Biztos alapok Csepel fejlesztéséhez

Borbély Lénárd, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje: a 3,8 milliárd forintos adósságból 1,4 milliárdos többletet csináltunk

Magyar Hírlap

Borbély Lénárd beszéde a Nemzeti Összetartozás NapjánBiztos alapok Csepel fejlesztéséhez

„Mitől baloldali az a Horváth Gyula, aki korábban bezáratta az itteni kórházat, vagy közreműködött abban, hogy a IX. kerületből szegény családokat költöztessenek Csepelre, érzékelhetően rontva a közbiztonságot?” – vetette fel a lapunknak adott interjúban a Fidesz-KDNP csepeli polgármesterjelöltje, Borbély Lénárd jelenlegi alpolgármester, aki szerint a XXI. kerület továbbra is csak fővárosi és kormányzati összefogással tud jelentős fejlődést elérni.

– „Csepel legyen a csepelieké, és ne csepeliektől idegen politikai irányzatok kiszolgálója.” „Németh Szilárd kést tett Borbély Lénárd torkára” – efféle mondatokkal kampányol fő riválisa, a „demokratikus” pártok jelöltje, Horváth Gyula. Magára veszi az ilyen megjegyzéseket?

– Szó sincs róla. Először is: kiváló a kapcsolatom Németh Szilárddal, polgármesterré választásom esetén kapocs lehet számomra a kormánnyal. Hiszen Csepel továbbra is csak fővárosi és kormányzati összefogással tud jelentős fejlődést elérni. Ami a szlogent illeti, nem igazán értem, mire gondol Horváth Gyula, hiszen Csepel most is a csepelieké. Sőt, éppen az ő csapata volt az, amelynek tagjai 2010 előtt eladták a Kis-Duna-partot, ahová lakóparkot terveztek, továbbá Észak-Csepelt is értékesítették, mégpedig spanyol befektetőknek. Ezeket nekünk kellett, illetve kell visszaszereznünk a csepeliek számára.

– Az áprilisi választási eredmény alapján szoros versenyre lehet számítani. Milyen a kampány?

– Egyfelől, mivel az idén ez már a harmadik szavazás, az emberek jórészt unják a politikusok korteskedését. Mégis, talán ez a szavazás a legfontosabb mind közül, hiszen a szoros környezetünk jövőjéről van szó. A hangvétel egyébként Csepelen egyre durvul. Noha én kizárólag az elmúlt négy év eredményeivel, illetve a következő öt esztendő terveivel foglalkozom, az álbaloldal leginkább a személyemet támadja. Programjukat is csak a napokban hirdették meg, jórészt az én elképzeléseim lekoppintásával.

– Említette az eredményeket. Melyek a legfontosabbak?

– Az alapot a pénzügyi helyzet rendezése jelenti: míg 2010-ben az önkormányzatot 3,8 milliárd forintos adósság terhelte, az idei évre 1,4 milliárdos többletbe fordult a büdzsénk. Ez a csepeliek mindennapjait tovább javító intézkedéseket tesz lehetővé. Ki kell emelni, hogy több évtizedes ígéreteket teljesítve fejlesztettük a csatornahálózatot és megépítettük a gerincút egy szakaszát. Rendezettebb lett a város, megszépültek a köztereink. Gazdagodott az ingyenes programkínálat is, különösen a családosok esetében. Megszereztük a strand üzemeltetését, lett uszodánk, nagy ütemben építettünk utakat és csapadékelvezetőket. Az önkormányzat vagyonkezelőjét megtisztítottuk a korrupciótól, végre valódi munkát végez a cég. Persze sok még a teendő, de egy biztos: az elmúlt ciklusban többet fejlődött a kerület, mint a tizenhat éves baloldali vezetés alatt. Szeretnénk folytatni ezt az építkezést, s remélem, ezeket a tényeket a nem polgári gondolkodású lakók is figyelembe veszik majd a szavazófülkében.

– Csepel „híresen” baloldali érzelmű városrész. Bár 2010-ben megtették, most miért voksolna újra fideszes jelöltre a többség?

– Először visszakérdeznék: mitől baloldali az a Horváth Gyula, aki korábban bezáratta az itteni kórházat, vagy közreműködött abban, hogy a IX. kerületből szegény családokat költöztessenek Csepelre, érzékelhetően rontva a közbiztonságot? Mindazonáltal a baloldali gondolatok tőlünk sem állnak távol. Vegyük csak mondjuk azt, hogy sok más mellett bevezettük a hetven év felettiek ingyenes házi segítségnyújtását.

– Milyen egyéb intézkedésekre készül polgármesterré választása esetén?

– Az egyik legégetőbb kérdés továbbra is a munkahelyteremtés. Ennek érdekében rendezni fogjuk a csepeli gyár jelenlegi, átláthatatlan tulajdonosi szerkezetét, hogy az egyébként már évek óta érdeklődő, ám a tisztázatlanságok miatt visszariadó vállalkozások, cégek ide tudjanak telepedni. Ebben számítunk a kormány segítségére.

– Vagyis elképzelhető, hogy állami tulajdonba kerül az ingatlan?

– Én örülnék, ha így lenne. Ha ugyanis egy kézbe kerülne a terület nagyobb része, akkor az egyébként kiváló infrastruktúrával bíró kerület végre vonzó lehetne az érintett vállalatoknak. De fontosak a további fejlesztési tervek is, amelyek közül kiemelkedik az észak-csepeli, európai színvonalú sportlétesítmény, amelynek megépítését tudomásom szerint a kormány is támogatja.

– A kampányok során „slágertéma” a közbiztonság.

– Ezen a téren is szeretnénk további fejlesztéseket eszközölni, több rendőr és közfelügyelő kell Csepelre, hogy az itt élők szubjektív biztonságérzete tovább javuljon. Ám emlékeztetnék: amikor 2010-ben kormánypárti vezetése lett a kerületnek, negyvenből csupán kilenc térfigyelő kamera működött. Azóta, a meglévőkön túl, újakat szereltünk fel, sőt már rendszámfelismerő rendszer is működik, illetve saját közterület-felügyeleti szolgálatot állítunk fel. Ugyancsak folytatnánk a helybéli családok támogatását, például úgy, hogy a rászoruló gyermekek részére állandó iskoláztatási támogatási rendszert vezetnénk be. Szintén a jövő évtől használhatnák díjmentesen a kerületi idősek az uszodát. Folytatódik a rezsicsökkentés is, emellett a következő rehabilitációs program révén valamennyi panelépületet felújítanánk. Nem áll meg a gerincút építése sem. Mindez mutatja: óriási a választás tétje Csepel számára!

Forrás: Magyar Hírlap

Itt lehet hozzászólni !