Több pénz marad a fővárosi családok zsebében is

Fidesz.hu

A Fidesz frakcióülésén megállapította a BKK beszámolója után, hogy a menetdíjbevételek tekintetében a BKV sokkal jobban teljesített ebben az évben, mint bármikor – közölte Németh Szilárd, a rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős munkacsoport vezetője, szombaton.

Tájékoztatása szerint év végére hat milliárd forinttal több lesz a bevétel, mint tavaly. Mivel ezt a menetdíjbevétel többletet a budapestiek tudatos magatartása segítette elő, ezért valamit vissza szerettek volna adni a fővárosi családoknak – fűzte hozzá a fideszes képviselő, megjegyezve, hogy a magánszemélyek által vásárolható bérletek árát tíz százalékkal csökkentik.

Németh Szilárd emlékeztetett, hogy a havi bérlet ára 2002-ben 4050 forint volt, és 2010 őszére már elérte a 9800 forintot, hangsúlyozva, hogy 2011-ben és 2012-ben nem emelkedtek az árak. Tavaly az infláció mértékének megfelelően 5,6 százalékkal emelkedtek az árak – tette hozzá.
Egyúttal rámutatott, hogy ha nem emelik az árakat, akkor sokkal többen vásárolnak bérletet, „sokkal többen kerülik el a bliccelés lehetőségét”. Ennek kapcsán a fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy fontos infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre a közlekedési vállalat a bevételek növelésére. Példaként említette a bérletpénztárak nyitvatartási rendjét, a járművezetőknél való jegyvásárlás lehetőségét, és egyes járatoknál az elsőajtós felszállást adott időszakokban, továbbá a jegy- és bérletvizsgálatok hatékonyságának javítását.

Az egyes bérlettípusok árváltozásainak részleteit ismertetve Németh Szilárd beszámolt arról, hogy sem a nyugdíjas, sem pedig a diákbérletek árát nem emelték tavaly és tavalyelőtt, ugyanakkor jövőre mindkét fajta bérlet árát csökkentik mintegy tíz százalékkal. Az éves bérletek ára pedig a 2013-as 114600 forintról 103 ezer forintra csökken – jegyezte meg.

A Fővárosi közgyűlés az általános tíz százalékos csökkentés mellett további kedvezményekről döntött – jelentette be a fideszes politikus. Szavai szerint ilyen például a kétheti Budapest bérletet a diákoknak, a kutyabérletet, a nosztalgia bérletet, és az úgynevezett 5/30-as BKK napijegyet. Németh Szilárd arról is tájékoztatott, hogy a csütörtökön elfogadott rendelet értelmében több mint 300 új jegyautomata érkezik a fővárosba 2014-től, és felgyorsul az elektronikus jegyrendszer kialakításának folyamata.

A rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője végül felhívta a figyelmet, hogy a 2002-2010-es időszakban a kumulált inflációt messze meghaladta a jegy- és bérletárak emelkedése, akárcsak a közműszolgáltatások esetében.

Kérdésre válaszolva Németh Szilárd a díjcsökkentés pénzügyi hátteréről elmondta: az ármérséklést a menetdíjbevételek terhére hajtják végre. Ha  maradnak a 2013-as vásárlói számok, akkor 1-2 milliárd forinttal csökkenhet a bevétel – jegyezte meg, ugyanakkor kiemelte, hogy a menetdíjak csökkenésétől várható, hogy nő az emberek bérletvásárlási hajlandósága, amitől nőhetnek a bevételek.

Forrás: Fidesz.hu

13 hozzászólás “Több pénz marad a fővárosi családok zsebében is” bejegyzésre

  1. Aladár szerint:

    “Tájékoztatása szerint év végére hat milliárd forinttal több lesz a bevétel, mint tavaly. Mivel ezt a menetdíjbevétel többletet a budapestiek tudatos magatartása segítette elő”

    Khm. Esetleg az is elősegíthette, hogy idén január 1-től áremelés volt, és 8%-kal magasabbak a bkv tarifák, mint tavaly?

  2. demokrácia szerint:

    Szerintem,pedig abból adódott esetleg a többlett,hogy sokaktól tavaly már megvonták a nyugdíjas kedvezményt és teljesárut kellett vennie ami a 3x annyiba kerül. 🙁

  3. demokrácia szerint:

    “…. hangsúlyozva, hogy 2011-ben és 2012-ben nem emelkedtek az árak. Tavaly az infláció mértékének megfelelően 5,6 százalékkal emelkedtek az árak – tette hozzá.”
    🙂
    Ezek szerint tavaly nem is 2012-t írtunk?! 🙂

  4. demokrácia szerint:

    Ez is nonszensz,nem tudom ki találta ki és miért?
    a 30 napos bérlet 10.500 Ft
    a 14 napos ” 7.000 Ft-ba kerül

  5. ebihal szerint:

    Rezsicsökkentő konferencia nem lesz Floridában?

  6. ebihal szerint:

    “A Fidesz frakcióülésén megállapított”
    Nem ismerős a szöveg? Mintha 40-50 évet visszamentünk volna! A pártgyűlés
    megállapította, elhatározta, megszavazta …… stb!

  7. "?!" szerint:

    Ne hazudozz itt össze-vissza, TE vastag arcbőri rezsi-rikkancs!

    A felesleges süket duma helyett, arról számolj be inkább, hogy mikor hozzátok meg a döntést az ivóvíz-, a csatorna-, a szemét-, és kéményseprés “extra-profitot” tartalmazó díjának (a gaz multi szolgáltakat sújtó) megígért további 10 %-os csökkentéséről?!

    Emlékeztetlek rá, hogy azoknak az extra-profitot tartalmazó közüzemi díjaknak a gaz multikat sújtó további csökkentését hiányolom, amelyek emelését 2011-ben, 2012-ben a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Te magad is megszavaztad! (Pl.: A csatornadíj 2 év alatt történt 63 %-os emelését!!)

    Ezen kívül arról is rikoltozzál valamit, hogy mikor csökkentitek legalább a 2010-es választás előtti szintre az európa-rekorder magyarországi ÁFA-t, amelynek az emelését a csepeli választóidat elárulva, országgyűlési képviselőként Te is megszavaztál?!

    A fenti kérdéseimre válaszolva rikoltozz valami érdemlegeset, Te polgármesteri feladatokat elhanyagoló vastag arcbőrű rezsi-rikkancs!

  8. Aladár szerint:

    A 27%-os áfa-kulcs nemcsak Európában, hanem a világon is a legmagasabb.

  9. fghfjhgkjhk szerint:

    25% a legmagasabb, de mi jól állunk, igen.

  10. "?!" szerint:

    A 17:57-es hozzászólásomban feltett kérdéseim megválaszolása után, arra is válaszolj, Te pofátlanul hazudozó rezsi-rikkancs, hogy a csepelieket képviselő fővárosi-közgyűlési képviselőként miért szavaztad meg 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban, a mögötted lévő táblán látható 2010. évi 102.000,- Ft éves díjnak a jelenlegi “extra-profitot tartalmazó” 114.600,- Ft-ra történő emelését?!

    Ezen kívül arról is rikoltozzál valamit, hogy 3 év garázdálkodás után, miért csak a 2014. évi választás előtt jut eszetekbe a “gaz multi” BKV-t gazdagító extra-profitot tartalmazó díjak csökkentése?!

    Végül arról is rikoltozz valamit, hogy mikor fizetitek vissza a lakosság részére az általad is galádul megszavazott díjemelések alapján az elmúlt 3 évben indokolatlanul beszedet összegeket?!

  11. nagyapó szerint:

    Lüke Aladár! Az ÁFÁ-t 2006-ban Gyurcsány(i) 15%-ról 20%-ra emelte, majd 2009-ben libás Bajnai 20%ról 25%-ra. Ezek nem okoztak gondot, csak a 10% emelés utáni a 2% ?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. großmutter szerint:

    Éppen ezért, ha már ez a két semmirekellő 25%-ig emelte, nem tovább kellett volna emelni, akár 2%-kal sem, hanem csökkenteni! Ne visszafelé mutogassunk! Ha már úgy is horribilis volt, minek emeltek még rajta?

    Bár minden esély meg van az ideiglenes csökkentése, mert közelednek a választások!

  13. Aladár szerint:

    nagyapó, Alzheimered van?
    Gyurcsány nem 15%-ről emelte 20%-ra az áfát, hanem 25%-ról csökkentette 20%-ra.

Itt lehet hozzászólni !