BKV 2008: Több átszállás, kevesebb járat

Index.hu

HÉV

Megszűnhet jövőre a 9-es, a 38A és a 130-as busz, megfeleznék a 86-os és a 14-es busz vonalát, eltűnhet a 12-es villamos, derül ki egy, az Index bitrokába jutott BKV-s munkaanyagból. Kényelmetlenebb lesz a tömegközlekedés, de állítólag kevesebbe fog kerülni. Mi jöhet még, ha a busz nem?

Fontos, kihasznált járatok megszüntetését tartalmazza az a munkaanyag, amely a BKV 2008-ra tervezett járatritkításait tartalmazza, és amelynek egy része az Index birtokába jutott.

A járatritkításról, átszervezésről és a tarifaemelésről a döntést a főpolgármesteri kabinet hozza meg, a közgyűlés december 20-án dönthet.

Mint arról már az Index beszámolt, a BKV a racionalizálás és a megszorítások jegyében 2008-ra összteljesítményének 10 százalékos csökkentését tervezi, amely sajtóértesülések szerint a menetrendi változások mellett 40 járat megszüntetését jelenti.

Az Index birtokában lévő anyag szerint a párhuzamosságok (mármint a BKV szerinti párhuzamosságok) megszüntetése jegyében összesen 32 busz- és villamosjárat szűnhet, rövidülhet meg. A BKV olyan útvonalakon tervez módosításokat, ahol az adott vonal mellett párhuzamosan más tömegközlekedési eszköz is kiszolgálhatja az utasokat.

Így pl. előfordulhat, hogy aki eddig Óbudán BKV-busszal közlekedett, kénytelen lesz Volán-buszt használni, de Rákoskeresztúron a vonat miatt ritkítanának buszjáratot, másutt a villamos miatt szűnnek meg vonalak. Vannak arra utaló jelek is (lásd a keretest), hogy ez csak a tervezett harmada.

A közlekedési cég járatritkítási terveit a gazdaságosabb működés vezérli: éves szinten több milliárd forintot kell megspórolnia ugyanis a cégnek.

A terveket látva azonban felmerül a kérdés, a vonalanként, éves szinten jelentkező néhány tízmillió forintos megtakarításért cserébe érdemes-e fizető utasokat elveszteni (vagyis autóba ültetni), illetve a budapesti tömegközlekedést még kényelmetlenebbé tenni: az úgynevezett párhuzamosságok erőltetett megszüntetése ugyanis a legtöbb esetben plusz egy átszállással hosszabbítja meg a menetidőt.

Kőbányai út

Az anyag szerint megszűnne a Deák tér és a Kőbánya között közlekedő, egyébként kihasználtnak tűnő 9-es busz és a Kőbányát Pestszentlőrinccel összekötő 17-es busz, mert ott van helyette a 28-as villamos.

Így, aki eddig átszállás nélkül érte el a Belvárost, a Blahán kell majd átszállnia, arról nem is beszélve, hogy a 28-as villamos pályájának leromlott állapota miatt meglehetősen lassú a villamos. Visszavágnák továbbá a 37-es villamost 2 megállóval a Sörgyárig, a 28-ast viszont sűrítenék. A Blikk információi szerint felmerült az is, hogy a piros 7-es és 173-as járatok megszűnnének, vagy hétvégén nem közlekednének.

Óbuda

A III. kerületi tömegközlekedőket érhetik a legkellemetlenebb meglepetések: olyan sűrűn járó, általában zsúfolt buszvonalak tűnnének el, mint a 106-os, illetve rövidülnének meg, mint a 86-os, a 18-as busz, de összevonnák a 6-ost és a 60-as járatot is, jóllehet egyik a Bécsi úton, másik a Szentendrei úton jár, ráadásul Óbuda más-más részét tárja fel.

A 86-os csak a Batthyány térig járna, vagyis aki a budai oldalon az észak-déli tengely mentén utazott, át kell szállnia a 19-es vagy 41-es villamosra. A buszvonalat északon a Bogdáni úti végállomás helyett a Római úti lakótelepig hosszabbítanák meg, cserébe viszont megszűnne az Árpád hídtól idáig közlekedő 106-os.

Dél-Buda

Helyi járattá degradálódik a 14-es és 114-es busz. Az eddig Budatétényről a Fehérvári úton a Kosztolányi Dezső térig közlekedő járatok csak a tétényi Camponáig járnának. Eggyel kevesebb buszjárat, amely utasait a 4-es metróra szállítaná (Tétényi út). A város felé utazóknak a Camponától maradna a Budafoki úton közlekedő 3-as busz.

Budakeszi

A “menetrendek összehangolása” (magyarán a ritkítás) szerepel a Budakeszi úton (Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán) közlekedő 22-es és 22-es gyors buszjáratok átszervezésénél. Hasonló átszervezés lehet a soroksári 66-os és 66-os gyors esetében is. A Blikk keddi információi szerint a gyors 56-is busz is megszűnne, mivel pár utcával arrébb, párhuzamosan közlekedik az 56-os villamos.

Csepel

Budapest egyik leglesajnáltabb kerületének, ahol olykor leszázalékolt csotrogányokat közlekedtetnek [1], a tervek szerint meg kell válnia a Lakihegy és a csepeli központ, a Szent Imre tér között közlekedő 38A jelzésű busztól. A BKV itt is fizető utas elvesztésével számol.

A reggeli torlódások miatt a tömegközlekedők számára meglehetősen mostoha közlekedéssel bíró XVII. kerületen spórolna a BKV. Úgy tudjuk, a 61-es gyors, a 97-es és 297-es buszok “menetrendi hangolása” valójában ritkítást jelent. A fizető utasok elvesztését itt az okozná, hogy az utasok egy részét vonatra kényszerítenék.

Újpalota, Újpest

A XV. kerület sem ússza meg, itt a 130-as buszt szüntetnék meg, mondván a 80-as trolibusz párhuzamos járat, kiváltja a 130-as utasait. Ez azonban csak felerészben igaz: a 80-as troli a Fogarasi úton csak a Rákos patakig közlekedik, míg a 130-as kimegy egészen Újpalotáig. Az újpalotaiak egy részének plusz egy átszállással kell kalkulálniuk.

Csak Újpest központig járna a 104-es busz is, nem menne el a Cérnagyárig: a kieső vonalszakasz pótlását a Volánbuszra (!) bíznák, ahogy az óbudai 18-as és a csepeli 38A esetében is. Azonban ezeket a buszokat nem lehet majd budapesti BKV-jeggyel és normál bérlettel használni, ráadásul a Volán-buszok – éppen a városba vezető utak kiszámíthatatlan és zsúfolt forgalma miatt nem olyan pontos menetrenddel közlekednek, mint a BKV buszai (kiszámíthatatlanabbak), vagy nincs is rendes csatlakozásuk. A 104-es busz ugyanis az Újpest központig jár, a Volánbuszok egy része viszont csak a Városkapuig: aki tehát átszállna, vagy gyalogol 5 percet, vagy egy megállóra átszáll a 96-os buszra.

Zugló

Nem marad meg a 32-es busz sem teljes hosszában: az Árpád hidat és az Örs vezér terét a Nagy Lajos király útján összekötő járat csak a Bosnyák térig közlekedne, onnan a 3-as villamos venné át a szerepet.

Miközben a BKV a 120 éves nosztalgiavillamost ünnepli, megszűnteti tervezi az egyik legrégebbi vonalat, a rákospalotai 12-es villamost.

Sok kicsi sokra megy?

A munkaanyag néhány esetben számol a járatritkítás hatásaival is: a rákospalotai-újpesti 104-es busz megrövidítése pl. amellett, hogy fizető utas elvesztésével jár, éves szinten csak 20 millió forint spórolást jelentene a cégnek, de úgy tűnik, a többi átszervezés, megszűntetés is 5-20 millió forintos éves spórolást jelent, vagyis nehéz elképzelni, hogyan képes majd a cég több milliárdot megtakarítani a járatriktítással.

A BKV és a főváros egyelőre semmilyen, a tervezett járatritkításról, átszervezésről szóló információt nem kommentált.

 

Demszky: 6 milliárdot kell spórolni a járatokon

A 2008-as nullszaldó eléréséhez még 6 milliárd forintot kell spórolnia a járatritkítással a tömegközlekedési cégnek, mondta Demszky Gábor az Infó rádióban. Demszky kijelentette, a BKV-s javaslat nem lehet diktátum, a BKV javaslatait a tarifaemelésről és a járatátszervezésről a főváros illetékesei és más szakértők is, így a műszaki egyetem, és a civilek (VEKE) számára is elfogadhatónak kell lennie. A főpolgármester szavaiból (párhuzamosságok megszűntetésének emlegetése, a kötöttpályás közlekedés méltatása, a mérsékelt jegyáremelés) egyébként úgy tűnt, mérsékelt jegyáremelés mellett jelentős járatritkítás lehet jövőre.

Forrás: Index.hu

7 hozzászólás “BKV 2008: Több átszállás, kevesebb járat” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Ezeknek elment az eszük!

  2. LB szerint:

    Ami nem volt, az nem is mehetett el!

  3. Gabca szerint:

    Járatcsökkentés, megszüntetés, drágítás: ez nem is lehet más, csak maga a szocialista reform, teljes életnagyságban.

  4. Bombi szerint:

    Van egy remek ötletem, ha már úgyis a költségeket akarják csökkenteni és járatonként 5-20 millió Forintot tudnak spórolni, akkor szépen szüntessék meg az összes vonalat, ja és persze a bérletek árát emeljék legalább a duplájára. Az lesz ám az igazi reform!!!

  5. Csepeli Galvániszap szerint:

    Az 59/a is megszűnik állítólag.

  6. maci szerint:

    Ha ennyi járatot megszüntetnek,és magasabb lesz a jegy és a bérlet ára akkor miért várják el,hogy autó helyett bkv-val járjunk hiába drágul a benzin igy is olcsóbban megyünk a városba a családdal és kényelmesebb is.

  7. Kétségbeesett szerint:

    Nem értem hogy az 59-es buszt miért kell aug.21-étől megszüntetni. Rengetegen járnak vele és ráadásul kényelmes mindenféle szempontból, ráadásul ott a Dél-pesti Kórház ahova nagyon sokan járnak. Nagyon sokan fel lesznek háborodva ez miatt csak az a baj hogy ennek senki nem ad hangot!!!!!

Itt lehet hozzászólni !