Biztosított a Fővárosi Közgyűlés demokratikusabb, átláthatóbb és olcsóbb működése

Fidesz.hu

Biztosított a Fővárosi Közgyűlés demokratikusabb, átláthatóbb és olcsóbb működése

Az Alkotmánybíróság hétfői döntése egyértelművé tette, hogy a kerületi polgármesterek jelenléte a Fővárosi Közgyűlésben nem csak helyes, hanem alkotmányos is.

Ezzel az Alkotmánybíróság jóváhagyta a kormánypártok által elfogadott törvénymódosítás leglényegesebb pontját. Az elmúlt két évtizedben mindenki egyetértett abban, hogy a fővárosban a kétszintű önkormányzati rendszer működése a korábbi formában nem volt ideális.

“MA SENKI NEM KÉRDŐJELEZHETI MEG, HOGY AZ ŐSZI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK LEBONYOLÍTÁSÁRA ALKOTMÁNYOS KERETEK KÖZÖTT, VILÁGOS SZABÁLYOK ALAPJÁN KERÜLHET SOR.”

Az elfogadott törvénymódosítás és az Alkotmánybíróság döntése biztosítja, hogy a Fővárosi Közgyűlés többségét a pártkatonák helyett a közvetlenül választott polgármesterek tegyék ki, biztosítva ezzel a főváros legfőbb döntéshozó testületének demokratikusabb, átláthatóbb és olcsóbb működését.

A kizárólag a Fővárosi Közgyűlést érintő törvénymódosítást a jelenlegi kormánytöbbség – az MSZP-SZDSZ-kormány korábbi gyakorlatával szemben – olyan időpontban fogadta el, amikor az alkotmánybírósági felülvizsgálatra még a választásokat megelőzően sor kerülhetett. Így ma senki nem kérdőjelezheti meg, hogy az őszi önkormányzati választások lebonyolítására alkotmányos keretek között, világos szabályok alapján kerülhet sor. A Fidesz képviselőcsoportja az Alkotmánybíróság döntését tiszteletben tartja, így természetesen azt is tudomásul vesszük, hogy a töredékszavazatok korábbitól eltérő számítási módját, illetve a személyes adatigénylés választási eljárási szabályait az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság döntése az országgyűlés számára semmilyen törvényalkotási kötelezettséget nem eredményez, a törvény a megsemmisített rendelkezések nélkül világos, hatályos és alkalmazható.

(Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese)

Forrás: Fidesz.hu

9 hozzászólás “Biztosított a Fővárosi Közgyűlés demokratikusabb, átláthatóbb és olcsóbb működése” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Sőt! Kifejezetten kívánatos is a kerületi polgármesterek jelenléte a Fővárosi Közgyű-
    lésben! Az pedig pláne előnyös, hogy a 20 ezer lakosú kerület ugyanolyan szavazati
    joggal bír, mint a 100 ezer lakosú. A két görény még veri hozzá a mellét.

  2. grün szerint:

    “Az Alkotmánybíróság hétfői döntése egyértelművé tette, hogy a kerületi polgármesterek jelenléte a Fővárosi Közgyűlésben nem csak helyes, hanem alkotmányos is.”
    .
    Egyedül talán a részvételük aggályos a Fővárosi Közgyűlésben! 😛 😀

  3. felix szerint:

    8 : 7 majdnem hosszabbítás lett.
    A végén győzött a kinevező.

  4. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! És a többi, nem polgármester, képviselő? Patkány (proli stílusban) gondolkozzon!!!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. felix szerint:

    szemétláda.
    Soha se kérd mástól, hogy olyat tegyen, amit még nem próbáltál meg!

  6. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Ha magának 20 ezer= 100 ezerrel, akkor nincs miről tárgyalni.

  7. nagyapó szerint:

    Azzal, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az új fővárosi választási rendszer kompenzációs mechanizmusra vonatkozó egyes előírásait, az indítványozók valójában a budapesti önkormányzati választásokon vesztes szereplőket hozták rosszabb helyzetbe: a töredékszavazatok súlyozása ugyanis őket részesítette volna előnyben.
    Nem jött be, Nem baj fő az akciózás!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !