Amit az avar és kerti hulladék égetéséről tudni kell

Csepel.hu

Budapest Főváros Közgyűlése 39/2010. (VII.22.) önkormányzati rendeletével módosította a Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII.10.) Főv. Kgy. rendeletét.

A módosító rendelkezések szabályozzák a Főváros közigazgatási területén az avar és kerti hulladék égetésének szabályait. A 69/2008. (XII.10.) Főv. Kgy. rendelet 4/A. §-a alapján avart és kerti hulladékot a Főváros közigazgatási területén 2011. november 30-ig kizárólag március 8. és november 30. között lehet égetni, ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig 10.00 és 15.00 óra között. Ezen időtartamon kívül avar és kerti hulladék égetése tilos.

Ezen időtartamon belül is tilos az égetés a következő területeken:

– közterületen,
– egészségügyi-, szociális-, gyermek-, ifjúsági, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt.

Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Forrás:
FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG
1081 Budapest, Dologház u. 1-3. * 1443 Bp., Pf. 154. / ( 459-2300

csepel.hu

15 hozzászólás “Amit az avar és kerti hulladék égetéséről tudni kell” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    De miért lehet. A világ legnagyobb baromsága az avar égetés, és még megszabni, hogy mitől hány méterre, amikor a sok gyagyás a kertes ház övezetben elkezdi az “égetést”. Kupac falevél, nem lángol, mert akkor le lenne ejtve, de csak fűstől. És mikor du. 4 után amikor az összes szél el áll és kezd a pára leereszkedni. Sokszor itt a lakótelepen nem lehet a füsttől látni. Sokan azt csinálják, hogy pl az Iskola-tér környékén zsákokba egy helyre viszik a falevelet, (nagyon helyesen) és onnan egy önrakodós teherautó elszállítja… és kérem nincs levegő szennyezés, elég sok az autófüst (beszéltem itt a Kohász-Akácfa út környékéről…Nem kell égetni vigyék kulturáltan egy helyre…

  2. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Csak az idióták égetik el, én kertes házban élek, de még soha nem égettünk avart, mert tudom, hogy engem zavarna, ha a szomszédok telefüstölnének minket ezért én sem szivatok vele senkit. Lehet komposztálni vagy elszállítatni.
    A legjobb az amikor száradnak a ruhák és valami ökör elkezd füstölni.

    Ez egyébként megint egy olyan rendelet amit következmények nélkül meg lehet szegi, ha hétvégén füstöl valaki hiába telefonálnának a Közterületfelügyelőknek csak az üzenetrögzítő veszi fel.

  3. nagyapó szerint:

    Hát ez számomra bonyolult, ugyanis idézem: “a rendelet 4/A. §-a alapján avart és kerti hulladékot a Főváros közigazgatási területén 2011. november 30-ig kizárólag március 8. és november 30. között lehet égetni”.
    Márc.8., még nincs avar, utána egész nyáron kevés avar termelődik. Nov. 30.ig lehull némi falevél az tény. Ki a fene éget avart nyáron?
    Na, most mit jelent a “Főváros közigazgatási területén “? A magánterület ide tartozik? Az utcán ne égess, de a kertben szabad?
    Az avarégetés füstje 98%-ban vízgőz. A maradék 2% por (ami leülepszik) és széndioxid, ami tavasz óta halmozódott a levelekben. Egál. Nagyságrendekkel kevesebb, mint az évmilliók alatt szénhidrogénekben elzárt CO2, ami a benzin, vagy a földgáz elégetésével a légkörbe kerül. EZ ELLEN NEM TILTAKOZUNK?
    Megújuló energia. Égessünk fát. Az nem füstöl?
    Lolka! Meddig tart 1 köbméter (óriási mennyiség) avar elégetése? Lehet egy óra is. Szörnyű.
    Marhaság az egész téma..

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves olvasók!
    Úgy nézem, komoly gondok vannak a jogszabályok értése,értelmezése terén.
    Miről beszélünk?

    Jövő novemberig csak a következő időszakban LEHET égetni: 2010 november 30-IG és 2011 március 8 és november 30 KÖZÖTT!

    A felsorolt területeken EGYÁLTALÁN NEM lehet égetni!!!

    Megjegyzem, az égetésbél nem csupán CO2 és víz keletkezik, hanem az égetett anyagtól függő mennyiségben káros, esetlegesen pl. rákkeltő anyag is!

    Egyetlen bajom van a rendelettel: jó magyar szokás szerint ez csak duma, hiszen a kikényszerítés gyakorlatban nem létezik!
    Mit ér az a jogi norma, amit senki sem kér számon??

    Ha környezetvédő szempontból nézem a dolgot, akkor lehetne csak betartatni ezt a szabályt, ha létezne környezetvédő felügyeleti szolgálat. Sajnos, ilyen Csepelen nincsen, a fővárosi ilyen szolgálat pedig csupán egyes személyek pénzlenyúlását biztosítják.

    Üdv menyus

  5. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2010. november 15., hétfő – 22:29
    -Akkor ezek szerint nem bírom a szaunát, mert amikor a sok “ráérő” (nem írom,hogy gyagyás) kupacokat készít, (nem tudom milyen mérték egység). Ezek a kupacok egész délután egyhangúan ontják a füstöt és szétterülve belepik a tájat, hát a 98% vízgőz csipi a szemem és könnyeket csalogat elő, nem beszélve, arról, hogy még köhögésre is ingerel. Én inkább a kémiai felsorolást az erdőben sétálva szeretném élvezni, nem a füstködbe burkolódzott utcákon…

  6. Ditte szerint:

    A tökéletlen égés végtermékei károsak az egészségre. Ezért én sem égetek soha falevelet.

  7. islander szerint:

    nagyapó

    “Az avarégetés füstje 98%-ban vízgőz. A maradék 2% por (ami leülepszik) és széndioxid, ami tavasz óta halmozódott a levelekben. Egál. Nagyságrendekkel kevesebb, mint az évmilliók alatt szénhidrogénekben elzárt CO2, ami a benzin, vagy a földgáz elégetésével a légkörbe kerül.”

    Hát…szerintem maradj a történelemnél. Ennyi természettudományos tévedést és marhaságot leírni már-már művészet. Kémiából, fizikából és bioszból hányas voltál?

  8. islander szerint:

    nagyapó

    “Na, most mit jelent a “Főváros közigazgatási területén “? A magánterület ide tartozik? Az utcán ne égess, de a kertben szabad?

    Úgy látom, állampolgári és közigazgatási ismereteket sem tanítottak Neked. Miért is keveredik egy polgári jogi (magájogi) és egy igazgatási (közigazgatási) jogi fogalom? Bár ezt még földrajz órán is meg lehet tanulni jobb esetben…

    Ceterum censeo: Tanulni, tanulni, tanulni!

  9. nagyapó szerint:

    Islander!
    1. Utálom és visszautasítóm a bunkó tegezést.
    2. Mivel mérnök vagyok, így van némi fogalmam a tavasztól elnyelt CO2 (gy.k. széndioxid) égetéskori felszabadulása, és a gázolaj, benzin, ill. földgáz elégetése során felszabadult CO2 közötti különbségre.
    3. „Úgy látom, állampolgári és közigazgatási ismereteket sem tanítottak Neked. Miért is keveredik egy polgári jogi (magájogi) és egy igazgatási (közigazgatási) jogi fogalom? Bár ezt még földrajz órán is meg lehet tanulni jobb esetben…” Ilyen zagyvaságot leírni!
    4. Ucsitszjá, ucsitszjá, ucsitszjá!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. nem aranyhal szerint:

    Tisztelt Mérnök Úr! (nagyapó)

    Akkor vigye be mindenki a lakásába az avart és ott égesse el, ne a szomszédokkal b…szon ki.
    A lakásban pedig nem szárad ki az ott élők szeme hiszen csak párásabb lesz a levegő, hiszen mindenki tudja hogy 98%-ban vizgőz.
    A 2% port meg összeporszívózzák.

    Azért annak örülök, hogy nem vagyunk szomszédok, de gondolom te is.

  11. nem aranyhal szerint:

    Mérnök Úr! (nagyapó)

    Elnézést Ön is, hiszen nem tegeződünk.

  12. Menyhért Péter szerint:

    Kedves olvasók!
    Az avar égetésével kapcsolatban sajnos, sokkal komolyabb probléma is felmerül, mint a fentiekben zajló értelmezési vita.

    A magyar politikai elit az elmúlt 20 évben rendre alkotta azokat a jogszabályokat, amelyek slendriánul pontatlanok; nem biztosítják sem a jogkövető betartás, sem a betartatás (kikényszerítő eszközök hiánya!) feltételeit!

    A dilettáns politikusaink rendre kiskapus jogszabályokat hoznak létre: olyan normákat, amelyeket nem fontos annyira komolyan venni.

    Csoda hát, ha itt tart az ország???
    Üdv menyus

  13. Jani szerint:

    Komposztálásra kéne kötelezni az embereket, az avar égetést pedig egyszerűen be kellene tiltani!

    A komposztálás szót kéne megmagyarázni,mert az emberek fele túlságosan nagy dologra gondol amikor ezt hallja.

    Egyszerű, nem kell nagy feneket keríteni neki!

    1.Ásni kell egy gödröt. (Mindegy mekkorát,mert amit bele teszünk az jóformán eltűnik benne kb. mintha elégetnénk. A gödör pedig megmaradhat a következő évekre is.)

    2.Beletesszük az avart és szellősen letakarjuk és néha meglocsoljuk egy kis vízzel(jó ha mindig nedves egy kicsit).

    /6-8 hét alatt szinte semmivé válik.(ha azt akarjuk,hogy gyorsabban érjen szét akkor villával néha beletúrunk,összekutyuljuk,hogy a levegő be jusson.)/

    Egyedül, ágakat ne tegyünk bele.(Ha fát vág le valaki, akkor úgyis összedarabolja az égetés előtt.Na már most ,ezt a kupacot pár napig pihentessük,várjuk meg míg a levelek elszáradnak vagy lepotyognak róla.) A fát már elégethetjük az nem fog füstölni,de föl használhatjuk fűtésre is,vagy oda adhatjuk annak akinek kell.)A lehullott levelet pedig tegyük a gödörbe.Ne a kukába!

    Ha megtelik a gödör, akkor kiássuk újból,mert a bele komposztált avarból 6-8 hét alatt föld (humusz) lesz.(A kérdés,hogy mit kezdjünk a földdel a bérházaknál?)Semmit,szórjuk szét.
    Kertes házaknál mehet a kertbe, vagy virágoskert tetejére.

    Nyáron a levágott füvet is ide kell rakni,csak legyen letakarva és keveset locsolgassuk (rögtön is),mert a nedvességtől bomlik föl.Ha kb. kéthetenként vágnak füvet akkor a következő vágásra az előző fűnek,már hűlt helye lesz, annyira összeesik.(nagy melegbe naponta locsoljuk vagy eleve tegyük árnyékos helyre.)

    Nem szennyezi a környezetet és senkit nem zavar.

  14. islander szerint:

    T. Nagyapó

    Da. Szkazal Lenin, kak eto net právíj, potomu sto: rabótaty, ucsitszjá, ucsitszjá.

  15. nagyapó szerint:

    Nem összegzésként írom, de egyes emberek szeretik “turbózni” az eseteket. Engem nem zavar a mellettem dohányzó. Nem kedvelem, tovább megyek. Az égő fű, avar savanyú illata szintén nem zavar, sőt emlékeztet egy gulyásfőzésre. Viszont zavar, hogy a házam előtt álló fákat nem vághatom ki, mert köztulajdon, de a lehullott levél “magántulajdon”,fizessek az elszállításért (a panelekben lakóknak is kell fizetni az avar elszállításáért?)
    Tisztelem Menyhért Pétert, de a rákkeltő anyagok mellett beírhatta volna a nukleáris sugárzó anyagokat is, meg Csernobilt. Még “meggyőzőbb” lett volna.
    Amikor bekapcsol a cirkó, mi megy ki a kéményen? Senkit nem zavar?
    Alternatív bioenergia, égessünk energiafüvet, nincs füst?
    Századok óta működik az avarégetés, de amikor néhány őrült egymásba szaladt gépkocsijával a füst miatt, visított az összes média (köd esetén nem)!
    A Csepeli Kertbarát Kör előadásán mondta egy előadó, hogy a levágott, moníliás ágakat el kell égetni. Hol, hogyan?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !