Visszakaphatja az önkormányzat a csepeliek pénzét

Csepel.hu

Visszakaphatja az önkormányzat a csepeliek pénzétSzenvedélyesen szerethette a közpénzt – magáncélra is

Első fokú bírósági ítélet született arról, hogy a csepeli önkormányzat visszakaphat 3.750.000 forintot, illetve annak kamatokkal növelt összegét.

Ezt Szenteczky János, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) korábbi vezérigazgatója, a csepeli MSZP elnöke közpénzből fizette ki a magánügyeinek intézésére egy ügyvédi irodának – értesült a Csepel.hu.

Az érintett ügyvédi irodának az ítélet szerint a 3.750.000 forinton és kamatain felül a 412.500 forint perköltséget is meg kell fizetnie. Szenteczky János ellen jelenleg több eljárás folyik hűtlen kezelés vádjában vagy annak gyanúja miatt, valamint rágalmazás és becsületsértés vádjával vagy annak gyanúja miatt. Ebben az ügyben is rendőrségi feljelentést tett az önkormányzat. Az önkormányzat Fidesz-KDNP-s vezetése a csepeli MSZP-hez kötődő korrupció-gyanús szerződések felbontásával és a pénzügyek rendezésével éves szinten több, mint 2 milliárd forintot tud megtakarítani a 2010-es, utolsó MSZP-s vezetésű évhez képest.

Visszakaphatja az önkormányzat a csepeliek pénzét

Nem csináltak semmit, de a pénzt felvették

Fővárosi Törvényszék után 2014. május 23-án, pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság is olyan ítéletet hozott, mely szerint Szenteczky János csepeli MSZP-elnök és frakcióvezető 2010-ben, a Csevak vezérigazgatójaként úgy bízta meg a Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát a saját egyéni érdekeinek képviseletével, hogy a munkadíjat közpénzből, az önkormányzati céggel fizettette ki.
Az ebben az ügyben meghozott első ítélet egyértelműen kimondta, hogy a szerződés nem az önkormányzati cég, hanem a „cég akkori vezetőjének, Szenteczky Jánosnak az érdekeit szolgálta… A bíróság álláspontja szerint az, hogy egy közpénzekkel gazdálkodó, önkormányzati tulajdonban álló cég vezetője az esetleges büntetőjogi felelősségével kapcsolatos vizsgálandó kérdésekre úgy bíz meg ügyvédi irodát, hogy a megbízási díjat a cég fizeti ki a kerületi önkormányzat tartalék alapjának a terhére, ez a társadalom általános erkölcsi felfogásával ellentétes, tehát a Ptk 200. § (2) bekezdésének második mondata szerint semmis.” – szögezte le a bírósági ítélet.

A most véget ért pernek köszönhetően a csepeli adófizetők pénzét végre visszakaphatja az önkormányzat. Az eljárásoknak ugyanakkor nincs végük, hiszen az önkormányzat szerint Szenteczky Jánost személyesen is büntetőjogi felelősség terheli azért, hogy közpénzből fizette a magánügyvédeit. Ezért büntetőeljárás is folyik a politikus ellen.

Kétmilliárd forint: ennyit nyer Csepel évente

A csepeli önkormányzat Fidesz-KDNP-s vezetése a csepeli MSZP-hez kötődő korrupció-gyanús szerződések felbontásával és a pénzügyek rendezésével éves szinten több, mint 2 milliárd forintot tud megtakarítani a 2010-es, utolsó MSZP-s vezetésű évhez képest. Ezt az önkormányzat költségvetési adatai egyértelműen igazolják. A politikai korrupció felszámolása látványos eredményekhez vezetett: míg 2010-ben a fizetésképtelenség és a csőd veszélyeztette a kerületet, mára közel ötmilliárd forint folyószámlahitelt és más banki hitelt sikerült felszámolni. Ebből az önkormányzat maga több mint négymilliárd forintot fizetett ki, miközben fejlesztésekre is több pénz jutott, mint a 2010-es évet megelőzően – emelte ki a most véget ért perhez kapcsolódóan Ábel Attila alpolgármester.

A költségvetés rendbetételének köszönhetően folyamatosan megújultak Csepel közterületei és parkjai. Az önkormányzat számos oktatási és egészségügyi fejlesztést tudott végigvinni, sokkal több a közterület-felügyelő, a rendőr valamint a vagyonkezelő munkatársa, mint korábban bármikor. Jelenleg Csepel költségvetését nem terhelik hitelek, és több mint egymilliárd forintos tartalékkal rendelkezik – hangsúlyozta az alpolgármester.

Forrás: Csepel.hu

17 hozzászólás “Visszakaphatja az önkormányzat a csepeliek pénzét” bejegyzésre

  1. Csepeli Gy. szerint:

    Eddig biztosra vettem, hogy a baloldal győz a kerületben, de egyre jobban úgy tűnik, hogy felfalják, megeszik egymást. nincs erkölcsi alapjuk semmire!!! Azt mondom, jöjjön ősszel meginta Fidesz, egyébként megjegyzem, az elmúlt években sokkal többet tettek Csepelért, mint anno a szocik.

  2. Varga Gábor vilmos szerint:

    BORBÉLY Lénárd személyében olyan alpolgármestert kapott Csepel, aki sziszifuszi mun -kával már ezidáig is sok-sok pénzt takarított meg . A felhalmozott adósság állomány fokozatosan épül le, válik átláthatóbbá a kerület pénzgazdálkodása.A fiatal tehetséges közgazdász-Alpolgármester személyében garanciát nyertünk arra, hogy a megálmodott jövőképünk és a további fejlesztéseknek is meg lesz a pénzügyi háttere.

  3. Bugi szerint:

    Ez bizony így van.

  4. nekünk ment el az eszünk szerint:

    …jó-jó, csak legyen egyszer már tényleg MINDENHOL Királyerdőben aszfalt!

  5. grün szerint:

    “Az érintett ügyvédi irodának az ítélet szerint a 3.750.000 forinton és kamatain felül a 412.500 forint perköltséget is meg kell fizetnie.”
    .
    Na, az lesz még a nagy derby!
    Kissé elhúzódó perre számítsunk! 😛 😀

  6. felix szerint:

    Csak tudnám, hogy mit vállalt át az állam. kb. 6 milliárd megspórolása után?

  7. grün szerint:

    felix!
    Ezt, ha igazat mondtak! 😛 😀
    .
    “Az állam átvállalja Csepel teljes adósságállományát

    Az állam átvállalja Csepel Önkormányzata 2013. december 31-én fennálló adósságállományát, mintegy 156 millió Ft-ot – aminek elfogadásáról január 14-én döntött a képviselő-testület. Az adósságállomány átvállalásáról megállapodást köt az önkormányzat és az államháztartásért felelős miniszter.

    Az állam 2013-ban már átvállalta a csepeli adósság 70 százalékát, közel 645 millió Ft-ot.”

    Forrás: Csepel.hu

  8. felix szerint:

    Nyolcszáz millió adósság és több milliárd meglévő “északi” pénz.
    De szeretnék egyszer ilyen csődbe jutni.

  9. Bugi szerint:

    Nézzétek már meg a folyószámlahitelt, meg az adósságokat, ne egymással viccelődjetek. Elvtársak egymás közt = hazudozás a négyzeten.

  10. felix szerint:

    Bugi.
    Mi lenne ha megdolgoznál az igazadért.
    Nem hazudunk, csak hülyítjük a lusta fejedet.

  11. grün szerint:

    Bug8!
    Ha Te tudod, hogy mi hazudozunk, akkor az igasságot is kell tudjad!
    Tedd fel és megnézzük! 😛

  12. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Helyes a Szenteczky úr a Csevak pénzét ne a magáncéljaira használja, igen fizesse kamatostul vissza, visszaélt a beosztásával, hatalmával. Lett volna, és lesz is annak jobb helye.
    Varga Gábor Vilmos-nak: köoszönet a korrekt tájékoztatásért.

    Igen Borbély Lénárd hozzáértő közgazdasági munkájával alpolgármesterként jól járt Csepel önkormányzata és Csepel kerülete.

  13. grün szerint:

    Anikó (Krizantém utcából)!
    Kérjél tanácsot a jeles szakértőtől Varga Gábor vilmos-tól!
    Mit fizessen vissza Szenteczky, ha már saját ügyvédi irodája is van?! 😛 😀
    .
    “Az érintett ügyvédi irodának az ítélet szerint a 3.750.000 forinton és kamatain felül a 412.500 forint perköltséget is meg kell fizetnie.”

  14. nagyapó szerint:

    Na-na ez még csak a zelsőfokú ítélet! Majd a Kúria, Mészár Róza tanácsa, felmenti!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  15. grün szerint:

    Öreg Farok!
    A Kúria nem vájja ki egy ügyvédi iroda szemét, azok pedig nem fizetnek!
    Tehát pénz az ablakban! 😛 😀

  16. Cs.pepe szerint:

    Borbély Lénárt mióta közgazdász????
    A Csepel.hu szerint: 2004-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Főiskolai karán igazgatásszervezői szakon végzett. http://www.csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=444%3Aborbely-lenard&catid=12&Itemid=23
    Igazgatásszervező egy közigazgatási szakma, semmi köze a közgazdaságtanhoz, ne hülyítsük már az embereket, kedves Varga Gábor Vilmos!
    Tipikus hazudozás megint, jó magyar politikusi szokás szerint.

Itt lehet hozzászólni !