Tóth II. József és Czibor Zoltán is Budapest új díszpolgára lett

Csepel.hu

Tóth II. József és Czibor Zoltán is Budapest új díszpolgára lett

Június 20-án átadták Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén. Az idén tizenhárom személyiségnek, köztük Tóth II. Józsefnek, a Csepel SC korábbi válogatott labdarúgójának ítélték oda az elismerő címet.

Posztumusz kitüntetésben részesült egy másik korábbi csepeli labdarúgó, Czibor Zoltán.

Tóth II. József Budapest díszpolgárává választották. Számunkra persze már rég az volt, és nem is csak a fővárosé, hanem az egész országé. Az aranycsapat kiváló labdarúgója egész pályafutását, 1940 és 1961 között a Csepel SC-ben töltötte. Összesen 296 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 78 gólt szerzett. Tóth II a csepeli grundokról jutott el az NB I-ig, később a válogatottig, s ezzel együtt a világhírig. A csatár olyan időszakban került be a nemzeti csapatba, amikor jobbnál jobb világklasszis játékosokkal kellett megküzdenie. Az 1958–59-es idényben bajnokságot nyert a Csepellel. 1961-ben fejezte be aktív pályafutását. A magyar válogatottban 1953 és 1957 között 12 alkalommal szerepelt és 5 gólt szerzett. Tagja volt az 1954-es világbajnokságon résztvevő ezüstérmes csapatnak. Bozsi bácsi játszott az 1954-es, angolok elleni, budapesti 7-1-en, a svájci vb első németek elleni mérkőzésén és a brazilok elleni találkozón is. Mindezek mellett szerepelt a B-, az utánpótlás- és a Budapest-válogatottban. Játékos-pályafutása alatt mindvégig a Csepel Vas- és Fémművek dolgozója is volt. 1964-ben edzői diplomát szerzett, 1964 és 1967 között a Kaposvári Rákóczi, majd a következő három évben a Pápai Textiles edzője volt.

1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, s a kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti emléknappá ezt a napot, amely a szabadság napja is lett. Tarlós István főpolgármester szerint a cselekvéshez, az eredményekhez jó példák, remek alkotói, művészi és sportteljesítmények kellenek, ezek fejeződnek ki a most kitüntetendő új díszpolgárok életútjában – emelte ki a főpolgármester.

Az idén tizenhárman lettek Budapest díszpolgárai: Tóth II. József válogatott labdarúgón, az aranycsapat tagján kívül Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Psota Irén színművész, Rost Andrea operaénekes, Csoóri Sándor költő, esszéíró, politikus, Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Jelenits István piarista szerzetes, teológus, Kocsis Zoltán karmester, Ránki Dezső zongoraművész, Rubik Ernő építész, játéktervező, a Rubik-kocka feltalálója, Taróczy Balázs teniszező. Posztumusz kitüntetésben részesült Czibor Zoltán, a Csepeli Vasas és az aranycsapat 1997-ben elhunyt csatára, valamint Rónay György költő, volt országgyűlési képviselő.

Tóth II. József és Czibor Zoltán is Budapest új díszpolgára lett

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Tóth II. József és Czibor Zoltán is Budapest új díszpolgára lett” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Sajnálatos, hogy egy 12 szeres válogatott játékosról megfeledkeznek különböző lapok.
    Olvasom egy lapban, hogy Buzánszky Jenő egyedül maradt az aranycsapatból!
    Bozsi bácsi is tagja volt az aranycsapatnak, még akkor is, ha csak12 szer játszott a csapatban. A 8:3-as németek elleni meccsen a 75. percben gólt lőtt. Az angolok elleni
    7:1 nél is betalált a kapuba. Egyszóval sérelmezem, hogy kihagyják a sorból!
    És gratulálok díszpolgári címéhez. Jó egészséget Bozsi bácsi

  2. grün szerint:

    Azért ismerd el, hogy Czibort gyakrabban emlegettük, főleg a kocsmákban!
    Kérek egy deCibort, két deCibort………! 😛 😀

  3. ugró mókus szerint:

    csapajev!
    Minden sorod igaz egyet értek Veled!Isten éltesse és jó egészséget Bozsi bácsinak!

Itt lehet hozzászólni !