A XXI. kerület 21 képben – négy év fejlesztéseiből nyílt tárlat a Szent Imre téren

Csepel.hu

A XXI. kerület 21 képben – négy év fejlesztéseiből nyílt tárlat a Szent Imre téren

A XXI. kerület 21 képben – négy év fejlesztéseiből nyílt tárlat a Szent Imre téren

Szeptember 23-án az elmúlt négy év eredményeiről, fejlesztéseiről nyílt szabadtéri kiállítás a csepeli Szent Imre téren. Nemzeti himnuszunk közös eléneklése után a megnyitón Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere tartott „tárlatvezetést”.

A 21 tábla leleplezésén részt vett Borbély Lénárd alpolgármester, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

Németh Szilárd megnyitó beszédében az elmúlt négy év eredményeiről beszélt a szép számmal megjelent közönségnek:

Tisztelt megjelentek, kedves hölgyek, urak, kedves csepeliek, kedves barátaim. Köszönöm szépen, hogy ma itt találkoztunk. Szerény 21 képpel szeretnék elköszönni Önöktől, mint a kerület polgármestere. Három hét múlva önkormányzati választás lesz. Az új jogszabályoknak megfelelően – mivel a magyar parlament tagja vagyok országgyűlési képviselőként -, összeférhetetlen a két tisztség, így nem tudok elindulni a polgármesteri választáson. Azonban itt van mellettem kedves barátom, akivel végig küzdöttük az ellenzéki időket és az elmúlt négy évet. Amit ezen a 21 táblán megpróbáltuk összefoglalni, azt közösen értük el.

Szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani, hogy október 12-én, ha úgy gondolják, hogy azt, amit a táblákon látnak, vagy amit maguk körül tapasztaltak az elmúlt négy évben, folytatni kívánják, akkor szavazzanak Borbély Lénádra! Ha visszagondolnak közös együttléteinkre, az avatásokra, az ünnepségeinkre, egyszerűen csak a hétköznapokra, vagy ha végigsétálnak a kerület utcáin, terein, és ha úgy látják, hogy ez folytatásra méltó, akkor Borbély Lénárdot támogassák abban, hogy folytatni tudjuk. Én húsz évet dolgoztam a kerületért, ebből tizenhat évet ellenzékben, négyet pedig polgármesterként.

Mielőtt a táblákat leleplezzük néhány gondolat a térről. Arról a térről, ami mindenkit elbír. Elbír bennünket, elbírja a gyülekező ellenzékieket. Azt gondolom ez egy szabad tér, itt mindenki teheti tiszteletét. Egy dolgot nem lehet tenni a közös terünkkel, azt, amit néhányan művelnek az elmúlt hetekben. Nem lehet legyalázni Csepel központi terét. Nem négy év alatt lett ilyenné, mint amilyen most, hanem hosszú idők sora alatt. Szent Imre térből lett a nép nevében Imre tér. Talán sokan emlékeznek, hogy a hetvenes, nyolcvanas években nagyon kevesen hívták ezt Tanácsház térnek, hanem csak Imre térnek. A Szentet ekkor még nem merték még hozzá tenni. A régi időkből az Imre tér megmaradt, majd visszakapta eredeti nevét. Azt gondoltuk, hogy Csepelnek ezt a közösségi teret kell visszaadni valamilyen formában, ami jellemezte 1945, a kommunista hatalomátvétel előtt. A harmincas években elkészült az országzászló, amely a nemzeti összetartozást, a cselekvő képességet, a Nagy- Magyarország, a magyar élettérnek lehetőségét adta a csepelieknek. Ezen a téren 1944-ben a náciknak, és a nyilasoknak ellentmondtak, három napon keresztül nagyon komoly tüntetéssel. Ezen a téren, illetve a tér másik sarkán 1956-ban a munkások megmozdultak azért, hogy valódi munkáshatalom legyen, Csepelen és az országban. Nagyon sok mindent kapott Csepel ettől a tértől. Ez egy szimbolikus hely. Sajnos a városházánk is egy kicsit másként nézett ki 1945 előtt. Szeretnénk visszaadni a tér eredeti állapotát. Szeretnénk megszüntetni az ide hullajtott nyárfasort, amely májusban és júniusban mindenkit kivégez ezen a téren. Ilyenkor olyan, mintha hóesés lenne. Szeretnénk egy igazi közösségi teret, ami a múltat, a jelent és a jövőt összekapcsolja.

Adóztunk Teller Edének azzal, hogy Csepel legújabb és leghasznosabb útját, a gerinc utat róla neveztük el. Teller Ede szobrával az egyéniségnek állítottunk emléket. Nagyon nagy szükség van Csepelnek olyan egyénekre, akik kiemelkednek közülünk. Rögtön szemben egy martinász szobrot állítottunk fel, még nem olyan régen. Evvel pedig azt mutatjuk, hogy milyen nagy szüksége Csepelnek is a kétkezi munkásra. A közösségnek, a közös gondolatnak is milyen nagy szerepe van ezen a téren. Visszaadtuk a térnek a szakralitását azzal, hogy felújítottuk a főváros legrégebbi szobrát, a Nepomuki Szent Jánost, amely ismét barokk pompájában áll.

Itt van a legnagyobb térfelújításunk is, amelyet teljes egészében az Európai Unió finanszíroz. Ezáltal 330 lakás, öt ház tejes egészében megújul úgy, hogy egyetlen egy fillér csepeli közpénzt sem kell hozzátenni, és a családoknak sem kerül semmibe. Arra kérek mindenkit, hogy járja körül a kerületet, és nézze végig, a táblákon lévő felújított helyeket.”

Németh Szilárd, miután Borbély Lénárddal közösen leleplezte a táblákat, a sorban a második táblára terelte a szót.

„Szeretném Önöknek megmutatni a csepeliek közös vagyonának változását, az elmúlt négy évben. A vagyongyarapodást mindenki megnézheti a könyvvizsgálói jelentésekben. A 81 milliárdos közvagyonból a baloldali városvezetés ténykedése miatt, 71 milliárdos lett. Politikailag és erkölcsileg önök elszámoltatták őket, hiszen leváltották a korábbi városvezetést. Most úgy adom át a kerületet az utódomnak, hogy 2.21 milliárddal gyarapodott a közös vagyonunk. Ma ott tartunk, hogy 1.4 milliárd plusszal adjuk át a kerület kasszáját. Rendbe tettük a pénzügyi helyzetünket, nem a mienkét, hanem az önökét. Így kell értékelni és nem szabad engedni, hogy még egyszer „kótyavetyére”, pártkasszákba kerüljön ez a pénz. Rengeteg segítséget kaptunk a fővárosi önkormányzattól, személyesen Tarlós István főpolgármestertől. A kormánynak köszönhetően 4000 háztartás úgy köthetett rá a csatornára, hogy ez a lakosoknak nem került egy fillérbe sem. Köszönöm, hogy meghallgattak és mindenkinek kellemes időtöltést, nézelődést kívánok”.

Az ünnepélyes megnyitó a Szózat eléneklésével záródott.

Forrás: Csepel.hu

19 hozzászólás “A XXI. kerület 21 képben – négy év fejlesztéseiből nyílt tárlat a Szent Imre téren” bejegyzésre

  1. Kisapám szerint:

    Milyen számokkal dobálózik Németh Szilárd?

  2. Kisapám szerint:

    A Csepeli Hírmondóban az jelent meg: 77,858 milliárd Ft volt 2010-ben az önkormányzat vagyona, és 2014-re ez állítólag 80,871 milliárdra nőtt.

    Ha megnézzük a 2010-es beszámolót, abban valóban szerepel a 77,858 milliárd Ft mint az eszközök és források egyező végösszege.

    Ha megnézzük a 2013-as beszámolót, abban az eszközök és források egyező végösszege 73,920 milliárd Ft. Ez nőtt volna 2014 szeptemberére 80,870 milliárdra? Hirtelen lepottyant az égből 8 milliárd Ft?

    Ráadásul Németh Szilárd a fenti beszédében egész más számokat mond.

  3. Kisapám szerint:

    Ha a 2010-es és 2013-as beszámolót hasonlítjuk össze, nem 2 milliárdos vagyonnövekedés, hanem 4 milliárdos vagyoncsökkenés látszik.

  4. Kisapám szerint:

    Most nézzük, mit is mondott a fentebbi cikk szerint Németh Szilárd:

    “A 81 milliárdos közvagyonból a baloldali városvezetés ténykedése miatt, 71 milliárdos lett. … Most úgy adom át a kerületet az utódomnak, hogy 2.21 milliárddal gyarapodott a közös vagyonunk.”

    Ezek a számok nem egyeznek a Csepeli Hírmondóban megjelentekkel, mivel ott az jelent meg, hogy 2010-ben 77,858 Ft volt a vagyon.

    Akkor mi lehet a Németh Szilárd által említett 71 milliárd?

    Nos, ha megnézzük a 2010-es beszámolót, egyetlen adat van, ami 71 milliárd: a saját tőke összege 71,367 milliárd Ft.

    Most nézzük meg, mennyi volt a saját tőke összege 2013. dec. 31-én! Ez benne van a 2013-as beszámolóban: 68,079 milliárd Ft. Tehát ez nem nőtt 2010-hez képest, hanem csökkent 3 milliárddal.

    De Németh szerint mára viszont 2 milliárddal nőtt, ami azt jelenti, hogy valamikor 2014-ben lepottyant az égből 5 milliárd Ft saját tőke az önkormányzat részére.

    Na erről jó lenne, ha beszámolnátok, fiúk, vagy ismerjétek el, hogy hazudtok.

  5. Bercsik Károly szerint:

    Nagyon sok eredmént elért Csepel a mögöttünk hagyott négy esztendőben.
    Legyünk rá büszkék közösen!
    Hajrá Csepel!

  6. folyásolás szerint:

    Nos Németh Szilárdnak nem csak a számokkal van baja de a helyes magyar beszéddel is!
    Kint voltam a tegnapi rendezvényen, ahol kb. 30-an lehettünk, de körülöttünk volt vagy 15-20 közterület-felügyelő, meg 2 rendőr! Vajon mitől félnek a fiúk? De ez most mellékes.

    Szóval bukott vezetőnk helyes magyarsággal nyomatékosan kétszer egymás után ordítja bele a mikrofonba, hogy és idézem:

    “…BE TUDTUK FOLYÁSOLNI AZ ESEMÉNYEKET, BE TUDTUK FOLYÁSOLNI A KORMÁNYT …”

    Na ekkor sírva fakadtam és menekültem a helyszínről, magamban egy kérdéssel:
    Tényleg nem érdemel jobbat Csepel?

  7. felix szerint:

    Amennyiben ez kell a csepelieknek, akkor nem is érdemelnek jobbat.

  8. felix szerint:

    Jó lenne látni a táblák számláit. Vajon kinek a nevére szólnak?
    Lássuk az üvegzsebet.

  9. felix szerint:

    Talán az ellenzék kikérhetné.

  10. nagyapó szerint:

    folyásolás! Nem keverte össze a Gyurcsány(i) villámcsődületének létszámát, a Szt.Imre térivel?
    Az “egységsugarú síkidomok” jó hogy elgurultak a helyszínről.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  11. nagyapó szerint:

    Kisapám! Kár az erőlködésért! Kérdezz Tóth Mihályt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  12. helyi szerint:

    Magukat fényezik? Ez milyen alávaló dolog már? Miért nem dolgoznak inkább kedves narancsbőrbe bújt városvezetők????????????

  13. nagyapó szerint:

    helyi! l. Szegény helyi más munkát nem tud elképzelni, csak a lapátolást?
    A dolgozót már csak a martinász szobor képviseli.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  14. folyásolás szerint:

    Kedves Nagyapó alias Dékány Ágoston!

    Ha már így megszólítottál, téged pl. nem láttalak a rendezvényen, pedig te nagy Fidesz imádó vagy! Neked ezek az emberek az példaképeid!

    Ceterum censeo: Ha Dékány kinyitja a száját uszít és gyűlöl, ha kinyújtja a kezét, üt és fenyít!

  15. Bugi szerint:

    Szegény folyás, minek mentél el, ha vak vagy ahhoz, hogy észrevedd, mennyi minden változott!

  16. folyásolás szerint:

    Ja, kurva sok minden változott! Hiszen “be tudták folyásolni” az eseményeket és a kormányt! Szép eredmény gratulálok Bugi! Csak így tovább! Szurkolok nektek, hogy nyerjetek, mert jobbat nem érdemeltek!

  17. grün szerint:

    Bugi!
    Egy változás ami a legszembetűnőbb a Rezsigladiátorunk derékbősége és vele együtt a testsúlya!
    Egy fürdőszoba mérleggel lehetett volna prezentálni a “Jobban élek mint négy éve!” 😛 😀

  18. grün szerint:

    Jajjajj!
    Míg a zöreg le nem tol!
    Természetesen “fürdőszobamérleg” a hejes! 😛 😀

  19. ebihal szerint:

    Ki volt az a balfék, aki az SZTK-ban a bejelentkező pult előtti területre rakatta azokat
    a táblákat? Sokszor annyian vannak ott, hogy egymásba lóg a vibrátoruk, erre oda-
    teszik ezeket a táblákat, nem baj, ha kevés a hely , de olvassatok! Idióták!

Itt lehet hozzászólni !