Rózsaszínű lett a szovjet emlékmű Bulgáriában

Hirado.hu

A Szófia belvárosában lévő emlékművet egy ismeretlen művész festette át, hogy így kérjen bocsánatot a bolgár részvételért az 1968-as prágai tavasz elfojtásában.

A bolgár fővárosban található, 1954-ben átadott szovjet katonai emlékmű kilenc katonáját keddről szerdára virradó éjjel festették rózsaszínűre. “Bulgária bocsánatot kér” – írta a szoborra az ismeretlen művész bolgár és cseh nyelven is.

A színválasztás nyilvánvaló tiszteletadás David Cerny ismert cseh művész előtt, aki a “megszállás emlékműve” elleni tiltakozásul barátaival 1991-ben rózsaszínűre festett egy tankot ábrázoló második világháborús szovjet emlékművet Prága belvárosában. Cernyt őrizetbe vették, a tankot pedig – Moszkva diplomáciai nyomásgyakorlása miatt – visszafestették eredeti színére. A letartóztatás hírére az újonnan megválasztott parlament néhány képviselője a tankot újra rózsaszínűre festette. A képviselők akciója nem volt hiábavaló: Cernyt szabadon engedték, a tankot pedig eltüntették, és ma egy katonai múzeumban látható.

Az 1946-1990 között az egyik leghűségesebb szovjet csatlósnak számító Bolgár Népköztársaság részt vett Csehszlovákia szovjet megszállásában, amelynek célja az 1968-as prágai tavasz leverése volt. A Szovjetunió és a Bolgár Népköztársaság mellett a Varsói Szerződés három másik tagállama is szerepet vállalt az 1968. augusztus 20-ai invázióban: Magyarország, az NDK és Lengyelország.

A szófiai szovjet katonai emlékmű a rendszerváltás óta viták kereszttüzében áll. Az antikommunista érzelműek szerint a szobrot le kellene rombolni. 2011-ben egy ismeretlen művész többek közt Supermant, Amerika Kapitányt és Mikulást csinált a szovjet katonai emlékmű harcosaiból. Az alkotásnak nagy sikere volt a helyi lakosok egy része és a turisták körében. Az alkotó címnek beillő kis szöveget mellékelt művéhez: “Lépéstartás az idővel”. A szófiai orosz nagykövetség akkor tiltakozásának adott hangot, a mostani akció hírét azonban még nem kommentálta. Egy évvel később a Pussy Riottal szimpatizálók a moszkvai tüntetők által viselt színes maszkokat húztak a szovjet hősi emlékmű alakjainak fejére.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !