Átadták a megszépült Akácfa utcai kiserdőt

Csepel.hu

Megint élhetőbb és gazdagabb lett Csepel, miután átadták a rendbe tett Akácfa utcai kiserdő tornapályáját és tanösvényét július 18-án, Csepel Napján. Az eseményen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter példaértékűnek nevezte, hogy a kerület újabb lépést tett a környezet megóvása érdekében.

Németh Szilárd polgármester azt emelte ki, hogy a kiserdő korábban az emberi károkozás, nemtörődömség szomorú példája volt, de az új városvezetés változtatott ezen. Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója méltatta a kerület mostani vezetésének támogató, felelős hozzáállását. Szintén július 18-ra esett, hogy felavatták a Kis-Duna ligetnél és a Tamariska-dombnál felállított díszkapukat.

Fazekas Sándor miniszter az Akácfa utcai kiserdő átadásán egy Fekete Istvántól származó idézettel nyomatékosította, milyen fontos szerepet játszik az emberek életében az erdők rendje és békéje: „Az erdő beszélt hozzám, mert az erdő beszél ahhoz, aki ismeri: jeleket ad, üzen, kitárja magát, csak meg kell érteni. De ahhoz, hogy érthessük, ismernünk kell fáit, bokrait, füveit, virágait, gombáit, állatait… Csak ez a tudás hozza közel az embert az erdőhöz, és ha ilyen jó barátságban vannak, akkor aztán szívesen veszik egymást.”

A miniszter jeles alkalomnak nevezte a mostanit, hogy Csepel Napján újabb értékes zöldövezettel gazdagodott a kerület. Emlékeztetett rá, hogy jómaga karcagi, és számos szál köti össze a csepeliekkel. Az utóbbi években többször járt Csepelen, s örömmel látta, hogy az itt élőknek ugyanaz fontos, mint szülőföldje lakóinak: ez pedig a természet szeretete, a környezet megóvására való törekvés. Az erdő nemcsak gazdasági értelemben hasznos, hanem lehetővé teszi a környékén lakók kikapcsolódását is. Mód nyílik arra, hogy az emberek kedvükre sportolhassanak, egészséges életet élhessenek. „Az erdőt úgy lehet igazán megismerni, ha beszívjuk a levegőjét, érezzük a fák és a virágok illatát. Az erdők védelme értékmegőrzést jelent, a megszépített parkok jó hatással vannak az emberek lelkivilágára. Gratulálok a csepelieknek és az önkormányzatnak, hogy egy elhanyagolt erdőből barátságos és üde zöldövezetet varázsolt” – mondta a miniszter.

Németh Szilárd polgármester emlékeztetett rá: 2010-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy Csepelt megújítsák, fejlesszék. A kiserdő rendbe tétele ennek a törekvésnek egy állomása. Köszönet jár azoknak, akik hozzájárultak az erdő felújításához, a tanösvény és a tornapálya kiépítéséhez. A városvezetés megkülönböztetett figyelmet fordít a környezet védelmére. Ennek jegyében érték el, hogy a Tamariska-domb és a Kis-Duna part országosan védett területté vált. Azt szeretnék, hogy az Akácfa utcai kiserdő szintén védett besorolást kapjon. A kiserdőre korábban a teljes elhanyagoltság volt jellemző, mert nem törődtek vele. Szeméthegyek, építkezési törmelékek tornyosultak benne, különféle bandák vertek itt tanyát. Jó érzésű ember a környékére sem jött. A közelben iskola és lakóházak vannak, az emberek végre megtalálhatják azt a helyet, ahol szívesen sétálnak, sportolnak, kikapcsolódnak. Kitakarították és felújították a kiserdőt, a nemtörődömség helyébe a tisztaságra és szépségre való törekvés lépett. Az önkormányzat azon van, hogy ezeket az értékeket megőrizzék, s további fejlesztések valósuljanak meg.  Nem tűrhető el, hogy a kiserdőben randalírozzanak, szemeteljenek, bárki tönkre tegye azt, amit a csepeliek közösen elértek.

Zambó Péter, a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egykor szemétlerakóként használt 13 hektáros területet 35 évvel ezelőtt ültették be fákkal, amely mostanra érte el azt a kort, hogy  igazi zöld felületté válhatott. A csepeli önkormányzatnak köszönhető, hogy 24 millió forintot áldozott a környék megtisztítására, fejlesztésére.  Az önkormányzat támogatásával az erdészek márciusban kezdték el a munkálatokat, s néhány hete fejezték be. Összesen mintegy 500 köbméter szemetet, javarészt kommunális hulladékot és építési törmeléket szállítottak el. A sétautak hossza 1,8 kilométer, az erdei tornappályán 19 állomás található. Táblák jelzik a tudnivalókat és hasznos tanácsokat a sportolni és pihenni vágyóknak. Kiépítettek tűzgyújtásra alkalmas helyeket, s van egy húsz személyes fedett pihenő.

Mielőtt a vendégek és az érdeklődő lakók körbejárták a kiserdőt, a Füstifecske Óvoda gyermekei énekekkel köszöntötték az avatáson megjelent résztvevőket.

Az ünnepség után villáminterjút kértünk Fazekas Sándor minisztertől.

  • Hogyan értékeli a csepeliek környezetszeretetét?
  • Példamutató az a hozzáállás, ahogyan az önkormányzat végre rendbe tette a kiserdőt. A környezet védelme elsősorban nem pénzkérdés, hanem igényesség, a természet szeretetének a függvénye. Rendezett állapotokat hoztak létre egy olyan helyen, ahol korábban szemétlerakó volt. Minden településnek ajánlom, hogy kövesse Csepel példáját.
  • Egy más jellegű kérdés: milyen előnyökkel járhat Magyarország számára a palagáz kiaknázása?
  • Magyarországon jelentős mennyiségű palagáz található, amely akár száz évre is megoldaná az ország gázellátását. Palagáz mezők Makó térségében, mintegy 6 kilométerre a föld alatt találhatók. A szakértők komolyan tanulmányozzák a témát, s a lehetséges tennivalókat. A palagáz nagy mennyiségű hasznosítása esetén az Európai Uniónak át kellene értékelnie a megújuló energia kérdéskörét.

Németh Szilárd polgármester a kiserdő átadása után a Tamariska-domb díszkapuját avatta fel tucatnyi gyerek közreműködésével. A helyszínen a Gyermekláncfű Óvoda kicsinyei énekeltek és táncoltak. Ezt követően a Kis-Duna liget díszkapuját tárták szélesre egy avatási ceremónia keretében. Itt a Kádár Katalin Óvoda gyermekei énekekkel és fuvolajátékkal köszöntötték a megjelenteket.

A képgaléria elérhető ide kattintva.

Forrás: Csepel.hu

19 hozzászólás “Átadták a megszépült Akácfa utcai kiserdőt” bejegyzésre

  1. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    “Magyarországon jelentős mennyiségű palagáz található, amely akár száz évre is megoldaná az ország gázellátását.”

    Álmodozni jó! 😀
    De a kormánytól nem ezt várjuk.

  2. Gordon szerint:

    Szép lett.
    Ha mindenki (ez fontos!) vigyáz rá, akkor az is marad.

    “A környezet védelme elsősorban nem pénzkérdés, hanem igényesség, a természet szeretetének a függvénye. Rendezett állapotokat hoztak létre egy olyan helyen, ahol korábban szemétlerakó volt. Minden településnek ajánlom, hogy kövesse Csepel példáját.”

    /Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter/

  3. ... Grün szerint:

    “Minden településnek ajánlom, hogy kövesse Csepel példáját.”
    /Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter/
    .
    És akkor harmincöt év múlva lesz egy szép kiserdőjük?! 😛

  4. Gordon szerint:

    Bő 2,5 év múlva…

  5. lolka szerint:

    “Németh Szilárd polgármester emlékeztetett rá: 2010-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy Csepelt megújítsák, fejlesszék.”…A választók, pedig arra kaptak ígérete, hogy a kórházukat visszakapják…

  6. nagyapó szerint:

    lolka! Csepelnek van kórháza, olyan amilyent az eetásak kívántak. Saját igényük szerint kialakított elfekvő.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. hitetlen szerint:

    Remélem hamarosan élvezed majd annak a kényelmét kriptaszökevény-nagyapó Te is.

  8. Éva szerint:

    Hajrá Nagyapó!!!!!!!!! Valóban az “elődök” kívánsága teljesült. Úgy tudom használják is idős családtagok “ellátására”

  9. csapajev szerint:

    Te is odakerülsz….!!!

  10. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. július 19., péntek – 18:17
    -Kedves, jó öreg, vagy öregedő, de inkább idősödő “nagyapó” én nem a nyolc, vagy akár hány évre asszociáltam…(pedig múlt nélkül nincs jövő) csak beugrott egy választási szlogen a sok közül…ha lehet ne keverjük a szezont a fazonnal…(a megfelelő betűk törlendők)…A kórházat úgy emlékszem a főváros intézte…a szülésze nőgyógyászat…meg minek…

    ceterum censeo…Az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór…

  11. nagyapó szerint:

    Eetásnők/eetásak! Jó kedvre derültem. Úgy látom, a csepeli kórház jobban gerjeszt, mint a pote-mix. Mikor szűnt meg a kórház? Kik voltak akkor Csepel vezetői?
    Eetásnők/eetásak! Kééne gondóókozni, emlékezni!
    Bár igaz, a Jahn csepeli egységét jó lenne pszichiátriai részleggel is bővíteni.
    lolka! Unom hülyeségét (már többedszer). Ha nem ért a fizikához, olvasson! Olvassa el mi történik a fa elégetésekor! Ált.7. oszt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Matula szerint:

    Nagyapó!
    Nem kéne terelni! Ezt jól megtanultátok a szociktól! Az nyilvánvaló hogy a szocik és az szdsz keze volt a kórház megszüntetésében, de azt a tényt, hogy a kerületben a fidesz győzelméhez nagyban hozzájárult az az ígéret, miszerint Csepelnek ismét lesz kórháza, kényszeresen kerülöd!

  13. ... Grün szerint:

    Matula!
    Hopp! Egy ismerős!
    “Ábel Attila a 9. önkormányzati választókörzet képviselője a Fidesz-KDNP szövetség színeiben. Képviselőként támogatta a fejlesztéseket, kiállt a gerincút megépítéséért, a Csepeli Kórház fenntartásáért. Elsőként hívta fel a figyelmet az elfogadhatatlan mentő-esetkocsi ellátásra.”
    http://varosatyak.hu/hun/s_!kepviselok/i_21_kerulet_csepel_2562/i_abel_attila_23552/t_%C3%81bel%20Attila/index.html

  14. Tóth Kati szerint:

    Az elvtársak nem csak bezárták a csepeli kórházat,de szőrén-szálán eltüntették a kórház egész műszerparkját a lélegeztető gépekkel együtt,amiket elő szeretettel szoktak emlegetni demagóg dumájukban.

  15. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. július 19., péntek – 22:38
    -Kedves, jó öreg, vagy öregedő, de inkább idősödő “nagyapó”! A fa égetéssel semmi probléma, ezt tudja mindenki még egy hetedikes is…
    “lolka! Unom hülyeségét (már többedszer). Ha nem ért a fizikához, olvasson!”
    -hol fizika, hol tüzeléstechnika? Lapozzon már bele az unoka hetedikes könyvébe, aztán talán kiderül, hogy úgy ahogy van kémia az egész…és nem is akár milyen!

    ceterum censeo…Az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór…

    “A szén-monoxidot (CO) nem kell bemutatni, fejfájást, émelygést, szédülést okozhat magasabb koncentrációban. A 10 mikrométernél kisebb lebegő részecskék (PM10) már sokkal ártalmasabbak, lerakódnak a tüdőben, asztmás tüneteket okozhatnak, nagyobb mennyiségben szív-, és érrendszeri problémákat okozhatnak, és rákkeltő hatásuk is bizonyított. A különböző szénhidrogének szintén rákkeltőek lehetnek, gyengítik az immunrendszert, és különösen veszélyesek az állapotos nőkre (mutagének). Az átlagos kerti hulladék égése során a levegőbe, és így szervezetünkbe juthatnak ezeken kívül az etil-benzol, a sztirén, a dibenzo-furán, a fenol, és a WHO által az I.-es veszélyességi kategóriába sorolt benz-a-pirén.”
    -Igen… “az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór”

  16. lolka szerint:

    Tóth Kati szerint:
    2013. július 20., szombat – 16:13
    -Olvassál már vissza egy kicsit mindegyik csak fújja a maga hülyeségét! eleve egy választási ígéret lett megemlítve, és akkor beugrik a régi hülyeség amin már régen túl vagyunk…de úgy látszik a primitívei mindig visszanyúlnak a régi dolgokhoz…Rágódás az elmúlt éveken kitart még egy darabig, de aztán unalmassá válik egy idő után…(igaz a kis madár is mindig ugyan azt dalolja, azért hívják szajkónak)…Tehát “Tóth Kati” kedvéért összegzem, nem a bezárás a téma, hanem a választási ígéret (csak így röviden és tömören)…

  17. nagyapó szerint:

    lolka! Evvel az erővel bemásolhatta volna a mustárgázról írottakat is, ugyanis annak sincs semmi köze az avar, a fa elégetéséhez. A szén égetésekor CO2, azaz széndioxid keletkezik, amit a növények hasznosítanak. CO, szénmonoxid, a szén, C tökéletlen égésekor jön létre. Ilyen keletkezik a motorok (benzin, dízel), gázkazánok, stb. rossz beállításakor, a tökéletlen égéskor.
    A fa, az avar szabadtéri égetésekor megvan a szükséges oxigén többlet, így CO nem keletkezik.
    Remélem lolka többször nem untat hülyeségével.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. július 20., szombat – 19:49
    -Nem én találtam ki,” hogy miért baj az, hogy a faleveleket elégetik”
    Amikor csak a falevél elégetésekor 98% vízgőz 2% pór keletkezik…
    -egy kicsit még untatom, hátha mások számára is érdekes…
    ” lolka szerint:
    2010. november 15., hétfő – 17:09

    De miért lehet. A világ legnagyobb baromsága az avar égetés, és még megszabni, hogy mitől hány méterre, amikor a sok gyagyás a kertes ház övezetben elkezdi az “égetést”. Kupac falevél, nem lángol, mert akkor le lenne ejtve, de csak fűstől. És mikor du. 4 után amikor az összes szél el áll és kezd a pára leereszkedni. Sokszor itt a lakótelepen nem lehet a füsttől látni. Sokan azt csinálják, hogy pl az Iskola-tér környékén zsákokba egy helyre viszik a falevelet, (nagyon helyesen) és onnan egy önrakodós teherautó elszállítja… és kérem nincs levegő szennyezés, elég sok az autófüst (beszéltem itt a Kohász-Akácfa út környékéről…Nem kell égetni vigyék kulturáltan egy helyre…”

    ” nagyapó szerint:
    2010. november 15., hétfő – 22:29

    Hát ez számomra bonyolult, ugyanis idézem: “a rendelet 4/A. §-a alapján avart és kerti hulladékot a Főváros közigazgatási területén 2011. november 30-ig kizárólag március 8. és november 30. között lehet égetni”.
    Márc.8., még nincs avar, utána egész nyáron kevés avar termelődik. Nov. 30.ig lehull némi falevél az tény. Ki a fene éget avart nyáron?
    Na, most mit jelent a “Főváros közigazgatási területén “? A magánterület ide tartozik? Az utcán ne égess, de a kertben szabad?
    Az avarégetés füstje 98%-ban vízgőz. A maradék 2% por (ami leülepszik) és széndioxid, ami tavasz óta halmozódott a levelekben. Egál. Nagyságrendekkel kevesebb, mint az évmilliók alatt szénhidrogénekben elzárt CO2, ami a benzin, vagy a földgáz elégetésével a légkörbe kerül. EZ ELLEN NEM TILTAKOZUNK?
    Megújuló energia. Égessünk fát. Az nem füstöl?
    Lolka! Meddig tart 1 köbméter (óriási mennyiség) avar elégetése? Lehet egy óra is. Szörnyű.
    Marhaság az egész téma..

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.”

    Nos a végén az a hozzáállás a lényeg..”Lehet egy óra is. Szörnyű.”
    http://csepel.info/?p=11642

  19. […] uszoda, családbarát fejlesztések, sportfejlesztések, a Daru domb, a Tamariska domb vagy a Kiserdő megújítása, városrehabilitáció és panelfelújítások, a közbiztonság erősítése, szolgáltatások […]

Itt lehet hozzászólni !