A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség megtartotta a 2013. évi évértékelő értekezletét

Csepel.hu

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség megtartotta a 2013. évi évértékelő értekezletét

Az idei évben is sor került a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség évértékelő értekezletére a Tas vezér úti laktanyában.

Az értekezleten részt vett Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Markos Zoltán tű. ezredes, gazdasági igazgató-helyettes, Kanyó Ferenc tű. alezredes tűzoltósági főfelügyelő, továbbá az érintett kerületek önkormányzatainak képviselői, a kerületi hivatalvezetők, rendőrkapitányok, továbbá az illetékességi területen lévő létesítményi tűzoltóságok vezetői és a kirendeltség tiszti állománya.

A 2013. évet értékelő értekezletet Pócsik Attila tű. alezredes, kirendeltségvezető úr nyitotta meg, egyben köszöntötte a megjelenteket és ismertette a kirendeltség előző évi tevékenységét.

Kirendeltségvezető úr tájékoztatta a megjelenteket a kirendeltség szervezetéről, az I. katasztrófavédelmi osztályba besorolt illetékességi területén jelen levő főbb veszélyforrásokról, a társszervekkel való együttműködésről, valamint külön kitért a szakterületek év során elért eredményeire is.

A kirendeltség területén 6 felső, 7 alsó küszöbértékű veszélyes üzem, 17 küszöbérték alatti üzem, egyetemi tanreaktor, valamint számos fő vasúti és közúti közlekedési útvonal halad keresztül. A Duna áradása mellett a kis vízfolyásokon bekövetkező villámárvizek, valamint a geológiai eredetű veszélyekkel is számolni kell.

A kirendeltség illetékességi területén a tűzoltó egységek 2013. során összesen 790 alkalommal vonultak káresethez. A beérkező jelzések közül 6 volt szándékosan megtévesztő, azonban magas volt a téves jelzések száma. Több jelentős műveletet is végrehajtott a beavatkozó állomány, így például az A38 hajó gépházában keletkezett tűz eloltását, a budafoki úti CO mérgezés mentési és kárfelszámolási feladatait. A kirendeltség teljes állománya részt vett a március közepén kialakult szélsőséges időjárás okozta hóhelyzet kezelésében, a mentési- szervezési és ellátási feladatok végrehajtásában, valamint a júniusi rekordméretű dunai árvíz elleni védekezésben.

A hatósági és szakhatósági tevékenységet illetően valamennyi területen jelentősen megnőtt a végrehajtott ellenőrzések és szemlék száma, valamint a nem hatósági állomány azokba történő bevonása. Az integrált szemlélet eredményeként a kirendeltség hatósági osztályán túl a felügyelők, a katasztrófavédelmi megbízottak és a Hivatásos Tűzoltóparancsnokságok állománya is részt vesz az eljárási részcselekmények végrehajtásában.

A korábbi évekhez viszonyítva megnőtt a hatósági és szakhatósági ügyiratok száma, így mintegy 586 határozatot és 700 végzést hozott a kirendeltség. Nőtt a hatósági felhívások és a tiltások-kötelezések száma, ugyanakkor a hatósági munka eredményeként csökkent a tűzvédelmi bírságok száma.

Lakosságvédelmi feladatokat 2013-ban 5 esetben kellett végrehajtani bombatalálás, árvíz, valamint CO mérgezés miatt. A polgári védelmi szakterület eredményeként kirendeltségvezető úr kiemelte a Dél-budai Önkéntes Mentőcsoport megalakítását, a technikai eszközök lebiztosítását, a supervisori ellenőrzések szakmai végrehajtását, a köteles polgári védelmi szervetek, valamint a tanuló ifjúság felkészítésében történt előrelépéseket.

Az iparbiztonsági szakterület vonatkozásában szintén jelentős fejlődés mutatkozik.  A közúti, vasúti és vízi veszélyes áru szállítmányok és a veszélyes üzemek ellenőrzése és hatósági felügyelete jelentős eredményekkel járt. Az ellenőrzések során 954 jármű közül 428 tartozott az ARD, ADN vagy RID hatálya alá, közülük 18 volt szabálytalan, telephelyi ellenőrzésből 7 került végrehajtásra, amelyek során megállapítható volt, hogy javult az érintettek jogkövető magatartása.

Kirendeltségvezető úr tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a 2013. évi szakmai teljesítményértékelés alapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az igazgatóságok rangsorában az előkelő 3., míg a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a fővárosi kirendeltségek között az elismerő 1. helyen végzett. A szakmai szempontok alapján végzett értékelést az állampolgárok elégedettsége és szervezet iránt tanúsított tisztelete is alátámasztja. A további eredményes és hatékony működés érdekében 2014. fontos feladataként többek között a hivatali állomány további felkészítését, a munkavégzés színvonalának további erősítését, a beavatkozások feltételeinek javítása érdekében történő vizsgálatokat, valamint az önkéntes mentőcsapat fejlesztését határozta meg.

Igazgató úr elismerését fejezte ki a kirendeltség teljes állománya felé, megköszönte lelkiismeretes munkájukat, majd ismertette a 2014. évi fő célkitűzéseket és elvárásokat. Felhívta a figyelmet az önkéntesség növekvő szerepére, társadalmi igényére, a Dél-budai Önkéntes Mentőcsoport kapcsán a nemzeti minősítés megszerzésének fontosságára, valamint a társszervekkel és önkormányzatokkal való kölcsönösen eredményes együttműködés nélkülözhetetlenségére is. Hangsúlyozta, hogy a hatósági jogkörök tavalyi évben történt bővülése idén sem áll meg, a gázkészülékekkel kapcsolatos felügyeleti jogkör, valamint a létfontosságú rendszerelemek védelmével kapcsolatos egyre szerteágazóbb feladatok az idei év során is kiemelt figyelmet követelnek.

Gazdasági igazgató-helyettes úr tájékoztatta a jelenlevőket arról, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eszközparkja és személyi állománya megfelelt a 2013. év során jelentkező feladatok végrehajtására, ugyanakkor a műveletek tapasztalatai alapján a jövőben szükség van a gépjárműpark racionalizálására, a típusazonosság megvalósítására a költséghatékonyság, valamint az állomány tűzoltó szerekre történő egységes felkészítése érdekében. Fejlesztési javaslatként megfogalmazódott a gépjárműpark terepjáró képességének javítása és fejlesztése is, így ebben az évben ennek megvalósítása is prioritásként szerepel.

Tűzoltósági főfelügyelő úr felhívta a figyelmet arra, hogy a kirendeltség fiatal vonulós állománya mellett olyan több tíz éves tapasztalattal rendelkező szolgálat és szerparancsnokok, valamint tűzoltó parancsnokok és helyettesek vannak, akik biztos tudásuk birtokában tapasztalataikat képesek és készek átadni a még tapasztalatlan állomány részére. Ez a mentori jellegű együttműködés jelentős mértékben hozzájárulhat az állomány biztonságához, a műveletek eredményességéhez továbbá azok költséghatékonyságához.

Az évértékelő zárásaként kirendeltségvezető úr megköszönte a megjelentek részvételét, az eddig elért közös eredményeket, valamint további sikeres együttműködést kívánt valamennyi résztvevő számára.

Varga Ferenc elmondta: “tekintettel arra, hogy az előtte szólók már több dicséretet megfogalmaztak, én úgy érzem, hogy a saját munkánk dicsérete van olyan fontos, hogy szánjunk rá időt. Mindig jó érzéssel jövök ide, mert erős végvára ez a fővárosnak. Kiválóan ellátják, és szolgálják a három kerület lakosságát és az önkormányzatát, annak ellenére, hogy itt veszélyes, változatos területen vagyunk. Végezetül szeretném megköszönni, az érintett kerületek polgármestereinek, és az önkormányzatok munkatársainak segítségét.”

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség megtartotta a 2013. évi évértékelő értekezletét” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Vajon beszámoltak-e arról, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség évértékelő értekezletén a csepeli önkormányzatot képviselő személyek, hogy a 2010. óta eltelt időszakban a csepeli önkormányzatnak Csepelen csak egy áthúzódó panelfelújítást kellett volna teljes önkormányzati hatáskörben 2011. november 30-ig befejezni a 253/2011.(III.31.) számú képviselő-testületi határozat alapján, de ennek tisztességes elvégzésére is képtelenek volt a hombárfejű rezsirikkancsnak és a bandája?!

    Vajon beszámoltak-e arról, hogy ezt a felújítást 2 év határidőcsúszással fejezték be, és el nem végzett miunkákért sok millió Ft-ot fizettek ki, miközben olyan hitvány munkát végeztettek az ellenőrzésük mellett, hogy a Cirmos sétány 6-18. számú 140 lakásos társasházban jelenleg is potenciális életveszélyt jelentő állapotban lévő 476 db gázkonvektorral kénytelenek fűteni a lakásokat a házban lakó családok, mert a szerződés szerinti díj kifizetése ellenére, nem végezték el a gázkonvektorok lakáson belül vállalt (és kötelezően előírt) szerelési munkáit?!

Itt lehet hozzászólni !