Mutyivilág: pert is vesztett a Fővárosi Önkormányzat

Kreatív Online, Csepel.info

A Fővárosi Bíróság másodfokon is jogszerűtlennek ítélte a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep pr-tenderét, így a 2005-ös eljáráson nyertes Café-konzorcium akár elbúcsúzhat a megbízástól, az akkori vesztes Weber Shandwick pedig megkaphatja azt.

A Csepel.info úgy tudja, hogy Németh Szilárd fővárosi képviselő az ügyben interpellációt adott be Demszky Gábor főpolgármesterhez. A képviselő arra szeretne választ kapni, hogy mennyi közpénzt fizettek ki eddig a jogerősen is vesztesnek nyilvánított Café PR-nak, illetve hogyan, mennyi közpénzből oldják majd meg a nyertes cég kártalanítását, a feladatok átadását. A Csepeli Szennyvíztisztító építése közben kezd a Panama-csatornáéhoz (no meg a 4-es metróhoz) hasonlítani: a sokéves semmittevés utáni kapkodás, az MSZP-SZDSZ-es pártmutyik “ügyei” miatt az EU 10 milliárd forintos bírsággal sújthatja a beruházást, melyet közpénzből kell majd kifizetni.

Elbúcsúzhat a jelenleg dolgozó Café PR, a Café Reklám és a Well alkotta konzorcium a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep pr-feladataitól, mert a Fővárosi Bíróság másodszor is kimondta a közbeszerzési eljárás jogszerűtlen volt. A pert a 2005-ben lebonyolított tender vesztese a Weber Shandwick kezdeményezte a pályázatot kiíró és elbíráló Fővárosi Önkormányzat ellen.

A közbeszerzési eljáráson akkor indult a Café PR, a Café Reklám és a Well alkotta konzorcium, a később érvénytelen pályázatot leadó Innotern Energetikai és Környezetvédelmi Fejlesztő Központ, valamint a GJW Politikai és Kommunikációs Tanácsadó (Weber Shandwick korábbi neve – a Szerk.) a McCann Ericksonnal közösen.

A pr-feladatokra szóló 140 millió forintos szerződést végül a cafés konzorcimummal kötötték meg öt és fél évre.

A Weber Shandwick nehezményezte a döntést, szerintük a Fővárosi Önkormányzat jogsértően járt el. (Erről bővebben a Kreatív 2008 júliusi számában írt cikkünkben olvashat – A Szerk.) A 2005-ben kötött együttműködésből már csak két év van hátra, de ennek ellenére lehet, hogy a mostani bírósági döntés nyomán a cafés konzorcimtól elveszik a megbízást és azt a Weber Shandwick folytathatja tovább.

Mindez annak nyomán lehetséges, hogy a Fővárosi Bíróság májusban első-, novemberben pedig másodfokon is úgy döntött: jogsértő volt az önkormányzat pr-tenderének pályázati eljárása és értékelése is. A bíróság szerint a végeredményben megfordult volna az ajánlattevők sorrendje, vagyis a Weber Shandwick pályázata összességében előnyösebb volt, mint a három éve nyertesnek nyilvánított konzorciumé.

Molnár Judit, a Fővárosi Önkormányzat ügyvédje azon a véleményen van, hogy a másodfokú döntés a Caféval kötött szerződés érvénytelenségének kérdését vetné fel, de nem eredményezné közvetlenül a pernyertes ügynökség megbízását.

Ügynökségek, ügyvédek

Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezetője a második fokú döntés kapcsán csak annyit mondott, hogy ugyanúgy vélekednek, mint ahogy az elsőfokú után nyilatkoztak a Kreatívnak. Vagyis készek lennének átvenni a munkát, emellett pedig céljuk, hogy kártérítést is kapjanak, igaz, ehhez egy újabb, polgári peres eljárást kell kezdeményezniük.

Balaton Anita, a Café PR vezetője annyit mondott „Mi szenvedő harmadik fél vagyunk ebben az ügyben, a Weber nem bennünket, hanem a Fővárosi Önkormányzatot perelte be, mégpedig az eljárással kapcsolatosan”. A szakember elmondta, hogy 2010 év végéig szól a megbízásuk, és a hártalévő időben is céljuk a pályázatukban vállalt 360 fokos integrált kommunikáció lebonyolítása.

Balaton Anita hozzátette: a szennyvíztisztító kapcsán indított sajtókommunikációjuk közel fele proaktív, munkájuk sikerességét pedig a kutatások is bizonyítják (Erről bővebben táblázatunkban – A Szerk.).

A beruházás másik tenderét is vizsgálják

A beruházáshoz kapcsolódó hírről számolt be az Index is: a szennyvíztisztító közbeszerzési problémák miatt tízmilliárd forintos bírságot kapott az Európai Bizottságtól. Értesülés szerint az unió a szennyvíztisztító támogatásának 25 százalékát vonná el, ezt a pénzt a telep építésénél állami és önkormányzati forrásból kellene pótolni, de a bírság összegét nem vennék el az országtól, a szennyvízprogram más elemeinél fel lehetne használni.

A bizottság ellenőrei már májusban jelezték, hogy a beruházás közbeszerzési eljárása nem volt kellően versenybarát. Az Index korábban arról írt, hogy a francia-magyar Csepel FH konzorcium érvénytelen ajánlattal, valódi verseny nélkül nyerte meg a központi szennyvíztisztító-komplexum megépítésére szóló 63 milliárdos tenderét – legalábbis ez állt egy birtokukba került Kormányzati Ellenőrzési Hivatal-i (Kehi) feljegyzésben, amely kifogásolja azt is, a tender jogi tanácsadását 71 millió forintért elvállaló ügyvédi iroda közbeszerzés nélkül kapta a megbízást.

******

Kronológia

• 2005. június 8.
Pályázati felhívás az Európai Unió hivatalos lapjában
• 2005. június 22.
Pályázati felhívás a Közbeszerzési Értesítőben
• 2005. augusztus 1.
A pályázat leadásának határideje
• 2005. szeptember 28.
Eredményhirdetés
• 2005. október 6.
A Weber Shandwick a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD) meg támadja a döntést és az eljárást
• 2005. október 27.
A Fővárosi Önkormányzat a közbeszerzési eljárást felfüggesztette a KD döntéséig
• 2006. január 12.
A KD döntése szerint jogszerűtlen az eljárás, de nem semmisítik meg a döntést
• 2006. január 20.
A Weber Shandwick jogorvoslati kérelmet nyújt be a Fővárosi Bírósághoz
• 2008. február 28.
Az Európai Bizottság kilátásba helyezi a szennyvíztisztó projektjének nyújtott európai finanszírozás 15 milliárd forinttal történő csökkentését a közbeszerzések során
fellelt súlyos szabálytalanságok miatt
• 2008. május 15.
A bíróság első fokon kimondja, hogy a döntés jogsértő volt
• 2008. november 5.
A bíróság másod fokon is kimondja a jogsértés.

Forrás: Kreatív Online

4 hozzászólás “Mutyivilág: pert is vesztett a Fővárosi Önkormányzat” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Ez az igazi, hazai szennyvíztisztító. Még meg sem épült, de már csak úgy hömpölyög benne a sz…
    Szerintem össze kéne kötni a négyes metróval. Itt fönt beöntik a trutyit és a lukon majd elcsorog.

    Mindig csodálkozom, hogy miért hanyatlik a magyar gazdaság, amikor olyan parádés üzletembereink, meg politikusaink vannak, akik a sz..ból is aranyat tudnak csinálni. Igaz, leginkább maguknak. De akkor is zseniális. 🙂

  2. Bubus szerint:

    A pénznek nincs szaga. A reklámoknak sincs.

    Amikor majd az elsíbolt közpénz egy részéből “a nagy átalakulás” után pártreklámokat láthatunk a választások előtt, melyekben Gyurcsány és az SZDSZ prominensei beszélnek a ficánkoló Pannon Pumáról és a dübörgően fejlődő Budapestről, nem árt, ha eszünkbe jut majd.

    Persze keveseknek jut majd eszébe. Tudják is ezt a pártaparatcsikok, hiszen a főnökük is megmondta a várható tiltakozásokról, hogy majd megunják, elfelejtik.

  3. miska72 szerint:

    Szép kis banda! MIÓTA HÍRDETEM AZ IGÉT! GAZEMBEREK VEZETIK AZ ORSZÁGOT! GAZEMBEREK VEZETIK AKERÜLETET, MEG EGY SZÉLHÁMOS!
    MAFFI AZ ÁLLAM! Nem kicsit! NAGYON!

  4. miska72 szerint:

    Valaki már ítta: Megy a TRUTYI MUTYI! Nem kicsit! NAGYON!

Itt lehet hozzászólni !