Orbán Viktor: Kutatás-fejlesztésre épülő iparágakba kell egyre inkább befektetni

Hirado.hu

Kutatás-fejlesztésre épülő iparágakba kell egyre inkább befektetni

A magyar emberek jól teljesítettek az elmúlt években, mindenki szeretne ilyen munkaerővel dolgozni és olyan biztonságos és kiszámítható helyen befektetni, mint amilyen Magyarország – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Milánóban a közmédiának nyilatkozva.

A kormányfő az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) kétnapos tanácskozásán nyilatkozott, amely 53 állam vezetőinek részvételével pénteken ér véget.
Orbán Viktor tanulságosnak nevezte, hogy az összes hozzászóló egybefüggő területként beszélt Európáról és Ázsiáról, amelynek a gazdaságát meg kellene szervezni. “Ez most az európaiaknak, vagyis nekünk különösen érdekünk, hiszen az ázsiai gazdaság adja a modern világgazdaság felemelkedésének tekintélyes részét és erejét” – mutatott rá. Az összeköttetés megteremtésének eszközeként hivatkozott az infrastruktúra fejlesztésére, a szabadkereskedelmi megállapodásokra és a kölcsönös beruházásokra.

A kormányfő óvatosságra intett mindenkit, aki más országok válságkezelési modelljeit akarná átvenni Magyarországon. Nincs két egyforma ország – jelentette ki, megjegyezve: “egy japán modellhez japán emberek kellenek, egy kínai modellhez kínaiak – ráadásul jó sokan -, egy orosz modellhez oroszok, magyar modellhez meg magyarok”. A hazai modell, értékelése szerint, az angolokéval mutat hasonlóságot, de összességében nem egymás modelljeinek átvételét tartotta feladatnak, hanem a gazdaságok kölcsönös összekapcsolását.

A miniszterelnök jelezte: ezért tárgyalt szingapúri, maláj, kazahsztáni vezetőkkel áruszállításról és befektetési lehetőségekről. Az ezek előtti akadályok elhárítása volt a célja mind a konferenciának, mind a megbeszéléseknek – tette hozzá, kiemelve: számos gazdasági eredményt sikerült elérni a kétoldalú tárgyalásokon.

A versenyképességre utalva azt hangoztatta: a szingapúriakkal például négy komoly beruházás Magyarországra hozásáról tárgyaltak. “Tehát nem arról van szó, hogy otthon termelnek és nálunk adnak el, hanem nálunk fektetnek be” – fejtette ki Orbán Viktor. Példaként említette azt is, hogy a dél-koreaiak, japánok is Magyarországra jönnek termelni, ami azt tanúsítja, hogy a magyar gazdaság lassan, de biztosan versenyképessé válik még az ázsiai térségekben folytatott termeléssel is.

A kormányfő hangoztatta továbbá, hogy Magyarországnak van némi “történelmi előnye”, ezért a kutatás-fejlesztésre épülő iparágakba kell egyre inkább befektetni. Szép dolognak nevezte a fizikai munkát, az autógyártást, az összeszerelést, ami emberek százezreinek ad megélhetést, de szavai szerint hosszabb távon folyamatosan növelni kell a kutatásra, fejlesztésre épülő, magasabb hozzáadott értéket termelő iparágakba irányuló beruházásokat. Most már ilyen gyárakat hoznak Dél-Koreából, Japánból, Szingapúrból – mondta Orbán Viktor, aki ezt azzal indokolta, hogy a magyar emberek jól dolgoztak az elmúlt években, mindenki szeretne ilyen munkaerővel dolgozni és olyan biztonságos és kiszámítható helyen befektetni, mint amilyen Magyarország.

A miniszterelnök felvetette, hogy minden országgal szabadkereskedelmi megállapodásra kell törekedni. Ezt lassú folyamatként jellemezte, kiemelve egyúttal, “ha nem kezdjük el, sosem érünk a végére”. A Koreával kötött jól működik, s jól halad a szingapúri is – fűzte hozzá.

Orbán Viktor arról számolt be: a milánói találkozón Magyarország nevében azt az álláspontot képviselte, hogy minél több szabadkereskedelmi megállapodás jöjjön létre az Európai Unió és az ázsiai országok között. Akkor lehet kereskedni, árut vinni Kínába, Japánba, Koreába, Mongóliába, ha nem büntetik ezt különféle vámokkal – jegyezte meg, kifejtve: ma egyenként kell feloldani egy-egy termékcsoportra kivetett vámok terheit. Ha azok eltűnnek, akkor mindenki jól jár, a szabadkereskedelem kiterjesztése a glóbuszon bizonyítottan az emberiség javát szolgálná – hangoztatta a kormányfő.

Bizonyosnak nevezte, hogy ebbe az irányba kell haladni, s hozadékként nevezte meg a munkahelyek létrejövetelét, a növekvő gazdaságot, a magasabb életszínvonalat és a jólétet. Ezzel együtt óvatosságra intett, s a szabadkereskedelmet egy ház tervezéséhez hasonlítva úgy fogalmazott: “jó, ha az ablak ki van nyitva, de a szúnyoghálót is fel kell tenni”.

Forrás: Hirado.hu

14 hozzászólás “Orbán Viktor: Kutatás-fejlesztésre épülő iparágakba kell egyre inkább befektetni” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “A magyar emberek jól teljesítettek az elmúlt években, mindenki szeretne ilyen munkaerővel dolgozni és olyan biztonságos és kiszámítható helyen befektetni, mint amilyen Magyarország”
    .
    Nem nagyon tolonganak!
    Talán kár volt azt mondani, hogy:
    “Ne azt figyeljék amit mondok, hanem azt amit csinálok!” 😛 😀

  2. PRincess szerint:

    “…mindenki szeretne…. olyan biztonságos…… helyen befektetni, mint Magyarország…” – úgy látszik ezt a Citi bank rosszul tudta, és ezért vonul ki. A balga nem tudja, h mit is hagy ki :D!

  3. kritikus szerint:

    vagy a citi bank a senki 😉

  4. grün szerint:

    kritikus!
    Majd a Lézer Jankó tulajdonába került MKB lenyomja őket, mint bantut az ebola! 😛 😀

  5. grün szerint:

    felix!
    Minden államnak, még az USA-nak is joga van megvédeni gazdaságát a korrupciónak még a gyanújától is!
    Elbírsz náluk olyan külügyminisztert képzelni, aki egy 167 milliós putrira azt mondja, hogy lett?!
    Vagy egy frakcióvezetőt akinek éjszaka kinő pár m2 lakás a betonból mint a német bevonulási emlékmű, egy tetőkerttel a tetején?!
    Egy olyan NAV-ost aki itt nem talál szabálytalanságot?
    Ugye, hogy nem?!
    Érted már miért fostak annak idején a szocializmustól és a most alakulótól?!
    Hát ezért! 😛 😀

  6. nagyapó szerint:

    “Először becsülte meg az EU és a tagállamok GDP-jét az Eurostat az újonnan bevezetett ESA2010-es statisztikai módszertan alapján. Az eredmény: az uniós GDP 3,7 százalékkal, a magyar pedig 1,6 százalékkal magasabb lett az új számítás szerint 2010-ben. Az EU statisztikai hivatala az új módszertan alapján jövő héten a tagállamok államháztartási hiányát is újraszámolja több évre visszamenőleg.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. nagyapó szerint:

    Ötven éve nem csökkentek így az árak
    Szeptemberben 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, míg egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. nagyapó szerint:

    “Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan bank, amelyik kilátásba helyezte, hogy kivonul Magyarországról, a miniszter elmondta: „épp ellenkezőleg, én azt olvasom a közleményekben, hogy Magyarország még mindig egy bankparadicsom, mert minden bank itt akar maradni”” Varga Mihály

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  9. felix szerint:

    Szemétláda!
    MÁRIS ÉRZEM A VÁLTOZÁST.

  10. grün szerint:

    “Az a legkevesebb, hogy nem léphetnek be az Egyesült Államok területére a most tiltólistára tett – az amerikai nagykövetség által meg nem nevezett – kormányzati tisztségviselők. Az amerikai törvények lehetőséget adnak arra is, hogy lefoglalják, zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban a vagyontárgyaikat, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik – magyarázta a hvg.hu egyik forrása, aki a most kirobbant ügyet közelről ismeri.”
    .
    Na, itt jön be a gubanc!
    Mit zárolnak, ha nincs is?! 😛 😀
    .
    http://hvg.hu/gazdasag/20141018_zarolhatjak_korrupcio_kitiltott_magyar

  11. felix szerint:

    Megszorongatják a maffiát?
    A hazai drukkerek, meg vinnyognak.

  12. ebihal szerint:

    Ha már az Eurostat szóba került, miért nem azt a részét nézzük, ahol a szegénységgel
    foglalkozik?

Itt lehet hozzászólni !