A visegrádi országok miniszterelnökeinek közös nyilatkozata

Miniszerelnökség

A visegrádi országok miniszterelnökeinek közös nyilatkozata

A visegrádi országok miniszterelnökeit mély aggodalommal tölti el Ukrajna területi integritásának megsértése és az a tény, hogy az orosz parlament Ukrajna területén végrehajtandó katonai műveletre adott felhatalmazást az ukrán kormány tiltakozása ellenére.

A miniszterelnökök elítélnek minden Ukrajna szuverenitását és területi épségét fenyegető lépést és felhívnak a feszültség párbeszéden keresztül történő haladéktalan csökkentésére az ukrán és a nemzetközi jog normáinak tiszteletben tartásával, valamint összhangban az 1994-ben megkötött Budapesti Memorandummal.

A visegrádi országok álláspontja az, hogy az Oroszország által végrehajtott katonai műveletek nemcsak a nemzetközi jogot sértik, hanem veszélyes helyzetet is teremtenek Európában. A Cseh Köztársaságot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát megdöbbenti, hogy a 21. századi Európában olyan katonai intervenció szemtanúi lehetnek, amely saját 1956-hoz, 1968-hoz és 1981-hez köthető tapasztalataikra emlékezteti őket.

A visegrádi országok miniszterelnökei felszólítják Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi vállalásait és jogi kötelezettségeit, beleértve a Budapesti Memorandumban foglaltakat. A visegrádi országok mindig is elismerték az Oroszország és Ukrajna közötti történelmi köteléket. Ez magában foglalja az orosz kisebbség legitim jogainak tiszteletben tartását is. Ugyanakkor bármilyen ezzel kapcsolatos aggodalomnak békés úton kell hangot adni, az ukrán kormány bevonásával és a releváns nemzetközi szervezetek, legfőképpen az EBESZ égisze alatt. A V4 országai szolidaritásukat fejezik ki az ukrán néppel és Ukrajna kormányával, és ismételten megerősítik elkötelezettségüket az ország egysége, szuverenitása és területi integritása mellett. Ma mindennél fontosabb, hogy az ukrán kormány az ország egységét erősítő lépéseket tegyen és megvédje Ukrajna minden állampolgárának jogait – beleértve a kulturális, nemzetiségi és nyelvi kisebbségek jogait – a befogadó magatartás szellemében.

Fontos, hogy az Európai Unió és a NATO kinyilvánítsa szolidaritását Ukrajnával és felajánlja segítségét ebben a nehéz helyzetben, és egységesen álljon ki az Európa békéjét és biztonságát fenyegető veszélyes fejleményekkel szemben.

Forrás: Miniszterelnökség

10 hozzászólás “A visegrádi országok miniszterelnökeinek közös nyilatkozata” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    azóta kiderül(t), hogy a gyilkos mesterlövészek, bizony az “új demokratikus” (elzálogosító) hatalom alkalmazottai.

    Magyarország, “vezetése” továbbra sem biztosítja, a kárpátaljai magyarság létbiztonságát…

  2. grün szerint:

    “A visegrádi országok miniszterelnökei felszólítják Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi vállalásait és jogi kötelezettségeit”
    .
    Mondják ezt a valaha KGST és VSZ volt tagországainak vezetői?!
    Elfelejtették, hogy azoknak a szövetségeknek a szovjetek szavahihetősége és bármilyen rájuk vonatkozó szerződések tiszteletben tartása lett volna a gerince?! 😛

  3. Tarjányi László szerint:

    A nyugat által támogatott ukrajnai puccsisták bérelték fel a majdani gyilkosokat

    2014. március 05. 17:58

    Hunhír.info
    Az észt külügyminiszter egy kiszivárgott telefonbeszélgetés szerint nem tartja kizártnak, hogy valaki a korábbi ukrán ellenzéki vezetők közül bérelte fel azokat az orvlövészeket, akik a kijevi Majdanon tüntetőket és rendőröket öltek meg a tüntetések idején – írta szerdán hírportálján a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió.

    Az RT szerint a telefonbeszélgetés Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Urmas Paet észt külügyminiszter között zajlott le, azután, hogy az észt miniszter február 25-én, az EU-párti tüntetők és az ukrán biztonsági erők összecsapását követően látogatást tett Kijevben.

    Az észt külügyminiszter szerdán megerősítette, hogy közte és Ashton között lezajlott a telefonbeszélgetés, de azt mondta, még nem hallgatta meg az internetre felkerült hanganyagot, így elzárkózik a további kommentároktól.

    “Egyre erősebb az a vélekedés, hogy nem Janukovics állt a mesterlövészek mögött, hanem valaki az új koalícióból” – mondja a Paet a felvételen. Ashton erre ezt mondta: “Azt hiszem, vizsgálódni akarunk. Úgy értem, én nem hallottam erről, ez érdekes. Istenem!”

    Paet hozzátette, hogy egy, a sérülteket kezelő kijevi orvosnő ezt mondta neki: minden jel arra utal, hogy ugyanazok a mesterlövészek végeztek rendőrökkel és tüntetőkkel is. Erre utal az orvos szerint az, hogy a sebek alapján ugyanolyan típusú lövedékekre lehet következtetni. Paet azt mondta Ashtonnak, a civil aktivisták zavarónak tartják, hogy az új ukrán vezetés “nem akarja kivizsgálni, mi is történt pontosan” a Majdanon. Azt tapasztalta, hogy a civilek nem bíznak az új koalíció politikusaiban.

    A beszélgetést állítólag az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Janukovics volt elnökhöz hű tisztjei töltötték fel az internetre. Az SZBU lehallgatta Paet és Ashton beszélgetését.

    Az orosz külügyminisztérium szerdán csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Európai Unió nem hajlandó kommentálni a kiszivárgott Paet-Ashton beszélgetést, hiszen “az EU-országok vezető tisztségviselői nem is olyan régen sűrűn kommentálták a Nuland-hangfelvételt”. (Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy február elején kiszivárgott beszélgetés során – amelyet Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövettel folytatott – nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel mondott véleményt az Európai Unió Ukrajna-politikájáról.)

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    “Erre utal az orvos szerint az, hogy a sebek alapján ugyanolyan típusú lövedékekre lehet következtetni”

    Tehát magas mozgási energiával becsapódó, mesterlövész lövedékről? 🙂
    Esetleg azonos típusú lövedéket is találtak? Valószínű, hogy Ukrajna területén orosz mesterlövész puskák érhetők el, amikbe azonos lövedék szokott való lenni. 😛

    2006-ban, ha a csőcselék véletlen elhajtotta volna Fletót, az demokratikus és legitim lett volna, t. szélsőjobb?

  5. Tarjányi László szerint:

    A lövedékeket össze lehet hasonlítani, aztán elég furcsa ha a tüntetőket és a rendőröket azonos fegyverből származó lövedékek ölték meg. Ehhez nem kell megtalálni a fegyvert meg azt aki használta. Annak állt érdekében lőni vagy lövetni, aki kölcsönösen egymásra akarta uszítani az embereket, azaz aki vagy akik érdekeltek Ukrajna helyzetének megváltoztatásában. Az nyilvánvaló hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben vagy két tucat államcsínyt szervezett különféle országokban. USrael így próbálja ellensúlyozni a világ gazdaságában megingott vezető szerepét.

  6. Tarjányi László szerint:

    http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_03_05/Esztorszag-megeros-tette-a-kijevi-mesterloveszekrol-folyt-telefonbeszelgetes-hitelesseget-9654/

    Az észt külügyi tárca megerősítette Urmas Paet észt külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője telefonbeszélgetésének hitelességét. A beszélgetés során a felek megvitatták a kijevi Majdanon rendezett akciók során gyilkoló mesterlövészek kérdését.

    „Rendkívül bosszantó, hogy egyáltalán folyt efféle lehallgatás” – hangoztatta Paet. A diplomata nem bocsátkozott részletesebb kommentárokba.

    Paet és Ashton beszélgetését ma kirakták a YouTube-ra. Paet szavai szerint azokat az embereket, akiket Kijevben mindkét részről elestek, egy és ugyanazon mesterlövészek gyilkolták meg, akiket a Majdan vezetői béreltek fel.

  7. Etikus szerint:

    Nem elképzelhetetlen, amit kb. két hete írtam, nevezetesen saját népük fog szembe fordulni, az ideiglenesen hatalomra került csőcselékkel.
    Az a francia külügyminiszter veri a “nyálát” az oroszokkal szemben, aki más külügyisekkel Kijevben aláírták a megállapodást, a NÉP által megválasztott Elnökkel. Ezek után rá egy órára kirúgták az elnököt, felrúgták a kétoldali megállapodást. Érdekessége a dolognak, hogy előtte, néhány nappal Merkel asszonnyal egyeztettek, s az után utaztak Kijevbe, tárgyalni.

    Az azért megkérdezem tanult csepeliektől, nem lehet az, hogy mi elemezzük, értelmezzük helytelenül mind azt, amit a mi torkunkon a “mindentudó külügyesek, politikusok ” a nap minden órájában leakarnak nyomni?!

  8. Etikus szerint:

    Ötszáz orosz deszantos érkezett Szevasztopolba
    MHO
    – 2014. március 6., csütörtök
    Közel ötven haditechnikai egységet és ötszáz deszantost szállítottak partra az orosz Fekete-tengeri Flotta deszantos hajói Szevasztopolban – jelentette csütörtökre virradóra egy helyi internetes kiadvány. Elfogatóparancsot adott ki egy kijevi bíróság a Krími Autonóm Köztársaság Moszkva-barát miniszterelnöke és parlamenti elnöke ellen. Az új kormánykoalíció bérelte fel azokat az orvlövészeket, akik a kijevi vérengzések alatt gyilkoltak – derült ki Catherine Ashton és Urmas Paet telefonbeszélgetéséből. Összesen 11 milliárd euróhoz juthat hozzá Ukrajna a következő években az Európai Uniótól és a hozzátartozó pénzügyi intézményektől.
    – See more at: http://www.magyarhirlap.hu/otszaz-orosz-deszantos-erkezett-szevasztopolba#sthash.KDPz5B7e.dpuf

  9. Etikus szerint:

    Tehát?! Mi által, és hogyan kerültek hatalomra???

  10. grün szerint:

    “Putyin is a Nobel-békedíjra jelöltek között
    Az orosz államfő győzelmi esélyei azonban az ukrán konfliktus miatt erőteljesen lecsökkentek.”
    .
    http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140305/putyin-nobel-bekedij-jelolt/

Itt lehet hozzászólni !