Tábori élmények felnőttek bőrébe bújva

Csepel.hu

Hétfőn tikkasztó hőségben kezdődött a péntekig tartó ingyenes élmény tábor a Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban, ahol a fiatalok a rendőrök, a mentősök és a tűzoltók mindennapi munkájába nyertek bepillantást. Kedden katonasággal, okmányirodával, média ügynökséggel és munkaügyi kirendeltséggel bővült az állomások száma, melyek a felkészítés jegyében ideiglenes munkahelyként kialakítva játékszerűen funkcionálnak.

A táborlakók a nyári szünidejük minél tartalmasabb eltöltésével olyan dolgokat tanulhatnak a különböző helyszíneken, amelyek mindennapi életük során hasznossá válhat. A szakemberektől többek között megtudhatják például, mikor kell mentőt hívni, milyen eszközökkel dolgoznak a nyomozók, hogyan dagaszt a pék, miért készülnek okmányok, mit csinálnak a bírók, ügyészek vagy izgalmas-e a katonai lét.

A csepeli önkormányzat által támogatott táborban a szervezők az élményen túl olyan tapasztalatokat kívánnak átadni az ifjoncoknak, amelyek akár egész életüket elkísérhetik. „Elsősorban vizuális elemekkel próbáljuk elérni a felnőtt szakmákba való beletanulást, hogy az valósághűen megmaradjon az ifjú nemzedékben” – tájékoztatta a Csepel.hu oldalt Varga Norman ifjúsági referens.

Bár a felkészítő napok idejének javarésze még az egymással való összeszokással és belerázódással telt, de a Csepel.hu munkatársainak ott jártakkor a gyerekek már javában mesterkedtek a sokrétű foglakozások csínjában. A bűnügyi helyszínelés kis szeletét Ágics Attila főtörzszászlós mutatta be, aki az eszköznyom rögzítésen keresztül a méretarányos fényképkészítésen át végigkísérte a nyomüldözés menetét. Segítségével az érdeklődők hazavihető ujjlenyomatokat gyártottak. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos rendőrautó kipróbálása sem.

A mentőállomáson Varga Vanda, az OMSZ mentésirányítója tüsténkedett. Szakmai irányításával megismerték a táborozók a rohamkocsi hívását, a mentőszolgálat felépítését, gyakorolhatták a stabil oldalfekvést, az újraélesztést és kipróbálhatták művérrel a kötözéseket. „Számomra a legboldogabb érzést az jelentette, amikor a 18 főből mindenki azt válaszolta, hogyha bajba kerülnének, felmernék hívni a mentőket és elkezdenék az újraélesztést vagy a beteg ellátását” – tette hozzá a mentésirányító.

A játékvárosszerűre tervezett munkaállomások következő színterén a valós tűzoltási gyakorlatokat Galgócz Deák Antal tűzoltóparancsnok kollégájával együtt hajtotta végre. A csintalankodók szemügyre vehették az oltáskor használatos vízsugár különféle képeit, és megtudhatták, hogy mennyire nehéz tömlővel locsolni. A tűzgyújtáshoz fát vágtak és személykeresőst is játszottak a labirintusban.

A hétköznapi munkafolyamatokkal szembesülők legprofibbjai szituációs gyakorlatok eljátszásával katasztrófa szimulációt tartanak a héten, melyet a szakma elismert képviselői zsűriznek.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !