Néma főhajtás Mansfeld Péter sírjánál

Csepel.hu

Néma főhajtás Mansfeld Péter sírjánál

Csendben, néma főhajtással emlékeztek meg kerületünk vezetői, és a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói Mansfeld Péterről, március 21-én pénteken, reggel nyolc órakor, a Rákoskeresztúri új köztemető sírkertjében, a 301-es parcellánál.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, dr. Szeles Gábor jegyző, Samna Gábor kabinetfőnök, és Kollár József iskolaigazgató helyezte el a megemlékezés koszorúit, míg a diákok egy szál virágot vittek a sírra.

Miközben jártuk körbe a sírokat, Németh Szilárd rögtönzött történelemórát tartott az iskola tanulóinak. Tőle azt is megtudhattuk, hogy Mansfeld Pétert 1959 március 21-én, reggel öt óra előtt végeztek ki. „Amikor március 10-én, betöltötte a tizennyolcadik életévét, már kész volt a halálos ítélete.  Ötvenöt évvel ezelőtt, a mostani látogatásunk idejében már nem élt. Mielőtt halálra ítélték, kivitték egy helyszíni szemlére, ahol a kezét hátracsavarták és a könyökét kiszakították.

Wittner Marika néni cellatársát, Havrila Bélánét is kivégezték. Katinak hívták ezt a hölgyet, egy fiatalasszony volt, aki kérte a hóhért, hogy csak a hajára vigyázzon, semmi mással ne foglalkozzon. Erről született is egy vers.

1986-ban a forradalom és szabadságharc harmincadik évfordulóján, az Enconi csoport tagjai és ellenzékiek összejöttek, – azok többek között, akik később kifaragták ezeket az oszlopokat- ezen a területen. Itt akkor egy szemétdomb volt.  Gyakorlatilag nem is lehetett tudni, hogy ki van itt eltemetve. Hosszú ideig, éveken keresztül a Kozma utcában voltak a halottak összekötözve, fejjel lefelé temetve, papírkátrányba csomagolva. Éjszaka hozatták át őket, azokkal a rabokkal, akik szintén elítéltek voltak, de nem forradalmárok, hanem köztörvényesek, bűnözők, gyilkosok. Ide a gödörbe dobálták be őket. Nagyon nehezen ment ennek a területnek a feltárása, a csontok beazonosítása, ami nagyon kemény munkával sikerült csak. Így lehetett őket tisztességesen eltemetni.

Vannak itt tanárok, orvosok, katonák, fiatalok és idősebbek. A hátsó részen vannak az internáló táborokban meghaltak, akiket nemesi származása, vagy például azért, mert  gyártulajdonos volt, végeztek ki. Csepelen is most neveztünk át egy utcát, tisztelegve Magasházy Ödön, és fia Ádám emléke előtt, akiket szintén kivégeztek. Szomorú hely ez itt, lehet is érezni. 1963-ban volt az utolsó kivégzés.1989 június 16-án Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén, Orbán Viktor akkor a hatodik, üres koporsóra, azt mondta, hogy abban a koporsóban nyugszik az elkövetkező negyven évünk. Szerintem, ez a mondat telitalálat volt, hiszen ebben a koporsóban foglaltakat szenvedjük el most is, és ez tart bennünket fogva.”

A megemlékezők többek között, Nagy Imre mártír miniszterelnök, Maléter Pál, Losonczy Géza, Szilágyi József és Kopácsi Sándor sírjánál is tisztelegtek.

Forrás: Csepel.hu

14 hozzászólás “Néma főhajtás Mansfeld Péter sírjánál” bejegyzésre

  1. lucifer szerint:

    Szilárd
    Elmondhattad volna az igazat is.

  2. Vátesz szerint:

    Orbán is egy vátesz, már 89-ben előre látta, hogy az ő kormányzása is abban a koporsóban fog nyugodni! Béke poraidra Magyarország!

  3. Királyerdei szerint:

    55 évvel ezelőtt, 1959. március 21-én, reggel 9 óra 22 perckor végezték ki az 1956-os forradalom és szabadságharc legfiatalabb mártírját, Mansfeld Pétert. A 18 éves fiú 13 percig haldoklott a bitón.

    A hóhérok meg vagy békében és gazdagságban elszenderültek, vagy békében és gazdagságban most is köztünk élnek.

  4. szevenszi szerint:

    Itt is farmerban. Egyedül Ábel képes rendesen felöltözni. Mi a túrónak a kabinet lézengő léhűtő. Nem akarnak, vagy nem mernek szólni. Vagy most ez a divat fideszéknél. Minél lejjebb annál jobb!

  5. észlény szerint:

    Az öltözködés tényleg siralmas… Tiszteletlenséget, nemtörődömséget jelez. A trehány öltözködés metakommunikációja azt sugallja, hogy leszarják az áldozatokat. Öltöny, fehér ing, nyakkendő, fekete (vagy sötétbarna) bőrcipő, ez járta volna.

    A kabinetfőnök suhogós dzsekije és az alpolgi keresztbe csíkos kinyúlt pulóvere a tiszteletlenség netovábbja.

    Mansfeld Péter többet érdemel!

  6. grün szerint:

    észlény!
    Igasságod van!
    Nem kell mindjárt rókaprémes kacagány, darutollas föveg, de legalább egy tükrösszárú sarkantyús stoplis csizma illene! 😛 😀

  7. Gordon szerint:

    Az MSZP már csak tudja az öltözködést. Gondolom Deme (az MSZP egykori politikusa) is szépen felöltözött mielőtt elindult gyilkolni…
    Ugye “észlény” így volt!?…

    No, akkor jobb ha csendben maradtok!

  8. szevenszi szerint:

    Gordon Te teljesen bugyuta vagy. Mondhatnám azt is, hogy sík hülye.

  9. Béla szerint:

    Írj a a sok ruhàzati illemtanàcsot annak a pàrtnak a kèpviselôje, akik kivègeztèk azt a gyereket.

    Szèp!

  10. felix szerint:

    Látod Gordon?
    Nem vagyok egyedül a véleményemmel.
    Te minden oldal számára kártékony vagy, mert a hülyeséged fertőző lehet.
    Neked minden megengedett, ha tudsz hozni e szerinted még rosszabbról példát.
    Abnormális vagy.

  11. Vátesz szerint:

    Kikoszolódott prolik!

  12. felix szerint:

    Te kis meg nem értett zseni.

  13. Vátesz szerint:

    Ilyen helyre a parasztok felveszik az ünneplő ruhájukat, az eszes parasztgyerek meg a bocskaiját.

Itt lehet hozzászólni !