A hűtés is fűtött – Mekk-mester lesz a polgármester-jelölt?

“Hullottak az emberek, akár a legyek”

Csepel.info

Szakrendelő felújítás

Építés közben: a szellőztetőrendszert olyan rosszul tervezték és építették meg, hogy nyolc évnyi javítgatás után is csak 50%-osan működik

Ésszel is alig felfoghatóan elképesztő hibák sorozata miatt lettek rosszul a frissen felújított csepeli rendelőintézetben a betegek és a dolgozók, miközben az ágazatért felelős MSZP-s alpolgármester sokmillió forint jutalmat vitt haza. A rendelőintézet összebarmolt felújítása még mindig, nyolc évvel később is többletkiadásokat okoz. Viszont a fizetésén felül 18,9 millió  forintot felmarkoló Horváth Gyula akkori felelős alpolgármester a mai napon az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös csepeli polgármester-jelöltjévé válhat – értesült a Csepel.info.

Amikor a 2006-os választási kampányra időzítve felújított csepeli rendelőintézetbe beköltöztek az orvosok és a dolgozók, sokan hitték, hogy a XXI. kerület egy XXI. századi felszereltségű központi rendelőintézettel gyarapodott. Bár a Csepeli Kórházat Horváth Gyula közreműködésével zárták be, a kerület lakói azt gondolták, hogy a rendelő felújításával legalább egy keveset visszakapnak cserébe.

hgyulakapitany

A választási kampány azonban elmúlt, a rendelőbe betérők pedig hamarosan a pokol kapujában érezték magukat. Szó szerint. A megrendelő MSZP-s vezetők ugyanis nem tanulhattak az üvegház-hatásról, mert szellőztetés nélkül építtettek az épülethez egy üvegfalat. Megjött a nyár, vele a meleg, és potyogni kezdtek az emberek. Nem csak a gyógyulni érkező, legyengült betegek, de az orvosok, nővérek, ott dolgozó kisegítő személyzet is.

Kétségbeesett levelek: a hűtés is fűtött

A Csepel.info által megszerzett, 2006. június 30-án kelt első levél szerint “a rendelőintézet mindazon területén, amely nem lett bekapcsolva a központi klímarendszerbe, szinte elviselhetetlen belső hőmérséklet alakult ki. Az előtér hatalmas üvegfelületekkel határolt területén egyértelmű üvegház-hatást érzékelünk. A beépített gépészeti berendezések csak fűtésre lettek kialakítva a téli hóterhelés meggátlására. Ebből eredően, mivel hűtésre nem alkalmasak, az üveg előtérben – a folyamatos szellőztetés ellenére, fokozott felmelegedést tapasztalunk. Ez a felmelegedett levegő átjárja az egész rendelőt.” – írták a rendelő vezetői.

 Szelloztetes_level_001

A levél első oldala

A felújítást megrendelő csepeli MSZP-s vezetők azonban nem csak a fizika törvényeit nem ismerhették, de ostobaságból is jelesre vizsgáztak. A levél szerint a rendelőintézet felújított folyosóit az eredetinél kisebbre terveztették, így a nyitható ablakok felületei a felújítás előtti helyzethez képest radikálisan csökkentek. Egyszerűen képtelenség volt sima szellőztetéssel az üvegház-hatással behúzott forróságot csökkenteni. “Tovább rontotta a természetes szellőztetés feltételeit a lépcsőházak homlokzati üvegtégla fala. Feltételezzük, hogy nagymértékben javíthatna a helyzeten, ha ezeken az üvegtégla felületeken is lennének nyitható ablakok” – próbáltak valamilyen kiutat keresni a pokoli üvegfalak mögül a kétségbeesett dolgozók. Hiába. Lássuk be: a belső üvegtégla-falakon már végképp idiótán nézett volna ki egy belső ablaksor. Ez is jelzi ugyanakkor, hogy a szellőztető berendezés olyan szinten alkalmatlan feladatának betöltésére, hogy a rendelő vezetésének eszébe sem jutott, hogy megjavítható. (Nem is sikerült, a beépített szellőztető rendszer ma is csak kb. 50%-osan működik.)

De igazi szaunát és pokoli forróságot a hűvösebbnek várt friss levegő hozott. “A pótlólagosan bevezetett, nem hűtött friss levegő a gépészeti berendezések hőhatására még a kinti levegőnél is magasabb hőmérsékletű. A harmadik emeleten súlyosbítja a helyzetet, hogy a folyosó-váró csak az egyik oldalon szellőztethető. A nem klimatizált épületrészek közül a földszinti helyiségek szellőztetésének akadálya, hogy a nyitott ablakokon be lehet látni a rendelőkbe. Itt arra kényszerülünk, hogy utólagosan szalagfüggönnyel tegyük lehetővé a betekintéstől védett szellőztetést.” – sorolták a már-már tragikomédiába illő problémákat a rendelőintézet vezetői – ha mindez humoros lett volna.

Szelloztetes_level_002

A levél második oldala

A rendelőintézetbe betérő betegek ugyanis olyan extrém, a kinti kánikulánál is melegebb, álló levegőjű hőségben voltak kénytelenek várakozni, hogy ez már náluk és az orvosoknál, dolgozóknál, kisegítő személyzetnél is rosszulléteket, ájulásokat eredményezett. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, amikor beköszöntött a kánikula, “hullottak az emberek, akár a legyek.” Arról a lapunknak nincs információja, hogy mennyi egészségügyi krízishelyzet, állapotromlás következett be az extrém, szaharai körülmények miatt. Arról azonban van, hogy mindeközben Horváth Gyula egészségügyért felelős alpolgármester – aki fővárosi képviselősége és egyéb tisztségei révén egyébként is milliós havi fizetéssel rendelkezett – a fizetésén felül még 18,9 millió forintot vett fel, főként jutalom formájában.

TIrendelocsepel

Az arra kiépített berendezés ma sem alkalmas egyedül ellátni a rendelő szellőzését, cseréje százmilliós költség volna

A Csepel.info úgy tudja, hogy a rendelőintézet beépített szellőztető rendszerének teljesítménye mára elérte a szükséges szint nagyjából felét. A szakemberek szerint a rendszer kezdettől fogva alkalmatlan a feladatának betöltésére, így javítására nincs esély. Az időközben beépített szobai klímaberendezéseken felül a nyári napokon ma mobil klímával és ventilátorokkal próbálják megoldani a szellőztetést, elviselhetővé tenni a várakozási és munkakörülményeket. Horváth Gyula, a felújításért és az egészségügyért felelős egykori alpolgármester mindeközben nemcsak, hogy felvette a sokmilliós jutalmait, de abból egyetlen fillért nem adott a várakozó betegek körülményeinek javítására. Amennyiben pedig a sajtóhírek igazak, ma őt jelentik be az ellenzéki pártok közös csepeli polgármester-jelöltjének.

Csepel.info

Köszönetnyilvánítás

A Csepel.info ezúton is köszöni MSZP-hez kötőtő forrásainktól a bemutatásra kerülő dokumentumokat. Ezekből ma az első levelet közöltük – és lesz még néhány. Azok, akiktől a dokumentumokhoz jutottunk, két hónapja még alkalmatlannak tartották Horváth Gyulát polgármesternek. A pártfegyelemnek köszönhetően azonban a mai napon a “totálisan alkalmatlan”, “csak pénzre és hatalomra hajtó” és a “szemből nagyon kedves, hátulról ledöfő” volt párttárs a sajtóértesülések szerint az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös polgármester-jelöltje lehet.

33 hozzászólás “A hűtés is fűtött – Mekk-mester lesz a polgármester-jelölt?” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Menekülnek a süllyedő (mszp) hajójáról. Ezért még az ördöggel is képesek szövetkezni, a várható konc érdekében. Sokan vannak így még mindig, de már fogyatkoznak is. Hiába a hazugság pártja egyre inkább zsugorodik. Fletó, eltünteti őket, lépésről lépésre, mert hátba döfték őt is. Ennek ellenére szép számmal sorakozgatnak mögé, legfőképpen azok, akik hasonló v. ugyan olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a vezérük. (DK)
    Cipolla, ebben is előremutató zseniális és tuti ötleteket tud adni. Sőt a megbízásai kiterjedhetnek a pártépítésre, tagtoborzókra, hiszen az mszmp-ben magas szinten elsajátította e feladatokat. Ő mindenben, tudják, profi.

  2. Balos szerint:

    Kellett nektek ennyit árulkodnotok egymásról.

  3. kerdezo szerint:

    Azért tervezési és kivitelezési hibákat kár lenne politikai vonalra vinni.
    Tessék a mostani vezetésnek elővennie a tervező(ke)t, kivitelező(ke)t, műszaki dokumentációkat.
    Kár ennyire fröcsögni, inkább a műszaki részt, értsd tervezés és kivitelezés kellene elővenni!
    Bár, a generál kivitelező Hérosz Zrt már rég csődben van, vagy már fel is számolták…

  4. ebihal szerint:

    Azért ez a cikk szépen csöpög a gyűlölettől meg az aljasságtól. De hát ez van,
    ilyenek vagytok.

  5. admin szerint:

    A cikk legnagyobb része egy levél idézete, melyet a rendelőintézet vezetői írtak az ottani állapotokról.

  6. felix szerint:

    Gyulám!
    Nyerőnek látszol, mert ezzel csak magukat égetik.
    Drukkolok neked.

  7. felix szerint:

    Már csak az a kérdés, hogy levéltitkot sértettek e, vagy az aláírók nyilvánosan már nem adják a nevüket hozzá?

  8. ebihal szerint:

    A cikk, egy levél egyes részleteinek sajátos értelmezésű interpretálása. Tán 2 napja,
    hogy egy fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmemet, hogy a képviselők nem kell,
    hogy szakmailag értsenek a dolgokhoz. Esetleg ez az Mszp esetében nem igaz?
    Szakmailag pedig, elő kell venni a megbízási szerződést, át kell nézni a tervegyeztetési
    jegyzőkönyveket, emlékeztetőket, az Építész Kamara véleményét! Az akkori főépítész-
    nek, kamarai biztosnak miért nem tűnt fel, hogy a déli, bejárati oldal egy napcsapda?
    Lehetne folytatni, korrekt módon, de itt nem az történik!

  9. Vargabi szerint:

    A Szent István úti rendelőben szomorúan tapasztaltam ,hogy a váróban egy légkondi vagy valami légfrissítő sincs, pedig ott is elkelne a várakozó betegeknek.A rendelői szobában van.. A betegek is eltöltenek ott nem is kevés időt amíg sorra kerülnek… Lehetne ezen a problémán segíteni az elkövetkező időszakban?Tisztelettel és köszönettel!

  10. Tündér Ilona szerint:

    Vargabi, jogosz, ha már tényleg szépen felújították, marhaság volt kihagyni a légkondit.
    Tényleg jó meleg van a váróban.

  11. belekotkot szerint:

    Úgy látom Csepelt is érinti a megszorítás. 🙁

    A csepeli hidak felújítása esetében 150 millió 970 ezer forintot zárol.

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/az_utdijrendszer_mukodtetesen_sporol_az_nfm.4.202240.html

  12. nagyapó szerint:

    A dolgok menetrendje a szocik alatt a következő volt. A munkát úgy ahogy elvégezték. Az ellenőr, a felelős alpolgármester átvette (ezt egy kohász is megteheti). Az átvétel után jöhet a módosítás (nem garanciális javítás) egy újabb megrendeléssel. Így az eredeti vállalási ár jól növelhető.
    Ögyes, mondta Kohn.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  13. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Sikerült jó nagy semmit mondania!

  14. szevenszi szerint:

    A fenti írás szellemében folytatva. Ma a délutáni esőzés miatt Csepel lagúna városrésszé változott. A fő és mellék útvonalakon, hömpölygött a víz, az autók, buszok úgy közlekedtek, ha tudtak, mint egy hajó. Akkor most ki a hibás, tehetjük fel a kérdést. Ki felel Csepel csatornázásáért, csapadékvíz elvezetéséért, 2010 óta? Az most nem érv, hogy nem voltak ilyen esők. Tehát Németh Szilárd, Borbély Lénárd, Ábel Attila, Morovik Attila? Vagy ki? Az évente megspórolt 2 milliárdból nem jutott erre pénz? Ki a pénzügyekért és a fejlesztésért felelős tisztségviselő? A csatorna átadásához stb itt sem kell szakmai képzettség, vagy csak itt nem kell? Vagy ez egy más helyzet. Itt a felelős vezetés majd bele pusztul úgy dolgozik, csak az a rohadt idő! Vagy hogy is van ez tisztelt hölgyeim és uraim!?

  15. szevenszi szerint:

    Nagyapó biztos ellenőrként szocializálódott, azért tudja, hogy megy ez. Lehet, hogy ő vette át, ezért első kézből származnak az infoi.

  16. Kovács Lipót szerint:

    Szevenszi! Van ahol 2010 óta épült esővízelvezető csatorna, kitalálod hogy hol? Nagyapó meg úgy hülye, ahogy megszületett! De szerintem a padláson vagy a pincében dugdossa a régi párttagkönyvét 🙂

  17. Gordon szerint:

    “Hatalmas vihar volt Budapesten, Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint amennyi a főváros augusztusi átlaga. Leállt az 50-es és a 24-es villamos, késnek a vonatok. Debrecenben lábszárközépig ért a víz az utcán.”

    http://www.origo.hu/itthon/20140806-budapestre-es-debrecenre-is-lecsapott-a-vihar.html

  18. Gordon szerint:

    Nagyapó szerintem egész jól összefoglalta. Sajnos úgy ment az etánsak alatt a fejlesztés, hogy az etánsak haverjainak zsebe dagadjon.

  19. joságos szerint:

    Elnézést a kérdésekért. Horváth Gyula volt a kivitelező? Ő volt aki név szerint felelt a beruházás minőségéért? Az Ő cége volt a kivitelező?

  20. TenkA szerint:

    szevenszi

    “Az most nem érv, hogy nem voltak ilyen esők. ”

    Valóban nem voltak, de lesznek. Ez is az éghajlatváltozás egyik kellemetlen mellékhatása, tehát fel kell rá készülni. Viszont tudtommal az EU nem ad forrást a csapadékvízgyűjtő csatornára, csak a szennyvízre. Oda meg ugye nem lehet bekötni a csapadékvizet direktbe.

    Mellékesen megjegyezném, hogy a lakosság egy része az elmúlt években betömögette az út menti árkokat, hogy helye legyen az autóknak a parkoláshoz. Emellett egyre több a szilárd útburkolat, ami szintén nem kedvez a csapadék elszivárgásának.

    Összességében egyre komplexebb problémákkal kerülünk szembe, ami sürgető megoldásokat kívánna.

  21. nullaegésztizenhat szerint:

    @TenkA! Köszönöm a világos beszédet!

  22. felix szerint:

    Nem értek a csapadék víz elvezetéshez, ezért kérdezem.
    Évi kétmilliárddal már lehet valamit kezdeni ezen a téren?

  23. szevenszi szerint:

    TenkA. talán négy éve még nem tudta? Elég sok idő kellett míg rájött erre. És az évi két milliárdból nem futotta? Ön minek ült és ül ott most is?

  24. grün szerint:

    “Hullottak az emberek, akár a legyek”
    A Csepel.infó egyetlen halálesetről sem tudósított!
    Pedig az lett volna az igazán megrázó visszamutogatás a “zemútt16év”-re!
    Remélem öt év elegendő volt a fityesznek az áldatlan állapotok megszüntetésére?!
    Vagy még mindig hullanak?! 😛

  25. TenkA szerint:

    szevenszi

    “Ön minek ült és ül ott most is?”

    Értem. Szóval ha esetleg végigolvasgatná a testületi ülések releváns jegyzőkönyveit, akkor ezt a kérdést ebben az tárgykörben nem így tenné fel.

    Anno még egy bizonyos Orosz Ferenc alpolgármester úrnak is felvetettem ezeket a problémákat, pedig az nem 4 éve volt….

  26. Matula szerint:

    “A hűtés is fűtött”
    Na ezt vajon ki találta ki?

  27. grün szerint:

    Matula!
    A hőszivattyú elv kitalálójának neve már a messzeség homályába vész!
    .
    Itt azonban egy sima szellőző berendezésről van szó, amit öt év alatt a jelenlegi önkori nem tudott a garanciális feltételeknek megfelelve kijavíttatni, csak félig-meddig!
    .
    “A Csepel.info úgy tudja, hogy a rendelőintézet beépített szellőztető rendszerének teljesítménye mára elérte a szükséges szint nagyjából felét”
    Ha kapnak még öt évet meglesz a másik fele is?! 😛 😀

  28. nagyapó szerint:

    Mindenhez értő Idióta Dr. grün t.t.! Mennyi a garanciális, helyesebben jótállási idő?
    A tervezési, kivitelezési hibákat az átvétel folyamán kell feltárni. Az átvett berendezés felelőse az átvevő, jelen esetben a zalpolgi. Nem megy az a szoci maszatolás, hogy nem is értek hozzá, mert kohász vagyok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  29. grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Ha én átveszek (akár még aláírásommal igazoltan is) valamit, az még nem jelent azt, hogy garanciális kifogásokat nem tehetek a használatbavétel után, a kikötött garanciaidőn belül!
    Sőt még azontúl is, ha az átvételnél nem észlelhető, rejtett hibát fedezek fel!
    Tíz éves gépkocsikat hívnak vissza ezerszám ilyen hibák miatt! 😛 😀

  30. Matula szerint:

    Ez az 50% egy hülyeség! Inkább így igaz: az épület megfelelő légellátásához és hűtéséhez szükséges berendezések 50%-a nem is lett beépítve!

  31. grün szerint:

    Matula!
    Ezt talán a csepeli önkori épületgépészével (a stílusból ítélve Ábel Attilával) kellene megbeszélni!
    Az Öreg Farok nem kompetencs a zilyen témákban!
    Ő már látott ventilátort és parabolaantennát is! .P 😀

  32. bonifác szerint:

    A baj csak az, hogy annyi összejátszás, zsebből- zsebbe akció után nehezen hihető, hogy
    itt a” Tiszta Kezek” bűnös rágalmazása történne. Okos csűrés- csavarás helyett ( 1/2 X,
    Zöldike) mégiscsak az átvevő- átadó duó felelősségét kell csiklandozni. Hátha “kikacagják”
    ki mennyit nyert a bolton. A politika csak annyiban játszik, hogy “körön kívüli”ilyen munkát nemigen kaphat.

  33. Matula szerint:

    “A politika csak annyiban játszik, hogy “körön kívüli”ilyen munkát nemigen kaphat”

    ez sajnos így van – minden időben…

Itt lehet hozzászólni !