Bosznia-Hercegovina éves GDP-jét elvitte a víz

Hirado.hu

Bosznia-Hercegovina éves GDP-jét elvitte a vízCsónakkal közlekedő férfiak a Bosznia-Hercegovina északi részén.

Az ország annyit vesztett el négy nap alatt, mint négy év alatt a délszláv háborúban – mondta a Ma reggelben a budapesti nagykövet, aki megköszönte a magyar támogatást.

Katasztrofális körülményeket hagyott hátra az árvíz Bosznia-Hercegovinában. Az ország budapesti nagykövete a szerdai Ma reggelben elmondta, a károk hatalmasak, akkorák lehetnek, mint az ország egész éves GDP-je, legutoljára 120 éve történt ilyen katasztrófa.

90-95 ezer ember maradhatott most fedél nélkül, az ország annyit vesztett el négy nap alatt, mint négy év alatt a délszláv háborúban. Az ország negyede volt víz alatt, a jövedelmet hozó területek 60 százaléka tönkrement, az emberek munka, iratok nélkül maradtak. És a tragédiának még a víz apadtával sincs vége, hiszen a földcsuszamlások most is pusztítják a házakat, minden segítség jól jön tehát – mondta a nagykövet, aki köszönetet mondott a magyar támogatásért. Beszámolt arról is, hogy a kárfelmérés június 18-a környékén talán már befejeződik, és a pontos adatok ismeretében egy konferenciát is összehívnak majd.

A 2013-ban alapított Bosnyák-Magyar Társaság az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül támogatja Budafok-Tétény testvérvárosát, az egyik szarajevói kerületet – mondta el az M1 szerda reggeli műsorában Szirmay Tamás elnökhelyettes. Az önkormányzat első lépésben egymillió forintot ajánlott fel, ez a pénz már célba ért, és a Katolikus Karitász is indít jövő héten egy konvojt a katasztrófa sújtotta területekre, a csomagban tartós élelmiszerek, tisztálkodóeszközök lesznek, és a társaság meghirdeti az Egy család, egy doboz akciót is. A következő lépés már az újjáépítés lesz, amelyben szerepet játszhat akár a Szarajevóban kialakulóban lévő kereskedelem- és vállalkozásfejlesztési inkubátorház is – tette hozzá a Bosnyák-Magyar Társaság elnökhelyettese a Ma reggelben.

Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir

Forrás: Hirado.hu

Egy hozzászólás “Bosznia-Hercegovina éves GDP-jét elvitte a víz” bejegyzésre

  1. Éva szerint:

    “Szeretnék teljes szívből köszönetet mondani azért a segítségért, amelyet a magyar kormány nyújtott Szerbiának ebben a rendkívül nehéz időszakban” – írta Orbán Viktornak szerb kollégája, aki levelében felidézte, hogy országában számos emberi életet követeltek és óriási katasztrófát okoztak az áradások. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a magyar segítség nélkül az elvesztett életek száma és az anyagi kár még nagyobb lett volna.
    Aleksandar Vucic hangsúlyozta: a szerbek sosem fogják elfelejteni a magyarok önzetlen és gyors segítségét – idézte a levél tartalmát a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.”

    http://www.fidesz.hu/hirek/2014-05-28/szerbia-megkoszonte-magyarorszagnak-a-vedekezesben-nyujtott-segitseget/

Itt lehet hozzászólni !