Aggódnak és féltékenykednek Szegeden a csepeli fejlesztések miatt

Csepel.info, Délmagyar.hu

Aggódnak és féltékenykednek Szegeden

A Csongrád megyei sportbarátok imádják a nemzetközi kajak-kenu versenyeket. A Maty-éri pálya rendre megtelik, népes szurkolótábor biztatja Vajda Attiláékat. Fotó: Karnok Csaba

“Minek még egy Hungaroring” címmel jelent meg cikk a Délmagyar.hu oldalon, melyben szegedi vállalkozók féltik milliárdos bevételeiket a Csepelen tervezett új olimpiai evezős és kajak-kenu pálya miatt. A cikk szerint sokan ahhoz hasonlítják a csepeli pálya építését, mintha még egy Hungaroring épülne, ugyanakkor arra is emlékeztetnek: a szegedi pályák kihasználásánál már kapacitásproblémák voltak.

Az alábbiakban a Délmagyar.hu oldalon megjelent teljes cikk olvasható.

Minek még egy Hungaroring?

Csepelen új kajak-kenu pálya épülhet. Egyelőre terv, de a kormány támogatja, így nem elképzelhetetlen, hogy egyszer elkészül. A szegedi Maty-éri sportközpont már bizonyított, három, sikeres vébé helyszíne volt. A szegediek aggódnak, hogy a nagy versenyeket elviszik innen, ha megépül a csepeli.

„A kormány döntése értelmében Csepel északi részénél épülhet új kajak-kenu és evezőspálya, jelentette be a csepeli önkormányzat sajtótájékoztatóján Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos. A létesítmény alkalmas lesz világ- és Európa-bajnokságok, valamint egy esetleges budapesti nyári olimpia versenyszámainak lebonyolítására is.” Ez a hír a közelmúltban jelent meg. Egyelőre terv, és még kérdéses, hogy mikorra készülhet el. Szerkesztőségünk aggódó levelet kapott, hiszen több szegedi vállalkozást is komolyan érinthet, ha megépül a fővárosi komplexum, hiszen akkor minden valószínűség szerint a nagy versenyeket nem itt rendeznék meg.

Írtunk mi is levelet, kaptunk is rá választ (keretes írásunkban olvashatják, a szerk.), de aki a sorok között olvas, az azért nem kapott megnyugtató választ. Mi lesz akkor a szegedi pályával, amely a világ négy legjobbja között szerepel, és nincs még egy olyan közönség, amely ilyen hangulatot teremt egy-egy világversenyen? Sőt, soha egyetlen kajak-kenus sporteseményen sem voltak még annyian, mint a három szegedi világbajnokságon, 1998-ban, 2006-ban és 2011-ben.

Volt egy frappáns megállapítás az új pálya építésével kapcsolatosan. Ez olyan, mintha még egy Hungaroringet építenének Magyarországon! Minek akkor, ha van?

Petrovics Kálmánnal, az EDF DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület igazgatójával, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi tagjával beszélgettünk.

– A fél életem a Maty-éri pályához kötődik. Itt voltam az építkezésen, akkor, amikor még kis bódékban öltöztünk. Végigkísértem a fejlődését. Ahogy szépült, ahogy egyre korszerűbb lett. Az elnökségi ülésen eddig nem volt téma a budapesti pálya, úgy gondolom, hogy inkább Szegedre kellene koncentrálni, tovább kellene korszerűsíteni az olimpiai központot – kezdte a beszélgetést az egykori maratonikajak-világbajnok, Petrovics Kálmán.

Az aggódó szegedi vállalkozók félnek attól, hogy a számukra és a városnak komoly bevételt hozó világesemények elkerülnek innen. Információnk szerint 40 milliárd forintból épülne meg a csepeli pálya. Nagy összegnek tűnik, de ez egy teljesen új, zöldmezős beruházás lesz, így a nagy kérdés: elég lesz rá ennyi pénz? Ez még a jövő zenéje, de maradjunk a jelennél.

Minden évben sikerült a szegedi pályát fejleszteni, szépíteni. A közelmúltban jártunk kint egy horgászversenyen, éppen esett az eső, így az első nagy problémával máris szembetaláltuk magunkat, miközben a bokáig érő vízben jártunk, a vízelvezetés továbbra sincs megoldva.

– Amikor 2011-ben nálunk volt a világbajnokság, akkor minden szegedi szállás megtelt. Még a kollégiumok is! Sőt, a környező települések, Mórahalom, Hódmezővásárhely és Makó is profitált az eseményből. Igen, ez a régiónak komoly bevétel, és megélhetés sok-sok ember számára. A versenyzők szeretik a pályát, sok-sok válogatott jön ide edzőtáborozni, az pedig nem vitás: a szegedi közönség a világ legjobb szurkolótábora. Bízom abban, hogy a Maty-éren további fejlesztések történnek, erre nagy szüksége lenne a pályának, és a jelen helyzetben ez egy jóval kisebb összegből megoldható lenne, mint az új, csepeli pálya megépítése – fejezte be a beszélgetést Petrovics Kálmán.

Főigazgatói válasz

Megkerestük Vígh Lászlót, a Nemzeti Sportközpontok megbízott igazgatóját az üggyel kapcsolatosan, aki a következő választ adta:
„A Matya-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpia Központ a 38/2004. Kormányrendeletben nevesített olimpiai központ. Mint ilyen, hosszú távon legfontosabb helyszíne a hazai válogatottak felkészüléseinek és versenyeinek. Tekintettel arra, hogy ezen létesítmény az evezősök és kajakosok egyidejű jelenléte idején elsősorban a pályákon kapacitásproblémákkal küzdött, így az új csepeli létesítmény nemhogy kárt nem okoz, hanem nemzetünk sporteredményeinek megfelelően biztosítja minden szakág számára a megfelelő felkészülési és versenyhelyszínt. A hosszú távú állami fenntartásának legjobb bizonyítéka éppen az a több száz millió forint fejlesztés, amelyet a Nemzeti Sportközpontok az elmúlt években Szegeden elvégzett.”

Forrás: Délmagyar.hu

2 hozzászólás “Aggódnak és féltékenykednek Szegeden a csepeli fejlesztések miatt” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Szegény Botka. Lépni kell. A Főváros előz. Csepelen is növekedni fog az idegenforgalom, nem csak a bunkereket lehet megnézni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. felix szerint:

    Nagyot fogsz csalódni, ha megéred.

Itt lehet hozzászólni !