Hazánkat dicséri a The Wall Street Journal

MNO

Hazánkat dicséri a The Wall Street Journal

Nagy-Britannia és Magyarország jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai – írta Matthew Dalton a The Wall Street Journalban. A cikkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hívta fel a figyelmet közleményében.

Az Európai Unió olyan gazdasági ortodoxiát tett magáévá, amit a költségvetési fegyelem, az inflációellenes monetáris politika és a gazdasági ügyekbe való korlátozott kormányzati beavatkozás jellemez. Ez ellen a legutóbbi években két ország intézett kihívást: Nagy-Britannia és Magyarország, melyek jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai közé tartoznak – írja a gazdasági lap. Egyik ország sem tagja az eurózónának, s mindkét állam kormánya – több más európai országgal egyetemben – úgy látja, hogy az Európai Bizottság nem választott képviselői felhatalmazás nélkül akarnak beleszólni belpolitikai ügyeikbe.

A jegybank politikája gyökeres fordulatot vett, májusban a Magyar Nemzeti Bank az egymást követő 22. alkalommal csökkentette az irányadó kamatot. „Tudjuk, hogy az alacsony kamat jobban segíti a növekedést, mint a magas” – fogalmazott Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet munkatársa. „A kamat szignifikánsan csökkent, ez talán segíthet” – fűzte hozzá. Magyarországon Orbán Viktor politikai szövetségeseit ültette a jegybanki vezetésbe – hívja fel a figyelmet a The Wall Street Journal.

A cikk felidézte, hogy a kormány több mint 230 ezer embernek kínált munkát a közmunkaprogram keretében, aminek következtében 3 százalékkal, 8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A lapnak nyilatkozó Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a program nem állandó megoldás az ország munkaerő-piaci problémáira, ám árulkodó jelek vannak arra, hogy a cégek egyre inkább a közfoglalkoztatásban részt vevők közül szereznek maguknak munkaerőt.

Forrás: MNO

Egy hozzászólás “Hazánkat dicséri a The Wall Street Journal” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Itt egy újabb győzelmi jelentés!
    “A Központi Statisztikai Hivatal idén is közzé tette a létminimumösszegeket, de harmadik éve nem közlik, mennyien is élnek ez alatt. Utoljára 2010-ben közölték a létminimum alatt élők százalékos arányát, ekkor 37 százalék, azaz 3,7 millió ember élt a küszöb alatt. Pontos adatot immár nem tudunk, de a bűvös 4 milliós határt már 2012-ben átléphette a létminimum alatt élők száma. Ez egymillióval több, mint a kétezres évek elején. Mindenesetre a létminimum összege jócskán lehagyta a nettó minimálbért: 2013-ban egy egyedülálló felnőttnek 87 ezer 510 forintra, egy két felnőttből és két gyerekből álló családnak 253 ezer 779 forintra, míg egy egyedülálló nyugdíjasnak 78 ezer 759 forint jövedelemre lett volna szüksége a létminimum eléréséhez. A tavalyi érték minimálisan nőtt a 2012-hez képest: akkor 85 ezer 960 forintra lett volna szüksége egy felnőttnek a megélhetéshez a KSH szerint.
    A bruttó minimálbér jelenleg 101 ezer 500 forint, de ez nettóban mindössze 66 ezer 483 forintot jelent, vagyis még az idei nettó minimálbér is messze alatta marad a KSH által meghatározott egy főre jutó tavalyi létminimum-összegnek.”
    .
    http://tenytar.blog.hu/2014/06/12/rosszabbul_elunk_mint_tiz_eve

Itt lehet hozzászólni !