Acélváros, Trabi, kisdobos avatás és kemény valuta – Magyar Retro 2. Csepelen

Csepel.hu

Magyar Retro 2. Csepelen

Ingyenes filmvetítés és időutazás várta azokat, akik a Radnóti Miklós Művelődési Házba látogattak május 23-án 17 órakor. A Magyar Retro 2. című dokumentumfilm a kor archív anyagaival enged betekintést a Kádár-korszak életébe, de leginkább filmes propagandájának eszköztárába.

A vetítésen részt vett Papp Gábor Zsigmond rendező és Németh Szilárd polgármester, országgyűlési képviselő. Papp Gábor Zsigmond szívesen nyúl a retro korszakot megörökítő filmtekercsekhez: 1998-ban a Budapest Retro első részével, 2002-ben annak folytatásával, 2007-ben a Balaton Retroval, 2010-ben a Magyar Retroval, idén januárban pedig a nálunk is vetített Magyar Retro 2-vel mutatta meg, mit is akart láttatni a magyar életről, gazdaságról, pihenésről az előző rendszer kultúrpolitikája.

A nosztalgikus, ma már szinte tragikomikus bejátszások a 15 éve útjára indított sorozat legújabb részében a magyar vidékről mesélnek. A négy fejezet a magyar vidéki nagyváros, magyar falu, magyar oktatás és magyar fiatalság témáit járják körbe paneltengerek, beton utcabútorok, Trabantok, maszek traktorok, termelési szövetkezetek – a kor politikai elvárásainak megfelelően, ám ma már megmosolyogtatóan derűs – ábrázolásával.

Retro otthon is

Megjelenik az “acélváros” Miskolc a Lenin Kohászati Művekkel, a debreceni virágkarnevál a virágok ezreiből megépített Auróra cirkálóval, Szeged mint a halászlé metropolisza, Pécs az uránbányászat hazai központja, Győr pedig a vizek városaként mutatkozik be az optimista, nagyratörő filmkockákon. A film nézői megtudhatják, mi az összefüggés a kemény valuta és a csikóvásár között, milyen tánczenére ropták a kor fiataljai és hogy melyik faluban fejeződött be a vidék villamosítása. A dokumentumfilmben társadalmi kérdések is helyet kaptak, a leghitelesebb módon a Balázs Béla Stúdió a fiatalok mindennapos problémáit bemutató kísérleti filmjének részletével. A zenei aláfestés is autentikus: a Generál és a P.Mobil keményebb akkordjai mellett feltűnnek a retro korszakra jellemző könnyed táncdalok is többek között Artner Erzsi, Baráth Mária vagy Ambrus Kyri tolmácsolásában.

Papp Gábor Zsigmond csak eredeti felvételeket használt, ahogyan a vetítést megelőzően elmondta: a dokumentumfilm elkészítése fél évbe telt. A kétdimenziós időutazásra több fiatal is kíváncsi volt, a Csete Balázs Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tanulói szép számban képviseltették magukat a művelődési ház színháztermében. A jelen fiataljai a vetítés után Németh Szilárd polgármesterrel beszélgettek a láttotakról, majd a múltidéző délután lezárásaként egy-egy Magyar Retro 2. dvd-vel indulhattak haza a családi nosztalgiázásra.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !