“Régóta várt erre a napra Budapest”

Átadták az új metróvonalat

Fidesz.hu



Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester átadta a 4-es metróvonalat, amely a kelenföldi vasútállomást köti össze a Keleti pályaudvarral. Avató beszédében a kormányfő hangsúlyozta, a 2010-ben létrejött és azóta is fennmaradt összefogásnak és egységnek köszönhető a 4-es metró átadása.

Szinte hihetetlen, de kimondhatom, végre elkészült, és nagy örömmel átadhatjuk Budapest utazóközönségének a 4-es metróvonalat. Régóta várt erre a napra Budapest, régebben, mint hinnénk, lassan több mint 40 éve – fogalmazott avató beszédében Orbán Viktor.

“AZT, HOGY MA ITT ÁLLHATUNK, ÉS ÁTADHATJUK AZ ÚJ METRÓT, MINDENEK ELŐTT ÉS MINDENEK FÖLÖTT ANNAK AZ ÖSSZEFOGÁSNAK ÉS EGYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK, AMELY LÉTREJÖTT 2010-BEN, ÉS FENNMARADT.”

A miniszterelnök felidézte, a 4-es metró kiépítésének terve egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza. Amikor 2006-ban végre elindult az építés, eleinte abban nem volt sok köszönet, mert a költségek egyre magasabbra rúgtak, és a megvalósulás esélye egyre távolodni látszott. Akkoriban vált a 4-es metró a közéleti viccek népszerű, de keserédes témájává; a budapestiek lassan kezdtek megbarátkozni a gondolattal, hogy a 4-es metrót csak unokáink fogják használni, vagy még ők sem – elevenítette fel Orbán Viktor. Szerencsére ma már nem kell Chuck Norrisnak lennünk, hogy utazhassunk a 4-es metrón – jegyezte meg.

Azt, hogy ma itt állhatunk, és átadhatjuk az új metrót, mindenek előtt és mindenek fölött annak az összefogásnak és egységnek köszönhetjük, amely létrejött 2010-ben, és fennmaradt – fogalmazott a kormányfő. Ez igaz a kormány és a főváros kapcsolatára is – fűzte hozzá. A miniszterelnök szerint Budapest akkor lesz büszke főváros, ha nagy dolgokra vállalkozik, de ezt csak akkor teheti meg, ha megtalálja az együttműködés módját a mindenkori kormányzattal.

Orbán Viktor emlékeztetett, a beruházás az idők folyamán egy gigantikus csomóvá változott, amit – mivel elvágni nem lehetett – Tarlós István főpolgármesternek és csapatának kellett kibogoznia. A szerződések felülvizsgálatával és kemény tárgyalásokkal sok milliárd forintnyi közpénzt sikerült megmenteniük – tette hozzá. A kormányfő felidézte, egyetlen – 4-es metróra vonatkozó – kérése volt, az, hogy csak egy határidőt mondjanak, de az legyen betartva. A miniszterelnök gratulált Tarlós Istvánnak és munkatársainak az elvégzett munkához. Orbán Viktor köszönetet mondott annak a mintegy 5000 embernek is, akik ezen a rendkívüli beruházáson dolgoztak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy az ország költségvetése 324 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárostól és a kerületektől. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly aláírták a Budapest 21 elnevezésű megállapodást, mely arról szól, hogy összehangolják a főváros és az ország vezetési politikáját.

Közös erővel megújítottuk a Kossuth teret, nemsokára megnyitjuk a Várkert Bazárt, új zenei centrumot építettünk, a Zeneakadémiának és az Erkel Színháznak visszaadtuk a régi fényét, megnyílt a Vigadó, hamarosan belekezdünk a Múzeumi negyed építésébe. Elkészül az FTC stadion, nemsokára a Gödör is, átadjuk a Ludovikát, és a Tüske csarnok is hamarosan a budapesti sportolni akaró nagyközönség szolgálatába áll. Mindezt megkoronázandó, több mint 40 év után ma végre elindulhat a 4-es metró – sorolta a kormányfő.

Orbán Viktor hálás Tarlós István főpolgármesternek azért, mert egy cselekvő városvezetés jött létre Budapesten, amely nemcsak beszél, hanem cselekszik, és ha megállapodik, akkor ezeket be is tartja. Ez a város a továbbra is a beszéd helyett inkább legyen a cselekvés városa, fővárosa – fűzte hozzá. A kormányfő szerint ne felejtsük el, hogy a cselekvéshez erő kell, az erőhöz pedig egység. Budapest polgárainak azt javaslom, hogy őrizzék meg azt az egységet, melyet 2010-ben létrehoztak, őrizzék meg azt az egységet, mellyel létrehozták a mostani városvezetést – fogalmazott Orbán Viktor.

A 4-es metróvonalat nyolc évig építették. A 7,3 kilométeres, tíz állomást magába foglaló első szakasz építése 2006-ban kezdődött el. Az utasok péntek déltől utazhatnak a 4-es metrón, amely vasárnap üzemzárásig ingyenesen vehető igénybe.

Forrás: Fidesz.hu

28 hozzászólás ““Régóta várt erre a napra Budapest”” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    a közbiztonságra még tovább (vár) …

  2. Gordon szerint:

    A szocik csak ügyetlenkedtek ezzel a metróval. Egy Tarlós István és egy Orbán Viktor kellett ahhoz, hogy mégis megépülhessen.

    Kösz Fidesz!

  3. pastorius szerint:

    Meg anyad is kellett.

  4. Gordon szerint:

    Meg a rezsicsökkentés is!

  5. Gordon szerint:

    Meg egyébként ne idegeskedjenek az etánsak. A helyzet az, hogy ami nekik nem ment, azt a Fidesz megoldotta: csepeli gerincút, csepeli csatornázás, városi közbicikli projekt, 4 millió fő feletti foglalkoztatottság, új óvoda Csepelen, rezsicsökkentés, 4-es metró, Nepomuki szobor Csepelen, csepeli panelrehab felgyorsítása, a 2010-ig Csepelen zajló önkormányzati korrupció felszámolása.

    A tehetetlenkedő, tóthtunyi-mutyi ballib megmondóemberek jobban teszik ha csendben maradnak.

  6. ebihal szerint:

    És még Gordon hazugoz le másokat!

  7. nagyapó szerint:

    Stabilra javította Magyarország „BB/B” szintű államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor’s.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  8. Katkaa szerint:

    Menjetek az anyátok pits…jába! Ha nem vagytok ti, már évek óta működne! Ilyen hazug rohadékokat még nem hordott a föld Magyarországon mint ti vagytok! Rohadj meg te xarházi!

  9. ebihal szerint:

    nagyapó!
    De még mindig befektetésre nem ajánlott!

  10. felix szerint:

    Szerintem Gordont is a fidesz fejezte be.
    Hallottam Taplós beszédének egy részletét.
    Behánytam tőle.

  11. Gordon szerint:

    És ezt is köszönjük:

    “Megszépült a Népművészeti és Kézműves Óvoda épülete. (…) Morovik Attila alpolgármester és a részben rekonstrukciót végző Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai hétfőn tekintették meg a rendbe hozott óvodát, mely biztonságosabb és szép környezetben fogadja a gyerekeket.”

    Hajrá Csepel!

    http://csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=7188:felujitottak-a-nepmuveszeti-ovodat&catid=1:helyi-hirek

  12. ebihal szerint:

    felix!
    Úgy is néz ki!

  13. gyalog szerint:

    Nem. Régóta nem erre vár Budapest népe, hanem arra, hogy felnőttek vezessenek felnőtteket. De lehet, sőt biztos. hogy erre egy egész nemzet vágyakozik.
    Hát legyetek szabadok, barátaim, és ne engedjétek bezárni magatokat előítéleteitek kalodájába!
    Szeretettel, gyalog

  14. gyalog szerint:

    Jut eszembe:

    Azzal virít a mutyesz, amit 1998 óta gáncsol? Tök ciki…

  15. lucifer szerint:

    Orbán is elmondhatná öszödi beszédét.

    De neki nincs annyi önkritikája.

    Ja! Mi van azzal a szovjet adóssággal, aminek a fejében az oroszok felajánlották a 4-es metró felépítését? Aztán, mikor 1998.-ban a Fidesz kormány leállította a 4-es Metrró építését, az a szovjet adósság kézen – közön eltűnt.

    Egy kicsit finomabban írtam le Katkaa véleményét, egyébként egyetértek vele.

  16. Etikus szerint:

    18:07
    Meggyes és Kápolyos többet tudna róla mondani Önnek.

  17. Tarjányi László szerint:

    Gordon, mi van a hatalmas Észak-Csepel fejlesztéssel, amibe Németh Szilárd Tóth Mihállyal együtt kezdett bele a csepeli Fidesz és a csepeli MSZP teljes támogatásával? 2002. november 7-én (sic!) kötötték meg a fantasztikus szindikátusi szerződést a Bajnai Gordon vezérigazgatta Wallisszal! Ha az eszes parasztgyerek bele nem köp a levesbe, a terület nagy része a Wallis kezére jutott volna az “ingatlanfejlesztés” ellentételezéseképpen, lényegében INGYEN!
    EZER ÉVIG FOGOM EZT EMLEGETNI, AMÍG LESZ FIDESZ ÉS MSZP CSEPELEN!

  18. felix szerint:

    Olyan undorítóra sikeredtek a megnyitó beszédek, hogy egyes fideszes ismerőseim is megbotránkoztak rajta.
    Így jár aki még hallgatja őket.

  19. Tarjányi László szerint:

    2000. november 7-én.

  20. kispajtás szerint:

    A sehonnan-sehova vezető 4-es metró, hát tényleg baromi nagy szám:
    Demszky legalább 3 ciklust vészelt át a 4-es metró projekttel.
    Ha Brüsszel számon kéri, végünk van, mint a botnak.
    Még a Rákóczi téri kurvák se fogják használni semmire.
    Most a Fidesz ünnepelteti magát…
    Egy éve is nagy szám volt a világraszóló beléptető kapu a Corvin-negyednél, hű de büszke volt a Fidesz, Pár hete le is bontották, egy nagy szar volt az egész – ezért ki a felelős uraim?
    Ömlik ki az adófizetők pénze, Orbán szórja két marokkal, felelőtlenül…

  21. grün szerint:

    “Nem egyszerűen kormányoztunk, hanem forradalmi felhatalmazás alapján megpróbáltunk megalkotni egy új magyar világot. Olyat, amelyet az emberek nagy többsége is szeretett volna felépíteni. Az alkotmányos keretek között megvalósított forradalmi változtatásokat erős felhatalmazással vittük végig, népakaratot teljesítettünk. Ezt a munkát nem szabad abbahagyni, folytatni kell – mondta a miniszterelnök a Magyar Hírlapnak adott interjúban.”
    .
    Nem jött össze Vezírem!
    Folytatni?! Occóbb ha abbafejezzük! 😛 😀
    .
    http://www.hirado.hu/2014/03/29/orban-megprobaltunk-megalkotni-egy-uj-magyar-vilagot/

  22. nagyapó szerint:

    Eetásak! A 4-es metró tervezését 1976-ban kezdték (a zeetásak); 1996-ban a kormány elutasította az orosz ajánlatot (A zeetásak. A zállamadósságot ellopták, szintén a zeetásak.); 1998-ban Medgyessy, Demszky aláírta a franciákkal a metrószerződést (Medgyessy et. francia becsületrendet kapott. Sokba került nekünk); 1998-ban a polgári kormány bejelentette, nem kíván részt venni a metróban ezt a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta, mert a Medgyessy-Demszky szerződés TÖRVÉNYTELEN volt; a zeetásak – Demszky kampányaival – húzták az időt, loptak, kampányoltak; 2010-től Tarlósék újratárgyalták a szerződéseket – mert az építés leállítása túl sokba került volna – lecsökkentették a költségeket és BEFEJEZTÉK.
    Eetásak! További jó hazudozást!!!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  23. kispajtás szerint:

    nagyapó:
    Idézem Önt:” 1998-ban a polgári kormány bejelentette, nem kíván részt venni a metróban ezt a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta, mert a Medgyessy-Demszky szerződés TÖRVÉNYTELEN volt”
    Azóta törvénybe iktatták a lopást… befejezték!

  24. Gordon szerint:

    Demszky és az egykori MSZP-SZDSZ ígérgetése:

    A bejelentés időpontja A befejezés ígért dátuma Ki nyilatkozta
    1998. január 28. 2003 július Demszky Gábor főpolgármester
    2004. január 14. 2008 vége Demszky Gábor
    2006. június 8. 2009 vége Demszky Gábor
    2007. április 3. 2010 vége Demszky Gábor
    2007. október 25. 2011 június 30. Demszky Gábor

    Elsőre,
    másodszorra,
    harmadszorra,
    negyedszerre,
    és
    ötödszörre IS arcátlanul hazudott!!!

    Nem hiába bukott meg az MSZP-SZDSZ.

  25. Sampon korpás hajra szerint:

    Akinek nem tetszik a 4-es Metro,a Várbazár,a Kossuth tér,a Móricz Zsigmond körtér…stb,persze így felújított állapotban,az nézegesse az Időkereket és a Vaskefét.Mindent elmond az építtetőkről.Demszkáj egy kisstílű senkiházi maszopos volt.Semmihez sem értett,viszont minden évben új fogsort csináltatott magának,természetesen az is borzasztóan állt neki!Tegyükmössze a két kezünket,hogy megszabadultunk tőle.Azért az leképezi Budapest népét,hogy 5-ször megválasztották polgármesternek ezt a nímandot.Egy pozitívuma van Demszkájnak,hogy azóta nem láttuk,nem hiányzik a vakító fogsora.

  26. Etikus szerint:

    Mentségükre legyen, hogy Ők csak szavaztak! Előtte már “kiválasztották az Ő emberüket!”
    Érthető?
    Jelenleg Amerikában, tengeti “szerény életét,” az egyik fiának tanulmányainak folytatását finanszírozza, menedzseli. A másik, szegény Angliában folytatja tanulmányait, ő inkább szokott “haza ugrani.”

Itt lehet hozzászólni !