Októberben végre birtokba vehetjük a Bálnát

MNO

Megegyezett a főváros az időközben CET-ről Bálnára átnevezett Duna-parti épületegyüttes kivitelezőjével, a Porto Investmenttel, és az épület megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt is, így nincs akadálya annak, hogy októberben megnyissák az épületet – mondta Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a Porto számára hitelt nyújtó MKB Bankkal van még jogvitájuk, minden más kérdéses ügyet megoldottak, és május végén az épület megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt is. A projekttel kapcsolatban megszűntek az aggályok, „nyugodt vizekre eveznek” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Az eredeti szerződés szerint a fővárosnak 25 év alatt 31 milliárd forintot kellett volna kifizetnie a beruházásért, ehhez képest 2008 óta eddig Budapestnek 2,5 milliárd forintjába került az épület – hangsúlyozta Bagdy Gábor. Hozzátette, hogy az MKB Bankkal 7,5 milliárd forintos per van folyamatban, de ez nem befolyásolja a továbbra is október végére tervezett nyitás dátumát.

Ha a bíróság úgy dönt, hogy a fővárosnak fizetnie kell, akkor a Porto Investment adósságát kell kifizetnie a bank, a főváros és a Porto között korábban létrejött háromoldalú megállapodás értelmében – tette hozzá Bagdy Gábor. A Portóval kötött megállapodás részleteiről azonban az MTI kérdésére sem nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy a harmadik fél beleegyezése nélkül ezek az információk nem hozhatók nyilvánosságra.

Több bérleti szerződést visszamondtak

A bérlőkkel kapcsolatban Bagdy Gábor azt mondta, a korábbi szerződések közül többet visszamondtak, ezért új alapokon kell elkezdeni a helyiségek kiadását. Az épület hibáival kapcsolatban a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, több mint egymilliárd forintba került volna a tetőszerkezet teljes cseréje, ezért úgy döntöttek, hogy a hibákat a garanciális javítások és karbantartások során javíttatják ki a beruházóval.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Az épület jelenleg még üresen áll. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést.

A Bálna a tervek szerint kulturális programok helyszíne lesz, de biopiac, valamint több étterem és kávézó is helyet kap benne.

Így lett Bálna a CET-ből

A Duna-parti CET komplexum egykori kivitelezői, a WHB konzorcium tagjai tavaly júliusban közölték, nem adják át a területet a fővárosnak, mivel szerintük a Fővárosi Ítélőtábla nem őket, hanem a beruházót, a Porto Investmentet szólította fel az átadásra, az ingatlan viszont nem az ő birtokában van. Majd két héttel később a főváros mégis birtokba vette az épületegyüttest, miután az önkormányzat képviselői és a kivitelező konzorcium megállapodási szándékukat jegyzőkönyvben rögzítették.

Akkor a Magyar Nemzet úgy értesült, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást indított a 9 milliárd forintos beruházással kapcsolatban. A lap azt írta, A Demszky-korszakot érintő számvevőszéki vizsgálat 2011-ben összességében több tíz milliárd forintos visszaélést tárt fel az ügyben.

Tavaly júliusban Budapest önkormányzata felvetette a CET épületegyüttes átnevezését, és új funkciókkal is ellátta volna a Duna-parti épületet.

2013 februárjában a főpolgármester-helyettes elmondta, megnyitották a mélygarázst, s a kerékpárosok és a gyalogosok használatba vehették a Duna-parti sétányt, de a műszaki hibák feltárása után a kivitelezésre is közbeszerzést kell kiírni, amely időigényes. Akkor Bagdy azt mondta, az épületegyüttes holland tervezője, Kas Oosterhuis segíthet az épület hibáinak kijavításában, miután partnereivel megnyerte az erre kiírt közbeszerzési eljárást.

Forrás: MNO

3 hozzászólás “Októberben végre birtokba vehetjük a Bálnát” bejegyzésre

  1. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Semmelweis nap örömére hétfőn a legtöbb gyógyszertár és orvosi rendelő zárva lesz.
    Mondjuk a betegek kevésbé fognak örülni. Kedden meg nyilván tömegnyomor lesz mindenhol.

    Bírom az ilyen napokat, amikor egy szakma kitalálja, hogy legyen nekik egy napjuk, amikor nem dolgoznak.

  2. John Doe szerint:

    Átnevezni át kellett, ez egyértelmű. 😉
    A majdnem kész épületet “érlelték” 4 évig, így a mostani tulajdonos is költhet rá, de legalább így neki is meg lehet rajta a “buli”! 🙂

  3. szigeti szerint:

    ki a f@sz rendelte ezt a torzszüleményt meg 9 milliárdért?
    Esztétikai környezetszennyezés!

Itt lehet hozzászólni !