A gyártók nagy része már száműzte a transzzsírokat

Magyar Nemzet

Ketyeg az óra, hamarosan életbe lép az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet, ami a gyártók részéről komoly felkészülést követel. A receptúra átalakítására a cégeknek bőven volt idejük, bár tény, hogy a kisebb vállalatoknak még így is gondot okozhat a jövő év elejétől érvényes korlátozás.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára a Magyar Nemzetnek elmondta, a szigorítás életbelépése után egy évig még forgalomban maradhatnak a régi recept alapján készült termékek. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy transzzsírkontroll elnevezésű, megkülönböztető logót vezet be, amelynek célja, hogy a fogyasztók tudják, az adott élelmiszer-ipari termék technológiai eredetű transzzsírsavtartalma alacsony.

Nem maradt sok idejük az élelmiszergyártóknak, hogy termékeiket megszabadítsák a transzzsírsavaktól. Márpedig jövő év elejétől e vegyület jelenlétét – egy erről szóló rendelet értelmében – minimálisra kell szorítani élelmiszereinkben. A jogszabály az uniós szűrőn átment, a kormánynak azonban még tárgyalnia kell, így várhatóan januárban léphet életbe. Ezzel a lépéssel Magyarország – Dánia és Ausztria után – az Európai Unióban harmadikként két százalékra szorítja le e zsiradékok arányát, amivel radikálisan csökkenthető majd a szív- és érrendszeri betegségek egyik kiemelt rizikófaktora. A korlátozás másutt már meghozta gyümölcsét: Dániában, ahol elsőként, 2003-ban vezették be a rendeleti korlátozást, már 2005-re sikerült a lakosság transzzsírsavbevitelét a korábbi napi ötről egy gramm alá szorítani.

A cukrászdákra is vonatkozik

Itthon egyes élelmiszergyártóknak komoly fejtörést okozhat, miként alakítsák át receptúrájukat az új szabályozásnak megfelelően. Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) titkára a lapot úgy tájékoztatta: az átállási folyamat már két éve tart, így azok a vállalkozások, amelyek ez idő alatt értesültek a közelgő jogszabályváltozás részleteiről, többnyire már megtették a szükséges lépéseket. Ugyanakkor vannak olyan, elsősorban kis cégek, amelyek nem tagjai az Éfosznak, és nem jutottak el hozzájuk olyan könnyen az információk, számukra problémás lehet a januári életbelépés – mutatott rá.

Szöllősi Réka kiemelte, különösen a sütőiparban jellemző a sok kis vállalkozás jelenléte, az átállás tehát elsősorban nekik okozhat nehézséget. Ezenkívül emlékeztetett, a transzzsírsavtartalom szabályozása nemcsak az előre csomagolt élelmiszerekre, hanem a vendéglátásban előállított termékekre, így például a cukrászsüteményekre is vonatkozik.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !