Egy év a cserkészekkel

Csepel.hu

A csepeli gyermekek évéhez kapcsolódva szeptembertől egy esztendőig nyomon követhetjük a 813. sz. Prohászka Ottokár cserkészcsapat eseményeit. A közösség minden hónap utolsó szombatján különféle programmal várja a csepeli gyermekeket és fiatalokat.

Első alkalommal a Jézus Szíve Plébánia kertjében gyűltek össze a vendégek és a házigazda cserkészek, ahol Kispál György plébános vezetésével a falusi szürettel és a töklámpás készítésével ismerkedtek. A kellemes őszi napsugaras délután a gyerekek és a felnőttek a plébánia udvarán szőlőt szüreteltek, diót és mogyorót is szedtek. A korábbi évekhez hasonlóan a szorgos kezek hamar lekapkodták a szőlőfürtöket, majd ledarálták és kipréselték. A friss must kortyolgatása után szinte mindenki palackozott hazavitelre egy kis kóstolót.

Az őszi termések betakarítása után a résztvevők nekiláttak a töklámpás faragásának. Ma ezt jó mókának tartják, régen azonban komoly jelentőséget tulajdonítottak a vicsorgó figuráknak. A pogány népek a ház őrzőjének tartották őket, ezért olyan halálosan ijesztőre fabrikálták, hogy világítva elűzze a szellemeket, démonokat. A mostani alkotások közben György atya elmondta: „Fiatal koromban a tanyasi legények farigcsáltak rémisztő töklámpásokat, sötétedés után ezekkel riogatták a járókelőket. Ezt az emléket megőriztem, sokszor elmesélem a gyerekeknek. A foglalkozásunk célja természetesen a játék, az örömkeltés, nem kötjük a ma oly divatos Halloweenhoz.”

Az „Egy év a cserkészekkel” program következő összejövetelén íjászattal ismerkedhetnek az érdeklődők.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !