Rétvári Bence: szabálytalan és értelmetlen a Tavares-jelentés

Hirado.hu

A Tavares-jelentés tartalmáról, következményeiről és politikai súlyáról beszélt Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, valamint Harangozó Gábor szocialista parlamenti képviselő az M1 A Lényeg című műsorában.

A közelmúltban fogadta el az Európai Parlament azt a Rui Tavares által készített, Magyarországról szóló jelentést, mely több tekintetben is aggasztónak tartja a jogállamiság helyzetét hazánkban. A magyar parlament ezt követően határozatot fogadott el, amelyben visszautasítják a jelentést és azt a próbálkozást is, hogy az EP „gyámság alá helyezze” az országot. Rétvári Bence államtitkár szerint ez nem csak elfogadhatatlan, de jogilag is szabálytalan.

„Az uniónak vannak bizonyos hatáskörei, amit az alapítószerződések biztosítanak számára. Ezek elsősorban gazdasági jellegűek, például a versenyjoggal, szabadalmi joggal kapcsolatosak. Most az unió jelentősen túlterjeszkedik saját hatáskörein, hiszen a harmadik cikkely elmondja, hogy az alapítószerződésekben biztosított hatáskörökben az unió eljárhat, de a negyedik cikkely kifejezetten rögzíti, hogy ami nincs az unió hatáskörében, ott a tagállamoknak kell eljárni. Ezek a kérdések, amikkel a Tavares-jelentés foglalkozik, többek között a médiatörvénnyel és a választási törvénnyel kapcsolatosak, és mind tagállami hatáskörbe tartoznak” – mondta a közigazgatási államtitkár.

A dokumentum javaslatot tett egy, a magyar helyzet alakulását szemmel tartó bizottság létrehozására is, amely Rétvári szerint komolyan sérti a jogbiztonságot. „Egy ilyen bizottság létrehozása nemcsak nonszensz, hanem jogilag is elképzelhetetlen, hiszen nincs senkinek felhatalmazása ilyen bizottságot létrehozni. Az alapítószunió, amelyeket a szerződések nem tesznek uniós hatáskörré. Az EU-nak nincs olyan joga, sőt a parlamentnek a legkevésbé, hogy kimondja magáról: a tagállamtól elvon bizonyos hatásköröket” – mondta Rétvári.

Hozzátette: a jelentés tulajdonképpen az EU-alapítószerződés kettes cikkelyének 33 oldalas elemzése. „Ebben a cikkelyben egyébként olyan általános elvek vannak, mint az, hogy az unióban demokrácia van, jogegyenlőség van, vagy az, hogy a férfiaknak és a nőnek azonos lehetőségeket kell biztosítani. Ez egy olyan általános elvrendszer, ami a magyar alaptörvényben sokkal részletesebben szerepel. Ehhez képest azt mondani, hogy ezt a cikkelyt sérti a most kialakult magyar jogrendszer, teljes nonszensz – adott hangot véleményének Rétvári. A politikus szerint lehetséges, hogy a mostani kormány jobboldali politikája sérti a baloldal értékrendjét, de ez nem az EU és Magyarország konfliktusa, hanem az európai baloldal és a magyar jobboldal vitája.

Nem tudják konkrét példákkal igazolni állításaikat

Rétvári Bence megjegyezte: sem a mostani jelentésben, sem pedig korábbi vitákban nem tudtak konkrét példákat felmutatni az állítólagos jogsértésekre, így a dokumentum pártoskodástól túlfűtött, és minden ténybeli alapot nélkülöz. „Eltelt egy év a legutóbbi vita óta, eltelt két év az új alaptörvény elfogadása óta, eltelt lassan három év a médiatörvény elfogadása óta konkrét jogsérelmekről azóta sem esett szó.

Azt mondják, hogy vannak, akik félelemben élnek, hogy valami elvonatkoztatott, távoli veszélyt éreznek bizonyos jogállami garanciák tekintetében – utalt Rétvári a sajtószabadsággal vagy az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatos kifogásokra. “Ez sem az előző vitákban, sem most nem történt meg. Már egy éve is azt mondták, hogy majd jönnek a veszélyek, de nem jöttek, ezért ez a jelentés csak egy politikai lózunggyűjtemény” – fogalmazott a politikus.

Alig van már vita az EU és Magyarország között

Rétvári szerint a jelentés nem csak erősen megkérdőjelezhető, de megkésett is, hiszen a komoly vitás kérdéseket szinte már kivétel nélkül lezárták. „Mindenhol – így az ügyáthelyezések kérdésében, a túlzottdeficit-eljárás kérdésében is – lezárultak az Európai Unió és Magyarország közötti eljárások és nézeteltérések. Egyedül a kampányhirdetésekkel kapcsolatban vannak még függőben kérdések. Mi azt a rendszert vezettük be, ami Angliában, Franciaországban és Spanyolországban is működik, hogy a pártok egyenlő felületet kapnak ingyenesen a közmédiában és itt tudják bemutatni a programjukat. Ezt támadja még az EU, de másik 11 tagállamban ugyanilyen szabályozás van érvényben, ezért úgy érzem, hogy a támadás elég gyenge lábakon áll – hangsúlyozta Rétvári.

Ezen túlmenően csak szakmai részletkérdésekben vannak viták, mint például az adatvédelmi hatóság jogállása, vezetőinek kinevezése, de ezek nem nagy, átfogó kérdések” – mondta az államtitkár.

Rui Tavares ajánlásaival vaktában lövöldözik

“A jelentés ajánlásai vagy nem igazak, vagy érvényüket vesztették, vagy politikailag értelmetlenek” – mondta Rétvári, példaként pedig az Alkotmánybíróság (AB) helyzetét kifogásoló részt hozta fel. „A Tavares-jelentés említette az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozottságát, hiszen már nem fordulhat bárki bármilyen ügyben az AB-hez, csak konkrét jogsérelem esetén a sérelmet szenvedett fél. Az igazság az, hogy ezt a változtatást az AB írásban kérte, az erről szóló vitában pedig maga az AB elnöke is megismételte a kérést, amely egyébként számos uniós ország szabályozásával megegyező irányba mutat. Ezek után Tavares leírja, hogy korlátozásra került az AB jogköre, miközben pont az AB kérte, hogy annak érdekében, hogy tényleg a lényegi ügyekkel tudjon foglalkozni és ne „spameljék” a postaládáját, történjen változtatás. Most többek között ezt hányták Magyarország szemére Brüsszelben és Strasbourgban.

Éppen ezért kritikával kell tekinteni a Tavares-jelentés ajánlásaira, hiszen egy részük – például az AB-re vonatkozó – éppen a valósággal ellentétes képet fest, más kérdések esetében – ilyen az ügyáthelyezés – már el is fogadta a parlament a módosító javaslatokat, mire a jelentés átment Brüsszelben, tehát többnyire vaktában lövöldözik. Az ajánlások harmadik része egyértelműen politikai, egy baloldali szemléletvilágot kér számon egy jobboldali kormánytól, ezek így tulajdonképpen értelmetlenek.

“Magyarországon maga a jogállamiság köszöni szépen, jól van, az intézményrendszerek működnek. Igaz, hogy a kormány nem baloldali, hanem jobboldali, de ezt mindenkinek, aki demokratikus elvekben hisz, el kell fogadnia, és azért, mert nem az ő világnézete szerint zajlik a kormányzás, attól még a jogállamiságot nem lehet kétségbe vonni” – mondta Rétvári Bence.

Harangozó: lebontották a fékek és ellensúlyok rendszerét

Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője a műsorban kifejtette: a Tavares-jelentés üzenete, hogy míg az Európai Unió alapítószerződése védi a fékek és ellensúlyok rendszerét, addig Magyarországon ezek komolyan sérültek az elmúlt években. „Nem az a kérdés, hogy van-e kétharmados többség, illetve, hogy ezzel meg lehet-e változtatni törvényeket, vagy akár az alkotmányt is. Meg lehet, de ezeket az alapértékeket nem lehet felülírni, akkor sem, ha valakinek kétharmados többsége van és akkor sem, ha száz százalékos” – fogalmazott a képviselő.

Harangozó szerint a kormány szisztematikusan bontotta le a fékek és ellensúlyok rendszerét. Példaként említette, hogy az AB nem vizsgálhat felül olyan törvényeket, amelyek a költségvetést érintik. „Az Alkotmánybíróságnak elvették azokat a jogait, amellyel kontrollálni tudnák a törvényhozást. Az AB gazdasági kérdésekben nem vizsgálhatja meg például a tulajdonjog sérelmét, így vált lehetővé az, hogy visszamenőleges hatállyal elvették az embereknek a szolgálati nyugdíját vagy a nyugdíj-megtakarításokat” – mondta a képviselő. Hozzátette: nem az Alkotmánybíróság intézménye a lényeges ebben az esetben, hanem az, hogy ezeket a jogköröket jelenleg semmilyen más hatóság nem gyakorolja.

A képviselő szerint a Tavares-jelentés rámutat arra, hogy Magyarországon sérülnek az uniós szerződésekben elfogadott alapjogok, és ezt itthon is lehet érezni.

„Nem csak én gondolom így, a magyar lakosság többsége szerint is sérülnek. Ha megnézzük a felméréseket, akkor kiderül, hogy a magyarok hatvan százaléka kormányváltást szeretne. Ez a lényeg, mert nem az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak vagy akárki másnak kell megmondani, hogy mi a baj Magyarországon. Ezért jó ez a jelentés, mert nem avatkozik bele, nem hoz szankciókat, nem mondja meg, hogy mit kell csinálni, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy hol sérülnek ezek az alapértékek, és majd a magyar választók el tudják dönteni, hogy milyen úton akarnak továbbhaladni” – mondta Harangozó Gábor.

Forrás: Hirado.hu

16 hozzászólás “Rétvári Bence: szabálytalan és értelmetlen a Tavares-jelentés” bejegyzésre

  1. Sólyom szerint:

    Rétvári Bence azt mondja hogy szabálytalan és értelmetlen a Taveres jelentés?

    Én pedig azt mondom: Szabálytalan és értelmetlen a Magyar kormány jelenlegi tevékenysége!!!

    Nem ezt ígértétek!! Hittem nektek!! De becsaptatok!!!

  2. Tóth Mária szerint:

    Miben/mivel csaptak be?

  3. csapajev szerint:

    Talán az 1.3 milliárdot sem kellene elfogadni?!

  4. Sólyom szerint:

    Tóth Mária! Aki nem tudja azt, hogy miért csalódottak azok a választók akik bizalmat fektettek a jelenlegi vezetésbe, az úgy sem érti hogy miről beszélek.

    csapajev! Nem minden pénz kérdés.

  5. Gordon szerint:

    Sólyom eléggé általánosan fogalmazta meg véleményét és semmivel se támasztotta alá.
    Beszél a levegőbe?
    Bizonyára.

  6. Tóth Mária szerint:

    Sólyom, tudom, hogy nálad a Bölcsek Köve, de én kérdést tettem fel, nem zavar? Ne az örökké mantrázott szöveggel gyere! Tényeket!

  7. Gordon szerint:

    David Mario: “Fontos, hogy Magyarországot nem Európa bírálja. Ez egy partizántámadás, amelyben az európai baloldal kritizálja Magyarországot.”

    David Mario portugál EP-képviselő a Tavares-jelentésről.

    http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=193941

  8. Tóth Kati szerint:

    Oda se neki,le vannak ejtve.Sok alul képzett szoci agyalágyult,életükben nem jártak az országunkban,csak az érdekli őket,hogy minél tovább tespedhessenek az eu parlamentben,jó magas fizetésért.Tehetnek egy szívességet.Mindenesetre szégyellje magát a bokros, gönc és társaik.Kis betűvel írva,mint a Pál utcai fiúkban.Igazi hazaárulók!

  9. ebihal szerint:

    Gordon!
    Te mikor támasztottad alá a véleményedet tényekkel?

  10. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Nem veszi észre, hogy tovaris Tovarsnek kellett volna tényekkel kirukkolni? Nem tette, csak a hazaáruló magyar szocik vádjait ismételte. Mario David portugál képviselő szerint, “a magyar alaptörvény a legjobbak között van Európában”!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Sólyom szerint:

    Tóth Máriának és Gordonnak.

    Szerintetek általánosan fogalmazok? Nem hozok fel tényeket? Hát íme egy kis fejtörő nektek. Ha megfejtitek, tudni fogjátok hogy az amit írok, nem csupán általános.

    “Az embert nem lehetne hatalommal felruházni. Megrohasztja!! Belülről rohasztja meg. Meddig folytathattam volna anélkül, hogy a gőg belém ne költözzön?
    Gyanítom, hogy máris megkezdte a munkáját. Azokban a pillanatokban, mikor széles néptömegekhez beszéltem… vajon nem kezdtem-e úgy gondolni, hogy én beszélek, én üzenek nekik. Én tudom, hogy mit kell vagy nem kell cselekedniük, s hogy én már nemcsak Isten hírnöke vagyok, hanem Isten szószólója? Értitek hát? Előléptetve, felmagasztalva, ember az emberek fölött!”

    Hát, itt a tény. Ha értitek mire gondolok.

    És most ti jöttök.

  12. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Mikor kezd el végre gondolkodni? Vagy már késő?

  13. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Faszkalap nagyapó úgy állít baromságokat a Tavares-jelentésről, hogy gőze sincs, mi van benne. Ne lennének benne tények???? Hát hiszen csupa tényt sorol!
    Itt van a Tavares-jelentés:
    http://ittvan.hu/tavares-jelentes

  14. nagyapó szerint:

    “Mi, magyarok, több mint ezer éve az államalapítással, a kereszténység felvételével beléptünk az európai népek családjába.

    Mi, magyarok, sokszor kiálltunk az európai értékekért . Volt idő, amikor vérünkkel védtük ezeket az értékeket külső támadásokkal szemben. 1956-ban fegyvert fogtunk a kommunista diktatúra ellen. 1989-ben hozzájárultunk Európa újraegyesítéséhez a vasfüggöny lebontásával.

    Mi, magyarok, szabad akaratunkból léptünk be az Európai Unióba. Tettük ezt abban a reményben, hogy a jog, az igazságosság és a szabadság alapján álló közösséghez csatlakozunk.

    Mi, magyarok, nem akarunk többet olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, és nem kiteljesítik. Nem akarunk többet olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél a hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat. A vasfüggöny mögött eltöltött 40 év alatt elegünk lett a diktátumokból.

    Mi, magyarok, mindig tiszteletben tartottuk, ha az Európai Unió erre feljogosított intézményei párbeszédet kezdeményeztek, és mindig készen álltunk az ésszerűség jegyében fogant megállapodásokra. Ezért joggal várjuk el az Európai Unió intézményeitől a Magyarországnak kijáró tiszteletet és egyenlő elbánást. Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben mindazon jogainkat, amelyek a csatlakozás után is megilletnek minket, éppen úgy, mint minden tagországot. A magyar Országgyűlés csodálkozásának ad hangot, hogy az Európai Parlament olyan határozatot hozott, amelyhez nincs joga, és amellyel az Európai Parlament túllépi hatáskörét. Önkényesen állapít meg követelményeket, önkényesen vezet be új eljárásokat, és olyan új intézményeket kreál, amelyekkel megsérti Magyarország uniós alapszerződésben garantált szuverenitását.

    Ezzel az Európai Parlament szembemegy az európai értékekkel és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

    További aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött üzleti érdekek húzódnak meg.

    Magyarország csökkenti a magyar családok által felhasznált energia árát. Ez sértheti több európai nagyvállalat érdekeit, akik monopol helyzetük révén hosszú éveken át extraprofitot termeltek Magyarországon. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament ezeknek a nagyvállalatoknak az érdekében próbál nyomást gyakorolni hazánkra.

    A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha az üzleti csoportok érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat.

    A mai napon határozatot fogadunk el annak érdekében, hogy megvédjük Magyarország szuverenitását és a magyar emberek egyenjogúságát Európában.

    Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy ne engedjen az Európai Unió nyomásának, ne hagyja csorbítani az ország alapszerződésben garantált jogait, és folytassa a magyar családok életét megkönnyítő politikáját!”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. ebihal szerint:

    És mindezekkel együtt elmehetsz a p…ba!

  16. nagyapó szerint:

    Megszólalt a lumpen-proli!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !