Bölcsődék Napja: szakmai tanácskozás Csepelen

Csepel.hu

Bölcsődei dolgozók, kisgyermeknevelők, intézményvezetők, szülők, védőnők, meghívott előadókkal folytattak szakmai tanácskozást a csepeli Bölcsődék Napján április 26-án. A szakmabeliek e nappal emlékeztek az 1852. április 21-én megnyílt első magyarországi bölcsődére – mondta el lapunknak a programszervező Árvainé Komornik Katalin, a Nagy Imre ÁMK Bölcsőde vezetője.

A rendezvény a Humán Szolgáltatások Igazgatósága és a Nagy Imre ÁMK szervezésében jött létre, mely utóbbi képviseletében Tóth Endre intézményvezető köszöntötte a megjelent vendégeket a színházteremben. Bemutatta intézményüket, majd elmondta: „A legoptimálisabb és a legprofesszionálisabb hátteret tudjuk biztosítani a gyermekek fejlesztéséhez. Célunk most is a közös gondolkodás, a közös élményszerzés megteremtése a szakma képviseltjeivel. Legyen hármas jelmondata a mai szakmai programnak: Bölcsődésnek lenni jó Csepelen! Bölcsis szülőnek lenni jó Csepelen! Bölcsődei dolgozónak lenni jó Csepelen!” – tette hozzá.

Ezután Morovik Attila alpolgármester nyitotta meg a szakmai napot. Kiemelte: „Az elmúlt három év sok változást hozott a kerületben. 2012. január 1-től a Humán Szolgáltatások Igazgatósága vette át a bölcsődéket Csepelen. Pozitívumként értékelem, hogy az akkori bölcsődei férőhelyek számát tekintve a beiratkozások 70-75 százalékos arányt mutattak, jelenleg 90 százalékra szökött a jelentkezők létszáma”. Az alpolgármester örömmel fogadta a csepeli bölcsődékben nemrég elindult kezdeményezést, miszerint keddenként szülői fórumot tartanak. E napon az anyukák vagy apukák együtt játszhatnak a gyerekeikkel és szorosabb kapcsolatot köthetnek a kisgyermekgondozókkal.

A szakmai előadásokat Havasi Edina, a Csepeli Védőnői Szolgálat munkatársa kezdte, aki beszámolt a védőnők szerepéről, feladatáról a bölcsődéskorú kisdedek gondozásában. Felhívta a kötelező védőoltásokra a szülők figyelmét.

Cserey Miklós, a Szülőnek lenni program vezetője a gyerekek fejlődésével kapcsolatban a segítségnyújtás lehetőségeit hangsúlyozta úgy a családban, mint a bölcsődei munkában.

Dr. Altorjai Péter bölcsődeorvos előadásában a koragyermekkori fejlődésbeli eltérések felismerésének jelentőségéről szólt.

A szülő és a kisgyermeknevelő közötti kommunikáció helyes kialakítását és megértését Gyimesiné Markó Etelka pszichológus jellemezte.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !