Újfajta távirányítók látássérülteknek

Csepel.hu

Újfajta távirányítók látássérülteknek

Vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő távirányítókat adományozott az önkormányzat az arra rászorulóknak a polgármesteri hivatal épületében október 6-án.

Ennek előzménye, hogy Lestyán Pál csepeli lakos kérelemmel fordult a hivatalhoz annak érdekében, hogy az eddig használt, elavult, feladatát ellátni már nem tudó régi távirányítók lecserélésre kerüljenek. Az új távirányítókat Szuhai Erika önkormányzati képviselő, fogyatékosügyi tanácsnok adta át.

Szuhai Erika elmondta, hogy az önkormányzat az összes csepeli látássérültet igyekezett értesíteni a lehetőségről, végül kilencen jelezték vissza, hogy igényt tartanak az újfajta, korszerű távirányítóra. Természetesen abban az esetben, ha mások is szeretnének hozzájutni az új eszközhöz, ők is ingyen megkaphatják. A korszerű távirányító a vakok és gyengénlátók utcai tájékozódását segíti. Alkalmas ara, hogy a jelzőlámpás csomópontokban felszerelt beszélő hangjelzőt aktiválja, vagyis a lámpákba szerelt készülékek hangosan közlik, hogy zöldet sárgát vagy pirosat mutatnak-e. Segítik a helymeghatározást is: így például hangos szóval közlik, hogy jön-e HÉV, illetve milyen autóbusz érkezik. Csepelen jelenleg a Szent Imre téren, a Karácsony Sándor utcában és a HÉV végállomásánál van erre lehetőség.

Magyar Csaba, az egyik látássérült arról számolt be, hogy a korábbi távirányítóval csak a közlekedési lámpákat tudta megszólaltatni. A mostani készülék már számos más funkcióra is képes. Ha például Pesten közlekedik, a metró mozgólépcsői között különbséget tud tenni, hogy melyik halad lefelé, illetve felfelé. A városi tájékozódásban és a biztonságos közlekedésben szintén nagy segítségére van.

Szuhai Erika kérte a csepeli látássérülteket, hogy vegyék fel egymással a kapcsolatot, és hozzanak létre helyi egyesületet. Így sokkal hatékonyabban tudják a jövőben az érdekeiket képviselni, emellett pedig az önkormányzat is több segítséget tud nyújtani, mellyel megkönnyíthetik mindennapjaikat.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !