Mit-hol tanuljak? Továbbtanulási Börzét rendeztek az ÁMK-ban

Csepel.hu

Mi leszel, ha nagy leszel? Ezzel a kérdéssel szinte mindenki találkozott már életében legalább egyetlenegyszer. Gyerekfejjel és ifjan persze mindig más-más választ harsogtunk rá. Manapság a továbbtanulás, a szakmaszerzés kiválasztása valóban nem könnyű dolog, hiszen semmi sem garantálja, hogy a tizenévesen tanult foglalkozás piacképes lesz-e pár év múlva.

Az általános iskola után a továbbtanulás fontos döntés, egész életünk meghatározója lehet. A pályaorientációban, a tájékozódásban, a középiskolák választásában segített eligazodni az a kétnapos Továbbtanulási Börze, melyet a Nagy Imre ÁMK Közművelődése rendezett a kerületi általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjainak.

A meghívott célközönség 12 csepeli és környező kerületi középiskolák, szakközépiskolák bemutatkozásából böngészhetett, hogy mit és hol tanuljon. A húsz bejelentkezett felső tagozatos osztály több mint 450 tanulója óránként érkezett a helyszínre, körbejárták a standokat, ahol a tanintézetek képviselőivel találkoztak, személyesen tehették fel kérdéseiket az adott szakiránnyal kapcsolatosan. A megkérdezett fiatalok körében még mindig a továbbtanulási kategória toplistájának élén áll a marketing, a gazdasági szféra és az informatika területe. Sokan szüleik példáit követik, útmutatásukra támaszkodnak, de iránytű a kiskamaszoknak a pedagógusok terelgetése is.

A kiállítók széles palettájának kínálatából (vendéglátás, egészségügy, zene, művészet, műszaki irány, közgazdaság, marketing, kereskedelem, humán- és nyelvi képzések) a fiatalok érdeklődésükhöz mérten pásztáztak.

A rendezvényen a Csepeli Ifjúsági Szolgáltató Iroda is bemutatkozott, népszerűsítve nemrég megnyílt irodájukat a Csepel Plazában. Külön standon az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos információkkal várta az érdeklődőket a Humán Szolgáltatások Igazgatósága. Az élő szakma könyvtár kiegészítő rendezvényén különböző foglalkozásokkal ismerkedtek a diákok. Személyes kontaktusba kerültek az ÁMK munkatársaival, mint például cukrásszal, pszichológussal, tanárral, védőnővel, logopédussal, könyvtárossal. A börzére Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának képviselői az országos „Pályaorientációs road-show” egyik állomásaként látogattak el. Egyes szakmákat bemutató rövidfilmekkel motiválták a tinédzserek életpálya döntését, a pályaválasztási kuckóban kompetenciaalapú kérdőíveken vizsgálták a választott szakmairányokat, az érdeklődést, egyéni képességeket és készségeket. Németh-Tóth Edit szakmai koordinátor elmondta, hogy az egyik legjobban szervezett eseménynek találják a csepeli börzét, mivel a résztvevők nem egyszerre tömegesen tódultak a standokhoz.

A hagyományteremtő rendezvény szakmai sikeréért – melynek ötletgazdája Tóth Endre intézményvezető volt – az ÁMK teljes közművelődési csapata dolgozott Bolyhos Andrea művelődésszervező élenjárásával.

A csepeli önkormányzat részéről a Továbbtanulási Börzét megtisztelte Morovik Attila alpolgármester, aki beszédében kiemelte: „Mindenki életében elérkezik az a pillanat, amikor elgondolkodik azon, hogy mit és hol tanuljon. A tizenévesek dilemmájában a szülőknek, pedagógusoknak segíteniük kell. Mutassuk meg a helyes utat a pályaalternatívában, a megfelelő iskolaválasztásában. Legfontosabb számunkra, hogy diákjaink Csepelen tanuljanak tovább”- tette hozzá, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben a kezdeményezés évről évre ismétlődni fog.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !