
    Hallhatnak a szegény pásztorok s munkások:
    Mikor a mesterség gyáva hangjainál
    A kényes nagyvilág fárasztó bált csinál.
    Óh, áldott természet! óh csak te vagy nékem”

  24. Mr.Gabee szerint:

    Miért gondolja bárki Is hogy Abel Attila szerkeszt kizárólag? ??

    Én magam is külsős szerkesztő vagyok de nem minden cikkhez írom oda a nevem;)

  25. nagyapó szerint:

    Mr.Gabee! Másról van szó. Ábel Attila alpolgármester, ezért a szociknak őt kell szidni. Bárki is ír, az a maffiabalnak Ábel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  26. Mr. Gabee szerint:

    Értem! Teljesen világos!

Itt lehet hozzászólni !