Ipsos: Tarlós nagyon csúnyán elverheti Falust

Mandiner

Tarlós nagyon csúnyán elverheti Falust

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint Tarlóst két és félszer annyian támogatják, mint Falust. A várakozások szerint vidéken, a kisebb településeken teljesít majd a legjobban a Fidesz. A biztos szavazók körében csak a Fidesz és az LMP tudott erősödni.

A választási részvételüket biztosra ígérők körében Fidesz és az LMP erősített az augusztusban mért népszerűségi adatokhoz képest, míg a baloldali pártok és a Jobbik egyaránt visszaestek, vagy stagnálnak. Az Ipsos legutóbbi felmérése szeptember 7-14 között készült, ezer fős reprezentatív mintán.

Az Ipsos kutatása szerint a Fideszre az összes szavazó 35, a biztos szavazók 56 százaléka szavazna az októberi önkormányzati választáson. Ez javulás az augusztusban mértekhez képest: akkor 33, illetve 49 százalékot mértek a kormánypártnak.

A teljes lakosság körében az összes többi párt körében stagnál: az MSZP és a Jobbik egyaránt 12 százalékon áll, az LMP, a DK és az Együtt-PM támogatottsága 3-3 százalékos az összes szavazó között – csak úgy, mint augusztusban.

A biztos szavazók közt még nagyobbat javított a Fidesz: az augusztusi 49 százalék után most 56 százalék szavazna a kormánypártra. Szintén javított az LMP 3-ról 4 százalékra. A Jobbik 19-ről 17-re, az MSZP szintén 2 százalékkal, 18-ról 16 százalékra esett vissza. A DK támogatottsága is csökkent a biztos szavazók körében: 5-ről 4 százalékra, az Együtt-PM 3 százalékon stagnál.

Az önkormányzati választások iránt egyelőre nem mutatkozik nagy érdeklődés, a szavazásra jogosultak 43 százaléka ígéri biztosra, hogy elmegy voksolni október 12-én. A jelenlegi politikai erőviszonyok alapján biztos, hogy a megyei közgyűlésekben a Fidesz lesz a legerősebb párt, s őket nagy valószínűséggel a Jobbik követi majd, az MSZP lehet a harmadik legfontosabb tényező. A Fidesz várhatóan a 10 ezer fő alatti településeken szerepel majd a legjobban, itt a szavazatok több mint felét is megszerezheti.

Budapesten minden bizonnyal a Fidesz jelöltje lesz a főpolgármester és annak van nagyobb valószínűsége, hogy többsége lesz a fővárosi közgyűlésben. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy Budapesten a pártpreferenciák nagyobb mértékben befolyásolják az önkormányzati képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltekre leadott voksokat, mint az ország más részén. Így a különböző esélylatolgatásokhoz fontos információ, hogy a fővárosban jelenleg nagyjából a választópolgárok egyharmada támogatja a Fideszt, egynegyede a baloldali pártokat (többségében az MSZP-t), egy-egytizede a Jobbikot és az LMP-t. A főpolgármesteri poszt várományosa Tarlós István, akinek a kampány korai szakaszában két és félszer több támogatója volt, mint az őt követő baloldali jelöltnek – áll az elemzésben.

Forrás: Mandiner

Itt lehet hozzászólni !