Ferenc pápa: Istenre éhezik és szomjazik a világ

MNO

Ferenc pápa: Istenre éhezik és szomjazik a világ (Fotó: Europress/AFP)

Az egyház küldetéséről beszélt Ferenc pápa szerdán, az év első szentmiséjén a római Szent Péter-bazilikában. A déli Úrangyala imádság (angelus) előtt tartott beszédében pedig a pápa békét és mindent jót kívánt az új évre a világnak.

A pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mondott szavaival az egyházfő a béke világnapján azt hangoztatta: mindannyian ugyanannak az emberi családnak vagyunk a tagjai, közös a sorsunk, s ezért mindenkinek egyaránt felelőssége a másik iránti tisztelet a másik elfogadása az egymás közötti különbségekkel együtt.

A világ számos részén érzékelhető igazságtalansággal szemben nem maradhatunk közömbösek és mozdulatlanok. Mindenkinek kötelessége egy igazságosabb és szolidárisabb társadalom megteremtése – hangoztatta Ferenc pápa. Megemlítette, hogy egy családi tragédiától sújtott férfi levelet írt neki, és a világban pusztító erőszak leállítását szorgalmazta.

„Hozzá csatlakozom én is: itt az ideje megállni!” – mondta a pápa. Hozzátette, a béke és igazság megteremtésének a családokban kell kezdődnie; ha ott béke van, a világban is béke lesz. A pápa Szűz Mária közbenjárását kérte a békéért kiáltó, háborútól és erőszaktól elnyomott népekért.

A párbeszéd és megbékélés bátorsága kerekedjen felül a bosszún, erőszakon, korrupción – fohászkodott az egyházfő. Az Úrangyala imádság végén a szentatya arra kérte a Szent Péter teret zsúfolásig megtöltő tömeget, hogy háromszor ismételje el: Mária, Isten szent anyja.

Szűz Mária Istenanyaságának ünnepe

Szűz Mária Istenanyaságának ünnepén a katolikus egyházfő Jézus és „mindannyiunk édesanyjának” oltalmába ajánlotta a világot, amely – ahogy a pápa homíliájában fogalmazott – mindenekelőtt „igazságra, békére és Istenre éhezik és szomjazik”.

A hívőkkel teli Szent Péter-bazilikában az egyházfő felidézte az V. században tartott efezusi zsinatot, mely kihirdette Mária Istenanyaságát. Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy ezt követően épült a római Santa Maria Maggiore-bazilika, a nyugati világ első Mária-kegyhelye, ahova pápává választása óta az egyházfő is gyakran jár imádkozni.

Mária kezdettől fogva kíséri az egyház útját, nehézségek és homály közepette is, amikor a hitet fenyegetés éri – mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy miközben a tanítványok hitét bizonytalanság rendítette meg, Szűz Mária hite rendíthetetlen maradt. Ferenc pápa arra biztatta egyházát, hogy a Mária sugallta örömteli misszióval végezze szolgálatát „jókat és rosszakat egyaránt szeretve”.

Homíliája végén Ferenc pápa arra kérte a hívőket, háromszor ismételjék meg azt, hogy Mária Isten anyja – ahogyan egykor az efezusi hívők is tették.

A szentmisén három kisfiú járult az oltárhoz napkeleti bölcsnek öltözve: a három apró király többek között tömjént adott át a misét bemutató pápának.

A menet

Az egyház január elsején ünnepli a béke világnapját – az idén immár 47. alkalommal. A Vatikán már december első felében nyilvánosságra hozta Ferenc pápa erre a napra írt, A testvériség a béke alapja és útja című üzenetét.

A Szent Egyed közösség tagjai szerdán a világ 78 országában, hétszáz városban tartottak békemenetet. A menet célállomása Rómában a Szent Péter tér volt.

Forrás: MNO

4 hozzászólás “Ferenc pápa: Istenre éhezik és szomjazik a világ” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Maximálisan egyetértek Ferenc pápával abban, hogy közös a sorsunk, és ezért keresni kell a párbeszédet azokkal is, akik kérdeznek és kételkednek, miközben nem maradhatunk közömbösek és mozdulatlanok a hazugsággal és az igazságtalansággal szemben.

    Ferenc pápa fent összefoglalt véleményének a szellemében kívánok békét és minden jót a világnak, és mindazoknak, akik megérdemlik, hogy sikeres és boldog legyen számukra az újév!

  2. Perspektíva? szerint:

    Perspektíva? szerint:
    2014. január 02., csütörtök – 06:54
    2014. január 1.
    Ezt emelném ki:

    “Ferenc pápa: Istenre éhezik és szomjazik a világ

    Az egyház küldetéséről beszélt Ferenc pápa szerdán, az év első szentmiséjén a római Szent Péter-bazilikában. A déli Úrangyala imádság (angelus) előtt tartott beszédében pedig a pápa békét és mindent jót kívánt az új évre a világnak.

    A pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mondott szavaival az egyházfő a béke világnapján azt hangoztatta: mindannyian ugyanannak az emberi családnak vagyunk a tagjai, közös a sorsunk, s ezért mindenkinek egyaránt felelőssége a másik iránti tisztelet a másik elfogadása az egymás közötti különbségekkel együtt.”

  3. "?!" szerint:

    A 2014. év egyik pozitív változásának tekinthetjük, hogy a Fidesz felsőbb vezetői megállították az ostoba futóbolond rezsirikkancsot, és leváltották rezsicsökkentési munkacsoport éléről.

    Nyilván már a fideszes felső vezetés vastag arcbőre sem tudta elviselni, ahogy ez szerencsétlen futóbolond a naponta több stúdióban és sajtótájékoztatón előadott sületlenségeivel égette a saját pártját is.

    Például a http://csepel.info/?p=31163#comments nyilatkozatában kijelentette, hogy: „az embereket besétáltatták a devizahitel csapdájába, mert az emberek nem végeztek megfelelő tanfolyamokat, nem volt kellő végzettségük ahhoz, hogy felvegyenek devizahitelt”.

    Egy ilyen kijelentést a Fidesz-frakcióban sem lehetett könnyű megemészteni, hiszen köztudott, hogy a Fideszes országgyűlési frakció több mint 2/3-ának volt devizahitele, és ha valaki Németh Szilárd kijelentését hitelesnek tekinti, akkor az azt jelenti , hogy Magyarország sorsáról olyan képzetlen primitív fideszes politikusok hoznak döntéseket, akiknek a képzettsége és végzettsége egy magánjellegű devizahitel felvételéhez sem elegendő!

    A futóbolond rezsirikkancs megállítása (leváltása) a csepeli választóknak azért pozitív változás, mert kevesebb nem csepeli ember nézi hülyének a csepeli választókat azért, mert egy ilyen ostoba futóbolondot választottunk meg polgármesternek Csepelen!

  4. Tarjányi László szerint:

    “ha valaki Németh Szilárd kijelentését hitelesnek tekinti, akkor az azt jelenti , hogy Magyarország sorsáról olyan képzetlen primitív fideszes politikusok hoznak döntéseket, akiknek a képzettsége és végzettsége egy magánjellegű devizahitel felvételéhez sem elegendő!”

    Márpedig ez így van! Itt is sokszor megírták, hogy mely fideszes politikusok voltak KISZ-titkárok egyetemista korukban, nos az én 170 fős évfolyamomban a két leghülyébb volt a KISZ-titkár és a helyettese, mert ők voltak rászorulva az oktatók kegyelemjegyeire. Gyurcsány is KISZ-ben tündökölt Pécsett, nem a tanulásban. A KISZ-titkárok a rendszerváltás hajnalán pártokat alapítottak, majd friss diplomával beültek a Parlamentbe. Ugyan honnan lett volna élettapasztalatuk civilként munkában eltöltött évek híján, sehonnan, mégha némelyeket Soros agymosatott is Oxfordban! A Fidesz politikában végrehajtott vargabetűi, mondhatnám köpönyegforgatásai is az értékrend hiányát mutatták. Odalavíroztak, ahol szavazatokat, s ezzel hatalmat reméltek. Németh Szilárd meg még rátett egy lapáttal az igyekezetre, hogy utolérje az “alapítóatyákat” mielőtt azok végleg mindent szétosztanának maguk között.
    Ahogy megírtam, Németh Szilárd túl sokat szerepelt a médiában, megkopott. Fideszéknél meg a kopott, kiszolgált csavarokat szívfájdalom nélkül cserélik!

Itt lehet hozzászólni !